Monday, 18 July 2011

Σύγκρουση Πολιτισμών και ταραχές στην Αθήνα

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάρια, Short Disaster Story

Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ
Το πρόγραμμα Σύνορα, που με μεγάλη επιτυχία ανέλυσε τα πρόσφατα γεγονότα στα Βαλκάνια με την επαναδραστηριοποίηση μουτζαχεντίν και σήμανε συναγερμό σε πολλές μυστικές υπηρεσίες την Ευρώπης, βρίσκεται πίσω από την τελευταία απόρρητη αναφορά τη ΕΥΠ προς τις ελληνικές διωκτικές αρχές και τη κυβέρνηση γενικότερα. Η αναφορά αυτή κάνει λόγο για πολύ πιθανά επεισόδια στην Αθήνα και εκφράζει φόβους για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αλλά και βίαιες διαδηλώσεις μεταναστών. Εκτός των εκτιμήσεων που κάνει, «δείχνει» και τους κυριότερους υπόπτους και τους πιθανούς στόχους χτυπώντας «κόκκινο συναγερμό» στις Αρχές, που εδώ και καιρό έχουν ακούσει για «ιερό πόλεμο» από μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

Αφού πήρε στα χέρια της την αναφορά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση διέταξε να ελέγχεται εξονυχιστικά κάθε πληροφορία που ερχόταν από όλες τις ομάδες μεταναστών μουσουλμάνων. Πολύ σωστή κίνηση που δεν άργησε ευτυχώς να αποδώσει. Έφτασαν πληροφορίες για νεοαφιχθεντες ξένους από τα Βαλκάνια, πιθανόν μουτζαχεντίν, που προσκλήθηκαν για να προκαλέσουν αναταραχές σε ομάδες ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών μουσουλμάνων, προετοιμάζοντας επίσης εξτρεμιστικές ενέργειες, Στις πληροφορίες που έφταναν γινόταν λόγος για κήρυξη «ιερού πολέμου» σε βάρος της Ελλάδας, αλλά έλειπε μόνο ο οργανωτής του, που δεν άργησε ευτυχώς να εντοπιστεί. Ήταν η «Αλ Κάιντα».

Πράγματι ενώ στην αρχή οι πληροφορίες που έφταναν μιλούσαν για πιθανά, μεμονωμένα όμως, τυχαία και χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη επεισόδια, οι επόμενες έκαναν λόγο για σχεδιαζόμενα, καλά οργανωμένα και μεγάλης έκτασης επεισόδια, που απαιτούσαν όμως πολύ καλή οργάνωση και καθοδήγηση. Τότε για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα Σύνορα έκανε το θαύμα του και έβγαλε από το αδιέξοδο τις διωκτικές αρχές. Πρότεινε για να λυθεί το πρόβλημα την ανάλυση όλων των ξένων οργανώσεων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις αφίξεις στη χώρα μας ύποπτων στελεχών τους, αναζητώντας ενδεχόμενα υψηλόβαθμα στελέχη οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» μέσα σε αυτές.

Η «Αλ Κάιντα» κατόρθωσε πράγματι να ενσωματώσει ανθρώπους της σε κάποιες φιλανθρωπικές σαουδαραβικές οργανώσεις που είχαν έρθει στην Ελλάδα, για να βοηθήσουν την Ελληνική Πολιτεία εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων. Έτσι με πρόσχημα της συμμετοχής σε ομάδες που δούλευαν για την ίδρυση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, έφτασαν αθόρυβα κάνοντας έτσι δύσκολο να τους εντοπίσει και διακρίνει κανείς.

Η άφιξη της «Αλ Κάιντα» στην Ελλάδα, αν και δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη, είναι πια γεγονός. Το σχέδιο της ήταν να χρησιμοποιήσει θερμούς και σκληρούς εγκάθετους για να κατευθύνουν τα επεισόδια που δεν ήταν άλλοι από τους ξεμείναντες μουτζαχεντίν των Βαλκανίων. Οι ελληνικές αρχές άρχιζαν έτσι να σαρώνουν κάθε λογής μουσουλμανικές συνάξεις και να αναζητούν τέτοιες βαλκανικές αφίξεις. Δεν άργησε να έρθουν αποτελέσματα.

Εντοπίστηκαν νεοαφιχθεντες μουτζαχεντίν σε τζαμιά της Αθήνας και όχι μόνο. Άρχισαν να ανακαλύπτονται επικίνδυνοι «δεσμοί» με μόνιμα εγκατεστημένους στην Αθήνα μετανάστες. Οι μουτζαχεντίν αυτοί, κυρίως από τη Βοσνία, παρακολουθούνται διαρκώς, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, αλλά και «αποχρώσες ενδείξεις» ότι θα επιχειρήσουν να επιτεθούν κατά αστυνομικών και αστυνομικών κτιρίων.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα που άρχισε να απλώνεται πάνω από την προετοιμαζόμενη για τους ολυμπιακούς αγώνες Αθήνα, οι πολίτες της συνεχίζουν τις δουλειές τους. Έτσι και ο Ιάσονας παρά τις πολλές φήμες για ταραχές αποφάσισε να δώσει ραντεβού με ένα παλιό του συμφοιτητή απέναντι από την Ελληνική Βουλή, ακριβώς έξω από το υπουργείο Εξωτερικών.

Είχε φτάσει νωρίς στο ραντεβού του και συμβουλευόταν το κινητό του, πάνω στο οποίο συνήθιζε να γράφει τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού της ημέρας, όταν μια απροσδιόριστη βοή έφτασε στα αυτιά του, αχνή στη αρχή, που όμως σιγά-σιγά δυνάμωνε. Δεν της έδωσε και πολύ σημασία, έτσι απασχολημένος που ήταν με το κατάλογο των ραντεβού και των υποχρεώσεων. Μόνο οι κραυγές κάποιων ατόμων τον έκαναν να σηκώσει τα βλέμμα του και παραξενεμένος να αντικρίσει έντρομους ανθρώπους να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις αλλάζοντας.

«Μουτζαχεντίν, έρχονται μουτζαχεντίν, φυλαχτείτε» και πολλά τέτοια.

Τότε μόνο συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για αυτές τις ταραχές που φοβόντουσαν, αλλά και δυστυχώς περίμεναν πολλοί, και αποφάσισε να απομακρυνθεί αμέσως. Με μερικές δρασκελιές βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, παίρνοντας στη συνέχεια κατεύθυνση προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός.

Καθ’ οδό και συνάμα τρέχοντας προς το νέο του ασφαλή, όπως έλπιζε, προορισμό του σε λιγο βρέθηκε έξω από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, ακριβώς έξω από την ελληνική βουλή και απέναντι από τη πλατεία συντάγματος. Αν και έτρεχε, μπόρεσε να διακρίνει με τις άκρες του ματιού του δυο φιγούρες να στέκονται απέναντι από το μνημείο και να τραβούν φωτογραφίες του, ενώ αρκετά περιστεράκια είχαν μαζευτεί γύρω τους και τους είχαν περικυκλώσει. Τους αναγνώρισε αμέσως. Ήταν ο Nicholas με την αρραβωνιαστικιά του Νάντια, που φαίνεται είχαν έρθει για να δουν να αξιοθέατα.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, και εκτιμώντας ότι το ζευγάρι θα αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο εάν παρέμενε για πολύ εκεί στο μνημείο, αποφάσισε να τρέξει προς το μέρος τους για να τους προειδοποιήσει.

«Ε παιδιά καλημέρα» φωνάζει προς το μέρος τους «Ευτυχώς που σας βρήκα. Ήρθα για να σας πάρω»

Τότε ακούγεται η γελαστή φωνή της Νάντια. «Εδώ που ήρθαμε δε φεύγουμε. Δεν σε διώχνουμε, αλλά ούτε και φεύγουμε από δω»

Ο Ιάσονας διαισθανόμενος άσχημες εξελίξεις, με μεγαλύτερο πείσμα αυτή τη φορά, ζητά να τον ακολουθούσουν αμέσως.

«Η βόλτα παιδιά τελείωσε. Ελάτε γρήγορα μαζί μου. Οσμίζομαι ταραχές σε λίγο και εάν δεν απομακρυνθούμε αμέσως θα τα βρούμε σκούρα, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα»

«Μα τι είναι αυτά που λες» του απαντά ο Nicholas «Όλα εδώ είναι ήσυχα και ωραία, που βλέπεις το πρόβλημα. Ρηλαξάρισε»

«Ακούστε παιδιά.» αποφασίζει να εξηγηθεί ο Ιάσονας γιατί δεν βλέπει πως δεν τους μεταπείθει «Σήμερα το πρωί λίγο πριν ξεκινήσω για το ραντεβού μου είχα ένα τηλεφώνημα. Μη κατέβεις κάτω στο Κέντρο φώναζε. Ταραχές»

«Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός Ιάσονα. Καμιά διαδηλωσουλα θα είναι και τίποτα άλλο».

«Μακάρι να ήταν αυτό που λες. Η ίδιος μου είπε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που τα Αστυνομικά Τμήματα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιθέσεων. Σας είπα, πάμε να φύγουμε, αμέσως»

«Τα περιστατικό με τους πυρηνικούς εκπυρσοκροτητες φαίνεται σε έχει αναστατώσει και σε έχει κάνει πολύ καχύποπτο»

Ο Ιάσονας δεν το βάζει όμως κάτω

«Επειδή δεν πιστεύετε έμενα, πάρτε τηλέφωνο την αμερικανική πρεσβεία. Επειδή κατάσταση είναι, σας λέω, πολύ σοβαρή έχει σταλεί εκεί ειδικό σήμα ότι είναι πιθανός στόχος των ταραχών και θα πρέπει να αυξήσουν την ασφάλεια αλλά και να είναι σε κατάσταση επιφυλακής για επιθέσεις από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Νάντια τηλεφώνησε και θα μάθεις».

Θες λίγο το πείσμα του Ιάσονα λίγο η θύμηση των γεγονότων, με τις επίσης ταραχές, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μέση Ανατολή που δολοφονήθηκε ο πατέρας της, έκαμψαν την Νάντια, η οποία αποφάσισε να μάθει τι γίνεται, από τους δικούς της ανθρώπους. Σχημάτισε τον αριθμό ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας και δεν άργησε να πληροφορεί ότι πράγματι με επείγον σήμα τους οι ελληνικές αρχές τους έχουν ενημερώσει για πιθανές ταραχές και γι’ αυτό έχουν πάρει μεγάλα μέτρα ασφάλειας.

Η Νάντια αφού πληροφορήθηκε τα καθέκαστα μόλις έκλεισε το τηλέφωνο γυρίζει προς τον Ιάσονα, πραγματικά ανήσυχη, λέγοντας.

«Είναι αλήθεια. Κάτι συμβαίνει. Πάμε να φύγουμε»

«Ουφ Επιτέλους με πιστεύετε. Τώρα όμως δεν έχουμε και πολύ χρόνο. Φεύγουμε αμέσως, προς τα κει» και δείχνει προς τη κατεύθυνση του Ζαππείου.

«Έχετε δίκιο» αποφασίζει μετά από αρκετή ώρα να μιλήσει ο Nicholas «φεύγουμε γρήγορα γιατί…»

Ο Nicholas δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φράση του όταν ένας δυνατός κρότος καλύπτει τα τελευταία λόγια. Μάλλον πρόκειται για έκρηξη χειροβομβίδας κρότου λάμψης σε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και Αφγανών μεταναστών.

Άρχισαν να τρέχουν τώρα πιο γρήγορα και κατόρθωσαν ευτυχώς να απομακρυνθούν από το εκκολαπτόμενο νέο πυρήνα των ταραχών. Μόλις ο Ιάσονας αισθάνεται ασφαλής πια, ακούγεται βαριανασαίνοντας.

«Ουφ. Είχε τελικά δίκιο!»

«Και ποιος παρακαλώ είχε δίκιο;»

«Ο φίλος μου. Στο τηλεφώνημα.» και σταματά για να πάρει μερικές ανάσες. «Ήταν γνώριμος μου από παλιά. Με είχε πάρει τηλέφωνο το πρωί στο σπίτι και ενώ συζητούσαμε, για τους ολυμπιακούς αγώνες κυρίως, και χωρίς να του έχω πει τίποτα για τα σημερινά μου σχέδια μου, μου είπε ξαφνικά να μην κατέβω στην Αθήνα γιατί μάλλον οργανώνονται ταραχές. Ταράχτηκα φυσικά μόλις το άκουσα, αλλά δεν τον πίστεψα. Δεν θα χαλάσω τη μέρα μου για κάποιες φήμες, σκέφτηκα και αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα, όπως και έκανα. Έλα όμως που ο φίλος μου είχε δίκιο και επεισόδια εδώ και λίγη ώρα άρχισαν».

«Μα κάτι μου έλεγες για μετανάστες»

«Μεγάλη ιστορία αυτές ο επίσημες κοινότητες των μεταναστών στην Αθήνα. Αυτές μας ενημέρωσαν για τις σχεδιαζόμενες ταραχές».

«Ώστε μετανάστες σας το σφύριξαν; Πολύ παράξενο»

«Μη παραξένευσε. Πολλοί έχουν πάρει αποστάσεις από τα άτομα που έφτασαν για να οργανώσουν τον ιερό πόλεμο, και επειδή δεν θέλουν να μπλεχτούν με αυτούς και ιδίως σε επιθέσεις, μας ειδοποίησαν».

«Και σε μένα παράξενο φαίνεται.» συμφωνεί και η Νάντια «Που τέτοιοι φανατικοί σας ειδοποίησαν!» και αρπάζοντας το κινητό της ξανασχηματίζει τη γραμμή της Πρεσβείας. Θέλει να μάθει τα νέα.

«Ξέρεις δεν είναι όλοι ο μουσουλμάνοι φανατικοί.» επιμένει ο Ιάσονας απευθυνόμενος στο Nicholas «Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών που εργάζονται στην Ελλάδα είναι φιλήσυχοι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες. Αυτοί λοιπόν προφανώς μη συμφωνώντας με τις επικίνδυνες κινήσεις των μουτζαχεντίν ζήτησαν προστασία από την Αστυνομία, προκειμένου να αποτρέψουν τα μέλη τους από τη συμμετοχή σε επεισοδιακές πορείες που ετοιμάζονταν.»

«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με πρεσβείες» είναι τα λόγια την Νάντια μόλις έκλεισε το τηλέφωνο «Ζητούν πληροφορίες από τις πρεσβείες από τις οποίες προέρχονται τα ύποπτα άτομα. Επιβεβαιώνονται πράγματι αφίξεις στην Ελλάδα ακραίων φονταμενταλιστών.»

Η Νάντια έχοντας πάρει τις πληροφορίες που ήθελε και έχοντας ξεκαθαρίσει τη κατάσταση δεν θέλει να προσθέσει τίποτα άλλο γυρίζει προς τον Ιάσονα ρωτώντας.

«Πως άρχισαν βρε Ιάσονα τα γεγονότα; Ξέρεις μήπως;»

«Όχι πολλά πράγματα. Λέγεται ότι η αφορμή για να δημιουργηθεί το εκρηκτικό αυτό σκηνικό, ήταν η ενέργεια του δήμου αθηναίων που επειδή εντόπισε σε πρόχειρο τζαμί στη περιοχή Αχαρνών διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον, έκλεισε το χώρο για υγειονομικό έλεγχο και καθαρισμό.»

Πράγματι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με κάποια γυμνά καλώδια ο επικεφαλής αναγκάστηκε να κλείσει το Τζαμί, προσωρινά όμως, επειδή τα γυμνά καλώδια δηλαδή σε συνδυασμό με τη διαρροή νερού δημιουργούσαν κίνδυνο δημόσιας υγείας όχι μόνο για το μικρό πρόχειρο τζαμί αλλά και για ολόκληρη την πολυκατοικία. Δεν ήξερε ότι επρόκειτο για θρησκευτικό χώρο, ούτε τον ενδιέφερε. Τη όμως συνέχεα τη ξέρουμε. Η τρίχα έγινε τριχιά, οι μουσουλμάνοι θεώρησαν ότι διώκεται η πίστη τους, ξεσηκώθηκαν και το θέμα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.

Εκείνη τη στιγμή μια γνώριμη φωνή ακούγεται από πίσω τους. Είναι ο Τζίμης.

«Μη στέκεστε εδώ. Φύγετε αμέσως»

Στο «παιχνίδι» έχουν μπει βέβαια και οι πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν πληροφορίες από νησιωτική Ελλάδα Κυκλάδες, Ιόνιο, Κρήτη αλλά και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Κάτι τρέχει στα νησιά και υπάρχει ενδιαφέρον από Μουτζαχεντίν. Ο Μπασάκος έχει επεκτείνει τις έρευνες της ΕΥΠ όχι μόνο στα «ύποπτα» πρόσωπα, αλλά και στη συλλογή πληροφοριών για τη δράση των δουλεμπόρων και τη συνεργασία τους με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους. Οι πληροφορίες λένε ότι ίσως εκεί να βρίσκεται ένας «συνδετικός κρίκος» με τους εξτρεμιστές, που να οδηγεί σε πιο «βαθιά» μονοπάτια. Δεν πάει πολύς καιρός που είχε εντοπιστεί ο διαβόητος δουλέμπορος Τσογλάν που συμμετείχε σε τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα και γαυτο είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Τότε σε ατζέντα που είχε πέσει στα χέρια της αστυνομίας βρέθηκαν τηλεφωνικοί αριθμοί οι οποίοι ανήκουν σε τρομοκρατικούς πυρήνες στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στην Αίγυπτο.

«Τι συμβαίνει Τζίμη;» ρωτά με αγωνία ο Nicholas

«Nicholas πρόκειται για προβοκάτσια».»

«Τι εννοείς προβοκάτσια;»

«Μάθαμε ότι η υπηρεσία του Δήμου δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα-παράπονο για ένα κλειστό χώρο που είχε κάποιο πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως και γι αυτό θα έπρεπε να πάνε εκεί. Δεν μιλούσε για τζαμί, έλεγε μόνο να πάνε αμέσως και να το κλείσουν. Δεν πήγε δηλαδή μόνος του ο Δήμος αλλά κάποιος, που φαίνεται εκ των υστέρων ότι ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα, είναι αυτός που έκανε το τηλεφώνημα προβοκάτσια. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να είναι το τηλεφώνημα να έγινε από την αλ Καιντα.»

Ο προβληματισμός του Τζίμη ακουγόταν με ενδιαφέρον, είχε μεγάλη βάση. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο διάστημα γίνονται «σκούπες» προκειμένου η ΕΛΑΣ να επανακτήσει τον «έλεγχο» της περιοχής και να πατάξει την εγκληματικότητα. Κάποιοι θέλουν να μην γίνει ο έλεγχος και για το λόγο αυτό συνεργάστηκαν με την Αλ Καιντα. Για να δημιουργήσουν επεισόδια και πετάξουν έξω την αστυνομία.

«Καλά το πως αρχινίσανε τα επεισόδια. Πως όμως θα σταματήσουν;»

«Υπάρχει σχέδιο. Από τις πρώτες ενέργειες θα είναι να εντοπιστούν οι καθοδηγητές και να κρατηθούν μακριά τις ομάδες των μεταναστών που θα διαδηλώνουν, ώστε να αποφευχθούν περεταίρω τα έκτροπα.

«Πράγματι δεν θα περάσει πολύς χρόνος» σχολάζει ο Nicholas μέχρι να γενικευθούν και να πάρουν μεγάλη έκταση στο κέντρο της Αθήνας. Γι αυτό θα πρέπει να ελέγξουν τη κατάσταση όσο το δυνατό γρηγορότερα»

Όμως εκατοντάδες μετανάστες, αφού συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς στη Βουλή, προς το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Εκεί όμως είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Στη συμβολή των λεωφόρων πανεπιστήμιου και Βασιλίσσης Σοφίας εξαγριωμένοι μετανάστες άρχισαν να πετούν ότι εύρισκαν μπροστά τους δοκάρια, πέτρες, μάρμαρα, μέταλλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Αυτοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Από τα κεντρικά της ασφάλειας οι εικόνες από τις κάμερες που έχουν ενεργοποιηθεί δείχνουν αρκετούς μουτζαχεντίν να συμμετέχουν στα επεισόδια και ανάμεσα του ο πολύ γνωστός Σουλεϊμάν από τη Βοσνία. Μάλιστα φωτογραφία που τραβήχτηκε στα επεισόδια δείχνει άτομο δίπλα από τον Σουλεϊμάν, που εκτιμάται ότι είναι ο Τσογλάν

Εν τω μεταξύ αστυνομικά τμήματα ζητούν διαρκώς ενισχύσεις, καθώς νέες κατασταλτικές μονάδες πρέπει να σταλούν σε γειτονιές μεταναστών αφού φτάνουν πληροφορίες για καινούργια επεισόδια εκεί. Η Αλ- Καιντα χοντραίνει το παιγνίδι.

Από σειρά σεναρίων καταστροφής "Ο Τρόμος"

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: