Sunday, 31 July 2011

Επιστολή προς εμπόρους βρεφών (Ε)

Πάρις Ι.Μ.*

Η πολύχρονη δικτατορία της Αργεντινής χαρακτηρίστηκε ως μαύρη περίοδος στη ιστορία της χώρας έχοντας αφήσει ακόμα πολλές ανοιχτές πληγές στον λαό αυτό αλλά και πολλά ερωτήματα που ζητούν μία απάντηση. Από τις πιο συνταρακτικές υποθέσεις, είναι αυτές της αρπαγής νεογέννητων από τις κρατούμενες μητέρες τους στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976- 1983) οι οποίες μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις βασανίζοντας πολλές οικογένειες σχεδόν δύο δεκαετίες. Από τις εκατοντάδες γυναίκες που είχαν συλληφθεί τότε και οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, δολοφονήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό και πιστεύεται ότι πολλά από τα νεογέννητα βρέφη υιοθετήθηκαν παράνομα.

Προκειμένου να μαζέψουν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση της αρπαγής βρεφών από πολιτικές κρατούμενες στη διάρκεια του "βρώμικου πολέμου" αξιωματούχοι της χώρας πραγματοποίησαν περιοδείες σε ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί αντιμετώπισαν μια διαφορετική κατάσταση. Ενώ παλαιότερα, εκεί τα ζευγάρια υιοθετούσαν παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες, ως πράξη φιλανθρωπίας σήμερα, επειδή οι γυναίκες στον ανεπτυγμένο κόσμο αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία και συνάμα έχει μειωθεί η γονιμότητα του ανδρικού σπέρματος, η υιοθεσία αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα άτεκνα ζευγάρια γίνονται γονείς χωρίς αναμονή στις λίστες των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το γραφειοκρατικό, εξαιρετικά δυσκίνητο και κάποιες φορές αδιαφανές σύστημα υιοθεσίας σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει μεγάλες εύκαιρες στο έγκλημα να εκμεταλλευτούν τόσο φυσικούς γονείς, νεογνά και βρέφη από τη μια πλευρά και ζευγάρια που απελπισμένα επιθυμούν να υιοθετήσουν από τη άλλη. Αποτέλεσμα είναι να ανθεί το εμπόριο βρεφών υπό τον μανδύα της νομιμότητας Χαρακτηριστικά είναι ότι «ειδικευμένα» Ελληνοβουλγαρικά κυκλώματα, τα οποία μεταφέρουν στη χώρα μας και πωλούν σε άτεκνα ενδιαφερόμενα ζευγάρια εκατοντάδες παιδιά ετησίως. Στα κυκλώματα εμπλέκονται πολλοί δήμαρχοι, κοινοτάρχες, παπάδες, δικηγόροι, μαιευτήρες, τελωνιακοί και πολλοί ακόμα. Η Europol αναφέρει ότι η «βιομηχανία» πώλησης βρεφών αποφέρει πάνω από ένα δισ. Ευρώ κάθε χρόνο.

Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση όπως φαίνεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των Βρυξελλών. Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο άκουσμα της λέξης «βαλκανικό κύκλωμα», ανήσυχος για το μέλλον των παιδιών του αλλά και κουρασμένος να περιμένει κάτι καινούργιο που θα τον βοηθήσει να το αντιμετωπίσει και αυτό δεν έχει έρθει ακόμα.

Δεν είναι έτσι τα πραγμνατα. Κάτι καινούργιο έχει εμφανιστεί τελευταία που είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει στον εντοπισμό αφενός μεν των παιδιών εκείνων που έπεσαν θύμα αγοραπωλησίας και αυτών αγοράστηκαν και αυτών που ευρίσκονται παράνομα σε διάφορες οικογένειες

Συνέπεια της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA) είναι οι γονιδιακές θεραπείες οι οποίες πιθανότατα θα εισβάλλουν στην καθημερινή Ιατρική Πρακτική τα αμέσως επόμενα χρόνια. Γονίδια υπεύθυνα για την εμφάνιση ειδών νεοπλασιών, πιθανά τύπων εμφράγματος ή εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν από τώρα και στο μέλλον να εντοπιστούν και με κατάλληλη θεραπεία να εξαλειφθούν ή να αντικατασταθούν. Στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας είναι πιθανό να αναζητηθεί η σύγκριση του γονιδιώματος του παιδιού με τα αντίστοιχα του γονιδιώματα του πατέρα και της μητέρας, αλλά και κάποιων συγγενών μέχρι και 6ο βαθμό συγγένειας.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι γνωστοί οι φυσικοί γονείς του συγκεκριμένου παιδιού , αλλά και όλοι οι συγγενείς του σε ανιούσα ή και κατιούσα γραμμή, εφ όσον φυσικά ευρίσκονται εν ζωή, που μπορεί να βοηθήσουν προς το σκοπό αυτό.

Η παρακάτω τροποποιημένη ιστορία θα βοηθήσει να καταλάβουμε πως η νέα εποχή που έχει ανατείλει σημαίνει μεγάλη απειλή στο «έργο» του οργανωμένου εγκλήματος και ταυτόχρονα μεγάλο βοήθημα στις διωκτικές αρχές.

Άτεκνο ζευγάρι που γνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα υιοθεσίας στη χώρα (σε κάθε 50 άτεκνα ζευγάρια που κάνουν αίτηση για υιοθεσία, αντιστοιχεί μόλις ένα παιδί) απεφάσισε να έρθει σε επαφή με το βρόμικο κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να αγοράσει ένα παιδί, διατιθεμένο να πληρώσει 50000 Ευρώ γι’ αυτό.

Το κύκλωμα σε συνεννόηση με τη μητρική του «οργανωμένου» στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, περιοχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προέρχεται από ναρκωτικά, πορνεία και παράνομη διακίνηση βρεφών, εντοπίζει κοπέλα σε οικογένεια με πολλά κορίτσια. Προσέγγισαν την οικογένεια και πρόσφεραν σε αυτήν «δάνειο» με υπέρογκο όμως επιτόκιο. Η οικογένεια συνειδητοποίησε λίγο αργότερα ότι ήταν αδύνατο να το αποπληρώσει και έτσι η μικρότερη κόρη για να σώσει τη οικογένεια της εξαναγκάστηκε να μείνει έγκυος και να πουλήσει τα κυοφορούμενο έμβρυο προκειμένου να αποπληρώσουν το «δάνειο» από την πώληση του παιδιού της.

Έτσι η κοπέλα που επιλέχτηκε λοιπόν μετά από δύσκολο ταξίδι (διένυε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης με κίνδυνο να εντοπιστεί κατά τον αστυνομικό έλεγχο) έφτασε νόμιμα στην Ελλάδα
Έμεινε κλεισμένη και επιτηρούμενη σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης μέχρι να γεννήσει. Οι έμποροι τη μετέφεραν συστηματικά σε γυναικολόγους-συνεργούς τους, και οπουδήποτε αλλού χρειαζόταν για εξετάσεις και ιατρικές συμβουλές ούτως ώστε το κύημα να γεννηθεί υγιές. Η κοπέλα ζούσε υπό καθεστώς συνεχούς εκφοβισμού σε ένα καθεστώς σωματικής κακομεταχείρισης ακόμα και βιασμών.

Μόλις γεννήθηκε το παιδί στην Ελλάδα, έγιναν αμέσως οι απαραίτητες συμβολαιογραφικές πράξεις, το παιδί παραδόθηκε στους θετούς γονείς και η μητέρα επέστρεψε στη οικογένεια της στη Βουλγαρία με ένα μέρος της «πληρωμής». Τέσσερις μήνες αργότερα, μια άλλη γυναίκα εμφανίστηκε στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να δηλώσει ότι συναινεί στην υιοθεσία.

Εν τω μεταξύ δεν πέρασαν πολλά χρόνια, ενώ το ζευγάρι απολάμβανε το απόκτημα του, το μικρό αρρώστησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο παίδων. Εκεί οι γιατροί αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις κατέληξαν ότι κάποιο γονίδιο είναι μάλλον ένοχο για κληρονομική ασθένεια και πρέπει να έρθουν σε επαφή με τη βιολογική μητέρα προκειμένου να πάρουν πληροφορίες πάνω στο ιατρικό ιστορικό αυτής και της οικογένειας της.

Με τη βοήθεια της αρχής προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εντοπίστηκε η μητέρα η οποία όταν ήρθε σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς πληροφορήθηκε πάνω στην ανάγκη για καταγραφή των δικών της ιατρικών πληροφοριών. Όταν όμως πληροφορήθηκε ότι τέτοιες πληροφορίες που ζητούν είναι ασφαλείς επειδή είναι η μητέρα και δεν μπαίνει έτσι η ζωή του παιδιού σε κίνδυνο αυτή λύγισε. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΟΥ!

Η τελευταία εξέλιξη του περιστατικού δίνει και το πλαίσιο αντιδράσεως μας και εξειδικεύει το εργαλείο που θα έχουμε από δω στην διάθεση μας στον εντοπισμό των απαχθέντων βρεφών. Τη γονιδιακη εποχή. Το παρακάτω σενάριο δείχνει και τη λύση.

Πριν αρχίσει να επικρατεί στο εμπόριο βρεφών το βουλγαρικό κύκλωμα η διακίνηση γινόταν από Αλβανούς. Αυτοί αφού έπειθαν οικονομικά εξαθλιωμένες γυναίκες να πουλήσουν τα παιδιά τους, τους χορηγούσαν τα αναγκαία πλαστά πιστοποιητικά. Τις μετέφεραν σε ελληνικά μαιευτήρια όπου γεννούσαν τα παιδιά συνήθως με προγραμματισμένη καισαρική.
Αστυνομικό όργανο είχε βρει κάποια άκρη τότε σε μαιευτήρες στα Ιωάννινα, που είχαν εμπλακεί στο κύκλωμα. Είχε αποτραβηχτεί όμως λόγω εσωτερικών αλλαγών στο Σώμα από αυτές τις υποθέσεις μεταφέροντας το βάρος της δίωξης από τα αλβανικά στα νεοσχηματιζομενα τότε βουλγαρικά δίκτυα. Όταν του ζητήθηκε η συνδρομή στον εντοπισμό κάποιων μελών μιας αλβανικής οργάνωσης διακίνησης βρεφών ανταποκρίθηκε αμέσως. Τότε όμως του γεννήθηκε η απορία σχετικά με το μέλλον των βρεφών που τότε είχαν διακινηθεί από το αλβανικό κύκλωμα και αποφάσισε να δράσει. Έχοντας στο ανακριτικό του οπλοστάσιο νέες επιστημονικές μεθόδους εντοπισμού στόχων σε συνεργασία με ειδική ομάδα δημιούργησαν ειδική ανιχνευτική και ανακριτική μέθοδο.

Άρχισε να μελετά τη δράση του δικτύου σε Ελλάδα και Ιταλία, και να ξαναπαίρνει πληροφορίες από μαιευτήρες και τον ιατρικό κόσμο καθώς το εμπόριο οργάνων στο οποίο επιδίδονταν απαιτούσε και διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον επικεφαλής της ομάδας και ένα ύποπτο είτε για συμμετοχή στο αλβανικό κύκλωμα είτε απλό παριστάμενο αλλά γνώστη των γεγονότων.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ.

Στόχος έτσι ήταν από της ομάδα η ενημέρωση και στη συνέχεια ευαισθητοποίηση του οποιουδήποτε ύποπτου ανακρινόταν πάνω σε κάποιες επείγουσες εξελίξεις. Αυτές αφορούν πρώτον το κίνδυνο που αντιμετωπίζει εκείνες τις στιγμές κάποιο «άτομο», χωρίς να προσδιορίζεται αυτό, αφού αυτό πρόκειται η υποβληθεί σε γονιδιακη θεραπεία και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πάνω στους φυσικούς του γονείς. Και δεύτερο το κίνδυνο που αντιμετωπίζει ΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επικεφαλής δίνει στον ύποπτο να καταλάβει ότι γνωρίζει καταστάσεις, στις οποίες ο ίδιος ο ύποπτος αναμιγνύεται και ξέρει πράγματα, καλώντας τον έμμεσα να πληροφορήσει εκείνον πάνω στη πραγματική πατρότητα ή μητρότητα του παιδιού πριν είναι αργά τόσο για το παιδί όσο και για εκείνον. Η πιθανότητα του εξηγείται να κατηγορηθεί για συνεργός δολοφονία, εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, είναι πολύ μεγάλη.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΕΔΩΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Μετά τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα κάθε λογής κυκλώματα διακίνησης βρεφών αντιμετωπίζουν από εδώ και μπρος μεγάλο κίνδυνο. Ας γίνει γνωστό λοιπόν σε όλους όσους γνωρίζουν αυτή τη στιγμή οτιδήποτε πάνω στη πραγματική μητρότητα ή πατρότητα ενός ατόμου και το αποκρύπτουν θα θεωρηθούν συνεργοί σε απόπειρα δολοφονίας, εάν το άτομο επισκεφτεί κάποια στιγμή νοσοκομείο (κάτι που είναι πολύ πιθανό) και δημιουργηθεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα κατά την αντιμετώπιση του από τους ιατρούς, η συνεργός σε δολοφονία εάν το άτομο έχει μοιραία κατάληξη.

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

1 comment:

Nuclear & Radiological Disasters said...

Επεξεργασία από το Φάκελο “Πυρηνικές & Ραδιολογικές Καταστροφές 2004 II”, Αναδημοσίευση