Ρουκέτες της Χαμάς έσπασαν την εκεχειρία - Πάνω από 1000 οι νεκροί

Ρουκέτες παρά την εκεχειρία εκτόξευσε η Χαμάς το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός. Την ίδια στιγμή, η στη Γάζα δεν σταματούν να ανασύρουν πτώματα, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1000. «Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε μετά ο ισραηλινός στρατός. Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας.

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή την 8η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες και ένας ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα που έχασε τη ζωή του από έναν όλμο.

138 Ισραηλινοί στρατιωτικοί νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επίσης νοσηλεύονταν τρεις πολίτες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από 132 πτώματα ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων 29 στη Σετζάγια, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 στην Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στο νότο, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του εκπροσώπου των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, του Άσραφ αλ Κούντρα.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, διευκρίνισαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στις 08:00, 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε ο αλ Κούντρα.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια, διευκρίνισε ο ίδιος, και στα παιδιά συμπεριλαμβάνονταν ένα κοριτσάκι ενός έτους κι ένα αγόρι τριών ετών.

Η UNICEF έκανε λόγο την Παρασκευή για έναν απολογισμό «τουλάχιστον 192 παιδιών» που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, έκανε λόγο επίσης χθες για 160.000 Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταφύγει σε κτίριά της.

Από nooz.gr

Comments