Το Τριεθνές (Ελλάδα-Βουλγαρίια-Τουρκία): Η γειτονική καταστροφή PH12

Public Health Disaster Task Force
Εκπαιδευτικά Σενάρια Καταστροφών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Παρά την μοναχικότητα τους τα συνοριακά χωριά έχουν ξεχωριστή ομορφιά. Αυτό συμβαίνει και με το ήρεμο και ήσυχο Svilengrad κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Τουρκία. Ένα χωριουδάκι 14 χιλιόμετρα μακριά από το συνοριακό έλεγχο με τη Τουρκία που παρουσιάζει το τυπικό χρώμα μιας επαρχιακής πόλης ξεχασμένης από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ένα ξενοδοχείο τα δωμάτια του πρώτου ορόφου είναι όλα κατειλημμένα από την αρχαιολογική ομάδα αλλά το τελευταίο στο βάθος κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει εύκολα. Ένας μικρός σερβιτόρος όμως εισέρχεται, με το πρώτο που του κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη κόκκινη πινακίδα που είναι κρεμασμένη στον απέναντι τοίχο και γράφει Вътрешна тракийска революционна организация

Εκείνη τη στιγμή στο SO-MAT στο E80 midway σε ένα άλλο ξενοδοχείο ανάμεσα στη πόλη και το διασυνοριακό σταθμό μια ομάδα της Βουλγαρικής Ασφάλειας έχει καταλύσει και προσπαθεί να λύσει το γρίφο της παρουσίας πυρηνικού επιστήμονα σε αρχαιολογική ανασκαφή που καθοδηγείται από Γεωργική σχολή! Μαζί τους και σε ρόλο παρατηρητή ευρίσκεται αξιωματούχος την Ιντερπόλ ο οποίος προσπαθεί να λύσει τα μυστήριο της παρουσίας στις ανασκαφές ενός καταζητούμενου από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ στην υπόθεση του αεροδρομίου Wales.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις των τελευταίων ημερών δυστυχώς επαληθεύθηκαν και από χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νότια Βουλγαρία παρατηρούνται τεράστιες βροχοπτώσεις. Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή νότια της Φιλιππούπολης μέχρι τα ελληνικά βουλγαρικά σύνορα. Οι χειμαρρώδεις βροχές ανάγκασαν ποταμούς να φουσκώσουν, σπίτια να πλημμυρίσουν και καλλιεργήσιμο έδαφος με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο ση Βουλγαρία αλλά και στη γειτονική Ελλάδα και την Τουρκία. Πολλές κοινότητες και αγρία στη Βουλγαρία έμειναν αβοήθητα και χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν.

Στην Τουρκία, ο κυβερνήτης της επαρχίας Edirne που συνορεύει με τον Έβρο είναι έξαλλος και κατηγορεί Βουλγαρία, ότι αφήνει επικίνδυνα ποσά ύδατος μέσω των υδροφρακτών των φραγμάτων στον ποταμό Arda με συνέπεια να πλημμυρίσει μια ολόκληρη γειτονιά στην πόλη Edirne, και να καλυφθούν με νερά καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού που χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στις τρεις γειτονικές χώρες και οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί. Όμως η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στη περιοχή του Εύρου παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες στην αντιμετώπιση της, κενά στις διαδικασίες επέμβασης, ελλείψεις στη συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και ημιτελείς μέχρι ανεπαρκείς συνεργασίες ανάμεσα στις επεμβατικές ομάδες των τριών χωρών.

Αναπτύχτηκαν ήδη μονάδες επειδή οι πληροφορίες λένε ότι επίκειται απελευθέρωση ενός πυρηνικού η ραδιολογικού παράγοντα κάπου στη περιοχή χωρίς να γνωρίζουν με ποια μορφή και ποτέ θα γίνει αυτό. Για το λόγο αυτό στην επικοινωνία χρησιμοποιούν το κώδικα δημόσιας υγείας σε καταστροφές.

Την ίδια στιγμή στο κάπου στα δυτικά όριο της Αλεξανδρούπολης και μόλις 9 χμ. από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο Mega Thraki Palace οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Στο ξενοδοχείο ευρίσκεται ήδη και με σκοπό να παρακολουθήσει ένα ιατρικό συνέδριο αξιωματούχος του ΟΗΕ μέλος της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών και τον οποίο υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Υπουργείου εξωτερικών.

Tο στρατιωτικό αεροπλάνο στη Βάση CBRN του NATO στη Τσεχοσλοβακία είναι έτοιμο. Το προσωπικό της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων πάσης φύσεως επιβιβάζεται γρήγορα. Πρόκειται για μερικές δεκάδες ατόμων, διαφόρων εθνικοτήτων και ειδικά εκπαιδευμένων. Η διαταγή για επιβίβαση δόθηκε γρήγορα και χωρίς εξηγήσεις. Τα πρώτα λόγια του επικεφαλής της ομάδας μόλις έκλεισε η πόρτα ήταν ανησυχητικά: δεν πρόκειται για άσκηση. Όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται και στη μυαλό όλων πέρναγε η σκέψη: κάτι σοβαρό συμβαίνει στην Θράκη.

Εν τω μεταξύ λίγο πιο μακριά από τη πόλη του Svilengrad ευρίσκονται σε ένα άγριο περιβάλλον τα ερείπια του fortress Neutzikon ίσως του καλύτερα διατηρημένου fortresses από αυτά που υπήρχαν τη βυζαντινή περίοδο για να αντιμετωπίζουν επιδρομές. Όμως μια περίεργη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με κάποιους τουρίστες μόλις την πληροφορήθηκαν οι βουλγαρικές διωκτικές αρχές ανησύχησαν και αποφάσιζαν να επέμβουν αμέσως. Επιτέλους είχαν την απάντηση: τα πυρηνικά που είχαν κλαπεί από το Πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντοθι ευρισκόντουσαν στο μικρό fortresses. Αμέσως ολόκληρη ομάδα, μέσα σε κατακλυσμό βροχής, ξεκίνησε για το fortresses. Αλλά μόλις έφτασαν πήραν διαταγή να σταματήσουν αμέσως όλα τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος μέχρι το fortresses είναι μολυσμένος με ραδιενεργά και δεν μπορούσαν να περάσουν. Είχαν παγιδευτεί.

Εν τω μεταξύ οι τρομοκράτες επιβαίνοντες σε ένα LandROver και προηγούμενοι ενός κλειστού φορτηγού ανενόχλητοι πια αφού είχαν παγιδεύσει τις διωκτικές βουλγαρικές δυνάμεις έφτασαν σε μια μια μικρή γέφυρα στο πόταμο Εύρο. Εκει δυο άνδρες με σχοινιά να κρεμάστηκαν κάτω από τη γέφυρα και τοποθέτησαν μεγάλη ποσότητα δυναμίτη. Μόλις τελείωσαν επέστρεψαν αμέσως και μόλις ο αρχηγός τους διαβεβαιώθηκες ότι όλα είναι έτοιμα βγάζει από την αριστερή του τσέπη ένα τηλεκοντρόλ και το πατάει. Εκείνη τη στιγμή μια τεράστια έκρηξη τινάζει τη γέφυρα στον αέρα και μαζί της το φορτηγό το οποίο πέφτει, όσο έμεινε φυσικά από αυτό, μέσα στο ποτάμι. Ομως……………………………………………………………….

Από το Φάκελο “Πυρηνικές & Ραδιολογικές Καταστροφές 2004 II”

Comments