Sunday, 20 July 2014

Η Χαμάς παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τις ζωές στη Γάζα

The Washington Post 15.7.2014

Κύριο άρθρο

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ η στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ υπήρξε παταγώδης αποτυχία. Χάρη από τη μία, στο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (εβρ. “Κιπάτ Μπαρζέλ”), περί τους 1.200 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων προκάλεσαν τον θάνατο ενός μόνο Ισραηλινού και λίγους ακόμη τραυματισμούς. Οι απόπειρες επίθεσης από κομάντο διά θαλάσσης και διαμέσου μιας σήραγγας απέτυχαν και ένα drone που μπήκε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ απερρίφθη αμέσως. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε την Τρίτη μια αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία υποστήριζαν τόσο οι δυτικές κυβερνήσεις όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος και είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ. Γιατί η Χαμάς επιμένει στην συνέχιση του πολέμου όταν δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά; Η μόνη εύλογη απάντηση προκαλεί στομαχική αναστάτωση: το ισλαμιστικό κίνημα υπολογίζει πως μπορεί να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις που μπορεί ακόμη από Ισραήλ και Αίγυπτο όχι χτυπώντας το Ισραήλ αλλά προξενώντας τον θάνατο του δικού της λαού από τις ισραηλινές αντεπιθέσεις. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, έχουν ήδη σκοτωθεί στη Γάζα. Η Χαμάς προφανώς υπολογίσει σε περισσότερα θύματα που θα ωθήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις να πιέσει το Ισραήλ να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Χαμάς.

Μέχρι τώρα η τακτική αυτή δεν λειτουργεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Φ. Κέρι την Πέμπτη καταδίκασε τη Χαμάς για την απόρριψη της εκεχειρίας και “τη χρησιμοποίηση της ζωής αθώων αμάχων … σαν ασπίδες”. Όμως οι διοικητές της Χαμάς, που είναι λαγουμιασμένοι μέσα σε υπόγεια καταφύγια, φαίνεται να το έχουν δίπορτο. Παρακινούν αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 15.000 που εκκένωσαν το βόρειο τμήμα της Γάζας ανταποκρινόμενοι στην προειδοποίηση του Ισραήλ. Στην πρόταση εκεχειρίας [η Χαμάς] απάντησε με νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο το κεντρικό Ισραήλ.

Για να είμαστε σίγουροι, η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπινγαμίν Νετανιάου είχε περισσότερα κίνητρα από τη Χαμάς για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, παρόλο που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ισραήλ αντιτίθεται σ' αυτό. Το Ισραήλ έχει λίγα να κερδίσει από μια παρατεταμένη σύγκρουση. Μια επαπειλούμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα θα προκαλούσε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και, εάν κατέστρεφε τη Χαμάς, θα άφηνε το Ισραήλ με το πρόβλημα της εξεύρεσης μια νέας κυβέρνησης για την περιοχή. Ο κ. Νετανιάου επιζητεί την ανανέωση της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο μίνι πόλεμος το 2012. Αυτό θα επέτρεπε τον τερματισμό των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές επιτρέποντας και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της Γάζας στο εμπόριο.

Η απόρριψη της Χαμάς αντανακλά την δυσχερή της θέση σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κλείσει τις περισσότερες διασυνοριακές σήραγγες από τις οποίες εξαρτιόταν η Χαμάς για όπλα όπως και οικονομικούς πόρους, καθιστώντας αδύνατο για την κυβέρνηση στη Γάζα να καταβάλλει μισθούς. Οι ισλαμιστές πάσχισαν να βρουν ανακούφιση σχηματίζοντας κυβέρνηση ενότητας με το κοσμικό κίνημα της Φατάχ που έχει τη βάση του στη Δυτική Όχθη αλλά αυτό δεν οδήγησε και στην καταβολή των μισθών ή τη εκ νέου άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο. Μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ προέβη στη σύλληψη δεκάδων μελών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, κάνοντας την απελευθέρωσή της μία ακόμη επιδίωξη των πυραυλικών επιθέσεων.

Για καλό του, το Ισραήλ χρησιμοποίησε περίπλοκη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων SMS και παραπλανητικών συναγερμών για πυραύλους προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Όμως αθώοι άνθρωποι θα σκοτωθούν αναπόφευκτα σε επιθέσεις εναντίον εκτοξευτήρων και εργοστασίων κατασκευής πυραύλων που βρίσκονται σκόπιμα μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η σωστή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν είναι να παραδοθεί στις ποταπές τακτικές της Χαμάς αλλά να συνεχίσει να επιμένει ότι αποδέχεται άνευ όρων την αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

http://www.washingtonpost.com/opinions/hamas-is-playing-a-dangerous-game-with-gazan-lives/2014/07/15/cc5f101e-0c3b-11e4-8c9a-923ecc0c7d23_story.html

No comments: