Wednesday, 3 August 2011

Καμπ εκπαίδευσης Τρομοκρατών

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάρια/Short Disaster Story/Δημόσια Υγεια

ΒΟΣΝΙΑ 2004
Οι πρώην εγκαταστάσεις του σέρβικου στρατού στη Βοσνία είναι καλά κρυμμένες στο άγριο πυκνόφυτο δάσος. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους. Σε συνδυασμό με το απρόσμενα δύσβατο των περασμάτων του το κάνει ιδανικό τόπο για μοναδικές και ακραίες εμπειρίες. Μετά από πεντάωρη διαδρομή με ιδιωτικό αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα της Βοσνίας και στη συνέχεια βαδίζοντας έξι χιλιόμετρα σε αγροτικά μονοπάτια, ανοίγει μπροστά στον εκδρομέα μια περιοχή που μπορεί να προσφέρει πολλές εικόνες και συγκινήσεις. Δεν είναι όμως μια περιοχή γνωστή στο ευρύ κοινό. Στο μέρος αυτό συναντιούνται, μυστικά κυρίως, ακραία στοιχεία, τα οποία είχαν ξεμείνει από τον πόλεμο της Βοσνίας, προκειμένου να καταστρώσουν τα σχέδιά τους.

Στις εγκαταστάσεις αυτές οι Μουτζαχεντίν έρχονται για να συναντήσουν τους πνευματικούς καθοδηγητές τους, οι οποίοι έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτύσσουν τις ιδεολογικές και θρησκευτικές τους θέσεις. Δίπλα τους μπορεί να συναντήσει κανείς πληροφοριοδότες, οι οποίοι δίνουν στοιχεία για τις κινήσεις του πολιτικού εχθρού και παίρνουν νέες οδηγίες από τα αφεντικά τους, όπως και από «εκπροσώπους» κάποιων δήθεν φιλανθρωπικών οργανώσεων, χρηματοδότες του αγώνα τους, οι οποίοι έφτασαν εκεί και για να βεβαιωθούν τόσο ότι οι «φιλανθρωπικές τους επενδύσεις» θα αποδώσουν όσο και για να υπενθυμίσουν ταυτόχρονα σε όλους ότι σε αυτούς και τη «φιλανθρωπική» τους οργάνωση θα χρωστούν την επιτυχία του αγώνα τους.

Κάποιες φορές, όχι πολύ συχνά όμως, εμφανίζεται και κανένας πολιτικός για να αναβαθμιστεί ο ίδιος στον αγώνα, αλλά και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι, από το όποιο πόστο και αν βρίσκεται ή θα τον έχουν στείλει, αυτός θα δουλεύει μυστικά για τους ιερούς σκοπούς του Τζιχάντ.

Στο κεντρικό κτήριο, στην αίθουσα συνεδριάσεων, έχει μαζευτεί αρκετός κόσμος. Άνδρες με στρατιωτική περιβολή, φιγούρες θρησκευτικές, κοσμοπολίτικες συντροφιές έχουν γεμίσει εδώ και ώρα την αίθουσα. Η ατμόσφαιρα είναι πατριωτική με τα «ιδανικά» τού ισλαμισμού να δίνουν και να παίρνουν, όταν κάποια στιγμή από μια παρέα ακούγονται φωνές. Ένας σοβαρός, γραβατωμένος επιχειρηματίας, Τσετσένος με αλβανική προφορά, φαίνεται να έχει υψώσει τον τόνο της φωνής του.
«Δεν πιστεύω αυτό που βλέπω σήμερα», ακούγεται να λέει βροντερά. «Άλλα μου είχατε υποσχεθεί και άλλα βλέπω να γίνονται».

«Θέλω να εκφράσω και εγώ τις ανησυχίες μου», επεμβαίνει το στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης ΟΠΙ, τον οποίο η ΕΥΠ είχε καταγράψει να δίνει οδηγίες σε μυστική συνάντηση και που όλοι τον ξέρουν με το ψευδώνυμο Αλ Ζαχίρι. «Το Αρχηγείο της ΟΠΙ στη Σαουδαραβία ήταν πολύ σαφές: "Σας είπαμε, θα έχετε όση οικονομική ενίσχυση επιθυμείτε, αρκεί να βλέπουμε έργα. Δημιουργήσαμε ολόκληρη φιλανθρωπική οργάνωση για να σας υποστηρίξει οικονομικά, όμως δε βλέπω να έχετε κάνει τίποτα, απολύτως τίποτα"».

«Δεν τα ξέρεις όλα. Φοβηθήκαμε πολύ μετά τα γεγονότα στο Ιράκ», απάντησε ένας μαυροντυμένος Μουτζαχεντίν.

«Τι εννοείς;» τον ρώτησε ο Αρχηγός του στρατοπέδου, ένας ψηλός ξερακιανός, τραυματίας πολέμου, που έχασε το αριστερό του μάτι σε εχθροπραξίες με τους Σέρβους στη Ζεμπρένιτσα.

«Θα σου πω εγώ τι συμβαίνει», παρεμβαίνει ο Αλ Ζαχίρι. «Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στο Ιράκ έφερε τα πάνω κάτω και μας άλλαξε τα σχέδια».

«Πες τα όλα, αδελφέ», φωνάζουν όλοι στην παρέα με μια φωνή, «δεν φταίμε εμείς που δεν κουνιέται φύλλο».

Ο Αλ Ζαχίρι, έχοντας πάρει αρκετό θάρρος από τις φωνές, αρχίζει: «Μας πιέζετε για έργα, δε μας λέτε όμως ότι μέλη της οργάνωσής σας, στο Ιράκ, αποστάτησαν και αποκάλυψαν στον εχθρό το στρατόπεδο με τις εγκαταστάσεις κατασκευής Βρόμικης Βόμβας».

«Εγώ πίστευα ότι κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετέχουν στον αγώνα και είχαν παραιτηθεί, τίποτα άλλο;» παρεμβαίνει κάποιος άλλος.

Ο Αλ Ζαχίρι όμως, χωρίς να δώσει σημασία στα λόγια, συνεχίζει: «Είναι αλήθεια ότι παραιτήθηκαν, αλλά αφού πρώτα αποκάλυψαν μυστικά τον εχθρό. Κατόπιν εξαφανίστηκαν για να μην τους βρούμε. Πιο συγκεκριμένα απεκάλυψαν σε ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατασκευής Βρόμικης Βόμβας από τον Σαντάμ, ολόκληρος ο τεχνολογικός εξοπλισμός τους μεταφέρθηκε έξω από το Ιράκ και βρίσκεται στα Βαλκάνια!»

Ο Αρχηγός του στρατοπέδου μένει εμβρόντητος. Τις τελευταίες μέρες είχε πολύ δουλειά και δεν είχε πληροφορηθεί τις άσχημες εξελίξεις. Είχε αφοσιωθεί στο έργο της τεχνικής ομάδας του να χρησιμοποιηθεί για τον αγώνα τους η τελευταία τεχνολογία καταστροφών. Αυτό δε που τον ανησυχούσε ήταν η πληροφορία ότι αμερικανικός δορυφόρος έχει εντοπίσει το στρατόπεδο.

Πράγματι οι πληροφοριοδότες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο, παλιοί συνεργάτες του από το πόλεμο της Βοσνίας, του είχαν δώσει πληροφορίες πάνω στην τροχιά ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, αλλά δεν ήξερε τι έψαχναν οι Αμερικανοί με αυτόν. Μόλις αυτήν τη στιγμή συνειδητοποίησε το λόγο που οι Αμερικανοί έστειλαν δορυφόρο πάνω από το στρατόπεδο. «Έχουν υποψίες φαίνεται ότι το στρατόπεδό του κρύβει τις εγκαταστάσεις παραγωγής Βρόμικης Βόμβας του Σαντάμ, τις οποίες τρομοκράτες φυγάδευσαν από το Ιράκ και γι’ αυτό έστειλαν σήμερα δορυφόρο από πάνω τους. Για να τον εντοπίσουν!»

