Sunday, 22 November 2015

Δρ. Αθ. Δρούγος: Ανοχύρωτη πολιτεία απέναντι σε ασύμμετρες απειλές η Ελλάδα

Η συζήτηση με τον διεθνολόγο και στρατηγικό αναλυτή Δρ. Αθανάσιο Δρούγο έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πόσο μάλλον στη δεδομένη στιγμή μετά το τρομακρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Ο κ. Δρούγος μιλώντας στο onlarissa.gr αναλύει τα όσα συνέβησαν στη Γαλλική πρωτεύουσα και αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερίνοτητα του Ευρωπαίου πολίτη.
Ακόμη, απαντά κατά πόσο απειλείται η χώρα μας από τέτοιου είδους χτυπήματα ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τη χαρακτηρίζει «ανοχύρωτη πολιτεί» απέναντι σε τέτοιου είδους ασύμμετρες απειλές.
Τέλος, ο κ. Δρούγος αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία υποστηρίζει ότι «με χαμόγελα δεν κερδίζεις τον αντίπαλο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΔΑΦΕΡΜΟ


Κύριε Δρούγο, είστε ένα άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθείτε από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται μετά το …τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι;
Πρώτα από όλα από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι παρατήρησα μια αναβάθμιση σε πολλά επιμέρους σημεία της δράσης του ISIS/ISIL. Ενεργεί πλέον αρκετά μακριά από τα φυσικά του σύνορα της Μεσοποταμίας , ενώ έχει καταφέρει να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του σε τρία διαφορετικά μέτωπα μέσα σε 13 ημέρες.(στο Σινά με την βόμβα που τοποθέτησαν στο αεροπλάνο της Ρωσικής εταιρείας METROJET , στη νότια Βηρυτό με την επίθεση κατά της Χεζμπολλάχ καθώς και με την πολυστοχική επίθεση στο Παρίσι.
Αυτές οι κινήσεις από μόνες τους αποδεικνύουν ότι ενεργεί συγκροτημένα, έχει αρκετά ικανοποιητικό δίκτυο πληροφοριών, έχει υπολογίσιμες διασυνδέσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες και ότι προετοιμάζεται για μπαράζ νέων επιθέσεων που πιθανότατα να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην ασφάλεια των Δυτικών ως και μετριοπαθών Αραβικών κρατών. Άρα με πολλαπλά τυφλά χτυπήματα καθίσταται η υπ αριθμό ένα ασύμμετρη και υβριδική απειλή , ενώ εκμεταλλεύεται πολύ και σε βάθος τα υπάρχοντα κενά σε ζητήματα ασφαλείας. Πάντως μέχρι στιγμής εμμένει σε σχετικά SOFT TARGETS. Δεν μπορώ να αποκλείσω μέσα στους μελλοντικούς στόχους να είναι πρεσβείες, ξενοδοχεία, φράγματα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί , εργαστήρια βιολογικών όπλων , πυρηνικοί σταθμοί κλπ. Οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου είναι αρκετά μορφωμένοι και γνωρίζουν καλά πως θα μπορέσουν να προκαλέσουν ακόμα και διασπαστικά προβλήματα σε Δυτικούς και άλλους οργανισμούς και συνεπώς περιμένω και άλλα χτυπήματα σε περιοχές του Αραβικού κόσμου και στην Ευρώπη, ενώ σε μετέπειτα φάση εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν και τις ΗΠΑ.
Όσο μάλιστα διαρκεί ο πόλεμος σε Συρία-Ιράκ και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από αυτά κράτη προς τις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις , τόσο θα προσπαθούν τα τζιχάντια να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό κύμα, καθώς και τους επί χρόνια βρισκόμενους εν υπνώσει Ισλαμικούς πυρήνες σε κράτη της Ευρώπης καθώς και στην Ρωσία. Αυτή την στιγμή η Ρωσία λόγω του ισχυρότατου τζιχαντιστικού στοιχείου στον Β .Καύκασο είναι μέσα στις πολύ επικίνδυνες περιοχές. Τώρα ο Δυτικός κόσμος και η Μόσχα θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, που όμως δεν έχουνε αποδώσει τα αναμενόμενα στο έδαφος. Ξέρετε έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες 4ης προς 5ης γενιάς και υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην αντιμετώπιση τους.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Για εμένα το κλειδί ήταν η τρομοκρατική επιχείρηση των Πακιστανικών τζιχαντιών στην Βομβάη το Νοέμβριο του 2008. Μαζί με την δράση των Τσετσένων στην Ρωσία και κατά καιρούς χτυπήματα τους, το Παρίσι προσφέρει LESSONS LEARNED για την περαιτέρω ανάλυση, μελέτη και εκτίμηση . Αυτές οι επιχειρήσεις απαιτούν ιδιαίτερη μελέτη , κάτι για το όποιο επιμένω. Δεν διδασκόμαστε από το παρελθόν. Στην ζωή μου έχω μελετήσει σε όλο τον πλανήτη 72 αντάρτικα και τρομοκρατικές ομάδες. Υστερούμε πληροφορίες και ειδικά στην αξιολόγηση τους. Δεν είμαι αισιόδοξος με αυτά που έρχονται.
Θεωρείται ότι η επίθεση αυτή αποτελεί την «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης;
Κοιτάξτε ως σοκ και δέος ναι. Αλλά την τοποθετώ σχεδόν στην ίδια βαθμίδα με την τρομοκρατική του Μαρτίου του 2004 στην Ατόσα/Σιδηροδρομικό σταθμό Μαδρίτης Μόνο που τότε εκείνη ήταν μονοστοχική. Αντίθετα αυτή στο Παρίσι ήταν πολυστοχική, πιο καλά συντονισμένη και 11 χρόνια μετά αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία και οι απειλές ασύμμετρης μορφής , είναι αδύνατο να τις αντιμετωπίσεις. Η 9/11 άλλαξε πριν 14 χρόνια δραματικά τον κόσμο σε πάρα πολλούς τομείς. Πολιτικό-κοινωνικό-στρατιωτικό-μεταφορών-επικοινωνιών-οικονομικό, εξέταση των κινδύνων κα.
Σε πλανητικό πλαίσιο. Τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι θα έχουνε επιπτώσεις πλέον στην καθημερινή μας ζωή, στην ασφάλεια, στις ανθρώπινες ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν αποκλείω να δούμε περιορισμούς σε αυτά. Δεν αποκλείω πιο εντατικούς και διεισδυτικούς ελέγχους σε αεροδρόμια κα. .Δεν αποκλείω να εισαχθεί σταδιακά στην Ευρώπη ένα αντίστοιχο του Αμερικανικού PATRIOT ACT , που σημαίνει αρκετούς εσωτερικούς περιορισμούς. Σταδιακά βαίνουμε προς την στρατικοποίηση του όρου ασφάλεια και αυτό θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις σε όλους μας. Άρα τα γεγονότα στην Πόλη του Φωτός θα είναι πολλαπλών επιπτώσεων.
Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος από πλευράς του δυτικού κόσμου; Πρώτα από όλα θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τομέα των πληροφοριών. Δεν μπορούν όλα να καλύπτονται από πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικών και άλλων μέσων. Χρειάζεται μια καθολική αναβάθμιση του χώρου των ανθρώπινων πληροφοριών.. Η περίπτωση του Παρισιού ήταν μια αποτυχία όλων των μυστικών υπηρεσιών των κορυφαίων δυνάμεων του πλανήτη. Επίσης μπορεί να έχεις στοιχεία και πληροφορίες , αλλά να μην μπορείς να τα ενώσεις. Χρειαζόμαστε καλύτερη αξιολόγηση και εκτίμηση των πληροφοριών. Δεύτερο Να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και διεύρυνση γνώσεων σχετικά με τις ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Δεν μπορεί με συμβατικά αποκλειστικά μέσα να αντιμετωπίσεις μη-γραμμικές απειλές. Συνεχής εκπαίδευση και εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων. Καλύτερη διαχείριση κρίσεων. Πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση. Άρα και τα πλέον ακραία σενάρια θα πρέπει να μελετώνται. Τρίτο. Έμφαση στην πολυμερή συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών. Ανταλλαγή πληροφοριών. Τέταρτο Ιδιαίτερη προσοχή στις «λεωφόρους του Διαδικτύου « γιατί ο κυβερνοχώρος προσφέρει τεράστιες επιλογές και στους καλούς αλλά και στους κακούς.
Πέμπτο Αυξημένα μέτρα διασυνοριακής ασφάλειας και Ευρώ-Ατλαντική συνεργασία , σε επίπεδο ΝΑΤΟ-ΕΕ- άλλων κρατών. Έκτο. Συνεχής μελέτη και αξιολόγηση των LESSONS LEARNED. Οι προηγούμενες περιπτώσεις προσφέρουν πάντα χρήσιμα συμπεράσματα. Έβδομο Η αντιμετώπιση της τζιχαντικής τρομοκρατίας απαιτεί μελέτη και ΛΉΨΗ μέτρων , όχι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα. Αλλά και πολιτικά-κοινωνικά-ψυχολογικά-οικονομικά και άλλα. Είναι απαραίτητο να καταγράφονται οι περίεργες συμπεριφορές ατόμων Είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες από-ριζοσπαστικοποίησης ανθρώπων που θέλουνε να επιστρέψουν σε κάποια λογική μορφή συμπεριφορά κα. Τα άτομα που επιστρέφουν από τέτοιους πολέμους και ακραίες ενέργειες χρειάζονται ειδική προσοχή.
Διάβαζα μια μελέτη σας που κάνατε για λόγο για αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών των λεγόμενων «Μεγάλων Δυνάμεων». Θέλετε να μας πείτε δυο παραπάνω λόγια;
Με τα θέματα πληροφοριών έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό χάρη στις καλές και σύγχρονες πληροφορίες έχουνε προληφθεί καταστροφικές τρομοκρατικές ενέργειες. Μπορώ να σας πω άτι μετά τη 9/11 στις ΗΠΑ , 79 περιπτώσεις σχεδιασμένων τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ αποφεύχθηκαν , γιατί έγινε εξελιγμένη διαχείριση πληροφοριών. 7 στην Μ.Βρετανια μέσα σε ένα χρόνο. Πολύ σημαντικό έργο. Αλλά πολλές φορές υπάρχουν τα στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει διπλά ο κατάλληλος αναλυτής να εξάγει τα αρχικά συμπεράσματα για στόχους και τρομοκράτες. Δεν επιθυμώ να αναφερθώ σε ειδικές λεπτομέρειες. Στη ν περίπτωση του Ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά καθώς και στο Παρίσι δεν υπήρξε καλός συντονισμός.
Επίσης μην τα περιμένουμε όλα από τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης , πχ δορυφόρους ή κάμερες CCTV κα. Οι τρομοκράτες ενεργούν κάτω από αυτά που εντοπίζει το ραντάρ, δηλαδή σε γωνίες που δεν εντοπίζονται πολλά. Αν θες να αντιμετωπίσεις 4ης γενιάς τρομοκρατία χρειάζεσαι τον κατάλληλο άνθρωπο μέσα στην οργάνωση .Αν και έχουνε οι μυστικές υπηρεσίες ανθρώπους, εν τούτοις υπάρχει υποβάθμιση της ανθρώπινης πληροφορίας.
Πέραν των Αμερικανών με ξάφνιασε που δεν είχαν κάποιους μέσα στην Αλ Ράκαα ή στις Βρυξέλλες οι Δυτικοί αλλά και οι Ρώσοι ή οι Ισραηλινοί. Για αυτό και έκανα αυτή την μελέτη που σαν αναλυτής παρέδωσα στο ΝΑΤΟ και στα διάφορα Επιτελεία κρατών.
Τι κινδύνους εγκυμονούν για την πατρίδα μας οι εξελίξεις αυτές; Η χώρα μας δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα κρατών ενδεχόμενων επιθέσεων του ISIS/DAESH ,όμως λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με την περιοχή της Μεσοποταμίας, εξ αιτίας της μαζικής διέλευσης προσφύγων από την Συρία προς την Κεντρική Ευρώπη(μέσω Ελλάδος) , καθώς και εκ των και ευρύτερων εκτιμήσεων ότι στη ΝΑ Ευρώπη υπάρχουν επί χρόνια εν υπνώσει Ισλαμικοί πυρήνες υποστηριχτών του βίαιου εξτρεμισμού , τα πράγματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και ετοιμότητα από πλευράς μας γιατί μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια.
Αν προσθέσουμε μάλιστα ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση μας είναι επί πενταετία ζοφερή, μια τρομοκρατική ενέργεια σαν εκείνη στο Παρίσι(ή και μικρότερης εμβέλειας) θα προκαλέσει χαοτικές καταστάσεις.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας υστερεί πολύ στην υπόθεση της αντιμετώπισης ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, ενώ εμφανίζονται πολλά και ευρύτερα προβλήματα όπως η σχετικά αδύναμη-πορώδης συνοριακή ασφάλεια, η μη-ικανοποιητική γνώση από πλευράς αρχών για χειρισμό κρίσεων που προέρχονται από τέτοιες μη-συμβατικές απειλές, ενώ είναι δεδομένο ότι στο εσωτερικό της χώρας έχουνε διεισδύσει τέτοιοι αποσταθεροποιητικοί πυρήνες, που μπορούνε να ενεργοποιηθούν σε διάφορα επίπεδα. . κλπ.
