Saturday, 13 August 2011

Ανακάλυψη κρυπτογραφημένων τρομοκρατικών μηνυμάτων

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάριο /SDS

Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ
Η ημέρα στη Γενική Αστυνομική Διοίκηση Αττικής προβλεπόταν, όπως πάντα έτσι και σήμερα, για τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (ΔΗΕ) πολύ βαριά. Στην αίθουσα ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων της Δίωξης όλα τα μέλη μιας πολύ κρίσιμης ομάδας κρούσεως είχαν ήδη συγκεντρωθεί και περίμεναν αρκετή ώρα υπομονετικά ν’ αρχίσει η συγκεκριμένη συνεδρίαση, όταν ξαφνικά στην είσοδο εμφανίστηκε ο Αρχηγός της ΔΗΕ, Ιωσήφ Πατάκης. Ο κύριος Πατάκης συνοδευόταν από ένα νεαρό διοπτροφόρο, με ένα πανέξυπνο διαπεραστικό βλέμμα, ο οποίος κρατούσε πολύ σφιχτά πάνω του ένα μικρό καφέ φάκελο.
«Κύριοι, καλημέρα σας», άρχισε ο Πατάκης. «Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας που ήρθατε τόσο γρήγορα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι ν’ αρχίσουμε;»
Κάποιοι ψίθυροι ακούστηκαν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, αλλά σύντομα επικράτησε ησυχία, και ο κύριος Πατάκης συνέχισε.
«Το θέμα που μας απασχολούσε και μας απασχολεί μέχρι και σήμερα έχει πάρει άλλες, μεγάλες διαστάσεις. Είμαστε ευτυχείς που μαζί μας έχουμε τον ειδικό πράκτορα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πριν όμως του δώσω το λόγο, έχω να σας αναγγείλω ένα δυσάρεστο, αλλά και ένα ευχάριστο νέο!»
Εκείνη τη στιγμή ο διοπτροφόρος νεαρός, που καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και δίπλα ακριβώς από την κάμερα προβολής, σηκώθηκε και παίρνοντας μόνος του το λόγο, είπε: «Για ποιο δυσάρεστο γεγονός μας προετοιμάζετε, κύριε Διοικητά; Μπορείτε να μας πείτε πρώτα γι’ αυτό;»
Ο διοικητής φανερά ενοχλημένος από την απρόσμενη παρέμβαση, γύρισε προς το νεαρό όργανο και με αυστηρό τόνο, αλλά και πολύ προσεκτικά λόγια του είπε: «Άκου, Λαμπράκο, σε αυτήν εδώ την αίθουσα υπάρχει ιεραρχία και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μάθεις ν’ ακούς και να μην πετάγεσαι όποτε εσύ θέλεις. Αυτό που πραγματικά σε σώζει είναι ότι είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου. Αλλιώς… Να ξέρεις, όμως, ότι αυτό δε θα σε προστατεύει για πάντα. Λοιπόν, προς στιγμή παραβλέπω και συνεχίζω. Το δυσάρεστο, κύριοι, σχετίζεται με την τροπή που πήρε η υπόθεση στο Σατζάκ. Από τον πράκτορα της ΕΥΠ θα ακούσετε περισσότερα».
Ο Τζίμης που αντιπροσώπευε την ΕΥΠ στη συνάντηση αυτή, πήρε αμέσως το λόγο.
«Κύριοι, στην Υπηρεσία μας έφτασαν αλληλοσυγκρουόμενες στην αρχή πληροφορίες, ότι δηλαδή στην περιοχή του Κοσσόβου παρατηρούνται περίεργες κινήσεις, και έτσι αποφασίσαμε και εμείς να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στείλαμε, λοιπόν, ειδική ομάδα, η οποία ανακάλυψε τα φοβερά σχέδια Πογκρόμ. Στη συνέχεια ενημερώσαμε γι’ αυτά τους φίλους μας, αλλά δυστυχώς, ίσως δεν μας πίστεψαν, αγνοηθήκαμε. Υποδείξαμε συνδυασμένη δράση, αλλά επίσης αγνοηθήκαμε. Το Πογκρόμ του Μαρτίου στο Σατζάκ, κύριοι, είναι δυστυχώς πια γεγονός».
