Θα προσπαθήσω να αναλύσω

Benny Natan

Θα προσπαθήσω να αναλύσω την σημερινή κατάσταση βασισμένος σ’ αυτά που γνωρίζω και καταλαβαίνω.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην παρούσα θανάσιμη συμπλοκή είναι υποθετικά γνωστά. Υποστηρικτές της Χαμάς (κατά πάσα πιθανότητα από δική τους πρωτοβουλία αλλά με μεταγενέστερες ευλογίες της Χαμάς) απήγαγαν και δολοφόνησαν τρεις μαθητές, το Ισραήλ, στην προσπάθειά του να εντοπίσει τους απαχθέντες, εισέβαλε στις πόλεις της Δυτικής Όχθης όπου συνέλαβε μέλη και υποστηρικτές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι με την συμφωνία για την απελευθέρωση του στρατιώτη Σαλίτ.

Η Χαμάς εξαπέλυσε εκατοντάδες ρουκέτες από την Γάζα εναντίον Ισραηλινών πόλεων με βεληνεκές από την Σντερότ δίπλα στην Γάζα ως την Χάιφα και βορειότερα. Το Ισραήλ προστάτευσε τους πολίτες του χρησιμοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» και αντεπιτέθηκε εξ αέρος, με σκοπό να καταστρέψει τους πυραύλους της Χαμάς και να σκοτώσει την ηγεσία της Χαμάς, κυρίως την στρατιωτική. Σ’ αυτές τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Υπάρχουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Οι Παλαιστίνιοι μιλούν για δολοφονία αθώων, το Ισραήλ απαντά πως κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγει ανθρώπινες απώλειες αμάχων και πως η Χαμάς χρησιμοποιεί τον παλαιστινικό πληθυσμό σαν ανθρώπινες ασπίδες και πως η Χαμάς εξαπολύει πυραύλους εναντίον αμάχων πολιτών. Παρόλο που τα επιχειρήματα είναι αληθινά, στρέφονται για να κερδίσουν την κοινή γνώμη των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών και κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το ζήτημα είναι σύνθετο και προβληματικό. Παρόλο που υπάρχουν πολλές εξωτερικές δυνάμεις που επεμβαίνουν και επιδρούν στην Ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη (π.χ. Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσσία, Καττάρ, ισλαμική Τζιχάντ (ISIS – Al-Keida), Τουρκία, Αίγυπτος κλπ) οι κύριοι συντελεστές είναι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι. Οι Παλαιστίνιοι δεν δέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ στην περιοχή και το θεωρούν σαν μια αποικιακή δύναμη η οποία τελικά θα αναγκαστεί να εκκενώσει (με κάθε τρόπο – επιστροφή στην Ευρώπη ή θάνατο) τον εβραϊκό πληθυσμό από την Παλαιστίνη (όλο το σημερινό Ισραήλ), όπως η Γάλλοι στην Αλγερία.

Οι Ισραηλινοί, από την άλλη πλευρά, θεωρούν όλη την γη δυτικά του Ιορδάνη ως δική τους και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν και να εποικίσουν τα κατεχόμενα του 1967 εδάφη. Προφανώς, δεν έχουν όλοι οι Ισραηλινοί Εβραίοι τις ίδιες απόψεις, αλλά όταν ψηφίζουν, η πλειοψηφία ψηφίζει δεξιά. Το μίσος ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Εβραίους του Ισραήλ έχει φτάσει σε αγεφύρωτο επίπεδο.

Πιστεύω πως υπάρχει συλλογική ευθύνη, παρόλο που τα άτομα δεν είναι προσωπικά υπέυθυνα. Αλλά οι λαοί φέρουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Ο Νετανιάου είναι δέσμιος της κληρονομιάς του πατέρα του και της ιδεολογίας του κόμματος του και δεν δύναται να προχωρήσει προς μια συνεννόηση με τους Παλαιστίνιους. Οι συνεργάτες του από την κεντρώα πτέρυγα της Κνέσσετ, όπως ο Γιαΐρ Λαπίντ και η Τσίπη Λίβνι, προσχώρησαν στην κυβέρνηση Νετανιάου, επιλέγοντας να συνεργαστούν με την ηγεσία της εθνικιστικής δεξιάς όπως ο Λίμπερμαν και ο Μπένετ. Οι εποικισμοί αυξάνονται και γίνονται μεγάλες προσπάθειες να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Ισραηλινοί φέρουν την ευθύνη των επιλογών τους και των συνεπειών των πράξεων τους.

Οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν την Χαμάς που εξελέγη δημοκρατικά, υποστηρίζουν τις πράξεις της και μοιράζονται τους στόχους της. Στην Δυτική Όχθη κυβερνά ο Μαχμούντ Αμπάς, υπάρχει σοφία στις πράξεις του, αλλά δεν τυγχάνει λαϊκής αποδοχής. Η κυβέρνησή του προωθεί αντί-ισραηλινά συναισθήματα στην παιδεία και στην προπαγάνδα. Κατά συνέπεια οι Παλαιστίνιοι είναι συνυπεύθυνοι για την έλλειψη ειρήνης.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι ένας άλλος κύκλος αίματος που ήταν προδιαγεγραμμένος να συμβεί. Όλες οι πλευρές έκαναν όλες τις δυνατές προσπάθειες να συμβούν. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Είναι πια αργά για αλλαγές. Ήταν αναπόφευκτο να ακολουθηθεί αυτή η διαδρομή.

Κάθε ζωή που χάνεται είναι σημαντική, όχι μόνο οι ζωές των παιδιών. Ο ενήλικος έχει και αυτός δικαίωμα να ζήσει, ανεξάρτητα της ηλικίας του. Είμαστε ευαίσθητοι στα παιδιά επειδή είναι πιο απροστάτευτα, αλλά στην σημερινή κατάσταση κανείς δεν είναι προστατευμένος. Το γεγονός του ότι το Ισραήλ έχει βρει κάποιο τρόπο να προστατεύει τους πολίτες του από τους πυραύλους δεν κάνει τους Ισραηλινούς «προστατευμένους».

Μπορούμε να συνεχίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον; Πιθανότατα όχι. Όσο οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει πιθανότητα ειρήνευσης.

Παρακαλώ αφήστε τα επιχειρήματα όπως «ποιος ήλθε πρώτος εδώ», «ποιος εκδίωξε τον άλλον», «ποιος έκανε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον πολιτών», «το δικαίωμα της επιστροφής», «αθώα παιδιά», «απρόκλητες επιθέσεις» κλπ. Δείτε τους εαυτούς σας, σταματήστε να χρησιμοποιείτε κλισέ και σλόγκαν, προσπαθήστε να δεχτείτε τον άλλον σαν ίσο. Μην χαίρεστε με τα δεινά του άλλου. Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω αν θα το κάνετε.

Και απευθυνόμενος σ’ αυτούς που δεν ανήκουν σε μια από τις δυο πλευρές, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μυαλό.

Πενθήστε για όλους. https://www.facebook.com/aerben7/posts/10203493641718371?notif_t=close_friend_activity

Comments