Η Hamas πλούτιζε καθώς η Γάζα βυθιζόταν στη φτώχεια

Του Doron Peskin Με κτηματομεσιτικές συμφωνίες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, πολυτελείς βίλες και μαύρη ΑΓΟΡΑ καυσίμων από την Αίγυπτο, οι κυβερνήτες της Γάζας έβγαλαν δισεκατομμύρια τη στιγμή που ο υπόλοιπος πληθυσμός πάλευε με ποσοστά φτώχειας 38% και ανεργίας 40%.

Ενώ οι εχθροπραξίες αναμένεται απλά να επιδεινώσουν τη δυστυχία των κατοίκων της Γάζας, η οικονομική αντίληψη της Γάζας για τη Γάζα δεν ήταν ποτέ καλή. Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα είχε φτάσει περίπου στο 40% πριν από την τελευταία σύγκρουση, μ’ ένα παρόμοιο ποσοστό να χαρακτηρίζει όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ενώ όμως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας τομέας έχει ελάχιστες ανησυχίες για την επιβίωσή του – οι ηγέτες της Hamas και οι συνεργάτες τους.

Συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Κάποιος που έχει επωφεληθεί οικονομικά είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Hamas στη Γάζα, Ismail Haniyeh. Πριν από το 2006 και τη συγκλονιστική εκλογική ΝΙΚΗ της Hamas με την επακόλουθη κυριαρχία της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, ο 51χρονος Haniyeh δεν θεωρείτο ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα των τελευταίων ετών, το νέο-αποκτηθέν υψηλό status του Haniyeh του επέτρεψε να γίνει εκατομμυριούχος. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο κατόρθωμα δεδομένου ότι γεννήθηκε από μια οικογένεια προσφύγων στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati στη βόρεια Γάζα.

Το 2010, το Αιγυπτιακό περιοδικό Rose al-Yusuf ανέφερε ότι ο Haniyeh πλήρωσε $4.000.000 για ένα αγροτεμάχιο έκτασης 2.500 τ.μ στη Rimal, μια παραλιακή συνοικία της πόλης της Γάζας. Για ν’ αποφευχθεί η αμηχανία, η γη είχε καταχωρηθεί στο όνομα του συζύγου της κόρης του Haniyeh. Από τότε, έχουν υπάρξει αναφορές που θέλουν τον Haniyeh να έχει αγοράσει πολλά σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας καταχωρημένα στα ονόματα των παιδιών του - καμία δυσκολία εκεί καθώς έχει 13 απ’ αυτά.

Τουλάχιστον όσον αφορά στο μεγαλύτερο γιο του, φαίνεται ότι το μήλο δεν πέφτει μακριά απ’ τη μηλιά δεδομένης της σύλληψής του στην Αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Rafah μ’ εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στην κατοχή του τα οποία είχε την πρόθεση να περάσει λαθραία στη Γάζα.

Επιδοτούμενα καύσιμα πωλούνται με σκοπό το κέρδος. Σύμφωνα με πηγές στη Γάζα, ο πλούτος του Haniyeh, όπως και άλλων υψηλά ιστάμενων στη Hamas, προήλθε κυρίως από την άνθηση της βιομηχανίας των τούνελ. Ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Haniyeh, εισέπρατταν το 20% του φόρου όλων των εμπορευμάτων που διέρχονταν μέσα από τις σήραγγες.

Το απόγειο της Hamas ήρθε μετά την ανατροπή του πρώην Αιγύπτιου Προέδρου Hosni Mubarak καθώς μεγάλωνε στην Αίγυπτο η δημοτικότητα της μητρικής της οργάνωσης, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εκείνες τις μέρες, οι ηγέτες της Hamas και οι συνεργάτες τους δεν φοβόντουσαν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους. Η ΑΓΟΡΑ της Γάζας για πολυτελείς βίλες με κόστος τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια ήταν ιδιαίτερα ανθηρή, με ζήτηση κυρίως από ανθρώπους που σχετίζονταν με το κατεστημένο της Hamas. Κάτοικος της Γάζας με γνώσεις γύρω από την αγορά ακινήτων συνόψισε την κατάσταση μ’ ένα πείραγμα για ένα παλιόφιλο από την οργάνωση που είχε αποκτήσει πρόσφατα μια πολυτελή βίλα: "Πριν από δύο χρόνια, δεν μπορούσε ν’ αντέξει οικονομικά ούτε ένα πακέτο τσιγάρα".

Την ίδια στιγμή, ο Khairat α-Shater, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και επικεφαλής της δικής του επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, φρόντισε να μεταφέρει προσωπικά δεκάδες εκατομμύρια σε μετρητά σε ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους της Γάζας καθώς και σε διοικητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas.

Υπήρξαν ανώτερα στελέχη της οργάνωσης που προτίμησαν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους σ’ ένα μέρος πιο ασφαλές από τη Λωρίδα της Γάζας και τα επένδυσαν σε διάφορα Αιγυπτιακά περιουσιακά στοιχεία, συχνά μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιωματούχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που έκλεινε τις συμφωνίες για λογαριασμό αξιωματούχων της Hamas και εξασφάλιζε ότι θα εισέπρατταν τα μερίσματά τους σε μετρητά, ήταν ο Ayman Taha, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης που θεωρείτο κάποτε ως ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της. Το 2011, ο ίδιος ο Taha πλήρωσε 700,000 δολάρια για μία πολυτελή τριώροφη βίλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Πριν από έναν χρόνο κατηγορήθηκε ως πράκτορας της Αιγύπτου.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Αιγυπτιακή κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τη Hamas, εν μέρει λόγω των οικονομικών όπως φαίνεται κερδών της εις βάρος του Αιγυπτιακού λαού. Οι σήραγγες στη Rafah, την πόλη στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, για παράδειγμα, γνώρισαν μια ανθηρή βιομηχανία λαθρεμπορίου καυσίμων από το Σινά. Τα καύσιμα που επιδοτούνται από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση έμπαιναν στη Γάζα σε χαμηλή τιμή αλλά πωλούνταν οκτώ φορές παραπάνω. Αυτοί που έβγαζαν τα μεγαλύτερα κέρδη από την πώληση των καυσίμων ήταν μέλη της Hamas, ακόμη κι αν η Αίγυπτος ανέφερε συχνά ελλείψεις του δικού της πληθυσμού.

Η Hamas, λέει ο καθηγητής Ahmed Karima του Πανεπιστημίου Al-Azhar της Αιγύπτου, έχει από καιρό γίνει ένα κίνημα εκατομμυριούχων. Σύμφωνα με τον Karima, η οργάνωση μετρά τουλάχιστον 1.200 εκατομμυριούχους μεταξύ των μελών της. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, την πηγή αυτής της πληροφορίας.

Δεν ήταν μόνο τα μέλη της Hamas στη Γάζα που πλούτισαν. Φαίνεται ότι και ο πολιτικός ηγέτης Khaled Mashal είναι ένα ακόμη μέλος της Hamas που χρησιμοποίησε κεφάλαια της οργάνωσης για δικούς του σκοπούς. Το 2012, Ιορδανική ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο Mashal είχε υπό τον έλεγχο του ένα τεράστιο ποσό ύψους $2.6 δις, κατατεθειμένο κυρίως σε τράπεζες του Κατάρ και της Αιγύπτου. Πρόκειται πιθανότατα για τα συσσωρευμένα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης από χρόνια δωρεών καθώς και από επενδύσεις της σε διάφορα έργα στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο. Είναι επίσης γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, η Hamas έχει επενδύσει σε έργα real estate στη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και το Ντουμπάι. Και, σύμφωνα με αναφορές, ο Mashal δεν διαχώριζε πάντα τα χρήματα της Hamas από τα δικά του.

Η απομάκρυνση της Hamas από τη Συρία ήταν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για το κίνημα. Το 2011, πριν από την έναρξη της Συριακής σύγκρουσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Hamas στη χώρα είχαν φτάσει σε αξία τα $550 εκατομμύρια. Εκτός από τις εκμεταλλεύσεις ακινήτων, η Hamas είχε επενδύσει σε διάφορες εμπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταφορικής εταιρείας καταχωρισμένης σ’ έναν Σύριο επιχειρηματία του περιβάλλοντος του Abu Marzook Moussa, του αναπληρωτή του Mashaal.

Όπως και με άλλους τομείς, έτσι και στις οικονομικές τους συναλλαγές οι ηγέτες της Hamas κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και τις περιβάλλουν με μεγάλη μυστικότητα. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται μέσω εταιρειών βιτρινών, χρησιμοποιώντας μέλη της οικογένειας και συνεργάτες. Οι εταιρείες που συνδέονται με τον Mashal στο Κατάρ είναι καταχωρημένες στη γυναίκα και την κόρη του. Μόλις αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο του στη Δαμασκό (μετά τη διαφωνία του με το καθεστώς Assad για την καταπιεστική αντίδρασή του στη σύγκρουση), ο Mashal δήλωσε ότι η θέση του ήταν στο Κατάρ. Εκεί ισχυρίστηκε ότι τα $12 εκ. που είχε αποθηκευμένα στο χρηματοκιβώτιό του στο γραφείο του στη Δαμασκό είχαν χαθεί. Αυτή την ιστορία δεν τη δέχτηκαν πολλοί και μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ο Mashal κράτησε τα χρήματα μεταφέροντάς τα στους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι έργο της εταιρείας real estate Fadil του Κατάρ συνδέεται με τον Mashal, τον γιο του και τη γυναίκα του γιου του. Το φιλόδοξο έργο στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων πύργων άνω των 27.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου χώρου γραφείων και καταστημάτων που συνδέεται μ’ ένα εμπορικό κέντρο έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποτέ την πηγή της χρηματοδότησής της.

Σύμφωνα μ’ έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε πέρσι το Νοέμβριο, η Λωρίδα της Γάζας κατατάσσεται τρίτη στην Αραβική περιοχή από άποψη φτώχειας, υπερέχοντας μόνο από το Σουδάν και την Υεμένη. Η έκθεση αναφέρει ότι το ποσοστό φτώχειας στη Γάζα ανέρχεται στο 38%. Επιπλέον, από τις 144 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Γάζα είναι η 44η πιο φτωχή, με τις περισσότερες από τις χώρες με υψηλότερο ποσοστό φτώχειας να βρίσκονται στην Αφρική.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4543634,00.html

Comments