Απρόβλεπτη Συμπεριφορά και καταστροφή

Εξ αρχής πιστεύω ότι η «διάλυση» της Ελλάδας είναι μια υπόθεση σύνθετης κακοτυχίας που δεν βασίζεται μόνο στην απληστία στον αλόγιστο πλουτισμό και στον ανεξέλεγκτο δανεισμό, αλλά περιλαμβάνει και κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, εσωτερικά «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» και ένα εξωτερικά και κατευθυνόμενο «αφανισμό» της νόμιμης δημοκρατίας, αντίστοιχα. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ελλήνων είναι γνωστές σε όλους μας, όχι όμως, στην πλήρη τους έκταση. Η ανάλυση των αιτίων απαιτεί μια σε βάθος έρευνα κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς την απαραίτητη επιστημονική κουλτούρα και την λειτουργία των θεσμών με αυτονομία. Για να βρούμε εξηγήσεις για την προβληματική κατάσταση της Ελλάδας καλό είναι να ξέρουμε ότι ο Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εγγυάται κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προστατεύει την υγεία και την ανθρώπινη ασφάλεια ως αποτέλεσμα της λιτότητας.Για να διορθωθούν τα τραύματα στην Υγεία η Ελλάδα χρειάζεται τόσο μια ολοκληρωμένη πολιτική υγείας όσο και καλά ανεπτυγμένα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και ακύρωση των εμποδίων στην ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και τη λειτουργιά της εθνικά κρίσιμης και μοναδικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πότε δεν πεθαίνει, αλλά έχουμε να κάνουμε με την αποπληρωμή ενός δυσθεώρητου χρέους, μέρους μόνο ενός τεράστιου γιγάντιου παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες μας. Αν το αβάστακτο χρέος δεν διαγραφεί και η λιτότητα συνεχίζεται τότε σταδιακά το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί και η βρεφική θνησιμότητα θα αυξηθεί με αντιστροφή της ποιότητας ζωής. Χωρίς οικονομική ισορροπία, σταθερή βελτίωση της καθημερινότητας με μια καλώς εννοούμενη ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας με άλλες πραγματικά παραγωγικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της υγείας.

Στη προβληματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προταθούν λύσεις αφού τα πράγματα έχουν αφάνταστα μπερδευτεί. Η προβληματική κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα αντιφατικά στοιχεία που όταν καλούνται να δώσουν λύσεις ανταποκρίνονται με δυστυχώς απροσδόκητες συμπεριφορές. Μπαίνουν όμως νέα εργαλεία στη πολιτική, όπως η θεωρία των συστημάτων που αντιμετωπίζει το μονοπώλιο των κομματικών σκέψεων, καθώς και η θεωρία των παιγνίων που βοηθά στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων. Σε εννοιολογικό πλαίσιο καταστροφής-δημιουργία και δόγμα του σοκ, η Ευρώπη μπορεί να επωφεληθεί από μια νέα επανάσταση στη δημόσια υγεία που θα φρενάρει την τρωτότητα του πληθυσμού και προετοιμάζει το έδαφος για πιθανά και μελλοντικά σοκ.

Ας θυμηθούμε και σε άλλες δύσκολες και παρόμοιες εποχές πχ μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μια εποχή που η Ελλάδα μαστιζόταν από λοιμώδεις ασθένειες. Η τότε έκκληση για βοήθεια ατύχησε και μάλιστα με άκομψο τρόπο. Οι επιπτώσεις όμως πάντα πέρναγαν τα σύνορα όπως τη παράξενη επιδημία του δάγκειου πυρετού στο μεσοπόλεμο που μπήκε από τη Συρία μέσα από το Λίβανο και έπληξε την Ελλάδα αλλά έσπειρε το πανικό και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με έξυπνα στοχευόμενες κινήσεις, η καταστροφή αντιμετωπίστηκε τότε με επιτυχία και μπήκαν τα θεμέλια για την αναγέννηση μέσα από τη δημόσια υγεία και της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με την σημερινή οικονομική κατάσταση, το κέφι των Ελλήνων βρίσκεται πια σε έξαρση. Η «κοινωνική κατάθλιψη» έχει εξαλειφτεί, η «σχιζοφρένια» κάπως ελέγχεται η Ελλάδα στέκεται σταθερά και ενωμένη. Φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει βήμα προς βήμα προς το μέλλον παρά τα χαστούκια από έξω. Ούτε παράδεισος ούτε επανάσταση υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, μόνο αισιοδοξία και ενδιαφέρον.

Ίσως ο Ελληνικός ρόλος δεν είναι παρά αυτός της πεταλούδας της ελπίδας που επιτρέπει το μάζεμα των δυνάμεων και αλλαγή στην Ευρώπη? Ανά πάσα στιγμή όμως η Ευρώπη μπορεί να παγιδεύσει τη πεταλούδα και να τη συντρίψει. Άρα απρόβλεπτες αποφάσεις στην Ευρώπη μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή. Ένα ολόκληρο διαπλεκόμενο παγκόσμιο σύστημα θα είναι μάλλον το μεγάλο θύμα και αυτό προσπαθούν να σώσουν.

Comments