Τζίμης και Hawk συναντούνται στο πάρκο Chamran (Iran), ενώ o διευθυντής του PET.....

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάριο /SDS

Karaj, ΙΡΑΝ
«Μ’ αρέσει να έρχομαι εδώ συχνά. Το περιβάλλον εδώ στο πάρκο με ηρεμεί πολύ» σπάει τη σιωπή ο Hawk

Πράγματι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο πάρκο. Το Chamran είναι ένα από τα ωραιότερα πάρκα στο karaj, ακριβώς μόλις μπαίνει κανείς στη πόλη, από το δρόμο που έρχεται από τη Τεχεράνη. Γεφυράκια, τεχνητή λιμνούλα, κύκνοι, λουλούδια όλα μαζί δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό τοπίο για έναν εξερευνητή του πάρκου ακόμα και για έναν απλό περιπατητή.

«Όσες φορές και να μου το έλεγες, δεν θα πίστευα ότι είναι τόσο ωραίο» απαντά ο Τζίμης «Τώρα όμως που το βλέπω και εγώ με τα μάτια μου παραδέχομαι ότι έχεις δίκιο που έρχεσαι εδώ τόσο
συχνά»

«Έμενα όμως με απασχολεί και πολλές φορές μάλιστα αναρωτιόμουν γιατί ο καιρός εδώ στο karaj να είναι τόσο διαφορετικός από αυτόν της Τεχεράνης» λέει ο Hawk «αν και είναι τόσο κοντά της»

«Κάνεις σαν να έχεις ερωτευτεί τη περιοχή και θέλεις σαν μείνεις μόνιμα εδώ. Μήπως ψάχνεις δικαιολογίες για να μου το πεις;» απαντά λίγο κοροϊδευτικά ο Τζίμης

«Απλά με ενδιαφέρει ο καιρός και τίποτα άλλο!» απαντά απότομα ο Hawk που δεν θέλει να θίγει κανείς τις ευαισθησίες του!

«Εφόσον σε ενδιαφέρει ο καιρός άκουσε. Μου είπαν ότι η διαφορά στο καιρό ανάμεσα σε karaj και Τεχεράνη οφείλεται στους κήπους που ευρίσκονται γύρω από τη πόλη και στο ποτάμι του Karaj που παίρνει από δω. Είναι αυτά που κάνουν το κλίμα ψυχρότερο»

«Δεν ξέρω» απαντά ο Τζίμης κάπως αδιάφορα που φαίνεται ότι κάτι τον απασχολεί εκείνη τη στιγμή και δεν δίνει μεγάλη σημασία στις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες του Hawk «Η διαφορά μπορεί να οφείλεται και στην ατμοσφαιρική μόλυνση της Τεχεράνης»

Πράγματι το Karaj πράγματι φημίζεται για το καιρό του. Όλοι όσοι ζουν εκεί το απολαμβάνουν πραγματικά, ενώ οι μισοί από αυτούς ταξιδεύουν μεν στη πρωτεύουσα για δουλειές, αλλά το βράδυ επιστρέφουν πίσω, για το λόγο αυτό. Η πόλη είναι γεμάτη κήπους και το καλοκαίρι με τους πρωτευουσιάνους να περνούν τα σαββατοκύριακα τους εδώ.

Ένας βιαστικός φαλακρός με λαδί φόρμα, μάλλον οδοκαθαριστής, πέρασε από μπροστά τους πολύ βιαστικά, χωρίς όμως να τους ρίξει καμία ματιά, και χάθηκε στο βάθος της κούρμπας που κάνει το χωμάτινο δρομάκι. Η συζήτηση είχε όμως διακοπεί και ο Τζίμης βρήκε ευκαρπία να δέσει τα κορδόνια στο δεξί αθλητικό παπούτσι στερεώνοντας το πόδι του πάνω στο μοναδικό παγκάκι της αλέας. Τότε ένας κίτρινος φάκελος σκάζει με δύναμη μπροστά του ενώ τα λόγια του Hawk ακούγονται δυνατά, σχεδόν παραγγελτικά.

«Φράγμα Amir Kabir. Όλο δικός σου» και με τη σειρά του ταχτοποιεί με δυο κινήσεις τη δική του τσαλακωμένη φόρμα.

Ο Τζίμης με μεγάλη περιέργεια άλλα και προσοχή τον ανοίγει και μισή ντουζίνα φωτογραφίες ξεπροβάλουν. Όλες δείχνουν ένα ζευγαράκι, σε πολύ τρυφερή στάση να είναι ξαπλωμένο δίπλα από τις όχθες ενός ποταμού. Με μια γρήγορη ματιά αντιλαμβάνεται ότι έχουν παρθεί με ηλεκτρονικά εστιαζόμενο τηλεφακό.

«Χαίρονται τον έρωτα τους. Ε και λοιπόν» άπαντα ο Τζίμης

«Κοίτα τες καλύτερα. Το φράγμα Amir Kabir φαίνεται πολύ καλά. Και όχι μόνο αυτό» παροτρύνει ο Hawk

Η προσοχή του Τζίμη εστιάζεται στο ίδιο το ζευγαράκι, που οι πρώτες φωτογραφίες όμως δεν το δείχνουν καθαρά. Στη τετάρτη όμως φωτογραφία, που φαίνεται τη προσοχή του άνδρα κάτι να έχει αποσπάσει, πιθανόν ένα ζωάκι, και έχει στρέψει το κεφάλι του προς τη κάμερα, αυτός έχει αποκαλυφτεί. Ο Τζίμης τινάζεται. Στην αρχή δε πιστεύει τι βλέπει αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί αυτό που δείχνει η φωτογραφία. Το Διευθυντή της Πυρηνικής Ιατρικής του ΜΕΣ.

Ναι ο Λαμπίρης στο ποταμό Alborz με τη φιλενάδα του. Καλά είχα μυριστεί ότι κάτι τρέχει με αυτόν.

Πραγματικά εκπληκτικό αυτό το ποτάμι χιλιομέτρων ποτάμι. Κατεβαίνει από τα βουνά Alborz στο οποίο έχει κατασκευαστεί το φράγμα Amir Kabir εκεί δηλαδή που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες. Το ζευγαράκι διάλεξε μια εκπληκτική περιοχή κοντά στο φράγμα για την εκδρομή του.

«Τώρα μάλιστα. Ο κύριος Διευθυντής και το κρυφό του αμόρε δίπλα σε ποταμάκι» σχολιάζει περιπεπτικα «Κοίτα να δεις φίλε μου τι μυστικά κουβαλά ο καθένας».

«Άκουσε, δεν ενεργοποιήθηκε ολόκληρη η CIA για να τραβήξει ένα φιλμάκι για το διευθυντή με τη φιλενάδα του» φωνάζει αγριεμένα ο Hawk.

«Τι εννοείς; Δεν καταλαβαίνω» απαντά αμήχανος ο Τζίμης

«Για να σου θυμίσω. Πριν λίγο καιρό μας είχατε ενημερώσει για μια μεγάλη παραγγελία κάποια spark Gap, να εκείνα τα ιατρικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται και στη κατασκευή πυρηνικής βόμβας»

Πράγματι η αγορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων από το εργαστήριο δεν εδικαιολογειτο με τίποτα. Ακόμα και να χάλαγαν αυτά στο εργαστήριο δύο φορές πιο συχνά από όσο προβλεπόταν, πάλι δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα τόσα πολλά εξαρτήματα Spark Gap που αγόρασε το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής »

«Έτσι είναι» απαντά ο Τζίμης «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσο βγήκαν στη φόρα, αλλά και επειδή σας αφορούν, θεωρήσαμε σωστό να σας ενημερώσουμε»

«Καλά κάνατε και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Τα χάσαμε μόλις το μάθαμε. Αυτός ακριβώς ο διευθυντής που τα παρήγγειλε, προσκλήθηκε από τους ιρανούς. Κινητοποιήθηκε ολόκληρη την CIA, για να μη σου πω ολόκληρη η κυβέρνηση μας. Από τη στιγμή όμως που ο Διευθυντής αυτός άφησε την Ελλάδα, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και αρχίσαμε να τον παρακολουθούμε. Και να που φτάσαμε. Ο διευθυντής σε ερωτική περίπτυξη με ιρανή στις όχθες του ποταμού Karaj.

«Και που είναι τα επιλήψιμο παρακαλώ;»

«Η ιδία η συνάντηση δεν είναι, αλλά άκουσε τι έγινε. Δεν πέρασε πολύ ώρα από τη στιγμή που αρχίσαμε να τραβάμε τις φωτογραφίες όταν ένας θόρυβος ανάγκασε την ομάδα μας που ήταν εκεί να σταματήσει τη φωτογράφηση και να κρυφτεί. Πράγματι μετά από λίγο ένα αυτοκίνητο της δασοφυλακής, ή κάτι τέτοιο, ξεπρόβαλε και σταμάτησε δίπλα τους. Μέσα από αυτό πετάχτηκε μια ομάδα, πιθανόν από τους διαβόητους Φρουρούς της Επανάστασης»

«Αρχίζει να με ενδιαφέρει, αλλά δεν καταλαβαίνω ακόμα που το πας»

«Κάνε υπομονή και θα μάθει αμέσως. Κατέβηκαν λοιπόν οι φρουροί αυτοί και τους συνέλαβαν. Τους μετέφεραν στο αρχηγείο τους, για ανάκριση μάλλον. Φαίνεται όμως αυτή η ανάκριση δεν κράτησε και πολύ γιατί το ίδιο απόγευμα είδαν το ζευγαράκι να κυκλοφορεί αμέριμνο στη πόλη»

«Φαίνεται ότι δεν θα βρήκαν τίποτα επιβαρυντικό και για αυτό θα τους άφησαν ελεύθερους»

«Δεν είναι τόσο απλό. Ακριβώς το ότι τους άφησαν ελεύθερους είναι που μας προβλημάτισε;»

«Και γιατί παρακαλώ σας προβλημάτισε;»

«Σκέψου λίγο. Φρουροί της επαναστάσεως συνέλαβαν ιρανή με δυτικό πυρηνικό και τους άφησαν ελεύθερους. Μα είμαστε με τα καλά μας; Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;»

Τώρα κατάλαβα τι θέλεις να πει ο αμερικανός, συλλογίστηκε ο Τζίμης. Εδώ με το νόμο τη Σαρία φυλακίζουν με το παραμικρό οποιαδήποτε κοπέλα τη βρουν να κυκλοφορεί ασυνόδευτη στο δρόμο, και σε αυτή τη περίπτωση την άφησαν ελεύθερη; Πόσο μάλλον που ο συνοδός της είναι δυτικός και πυρηνικός μάλιστα.

Δεν θα έχαναν με τίποτα» συνεχίζει αυτός με την ίδια ένταση «τέτοια ευκαιρία για προπαγάνδα. Κατασκοπεία θα φώναζαν, εκτός εάν….»

«…εκτός εάν είναι και οι δυο δικοί τους άνθρωποι! Δηλαδή η κοπέλα είναι πράκτορας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και ο…..»ψελλίζει ο Τζίμης

«….. συνοδός της, ο Λαμπίρης δηλαδή, μυστικός συνεργάτης τους» συμπληρώνει σχεδόν θριαμβευτικά ο Hawk

Ο Τζίμης έπεσε αμέσως σε μεγάλη περίσκεψη. Πίσω από αυτόν τον ερωτύλο διευθυντή μάλλον κρύβονται πολλά. Καλά το είχα υποπτευθεί και πιστεύοντας ο Τζίμης ότι ήρθε η ώρα να το εμπιστευτεί στο Hawk, αρχίζει.

«Πολύ σημαντικά όλα αυτά που μου είπες, αλλά δεν είναι τα μόνα»

«Τι εννοείς» ρώτα με απορία αυτή τη φορά ο Hawk

«Κοίτα στο δρόμο έξω από το πάρκο και πες μου τι βλέπεις κοντά στο κόκκινο φανάρι» ρωτά ο Τζίμης δείχνοντας προς το δρόμο αφού από το σημείο φράχτη του πάρκου που βρίσκονται, βλέπουν με άνεση προς τα έξω.

«Βλέπω μόνο ένα τροχονόμο να μιλά με ένα οδηγό» και αφού παρατηρήσει με προσοχή το δρόμο και προς τις δυο κατευθύνσεις συμπλήρωσε «και τίποτα άλλο. Τουλάχιστο κανένα παράξενο».