Μόλις ο Αρχηγός συνέρχεται από το αρχικό σοκ, λέει: «Αυτά δεν τα ήξερα. Έκλεψαν ολόκληρες εγκαταστάσεις!»

«Ώστε είναι αλήθεια!» ψέλλισε ο Μουφτής, που στεκόταν παρά δίπλα, «είχαμε προδότες ανάμεσά μας».

«Και δεν είναι μόνον αυτό. Αποκάλυψαν τα σχέδια που καταστρώναμε στο Αφγανιστάν για επίθεση. Ξέρετε ότι αυτοί οι προδότες παρέδωσαν επίσης τους χάρτες της επίθεσης και στην Ευρώπη;»

Ο εξοπλισμός πράγματι μεταφέρθηκε τελευταία από το Ιράκ, εκεί τον είχε χρησιμοποιήσει ο Σαντάμ για να σχεδιάσει και να δοκιμάσει μια Βρόμικη Βόμβα. Τους αποστάτες με τις αποκαλύψεις αποκάλυψε τυχαία ο ιρακινός σύνδεσμος στο Πεντάγωνο και τους ενημέρωσε αμέσως.

«Και τι έγινε με αυτήν τη βόμβα του Σαντάμ, είχε αποτελέσματα;» ρώτησε ο Τσετσένος επιχειρηματίας.

Ο Αρχηγός είναι όμως πολύ προβληματισμένος με αυτά που άκουσε. Οι πληροφορίες που έχει στα χέρια του δίνουν το στίγμα του δορυφόρου τη στιγμή που σαρώνει με τις ακτίνες του τα Βαλκάνια, και αποκαλύπτουν ότι η ώρα, που αυτός θα περάσει πάνω από το στρατόπεδο για να τραβήξει φωτογραφίες και να ελέγξει την περιοχή, πλησιάζει.

Ένας γενειοφόρος με επαναστατικό τουρμπάνι, που δεν είχε μιλήσει καθόλου μέχρι εκείνη τη στιγμή, πήρε μόνος του το λόγο: «Θα σας πως εγώ τι έγινε. Ο Σαντάμ είχε πράγματι κατασκευάσει τη Βρόμικη Βόμβα, αλλά όταν δοκιμάστηκε από τους αξιωματούχους τού καθεστώτος, δεν τους άρεσε και κρίθηκε αποτυχημένη, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να εγκαταλειφθεί».

«Έτσι είναι», διαβεβαιώνει ο Αλ Ζαχίρι. «Εκπαιδεύαμε αυτούς τους ανθρώπους για να επιτεθούμε στον άπιστο και όσο και να μας κοστίσει αυτό, αδέλφια, πιστεύω πως σίγουρα θα έχει γίνει». Αφού πήρε μια βαθιά ανάσα συνεχίζει δείχνοντας πιο αποφασισμένος: «Ακούστε με όλοι καλά. Ο πόλεμος της Βοσνίας δεν τελείωσε ποτέ. Ένα μικρό διάλειμμα ήταν και συνεχίζουμε».

Μέσα στη Βάση υπάρχει ένα κτιριακό συγκρότημα, κάτι παραπήγματα δηλαδή, στο οποίο ο Dieter Gerd, ένας γερμανός μηχανικός του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού, έχει στήσει το Αρχηγείο του. Κανείς δεν ήξερε πολλά πράγματα γι’ αυτόν, αλλά οι μεγάλες στρατιωτικές του γνώσεις έκλειναν πολλά στόματα. Φαινόταν ότι κάτι πολύ μεγάλο ετοιμαζόταν και ότι αυτός είχε τον πρώτο λόγο. Βλέποντας πως η συζήτηση είχε πάρει άσχημη τροπή, αποφασίζει να επέμβει. Με μεγάλη αυτοπεποίθηση και έντονη ανατολική προφορά αρχίζει να λέει.

«Κύριοι, εμείς είμαστε έτοιμοι σε αυτό που υποσχεθήκαμε εδώ και καιρό. Εσείς όμως δεν ξέρω αν είστε έτοιμοι στα όσα μας υποσχεθήκατε. Είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε και να αρχίσουμε δουλειά», και πετάει στο τραπέζι ένα μεγάλο χάρτη. Είναι τα σχέδια δράσης των ταξιαρχιών Μουτζαχεντίν από τον πόλεμο της Βοσνίας. «Θα πρέπει να τους ξανακαλέσουμε ή να βρούμε καινούργιους εθελοντές, και αυτό είναι δικό σου έργο, Μουφτή. Χρειαζόμαστε τις ταξιαρχίες ξανά. Τα νέα τεχνολογικά όπλα, όπως υποσχέθηκα, είναι έτοιμα. Βασίζονται όμως πάνω στην στρατιωτική διάρθρωση των Μουτζαχεντίν στον πόλεμο της Βοσνίας».

«Ώστε αυτά είναι τα σχέδια της επίθεσης!» σχολιάζει ο Αλ Ζαχίρι.

«Ο εξοπλισμός», προσθέτει ο Dieter, «δεν είναι τελειοποιημένος. Θα πρέπει να γίνουν αρκετές τροποποιήσεις ακόμα στα σχέδια. Σε αυτά το σπουδαιότερο ρόλο θα έχει για μια ακόμη φορά η 7η Ταξιαρχία».

«Μπορείτε να είστε πιο λεπτομερής;» ρωτάει ο Τσετσένος, πιο ήρεμα αυτήν τη φορά.

«Σε αυτό το σημείο του χάρτη», εξηγεί ο Dieter, «βλέπετε το Αρχηγείο της 7ης Ταξιαρχίας, όπως αυτή σχηματίστηκε κάποτε από τους φρουρούς της επανάστασης του Ιράν για τις ανάγκες του πολέμου. Θα μπορεί να χτυπάει με τη βόμβα πολύ μακριά. Νέο είδος πολέμου»

«Μου υποσχέθηκαν ότι η ταξιαρχία αυτή», παρεμβαίνει ο Μουφτής, «που στον πόλεμο της Βοσνίας χρωστάμε πολλά, θα είναι πολύ καλύτερα ενισχυμένη. Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω πώς θα γίνει αυτό».

«Εκτός από εξηγήσεις θέλω και δράση», απάντησε δυνατά και με στόμφο ο Dieter. «Μετά τις τελευταίες δυσάρεστες αποκαλύψεις ο χρόνος που απομένει στενεύει δραματικά. Όταν κάποια στιγμή εξαπολύσουμε την επίθεση, θα πρέπει να έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και να έχουν δοθεί λύσεις σε όλες τις εκκρεμότητες».

Ο Αλ Ζαχίρι σχολιάζει με κάποια δόση ευχαρίστησης: «Όταν αρχίσει πάλι το Τζιχάντ, τότε ο πόλεμος στη Βοσνία θα θυμίζει ένα ωραίο παραμύθι».

Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή από το μεγάφωνο, το οποίο έχει αναλάβει όπως φαίνεται να προειδοποιήσει τον κόσμο μέσα στο στρατόπεδο πάνω στη θέση του συγκεκριμένου δορυφόρου, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εντοπισμό τους από αυτόν. Η φωνή από το μεγάφωνο ακούγεται πολύ καθαρά: «Προσοχή πλησιάζει δορυφόρος, εγκαταλείψτε τις θέσεις σας αμέσως τώρα». Και μέσα σε δευτερόλεπτα το στρατόπεδο, που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτο από μαυροσκούφηδες τρομοκράτες, αδειάζει για τα καλά. Καθαρίζει από ανθρώπους και μηχανήματα σε τέτοιο βαθμό που από ψηλά μοιάζει με ένα ερειπωμένο αγροτικό καταφύγιο.

Απο τη σειρά Σεναρίων "Ο Τρόμος"

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός


1 comment:

Blogger said...

New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds within Only 21 Days!