Γιατί η γιoρτή της Δημόσιας υγείας (ASPHER) πρέπει να γίνει στην Ελλάδα;

Αναρωτιόμαστε συχνά τελευταία ποια θα είναι εκείνη η είδηση που θα δείξει ότι η χώρα έχει όντως την πρώτη της επιτυχία. Και υπάρχει, όπως έχει δήξει η ιστορική εμπειρία: είναι δημόσια υγεία. Τι εννοώ;
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας [ΕΣΔΥ] είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Σχολών Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια [ASPHER, 1966]. Το 2014 στο Ζάγκρεμπ, η ΕΣΔΥ πρότεινε να εορτάσει την 50ή επέτειο της Ένωσης που συμπληρώνεται το 2016 στην Ελλάδα. H τύχη της πρότασης της ΕΣΔΥ Θα κριθεί στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης [Ιερουσαλήμ.3/6/2015]. Πιστεύω ότι η Ελληνική Σχολή έχει το προβάδισμα. Πείτε της καλή επιτυχίας.

Η Σχολή σκοπεύει να επαναλάβει την επιτυχία της του 1992 όταν διεξήχθη η 14η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, στην Αθήνα, γεγονός ορόσημο για τη Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν κάτω από την Ακρόπολη και δίπλα από τον Πύργο των Ανέμων στη Πλάκα. Το γεγονός είχε υποστηριχτεί τότε από τον Γεωργό Σούρλα και την Μαριέττα Γιανάκκου καθώς και από την κυρία Νίκη Γουλανδρή, Δημήτρη Χορν και τον Μιμή Πλέσσα. Είχαν μιλήσει τότε ο ακαδημαϊκός Γιώργος Μερίκας, η Άννα Μαρούδα Μπενάκη και η Μαριέττα Γιαννάκου. Πραγματοποιήθηκε το πρώτο φόρουμ δημόσιας υγείας στα Βαλκάνια και επίσης εγκαινιάστηκε βραβείο στο όνομα του Andrija Stampar, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας [ΠΟΥ]. Παρόντες υπήρχαν και από την ΠΟΥ [Κοπεγχάγη και Γενεύη], Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκόσμια Ομοσπονδία των Ενώσεων Δημόσιας Υγείας και το ίδρυμα Rockefeller.

Η πρόταση μας για ένα βραβείο στο όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν πέρασε. Στη επιγραφή του βραβείου Stampar αναφέρει: επενδύοντας στη δημόσια υγεία φέρνει μια πλούσια συγκομιδή. Αν μπορούσε να γίνει βραβείο στο όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου, προτείνω: επενδύοντας σε Σχόλες Δημόσιας Υγείας θα φέρει πλούσια συγκομιδή.

Ο Βενιζέλος είχε σύμβουλο τον Μαθηματικό-φυσικό Θεόδωρο Καραθεωδορή, γνωστός του Αϊνστάιν, όταν ίδρυσε δύο Σχολές Δημόσιας Υγείας. Η μια ήταν Υγειονομική Σχολή Αθηνών [ΥΣΑ] η σημερινή ΕΣΔΥ. Είχε ως σκοπό την μεταπτυχιακή εκπαίδευση των υγειονομικών μηχανικών, των ιατρών της δημόσιας υγείας και ειδική της διοίκησης υπηρεσιών υγείας. Σημαντικές ενέργειες έγιναν από τους Απόστολο Δοξιάδη, που είχε διαγνώσει την ισπανική γρίπη στην Ελλάδα, και Αλέξανδρο Παππά προσωπικό ιατρό του Βενιζέλου. Σε αυτήν την προσπαθεί είχαν συμμετοχή η Κοινωνία των Εθνών και το Ίδρυμα Rockefeller.

Ο λόγος δημιουργίας της Σχολής ήταν η δραματική υγειονομική κατάσταση της χώρας ενώ η πρόσφορα της είναι μεγάλη και με σημαντικά χαμηλό κόστος-ωφελείας. Η γενική υγιεινή και οι περιβαλλοντικές συνθήκες βελτιώθηκαν, εκριζώθηκε η ελονοσία, ελέγχθηκε η φυματίωση και άλλα λοιμώδη ενώ ο μέσος ορός ζωής τον Ελλήνων ανέβηκε 20 χρόνια μεταξύ 1930 και 1970.

Η ASPHER αναγνωρίζει την ΕΣΔΥ ως μια από τις παλαιότερες Σχολές στην Ευρώπη η οποία είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει μισό αιώνα εμπειρίας της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Η ΕΣΔΥ με τη διεκδίκηση της να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της ASPHER στην Αθήνα, σκοπεύει να ενισχύσει την αλληλεγγύη για την Ευρωπαϊκή δημόσια υγεία και να υπογραμμίσει την αναζωογόνηση της Ελληνικής κοινωνίας μετά από την προσβολή της λιτότητας.

Όμως η επιτυχία του 1992, που συνοδεύτηκε με τη μουσική του Μιμή Πλέσσα, δεν έτυχε καμίας αναφοράς-αναγνώρισης από τις επίσημες αρχές. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, εάν η ΕΣΔΥ κερδίζει με την πρόταση και παρουσία της στη Ιερουσαλήμ [3/6/2015], σίγουρα θα επαναληφτεί η επιτυχία της 14η Γενικής Συνέλευσης της ASPHER του 1992 στην Αθήνα.

Από όσα είπαμε δυο πράγματα πρέπει να μας μείνουν: Η Δημόσια Υγεία είναι ο πρώτος Δείκτης επιτυχίας μιας χώρας και ότι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας είναι η μόνη που μπορεί να το πετύχει.

Καθηγητής Τζεφρευ Λεβετ [Jeffrey Levett]

Comments