«Φυσικά δεν είναι παράξενο αυτό που βλέπεις, ένα τροχονόμο δηλαδή να συνομιλεί με έναν οδηγό. Το παράξενο όμως είναι ότι αυτή η τους συνομιλία κρατά σχεδόν μια ολόκληρη ώρα. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο.».

Αλλά σταματά απρόσμενα. Αφού όμως βεβαιωθεί ότι κανείς δεν κρυφακούει συνεχίζει

«Αυτή η συνάντηση γίνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο ίδιο σημείο. Ακριβώς πριν περάσει η κουστωδία»

«Τι εννοείς κουστωδία Τζίμη;»

«Εννοώ πως σε λίγο θα εμφανιστεί ένα βαν με το λογότυπο του πανεπιστήμιου Τεχεράνης του τμήματος Περιβαλλοντολογίας ειδικότερα. Δεν το άφησα και το έψαξα»

«Σειρά μου να ζητήσω εξηγήσεις. Λέγε»

«Δεν το άφησα εκεί λοιπόν το έψαξα. Δεν πρόκειται για κάποια επιστημονική αποστολή αλλά για κάλυψη κάποιων στρατιωτικών ερευνών.»

«Γιατί δεν με εκπλήσσει;»

«Άκουσε όμως και τη συνέχεια. Λίγο μετά, ένα τέταρτο περίπου, ακολουθεί ένα φορτηγάκι με το σήμα του Πυρηνικού Κέντρου αγροτικών και ιατρικών ερευνών, το οποίο παίρνει την ίδια κατεύθυνση. Και σχεδόν αμέσως μια πυροσβεστική»

«Κάθε δυο εβδομάδες;» επαναλαμβάνει εντυπωσιασμένος ο Hawk «Μα τι κάνουν;»

«Παίρνουν το δρόμο που οδηγεί στο Bilegan και μετά εξαφανίζονται για τα καλά στο βουνό Αlburz»

Τα Αlburz, δεν είναι ένα απλό βουνό αλλά μια ολόκληρη οροσειρά του βορείου Ιράν. Επεκτείνεται από τα ένα άκρο της Αρμενίας στα βορειοδυτικά μέχρι τη νότια άκρα της Κασπίας θάλασσας και τελειώνει στα ανατολικά σύνορα Τουρκμενιστάν και Αφγανιστάν. Το όνομα του το πήρε από το Harā Bərəzaitī, ένα θρυλικό όρος της περσικής μυθολογίας.

«Εξαφανίζονται στο βουνό;»

«Ναι εξαφανίζονται. Μια φορά μόνο, κάποιοι είπαν ότι τους είχαν δει στο Purkan»

Και εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το περιμένουν ένα κρατικό αυτοκίνητο περνά με ταχύτητα μπροστά τους. Ο Τζίμης έχει βγάλει τη πανίσχυρη μικρούλα φωτογραφική του μηχανή και την εστιάζει στους επιβάτες του.

Το αυτοκίνητο έχει πια απομακρυνθεί και ο Τζίμης θέλοντας να ρίξει μια προσεκτικότερη ματιά στη φωτογραφία που μόλις τράβηξε την φέρνει στην ψηφιακή οθόνη της μικρούλας μηχανής και τη παρατηρεί μα προσοχή. Τότε διαπιστώνει με έκπληξη. Ένας από τους επιβάτες του κρατικού στο πίσω κάθισμα ήταν… ο ίδιος Διευθυντής!

«Ο Hawk στέκεται παράμερα κοιτώντας χωρίς να μιλά το κινητό του στο οποίο του είχαν στείλει από τα κεντρικά της υπηρεσίας του υλικό υποκλοπής. Πρόκειται για τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει η Μάρα με το δικό της κινητό από το εργαστήριο ραδιοφαρμάκων και όλες έδειχναν το επικίνδυνες συσκευασίες με το Ιώδιο 131, τις οποίες είχε στείλει όμως με MMS σε άγνωστο αριθμό

Ποιος να ενδιαφέρεται και σε ποιον άραγε έστειλε αυτές τις φωτογραφίες η Μάρα;

Από Σειρα Σεναριων "Ο Τρόμος"

* Ο Πάρις Ι.Μ.είναι Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός

Comments