Στην χώρα μας μία τέτοιας κλίμακας ενέργεια μπορεί να εκδηλωθεί κατά πρεσβειών, προξενείων, λιμανιών, υψηλού επιπέδου ξενοδοχείων , αεροδρομίων , σιδηροδρομικών σταθμών, αλλά και σχολείων (δηλαδή SOFT TARGETS) ,όπως έχει συμβεί στην Μουμπάι το 2008, στο Λονδίνο το 2005, στην Μαδρίτη το 2004, στο Μπεσλάν της Β.Οσσετίας το 2004, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η Ελλάδα στο φως της δραματικής μετεξέλιξης των μη-γραμμικών και ασύμμετρων – απειλών, έχει να αντιμετωπίσει μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι τα εξής ζητήματα.
Συνεπώς η χώρα μας είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί πιο πολύ σε ενδυνάμωση των μέτρων εσωτερικής ασφάλειας , που συνδράμουν στην αποτροπή(όσο μπορεί να είναι δυνατό ) μια τέτοιας απειλής ασύμμετρης μορφής.
Άρα θα πρότεινα την περαιτέρω ενδυνάμωση του τομέα πληροφοριών και ειδικότερα των ανθρώπινων πληροφοριών, την ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων, την ενίσχυση με σύγχρονα μέσα των τομέων της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος /παρακολούθηση ακραίων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την πραγματοποίηση ειδικών ασκήσεων χειρισμού κρίσης, την αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων κα. Ασφαλώς υπάρχουν τεράστια κενά και δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη ασφάλεια.
Πάντοτε οι τρομοκράτες είναι μερικά βήματα μπροστά από τις διωκτικές αρχές και ενεργούν-ειδικά οι 4ης γενιάς αντάρτες/τρομοκράτες κα -σε γωνίες που δύσκολα εντοπίζονται.
Επειδή τα πράγματα θα χειροτερεύσουν αναφορικά με την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια ενώ νέες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καθ οδό , είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εσωτερικού μας χώρου και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους και συμμάχους καθώς και με τις Αραβικές χώρες. Άρα θα πρέπει στα όρια του εφικτού να συνδράμουμε πολιτικά, διπλωματικά και αποτρεπτικά στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και πολυδιάστατων κινδύνων. Ο τομέας των πληροφοριών , η ενίσχυση των μέσων κατά κυβερνοπολέμου η παρουσία Ελλήνων αξιωματικών σε κρίσιμες θέσεις σε διεθνή επιτελεία, ως και σε ΙΝΤΕRPOL-EUROPOL είναι εξίσου σημαντική. Ο πόλεμος κατά του βίαιου εξτρεμισμού δεν είναι μόνο στρατιωτικός, αλλά πολιτικός, διπλωματικός, οικονομικός (κυρώσεις) ως και παράλληλα ειδικών ψυχολογικών και άλλων επιχειρήσεων.
Πιστεύετε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ενδεδειγμένη; Και πως εκτιμάτε επιπλέον την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία ; Η κυβέρνηση –όπως οι πλείστες στην χώρα μας-στα μείζονα θέματα κινούνται χωρίς πυξίδα και αναιμικά. Δεν έχουνε πρόγραμμα, Δεν έχουνε θέσει αντικειμενικούς στόχους ενώ υστερούν σε στρατηγικό σχεδιασμό .Υστερούν στην διαχείριση κρίσεων. Κινούνται ερασιτεχνικά χωρίς έμφαση στην τεχνοκρατική διάσταση των πραγμάτων. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και απλά εξυπηρετούνται κάποια παραταξιακά και άλλα συμφέροντα. Δεν υπάρχει πρόγραμμα σε τίποτα. Ειλικρινά δεν μπορώ να περιμένω κάτι και από το τρέχον Υπουργικό Συμβούλιο. Η πατρίδα μας απέναντι σε ασύμμετρες απειλές είναι ανοχύρωτη πολιτεία. Μετριότητες χειρίζονται πολύ σοβαρά ζητήματα. Είναι καταλυτικά υπεύθυνες για την πρωτοφανή παρακμή της χώρας.
Στο συγκεκριμένο θέμα της τρομοκρατίας οι επικεφαλής στερούνται γνώσεων, μέσων, φαντασίας και καινοτόμων ιδεών. Δεν έχουνε καταλάβει τι είναι ασύμμετρος και υβριδικός πόλεμος και απειλές. Είπαμε μετριότητες και χαμηλότατου βεληνεκούς σκέψης. Άρα δεν περιμένω τίποτα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δεν υπάρχει έρευνα για τέτοια ζητήματα. Αν τυχόν οι τζιχαντιστές πλήξουν την χώρα μας, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Εδώ οι πλείστοι δεν έχουνε καταλάβει 60 και πλέον χρόνια τι ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ.
Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά ούτε εμπεδώσει κατάλληλα την τεχνογνωσία που ακριβοπληρώσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όταν για πρώτη φορά επιστρέφοντας το 1997-1998 από την Αμερική μίλησα για ασύμμετρες ενέργειες πρώτος , βλέπω αυτά που τότε έλεγα τώρα να είναι μπροστά μας. Και συνεπώς από μια ιδιότυπη κυβέρνηση που ετσιθελικά ενεργεί κατ εντολή άλλων….τι να πεις….Παραπάνω μπορεί να είπα ότι ασφαλώς δεν είμαστε στους πρώτους για ενδεχόμενο πλήγμα, αλλά αυτό δεν μας καλύπτει σε τίποτα. Υστερούμε σε ζητήματα στρατιωτικών πληροφοριών, σε γλωσσικές και πολιτιστικές γνώσεις, σε ζητήματα ανθρώπινων πληροφοριών, σε συμμαχική συμμετοχή , ως και σε έρευνα και ανάπτυξη. Μαθηματικά βέβαιο αν γίνει κάτι θα είναι τραγικό.
Αναφορικά με την Τουρκία. Δυο λόγια. Με χαμόγελα δεν κερδίζεις τον αντίπαλο. Δεν είδα κάτι το σημαντικό από το ταξίδι Τσίπρα σε Άγκυρα και Κων/πολη. Στα βασικά θέματα με τους Τούρκους να προκαλούν, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε πρόοδο. Οι Τούρκοι στο θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν συνεργάζονται.
Αυτές οι ιδέες περί τριμερούς με τους Γερμανούς είναι από ομιχλώδεις μέχρι εθνικά επικίνδυνες γιατί θα οδηγήσουν προς την ατραπό της συνδιαχείρισης και της υποβάθμισης του εθνικού μας ρόλου στο Αιγαίο.
Κοιτάξτε αν σκεφθεί κάποιος τι γκάφες έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής που δεν έχει συμβεί(πέραν τις οικονομικής κατρακύλας και της κοινωνικής παρακμής ) κάτι πολύ χειρότερο. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σωρεία μη-συμβατικών απειλών και δεν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Άρα και το ταξίδι Τσίπρα το ενέταξα σε αυτά που γίνονται για να γίνονται. Ο διεθνής παράγοντας σε αντιμετωπίζει σοβαρά αν είσαι σοβαρός, Η καθημερινότητα μας και οι πολύ μειωμένες δυνατότητες μας δεν νομίζω ότι αφήνουν πολλά περιθώρια για να ισχυριστείς ότι προχωράμε με κάποια σοβαρότητα. Με διαχρονικά κυβερνητικές μετριότητες ως και με παρακμιακές, ευκαιριακές και αριβιστικές πλειοψηφίες δεν προχωράς.

-Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής και Ειδικός σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας-ΝΑΤΟ-τρομοκρατίας και ασύμμετρων απειλών. Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ , στην Ολλανδία και στην χώρα μας. Μέλος πάρα πολλών διεθνών Ινστιτούτων παγκόσμιας πολιτικής-ασφάλειας-άμυνας σε όλες τις ηπείρους, Διαλέκτης σε Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας σε 14 χώρες , καθώς και σε όλα τα Σχολεία της Ατλαντικής Συμμαχίας. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων σε Ελληνική-Αγγλική-Γαλλική και Ολλανδική. Τακτικός σχολιαστής και αναλυτής στα πλείστα ΜΜΕ.

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2015/11/21/dr-ath-drougos-sto-onlarissa-gr-anochiroti-politia-apenanti-se-asimmetres-apiles-ine-i-ellada/

No comments: