Αξιολόγηση: Η τρικυμία έρχεται

Κε Υπουργέ Υγείας, αξιότιμε κε Βοριδη

Οι Έλληνες έχουν μαχαιρωθεί πισώπλατα από πολιτικές αλλά και από πολιτικούς, σχεδόν με τη θέληση τους! Έλληνες ασθενείς έχουν καταβροχθίσει φάρμακα με τον αγλέορα ενώ τώρα με τη Τρόικα αυτά κόβονται, αλλά πως; Μετά από αξιολόγηση, αλλά ποια αξιολόγηση; Είναι μεν αναγκαίο αλλά πικρό φαρμάκι εάν θέλουμε τη σωτηρία κάποιου. Η αξιολόγηση χρειάζεται όμως με την σωστή εστίαση, χωρίς θολότητα.

Σκοπός είναι μια καλύτερη υγεία για όλους στη πρόληψη, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογούμε τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας όπως νοσοκομεία και τμήματα του, κέντρα υγείας και άλλες μονάδες του υγειονομικού συστήματος καθώς και πόσο είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες. Δεν πρέπει να εστιάζουμε όμως όλη τη προσοχή μας στην αξιολόγηση του προσωπικού και μάλιστα σε μια κοινωνία που η κομματική προσέγγιση ακόμα κυριαρχεί ενώ η επιστημονική κουλτούρα είναι αδύναμη.

Η εσφαλμένη πρόταση των σχεδιαστών είναι όμοια με το να δέρνουμε τον ασθενή επειδή παραμένει ψηλό το ζάχαρο του ή να πετάμε τον ανίατο επειδή δεν θεραπεύεται ή να αποκλείουμε το μετανάστη που δεν έχει κάρτα περίθαλψης. Ξέρουμε άραγε τι κάνουμε; Έχουμε επίγνωση των συνεπειών και ποιος θα τις πληρώσει; Γιατί κάποια στιγμή ο καινούριος λογαριασμός θα έρθει.

Δεν είναι απαραίτητο να μας δείχνουν το δρόμο για την αξιολόγηση. Μπορούμε να τη κάνουμε και εμείς αρκεί να το θελήσουμε και να το πιστέψουμε. Να φτιαχτούν οι υπηρεσίες και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Κε Υπουργέ Χρειάζονται αλλαγές και μάλιστα γρήγορα που θα προσπεράσουν παράλογες και ημιτελείς αξιολογήσεις.

Καθηγητής Τζεφρευ Λεβετ*

E-mail:email: jeffrey.levett@gmail.com*Διετέλεσε καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΗΠΑ και Ελλάδα), Διευθυντής Τμήματος Δημογραφίας και Οικονομικών Υγείας (ΗΠΑ), Συντονιστής Ιατρικής Τεχνολογίας σε Διεπιστημονικό Καρδιολογικό Κέντρο (ΗΠΑ), Εμπειρογνώμονας Βιοτεχνολογίας στο Υπουργείο Συντονισμού (Ελλάδα), Υπεύθυνος Ασφάλειας Ασθενών Δικτύου Νοσοκομείων (ΗΠΑ) καθώς και επισκέπτης Καθηγητής και Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειρήνης και Ανάπτυξης στα Ενωμένα Έθνη. Κατά την περίοδο 1991-1994 διετέλεσε Πρόεδρος της ASPHER (Association of Schools of Public Health in the European Region). Στην Ελλάδα διετέλεσε Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσια Υγεία από το 1984 αναπτύσσοντας το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας. Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας από το 1994 έως το 1999.

Comments