Το μυστήριο του Παγοθραυστικού "ΛΕΝΙΝ"

Η Ιστορία του Σοβιετικού Πυρηνοκίνητου Παγοθραυστικού "ΛΕΝΙΝ" ειχε κρατηθεί μυστικό απο τους Σοβιετικους κατα την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου.Μετά την διαλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989 η ιστορία αυτή ηρθε στο φως.
.....Το  Πυρηνοκινητο Παγοθραυστικό "ΛΕΝΙΝ" ηταν ένα σοβιετικό παγοθραυστικό που κατασκευάστηκε το 1957 στην Σοβιετική ένωση.Ηταν το πρώτο στον κόσμο πυρηνοκίνητο πλοίο επιφανείας και το πρώτο πυρηνοκίνητο πολιτικό σκάφος.Το "ΛΕΝΙΝ" τεθηκε σε λειτουργία το 1959 και παροπλίστηκε το 1989.
Το "ΛΕΝΙΝ" ειχε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που προμήθευαν με ατμό τέσσερις στροβίλους τύπου "Κίροφ".Ωστόσο το "ΛΕΝΙΝ" κατασκευάστηκε με τρείς πυρηνικους αντιδραστήρες ο ενας εκ των οποίων αργότερα σφραγγιστηκε λόγο ενος πολύ σοβαρού ατυχηματος και είχε ως αποτελεσμα μετα και οι τρείς αντιδραστήρες να αντικατασταθούν.

TA ATYXHMATA
Το 1965 λοιπόν και ενω το "ΛΕΝΙΝ" βρισκόταν σε συντήριση απο τον Νό 2 πυρηνικό αντιδραστηρα αφαιρεθηκε το ψυκτικό υγρό προτού αφαιρεθεί το αναλώσιμο καυσιμο.Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα ορισμενα στοιχεία απο το πυρηνικό καυσιμο να λιώσουν ή να αποσυντεθουν εντός του αντιδραστήρα.Το οτι ορισμενα στοιχεια του πυρηνικού καυσιμου ελιωσαν μέσα στον αντιδραστήρα ανακαλύφτηκε οταν οι Σοβιετικοί τεχνικοί δεν μπορούσαν να μεταφέρουν και να αποθηκευσουν τα ραδιενεργά στοιχεία αφού το 60% απο αυτά ειχαν κολησει στην καρδιά του.Μετα απο αυτό αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το πλέγμα και οι ραβδοι ελεγχου του αντιδραστηρα.Το υλικό αυτό αφού αποθηκευτηκε σε ειδικά βαρέλια πετάχτηκε στον κολπο του Tsivolki στο αρχιπελαγος Novaya Zemlya.

TO ATYXHMA 2
Το δευτερο ατύχημα ηταν μια διαροή ψυκτικού δυο χρόνια αργοτερα κατα την διάρκεια ενος ανεφοδιασμού.Για να εντοπίσουν την διαρροή οι Σοβιετικοι τεχνικοί επρεπε να σπάσουν το Μπετόν και την μεταλική ασπίδα του Αντιδραστήρα με βαριοπούλες.Αφού ανακάλυψαν την διαρροή οι Σοβιετικοί τεχνικοί κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να επιδιορθώσουν την ζημιά με αποτελεσμα να αφαιρέσουν και τους τρείς αντιδραστήρες του πλοίου και να τους αντικαταστησουν με δύο Νεωτερους.

Αξιοσημειωτο ηταν το γεγονός πως αυτά τα δύο πυρηνικα ατυχήματα του "ΛΕΝΙΝ" αν και χρειαστηκαν αρκετό χρονο για να επιδιορθωθούν απο τους Σοβιετικούς δεν εγιναν γνωστά στα κρατη της δύσης αλλα και στους Αμερικανούς.

Οι Σοβιετικοί κατόρθωσαν να τα κρατησουν σαν επτασφράγγιστο μυστικό μεχρι και την διαλλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989.Μετα ανακαλυφθηκαν απο την Δυση οταν στην κατοχή τους επεσαν ολα τα αρχεία της Ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας "Στάζι".Ωστόσο δεν εγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα απο τα δύο πυρηνικά ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: Το μυστήριο του Παγοθραυστικού "ΛΕΝΙΝ" http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/01/blog-post_7575.html#ixzz1UbtBWsRP

Comments