Ελλάδα: Η Περιπέτεια (The Adventure)

Του Καθηγητή Jeffrey Levett
  Ομολογώ ότι η Ελλάδα μου έχει προσφέρει μια ενδιαφέρουσα, δύσκολη και ελκυστική οδύσσεια. Στο Δημοτικό στην Αγγλία άκουσα πρώτη φορά για αρχαιολογικές ανασκαφές, για την ελληνική μυθολογία και την Ελληνική κουλτούρα. Ως παιδί ήθελα να επαναλάβω το μεγάλο ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Στο μυαλό μου φύτρωσαν οι έννοιες του Πολιτισμού και της Βαρβαρότητας. 

Στο Λύκειο είχα την ευκαιρία να ακούσω την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέχρι τον Εμφύλιο και να μαθαίνω περιπέτειες του Ελληνισμού μετά την Επανάσταση του 1821. H Ελλάδα θεωρήθηκε ως το φωτεινό πρωί του δυτικού κόσμου και η ιστορία της, ο φάρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει το δυτικό κόσμο αφάνταστα σε πολλά θέματα, με το πιο σημαντικότερο τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, βασικά στοιχεία για παράδειγμα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ μου πήρε σάρκα και οστά όταν προσκλήθηκα από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών και συνεχίζοντας την ωραία περιπέτεια μου στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών.

Η σχολή αυτή είναι μοναδική στη δημόσια υγεία. Ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο επηρεασμένος, κοιτάτε σύμπτωση, από τις τότε απίστευτα τραγικές συνθήκες εξαθλίωσης του πληθυσμού.

Η Σχολή αυτή βοήθησε τα μέγιστα στην ανάδυση της σύγχρονης Ελλάδας, βάζοντας την ανάμεσα στα σύγχρονα κράτη της Ευρώπης. Πολλά έχουν γίνει από την Υγειονομική Σχολή για τα Βαλκάνια με εκπληκτικές δραστηριότητες και συμμετοχές για τις οποίες η Ελλάδα είναι περήφανη.

Με την υποστήριξη της Σχολής έχουν δημιουργηθεί Σχολές ΔΥ στη περιοχή μας όπως Αλβανία ΦΥΡΟΜ ενώ επεξεργάζεται ένα καινοτόμο πρόγραμμα στη Κροατία σε θέματα Βιοατρικης και Δημόσιας Υγείας.

Συνιστά μια θαρραλέα προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ ιδρυμάτων στη Σερβία και Κροατία με τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Δυστυχώς η Ελλάδα ακροβατεί (περπατεί) σε ένα τεντωμένο σχοινί, χωρίς να υπάρχει ένας πόλος για να ισορροπήσει.

Έχει φαίνεται ανάγκη για μια ακόμη φορά την Σχολή αυτή για να σταθεί στα πόδια της. Υποστηρίζω ότι μια σιγανή και βαθμιαία καταστροφή εξελίσσεται στο χώρο υγείας που βαραίνει το ίδιο το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και βλάπτει το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

Όπως θα έχετε καταλάβει μιλάμε πια για τα Βαλκάνια. Είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη στην οποία έχουμε καταγράψει ιστορία, που εάν δεν προσέξουμε όμως, μπορεί να είναι και η τελευταία.

Τόσα πολλά έχουν συμβεί, μεγάλα και δραματικά, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τις κοινωνίες μας, και έχουν αφήσει και τη σφραγίδα τους πάνω μας.
Όπως επίσης θα έχετε καταλάβει μιλάμε για καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο και όχι για φυσικές καταστροφές.

Αλήθεια προσπάθησα πολλές φορές να καταλάβω τι γίνεται, όχι μόνο εγώ, εμείς όλοι, να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο το πολύπλοκο πάζλ των Βαλκανίων και δυστυχώς σκοντάψαμε με πάταγο.

• Δε λέμε πολλές φορές: ΒΑΛΚΑΝΙΑ -ΤΙ ΜΠΕΡΔΕΜΑ;

 Jeffrey Levett* Διαχείριση Δημόσιας Υγεία και Διεθνή Υγεία

Comments