Στην αίθουσα επικράτησε σιωπή, και ο Τζίμης συνέχισε: «Το τελευταίο δε διάστημα, πριν από τα γεγονότα, είχαμε σχεδόν μαντέψει αυτά που έρχονταν, και ενημερώναμε συνεχώς. Αγνοηθήκαμε για μια ακόμη φορά. Θέλω να πιστεύω ότι η ενημέρωση που γινόταν στους συμμάχους μας κάπου παράπεσε και ότι δεν αγνοήθηκε σκοπίμως. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συνέπειες θα υπάρξουν από το Πογκρόμ αυτό, αλλά όλοι μας θα πρέπει στο μέλλον να προσέχουμε τέτοιες πληροφορίες και να μην τις προσπερνάμε».
Το ακροατήριο έντονα προβληματισμένο παρέμενε σιωπηλό χωρίς να αντιδράει καθόλου. Ο Πατάκης το κατάλαβε και αποφάσισε να παρέμβει προκειμένου να ζωντανέψει ξανά το κλήμα της συνεδρίασης. «Ευχαριστούμε πολύ τον πράκτορα της ΕΥΠ για τη σύντομη αλλά και πολύ χρήσιμη ενημέρωση που μας έκανε. Θα επανέλθουμε αργότερα», και ρίχνοντας μια κοφτή, αυστηρή ματιά στο Λαμπράκο, συνέχισε: «Αυτό ήταν το δυσάρεστο. Και τώρα θα σας πω το ευχάριστο για το οποίο σας μίλησα στην αρχή. Όλα άρχισαν όταν εμείς, με αρκετή επίμονη και καλή σχεδίαση, κατορθώσαμε να υποκλέψουμε μηνύματα ενός εγκληματικού Δικτύου. Οι πληροφορίες που πήραμε οδηγούσαν στο Κόσσοβο». Και βγάζει από τη τσέπη του ένα CD.
«Τι είναι αυτό;», πετάγεται πάλι ο Λαμπράκος, αλλά πιο δειλά αυτήν τη φορά.
«Πρόκειται για απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που κατάφεραν να εντοπίσουν οι υπηρεσίες μας στο Κόσσοβο. Έχει ενδιαφέρον γι’ αυτό θα πρέπει να το ακούσετε».
Ένας τεχνικός παίρνει το CD και το βάζει στην υποδοχή ενός μηχανήματος. Από τα ηχεία, με τα οποία ήταν συνδεδεμένη η συσκευή, ακούστηκε μια βραχνή φωνή σε σπαστά αλβανικά, κατά πάσα πιθανότητα ηγετικό μέλους του Δικτύου: «Σύντροφοι, γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που συναντάει ο καθένας μας όταν θέλει να στείλει ένα μήνυμα, μια εντολή, σε κάποιο απομακρυσμένο μέλος μας, χωρίς φυσικά να πέσει σε εχθρικά χέρια. Όπως, επίσης, γνωρίζετε ότι πολύ σπουδαία έγγραφά μας έχουν πέσει σε ξένα χέρια, επειδή δεν είχαμε κάποιο αποτελεσματικό τρόπο να τα φυλάμε. Από σήμερα, όμως, τέλος σε όλα αυτά τα προβλήματα. Μια τεχνική, που ακούει στο όνομα κρυπτογράφηση, υπόσχεται να μας λύσει τα προβλήματα αυτά καθιστώντας αδύνατον σε κάποιον να επεμβαίνει και να τα διαβάζει όποτε αυτός θέλει».
«Αυτό είναι εκπληκτικό!» ακούγεται μια νεαρή ανδρική φωνή. «Από δω και μπρος θα πρέπει ν’ απαγορεύουμε ν’ ανοίγουν τα γράμματά μας».
«Όχι, το αντίθετο. Από τη στιγμή που τα μηνύματά μας θα είναι κρυπτογραφημένα, δε θα μας πειράζει να τα διαβάζουν οι άλλοι, αφού θα είναι αδύνατον να τα καταλάβουν. Υπάρχει φυσικά και ο τρόπος να τα στέλνουμε με μορφή εικόνων».
Η αναπαραγωγή του CD διακόπτεται με τον Αρχηγό Πατάκη να απευθύνεται σε διευκρινιστικό τόνο στον Τζίμη. «Η μαγνητοσκοπημένη φωνή που θα ακούσετε αμέσως τώρα ανήκει σε στέλεχος της ΟΠΙ, ο οποίος είναι μάλλον ο σύνδεσμος με την τρομοκρατική ομάδα» και δίνει εντολή να συνεχιστεί η αναπαραγωγή. Η φωνή στο σημείο αυτό ακούγεται πολύ καθαρά: «Εκπληκτικό! Από σήμερα θα καλούμε τους πιστούς σε τζιχάντ ή θα ζητάμε λεφτά από τους μυστικούς τροφοδότες μας κρύβοντάς τα, κρυπτογραφημένα όπως είπαμε, μέσα σε μια εικόνα έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας άπιστος να τα διαβάσει. Μεγάλος ο Αλλάχ!»
Εκείνη τη στιγμή θόρυβος, φωνές και ήχος ενός κινητού που καλούσε ακούστηκαν καθαρά από τα μεγάφωνα. Τότε κάποιος από την παρέα πήρε το λόγο και άρχισε να φωνάζει: «Σύντροφοι, προσέξτε, αποκαλύφθηκε ότι τα δορυφορικά τηλέφωνά μας έχουν παγιδευτεί και παρακολουθούνται, όπως επίσης ότι και κάποιοι από την οργάνωση παρακολουθούνται στενά».
Ο διοικητής διακόπτοντας τότε την αναπαραγωγή της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας, λέει: «Οι εξτρεμιστικές ομάδες χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση για να μεταμφιέσουν όχι μόνον τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία τους, αλλά, επίσης, και τις συνομιλίες τους. Τα προγράμματα κρυπτογράφησης, που έχουν στη διάθεσή τους, μπορούν επίσης να μπερδέψουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες όταν οι εξτρεμιστές αυτοί έχουν συνδέσει τα τηλέφωνα με κάποιον υπολογιστή».
Ο Λαμπράκος όλη εκείνην την ώρα που παιζόταν το CD παρέμενε απρόσμενα σκεπτικός, κάτι που αντελήφθη πολύ καλά ο Πατάκης. Αποφασίζει να του δώσει αμέσως το λόγο για να παρέμβει.
«Δεν γνωρίζω ακριβώς την τεχνολογία κρυπτογράφησης», αρχίζει ο Λαμπράκος, «που αυτοί οι τρομοκράτες έχουν πια στη διάθεσή τους και τι μπορεί με αυτήν να κάνουν. Ένα όμως είναι σίγουρο. Αυτή η τελευταία αλλαγή στην τακτική τους θα δυσκολέψει πολύ, μα πάρα πολύ, τη δουλειά μας».
«Δίκιο έχεις, Λαμπράκο», απαντάει με βεβαιότητα ο Πατάκης. «Θα έχουμε προβλήματα. Στο μέλλον, θα μπορούμε βεβαίως να μπαίνουμε σε μια τηλεφωνική γραμμή, στην οποία θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ο τρομοκράτης θα χρησιμοποιεί προκειμένου να συζητάει τη θέση της βόμβας που σκοπεύει να τοποθετήσει, αλλά εάν δεν θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη συνομιλία, τότε δεν θα είμαστε ικανοί ν’ αποτρέψουμε την τρομοκρατική αυτή ενέργεια!», είπε και πατάει το πλήκτρο αναπαραγωγής της συνομιλίας για να συνεχίσει. Τότε μια άλλη φωνή ακούγεται για πρώτη φορά να βγαίνει από τα μεγάφωνα.
«Σύντροφοι, μην ενθουσιαζόμαστε. Ενώ δεν ξέρουμε ακόμη πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα και δεν είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιήσουμε, εμείς αρχίσαμε αμέσως τους πανηγυρισμούς;»
Τότε μια άλλη φωνή, με ύφος Αρχηγού, ακούστηκε και εκείνη από τα μεγάφωνα:
«Είναι σωστή η ερώτησή του. Προσέξτε πώς λειτουργεί: Κάθε εικόνα ή χάρτης περιέχει παρά πολλά σημεία. Μέσα στα σημεία αυτά μπορούμε να ενσωματώσουμε αριθμούς και γράμματα, κάτι που φυσικά μόνον οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν, και κανείς άλλος δεν θα μπορεί να καταλάβει πώς έγινε. Ένα ήδη κωδικοποιημένο μήνυμα μπορεί επίσης να κρυφτεί σε εκείνη την εικόνα».
«Ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα μπορέσει να κάνει όλες αυτές τις μετατροπές;»
«Εδώ είναι το καλό. Δεν θα χρειαστεί κάποιος από σας να κρυπτογραφεί με χαρτί και μολύβι τα μηνύματά μας. Οι υπολογιστές θα το κάνουν μέσα από προγράμματα κρυπτογράφησης. Τα προγράμματα αυτά θα μπερδεύουν τα μηνύματα μας με τις υπάρχουσες εικόνες. Και το σπουδαιότερο, οι εικόνες θα μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνον όταν κάποιος έχει ένα συγκεκριμένο "κλειδί", ή κώδικα όπως λέγεται πιο συχνά. Διαφορετικά, είναι αδύνατον να τα δουν ή να τα διαβάσουν».
«Δηλαδή θα μπορούμε να στέλνουμε τα σχέδια μιας επιθέσεως ή και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους μέσα σε μια φωτογραφία με τη βοήθεια του υπολογιστή; Αυτό είναι θαύμα!»
«Φυσικά και θα μπορείτε», ακούστηκε να λέει πάλι η φωνή, και συνέχισε: «Η φωτογραφία που θα στέλνετε δε θα φαίνεται ότι είναι πιο διαφορετική από τις άλλες που συχνά ανταλλάσσονται μεταξύ δύο φίλων».
«Πολύ ωραία αυτά που λέτε. Αν υποθέσουμε ότι στέλνουμε μια φωτογραφία, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να την ανακαλύψουν αμερικανικές υπηρεσίες ή ελληνικές που μας περιτριγυρίζουν;»
«Οι Αμερικανοί ευτυχώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι γίνεται στα Βαλκάνια. Έτσι τα κανάλια τους θα μπλοκαριστούν και δεν θα μας καταλάβουν τι κάνουμε με την κρυπτογραφία. Το ζήτημα είναι όμως να μην μας καταλάβουν οι Έλληνες γιατί αυτοί ξέρουν καλά τα πράγματα εδώ και θα αντιληφθούν γρήγορα το κόλπο μας. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι αδύνατον ν’ αναλύσουν τις κρυπτογραφημένες εικόνες, πόσο μάλλον να εντοπίσουν τέτοια κρυπτογραφημένα μηνύματα και εικόνες του διαδικτύου, τις οποίες υπολογίζουν σε δισεκατομμύρια».
Σφυρίγματα θαυμασμού ακούστηκαν από τα μεγάφωνα και κάποιοι ακατανόητοι σχολιασμοί ακολούθησαν. Όταν αυτοί σταμάτησαν η ίδια φωνή συνέχισε.
«Ακόμα κι αν πέσει στα χέρια τους το κρυπτογραφημένο μας μήνυμα ή η εικόνα μέσα στην οποία θα το έχουμε βάλει, θα είναι αδύνατον γι’ αυτούς να το διαβάσουν εάν δεν γνωρίζουν τον κώδικα της κρυπτογράφησης. Το σπάσιμο ενός κώδικα απαιτεί συχνά πολύ χρόνο, καθώς και τη χρήση ενός μεγάλου υπερ-υπολογιστή. Κάτι που σημαίνει ότι εάν δράσουμε γρήγορα, στείλουμε δηλαδή τα κρυπτογραφημένα μας μηνύματα κοντά στην επίθεση, οι Αμερικανοί όσο μεγάλους υπολογιστές και να έχουν, δε θα διαθέτουν το χρόνο που χρειάζονται για να τα αποκωδικοποιήσουν».
Το σημαντικότερο κομμάτι της υποκλοπής φαίνεται ότι μεταδόθηκε, και ο Διοικητής Πατάκης δίνει εντολή να σταματήσει η αναπαραγωγή. Πριν δώσει το λόγο στον Τζίμη, συμπλήρωσε: «Δεν προκαλεί κατάπληξη που το ίδιο το αμερικανικό FBI ψάχνει τόσο να δημιουργήσει προγράμματα κρυπτογράφησης όσο και να δημιουργήσει ένα "πρωτεύον κλειδί", ή υπερ-κλειδί όπως λένε οι υπηρεσίες του, κάτι που θα τους επιτρέψει να βρουν οποιοδήποτε κώδικα που τυχόν έχει ενσωματωθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές της εθνικής τους ασφάλειας. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο ακόμη που αξίζει να το έχετε υπόψη σας», και δίνει εντολή να συνεχιστεί η αναπαραγωγή.
«Οι δυνατότητές μας να συνεννοούμαστε ανεμπόδιστα είναι μεγάλες, αλλά κίνδυνοι όμως υπάρχουν».
«Τι εννοείτε», ακούγεται μια σπαστή φωνή από τα μεγάφωνα.
«Όπως είπαμε ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα σχέδιά μας έρχεται από ελληνικές υπηρεσίες που έχουν τις δυνατότητες να διεισδύουν μέσα σε βαλκανικά δίκτυα. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι ίσως έχουν διεισδύσει και βρίσκονται γύρω μας. Επίσης, ότι μπορεί να έχουν εισχωρήσει και στην ίδια μας την ομάδα».
Σιωπή επικράτησε στη συγκεκριμένη ομάδα από την οποία είχε υποκλαπεί, και όλοι άκουγαν από τα μεγάφωνα με προσοχή. Μετά από λίγο η φωνή ξαναρχίζει.
«Ναι, καλά ακούσατε, ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στην ομάδα μας».
«Και πώς έγινε αυτό;»
«Κάποιος δικός μας απείλησε, για το λόγο που δεν ξέρω ακόμα, κάποιον από το ελληνικό τμήμα της KFOR. Οι Έλληνες αντέδρασαν. Προσπάθησαν και κατόρθωσαν έτσι να διεισδύσουν στην ομάδα μας. Αυτός φταίει για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα μας».
Από τα μεγάφωνα ακούγεται ένα δυνατό επιφώνημα και αμέσως μετά δυο πυροβολισμοί. Ακολουθεί ένας δυνατός γδούπος. Φαίνεται ότι κάποιος είχε πυροβοληθεί και είχε πέσει στο πάτωμα.
Η φωνή που φαινόταν ότι ανήκε στο δράστη του πυροβολισμού, ξανακούγεται πιο δυνατά αυτήν τη φορά.
«Τελείωσα με αυτούς. Εσείς οι δύο στη γωνία, πετάξτε τον έξω. Εμείς ξαναρχίζουμε. Έχουμε να κάνουμε αρκετή δουλειά».
Η υποκλαπείσα συνομιλία έφτασε στο τέλος της και ο διοικητής Πατάκης θέλει να συνοψίσει τα ευρήματα.
«Όπως βλέπετε η προετοιμασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας άρχισε να δίνει καρπούς. Κατορθώσαμε να αναπτύξουμε ισχυρή τεχνολογία κρυπτογράφησης. Γνωρίζαμε ότι εξτρεμιστές είχαν περικυκλώσει αθόρυβα την KFOR και ότι κάτι σχεδίαζαν για τη χώρα μας, αλλά μας έλειπαν οι αποδείξεις γι’ αυτό. Η υποκλοπή του μηνύματος απέδειξε ότι η τεχνική κρυπτογραφήσεως που αναπτύξαμε απέδωσε περίφημα αποτελέσματα, αλλά και ότι τρομοκρατικά σχέδια βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας».
Ο Τζίμης συμπληρώνει: «Το σημερινό βεβαιώνει τις πληροφορίες μας. Αποφασίστηκε η εφαρμογή της κρυπτογραφίας σε μηνύματα και αποστολή τους μέσω του διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο θα μεταδώσουν το χάρτη των επιθέσεων στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους».
»Το διαδίκτυο, κύριοι», συνεχίζει, «έχει γίνει η σύγχρονη έκδοση της "νεκρής πτώσης," όπως λέγανε παλιά οι κατάσκοποι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου θέλοντας να περιγράψουν τη θέση στην οποία άφηναν τους χάρτες, τις εικόνες και άλλες πληροφορίες. Αλλά αντίθετα από τη "νεκρή πτώση" το διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος διεξαγωγής μυστικής εχθροπραξίας».
Και ο διοικητής Πατάκης κλείνει: «Αυτός που τα σκέφτηκε όλα αυτά πιστεύει φυσικά ότι έχει την σχεδόν τέλεια ασφάλεια και ότι το διαδίκτυο θα ωφελήσει σε μέγιστο σημείο τους τρομοκράτες στην περιοχή. Όμως κάποια στοιχεία που έχουμε αποσπάσει οδηγούν στη χώρα μας. Κάτι ετοιμάζεται κοντά μας και προς το παρόν δεν ξέρω τι είναι αυτό. Εκτιμώ ότι θα έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Σας ευχαριστώ όλους».
Ο Τζίμης αποχωρεί γρήγορα γρήγορα. Η πτήση του για Βελιγράδι από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει προετοιμαστεί πολύ καλά, αλλά δεν μπορεί να περιμένει. Το ταξίδι αστραπή στη Σερβία πρέπει να γίνει αμέσως.


Από Σειρα Σεναριων "Ο Τρόμος"
* Ο Πάρις Ι.Μ.είναι Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός

No comments: