Η απαρίθμηση των θυμάτων από τα ΜΜΕ ενθαρρύνει τη Χαμάς να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες

JPOST 15.7.2014

Του ALAN DERSHOWITZ

Υπερτονίζοντας τον συγκριτικό αριθμό των θυμάτων χωρίς να αναφέρουν και τους λόγους αυτής της αναντιστοιχίας, τα ΜΜΕ ΠΑΙΖΟΥΝ τον ρόλο που θέλει η Χαμάς και ενθαρρύνουν την τρομοκρατική οργάνωση να συνεχίζει να προωθεί την στρατηγική της “του νεκρού βρέφους”.Οι ΙΔΑ δίνουν στη δημοσιότητα απόσπασμα βίντεο που δείχνει να ακυρώνεται αεροπορικό χτύπημα προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Τα ΜΜΕ αρέσκονται να καταμετρούν τους νεκρούς κάθε μιας πλευράς σε μια διένεξη. Είναι πολύ ευκολότερο να μετράει κανείς από το να εξηγεί. Η Χαμάς το γνωρίζει αυτό. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο και εφαρμόζουν αυτό που είναι γνωστό ως “η στρατηγική του νεκρού βρέφους”.

Η στρατηγική της Χαμάς από τότε που το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005 έχει παραμείνει ακριβώς η ίδια. Η αντίδραση των ΜΜΕ έχει παραμείνει ακριβώς η ίδια. Και η Χαμάς θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια στρατηγική που προκαλεί πολλά θύματα ανάμεσα στους παλαιστίνιους αμάχους όσο τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν απλά να μετρούν θύματα χωρίς να σκέφτονται [το πώς προήλθαν αυτά τα θύματα].

Προσέξτε πως λειτουργεί το πράγμα: η Χαμάς σκόπιμα εξαπολύει τους πυραύλους της μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιώντας ως χώρους εκτόξευσης νοσοκομεία, κέντρα αναπήρων, τζαμιά και σχολεία. Αυτό θέτει στο Ισραήλ το τραγικό δίλημμα είτε να επιτρέψει σοτυς πυραύλους να θέσουν σε κίνδυνο τους πολίτες του ή να καταστρέψει τους εκτοξευτήρες και με αυτόν τον τρόπο να διακινδυνεύσει την απώλεια αμάχων από τις ανθρώπινες ασπίδες της Χαμάς. Συχνά το Ισραήλ επιλέγει να προσπεράσει την επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τους παλαιστίνιους αμάχους. Μερικές φορές δεν έχει άλλη επιλογή επειδή η πυροδότηση πυραύλων εναντίον των πολιτών του είναι επίμονοι. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται παρά τις καλύτερες προσπάθειες του Ισραήλ ακριβώς γιατί η Χαμάς θέλει να σκοτωθούν άμαχοι, ειδικά εάν αυτοί είναι παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένοι. Η Χαμάς είναι πάντα έτοιμη να παρελάσει με αυτές τις ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα ΜΜΕ που διψούν να δείξουν νεκρούς και να μετρήσουν πτώματα.

Η Χαμάς θα μπορούσε εύκολα να μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών μεταξύ των αμάχων, απλά επιτρέποντάς τους να καταφύγουν στα υπόγεια τούνελ και στα καταφύγια που βρίσκονται σε ολόκληρη τη Γάζα. Όμως η Χαμάς σκόπιμα ακολουθεί την πολιτική να αρνείται να επιτρέψει στους αμάχους να εισέλθουν σε τούνελ ή καταφύγια. Φυλάσσουν αυτά τα μέρη για καταφύγιο για τους μαχητές και τους διοικητές τους, γεγονός που εξηγεί το λόγο που σκοτώνονται τόσο λίγοι μαχητές της Χαμάς. Εάν η Χαμάς αναθεωρούσε την πολιτική της και επέτρεπε σοτυς αμάχους να μπουν στα καταφύγια και ζητούσε από τους στρατιώτες της να παραμείνουν στο έδαφος, στην επιφάνεια, ο λόγος των νεκρών μεταξύ αμάχων και μαχητών θα άλλαζε δραματικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε κάθε πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ υπάρχουν περισσότεροι νεκροί και τραυματίες μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων από τους Ισραηλινούς. Είναι τμήμα της στρατηγικής του νεκρού βρέφους και λειτουργεί επειδή τα ΜΜΕ τη διευκολύνουν.

Τα ΜΜΕ επίσης δίνουν έμφαση στο γεγονός πως μέχρι τώρα δεν σκοτώθηκε κανείς Ισραηλινός από τους πυραύλους της Χαμάς. Όντως ορισμένα ΜΜΕ και διεθνείς οργανώσεις φαίνονται να θεωρούν αυτονόητο πως πρέπει να καταδικάσουν το Ισραήλ γιατί προστατεύει τη ζωή των ίδιων των πολιτών του, με το να τονίζουν επανειλημμένως ότι δεν σκοτώθηκε κανείς ενώ τα θύματα των Παλαιστινίων έχουν φτάσει σχεδόν τα 200. Το ό,τι δεν υπήρξε κανείς θάνατος Ισραηλινού μέχρι τώρα οφείλεται στο ότι το Ισραήλ ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να προστατεύσει τους πολίτες του, ενώ η Χαμάς ξοδεύει τα χρήματά της για να εκθέσει σκοπίμως τους πολίτες της στον κίνδυνο των ισραηλινών αντεπιθέσεων. Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει καταφύγια σε ολόκληρη τη χώρα και έχει ξοδέψει μια περιουσία στον σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, παρόλο που πολλοί Ισραηλινοί υποφέρουν από τραυματικές εμπειρίες, από σοκ και από τις αναπόφευκτες συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις.

Πόσες φορές ακούσατε ή είδατε ή διαβάσατε την απαρίθμηση των νεκρών: περίπου 200 Παλαιστίνιοι νεκροί, κανείς Ισραηλινός. Αυτό συχνά συνοδεύεται από την κατηγορία πως το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο που απαιτεί “αναλογικότητα”. Πρόκειται για παραποίηση του όρου, ο οποίος έχει ακριβές περιεχόμενο στο Διεθνές Δίκαιο που αντανακλά μια διευρυμένη ηθικότητα. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένας έθνος έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους. Τελεία και παύλα! Δεν έχει σημασία εάν οι πύραυλοι προέρχονται από τους συγκεκριμένους εκτοξευτές δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα τον σκοπό τους σκοτώνοντας αμάχους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ότι οι εκτοξευτήρες πυραύλων και οι μαχητές που τους χρησιμοποιούν είναι νομιμοποιημένοι στρατιωτικοί στόχοι. Το Ισραήλ ως εκ τούτου διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί σε αυτούς τους στόχους ακόμη κι αν κανείς ισραηλινός πολίτης δεν έχει σκοτωθεί εφόσον, κάνοντας κάτι τέτοιο, δεν προξενεί δυσανάλογες απώλειες αμάχων.

Αυτός ο κανονισμός δεν αφορά σε εχθρό που σκοπίμως χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσει τους στρατιωτικούς στόχους του και τους μαχητές του από νομιμοποιημένες επιθέσεις. Η αναλογικότητα δεν κρίνεται από τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται από τους πυραύλους της Χαμάς αλλά μάλλον από το ρίσκο που θέτουν για τους Ισραηλινούς. Αυτά τα ρίσκα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Έχουν επίσης σημαντικά ελαττωθεί χάρη στις αντεπιθέσεις του Ισραήλ στους εκτοξευτήρες πυραύλων και σε εκείνους που τους χρησιμοποιούν. Χωρίς αυτές τις αντεπιθέσεις είναι εξαιρετικά πιθανό πως πολλοί περισσότεροι πύραυλοι θα είχαν καταφέρει να διεισδύσουν μέσα από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος του οποίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται στο 85%. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα σύμφωνα με τον κανονισμό της αναλογικότητας να επιτεθεί εναντίον αυτών των στρατιωτικών στόχων όσο καταβάλει λογικές προσπάθειες για να μειώσει τον αριθμό των απωλειών αμάχων. Αυτό γίνεται με φυλλάδια, με τηλεφωνικές κλήσεις και με άλλες μεθόδους προειδοποίησης των αμάχων να εγκαταλείψουν περιοχές-στόχους. Οι ηγέτες της Χαμάς από την άλλη πλευρά ωθούν και ενίοτε εξαναγκάζουν τους αμάχους τους να παραμείνουν στις περιοχές-στόχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τα ΜΜΕ υπερτονίζοντας τους συγκριτικούς αριθμούς των νεκρών χωρίς να αναφέρουν και τις αιτίες για την διαφορά, ΠΑΙΖΟΥΝ το έργο της Χαμάς και ενθαρρύνουν την τρομοκρατική οργάνωση να συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική του νεκρού βρέφους. Έτσι, την επόμενη φορά, όσοι στα ΜΜΕ προωθούν την απαρίθμηση των νεκρών χωρίς να δίνουν [σχετικές] διευκρινίσεις, οφείλουν να δείξουν με το δάχτυλό τους ον ίδιο τους τον εαυτό γιατί συνεισέφεραν στην απαρίθμηση των νεκρών.

http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Media-death-count-encourages-Hamas-to-use-human-shields-362927

Comments