Monday, 12 January 2015

Πολλά προβλήματα στη Υγεία : Νέες πολιτικές και Εργαλεία

Kε Γιάννη Γ. Μπασκόζο,
Αφού σας ευχηθώ καλή Χρονιά θα ήθελα να προσθέσω κάποιους προβληματισμούς μου, ενδιαφέροντες ίσως. Λέω από την αρχή ότι, η επίλυση των προβλημάτων στην υγεία απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, όπως και στη δημόσια υγεία. Η θεά Υγιεινή είναι καλής οδηγός για να διορθωθεί το ΕΣΥ, που μετά από τη γέννα του εγκαταλείφθηκε πολιτικά. Με λίγες εξαιρέσεις οι πολιτικές άνδρες δεν ενδιαφερθήκαν για την υγεία η έδωσαν μεσοβέζικες λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και το εγκατάλειψε αφήνοντας.......

Αύριο πιθανόν να είστε επικεφαλής στον τομέα της υγείας της Ελλάδας και υπεύθυνος για την πορεία της υγείας των Ελλήνων, ίσως και όχι. Έχοντας μεγαλύτερη όμως πείρα από εσάς αφού έζησα σαν παιδί στα 1948 το ξεκίνημα του ΕΣΥ της Αγγλίας αλλά και το αντίστοιχο της Ελλάδας στα 1983 ως επισκέπτης καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεα στην ΕΣΔΥ καθώς και ως βίο-ιατρος μηχανικός τα δυο μεγάλα συστήματα της Αμερικής στα 1960 . τολμώ να σας πω τα εξής:

Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο σας. Τι θα κάνουμε στην Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αναφερθήκατε σε θέματα δημόσιας υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στην καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων όπως στη ανθεκτική φυματίωση, και στην ελονοσία, διέκρινα πολλά να λείπουν που αφορούν τη διεπιστημονική προσέγγιση στην υγεία του πληθυσμού.

Παραλείψατε όμως να αναφέρετε την ουσιαστική συμβολή και συνεισφορά της ΕΣΔΥ που κάνει την παρουσία της σήμερα κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο έλεγχος κάποτε της φυματίωσης και εκρίζωση της ελονοσίας στη χώρα το δείχνουν.

Υπάρχουν ελλείψεις αλλά ανολοκλήρωτους θεσμούς από προηγούμενες κυβερνήσεις που προεκλογικά μεν υποσχέθηκαν ανάπτυξη αλλά μετεκλογικά ξεχάστηκαν. Οι ελλείψεις αυτές μάλλον υποσυνείδητα εκπροσωπούν το στενόμυαλο και την ιστορικά αντιδραστική συμπεριφορά του ιατρικού σώματος σε ότι το διαφορετικό παρουσιαζόταν στο χώρο υγείας το οποίο υποτίθεται απειλούσε τις τσέπες των ιατρών. Ίσως αντανακλά και το ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά πολιτική υγείας παρά την ισχυρή παρουσία ιατρών στη βουλή των Ελλήνων.

Ασχολείστε με πολύπλοκα συστήματος του σώματος ως Ενδοκρινολόγος, αλλά ελπίζω οι διορθώσεις στο σκεπτικό σας σχετικά με τη δημόσια υγεία θα γίνουν, αν και όπου χρειάζονται, με τους γρηγορότερους ρυθμούς των νευροφυσιολογικών λειτουργιών και όχι με τους αργότερους ρυθμούς της ενδοκρινολογίας. Ως άνθρωπος με εμπειρία στη διοίκηση και στη δημόσια υγεία του διαβήτη ελπίζω ότι θα προβάλετε και το έργο της ΕΣΔΥ και το ανθρώπινο δυναμικό της. Συμφωνώ με την τοποθέτηση σας πάνω στην αναγκαία ελάττωση της επιρροής της φαρμακοβιομηχανίας στη ιατρική εκπαίδευση [προσθέτοντας εγώ και στη δημόσια υγεία] και έρευνα.

Συμφωνώ επίσης ότι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και αναβαθμισμένη υγεία δεν παντρεύονται και ότι η «απόσυρση» του κράτους από την υγεία είναι μέγα λάθος. Σαφώς πρέπει ο καθένας πολίτης να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την προσωπική κατάσταση της υγείας του. Τα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν νέα πολιτική, αύξηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, ενίσχυση των εφοδίων και αλλαγή στη διοίκηση αλλά κυρίως νέα εργαλεία διαχείρισης τους. Έχω επισκεφτεί πολλά από τα νοσοκομεία στην Αττική και στην επαρχεία, γνωρίζω από κοντά την ηρωική πάλη που γίνεται των επιτελών τους και γνωρίζω καλά τα προβλήματα της ασφάλειας, των ασθενών και του προσωπικού, του επισκεπτηρίου, της τεχνολογίας και των αποβλήτων που όλα χρειάζονται νέα εργαλεία να διαχειριστούν.

Σε σχέση με τις αναφορές σας στις ανθρωπιστικής τραγωδίας και στις άδειες τσέπες των Ελλήνων για φάρμακα/χαράτσια αλλά και στους βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος θα ήθελα να ενημερώσω ότι μόνο εργαλεία διαχείρισης καταστροφών στην υγεία θα προσφέρουν τις λύσεις που αναζητούνται.

Η δημόσια υγεία χρησιμοποιείται σαν όπλο για τη στρατηγική ανάπτυξη μιας χώρας. Αλλά κατά ένα ανεξήγητο τρόπο την Ελλάδα μέχρι τώρα έχει υποβαθμιστεί η δημόσια υγεία και ούτε άνθρωποι της αγοράς έχουν ψηφήσει υπερ. Ίσως ένιαι καιρός να ασχοληθούμε με την Ελληνική παραδοξότητα! Ελπίζω να βρεθεί επιτέλους στη χώρα ενός νέος Βενιζέλος που θα φέρει για μια ακόμη φορά την επανάσταση στη δημόσια υγεία και θα μας οδηγήσει σε νέες εποχές. Στο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είχε ειπωθεί ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς τον άνθρωπο και τίποτε είναι δεν βιώσιμο χωρίς ανεξαρτήτους θεσμούς. Υπάρχουν άνθρωποι δοκιμασμένοι που όμως οι θεσμοί τους θυσίασαν στο βωμό της γραφειοκρατίας, του δικομματισμού και της διαφθοράς.

Η δημόσια υγεία πρέπει να ενταχθεί στη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας όπως είχε γίνει επί Ελευθέριου Βενιζέλου. Ένας νέας χρειάζεται σήμερα που θα φέρει μια επανάσταση στη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση στη χώρα.

Τζεφρευ Λεβεττ
Καθηγητης Δημόσιας Υγειας

No comments: