Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής

Ο Δρ Jeffrey Levett *

Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικης Βοηθειας προτείνω να φανταστούμε ένα πολύ πιο δίκαιο κόσμο, ένα κόσμο χωρίς φόβο και θέλω ειδικά αυτή την εποχή της αυξανόμενης ανισότητας και φτώχειας και των νέων και αναδυόμενων απειλών. Θα πρέπει να θυμηθούμε τα κέρδη που αποκομίσαμε όταν αναπτύξαμε πρόληψη και διεπιστημονική δημόσια υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά και την προώθηση των αρχών της διαχείρισης καταστροφών και ανθρώπινης ασφάλειας με αποδεδειγμένη μειωμένη ευπάθεια,αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των ικανοτήτων στην κοινωνία. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για έναν κόσμο, που αναζητά την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας το 2014 συμπίπτει με την 100η επέτειο της έναρξης του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία προκλήθηκε όταν ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε τον αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, με σκοπό να διασυρθούν τα Βαλκάνια και να προκαλέσει το μήνυμα μιας μεπαπολεμικής γενιάς από γυναίκες χωρίς άνδρες και άνδρες χωρίς άκρα. Στο καθεδρικό ναό του Manchester στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θυμάται με πικρία ο Επίσκοπος David Walker σαν μια εποχή «ανεπανόρθωτης απώλειας», υπενθυμίζοντας ο ίδιος τη λάσπη και το αίμα των χαρακωμάτων. Ο ίδιος υπέδειξε μια τρομερή σύνδεση με τη Γάζα και τους δεκάδες άλλους τοπικά μαινόμενους πολέμους με αναρίθμητα τα θύματα τους, με το μήνυμά της ενίσχυσης της κοινής μας ανθρωπιάς αντλώντας δύναμη από την πολυμορφία της ανθρωπότητας και γνωρίζοντας ότι όταν στην πολιτική ζωή επικρατεί βία σε όλες τις ηλικίες,τότε η παιδική ηλικία είναι αδύνατη.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας του 2014 θα πρέπει να διευκολύνεται η καλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθεια όταν υπάρχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και να είμαστε ευγνώμονες στη διεθνή κοινότητα [ΟΗΕ, UNICEF, UNDP, ΠΟΥ] για τις προσπάθειές τους να συμπληρωθούν τα δύσκολο κενά. Εάν η Παγκόσμια Υγεία στηριζόταν στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια αξιέπαινη πρωτοβουλία αλτρουιστική, και ένα υψηλό ιδανικό και αν μπορούμε πραγματικά να «μαθαίνουμε από το παρελθόν», τότε ίσως, η αποστολή του ΟΗΕ θα μπορούσε να εκπληρούται καλύτερα.
* Καθηγητής Διαχείρισης Δημόσιας Υγείας και Διεθνούς Υγείας [Αθήνα, Βελιγράδι]
Μελος, Τιμητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, ASPHER, Βρυξέλλες
ECPD Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, Πανεπιστήμιο ΟΗΕ, Σερβία.

Comments