Sunday, 24 July 2011

Ακρωτηριασμένο Πτώμα στη Σάμο

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάρια/Short Disaster Story/Δημόσια Υγεια
ΕΛΛΑΔΑ, Νήσος Σάμος
Η νήσος Σάμος, στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, αποτελεί έναν από τους πλέον καταπράσινους ταξιδιωτικούς προορισμούς, με πανέμορφες αμμουδιές και γαλανά νερά. Ένα νησί με παγκόσμια ακτινοβολία, γνωστό επίσης ως νησί του Πυθαγόρα, του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού της αρχαιότητας.
Η Σάμος όμως δεν είναι διάσημη μόνο για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Το εξαιρετικό κλίμα της προσφέρει και αξέχαστες χειμερινές. Αυτές τις δυνατότητες της Σάμου αποφάσισαν ο Έρικ με τη Γουέντυ να εκμεταλλευτούν, για ένα τουλάχιστον σαββατοκύριακο.
Έχοντας ήδη κλείσει από την Αγγλία δωμάτιο σε ξενοδοχείο της φημισμένη παράλιας, η «Ψιλή Άμμος», έφτασαν πριν από λίγο στην πρωτεύουσα με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αφού νοίκιασαν ένα αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο και φόρτωσαν πάνω σε αυτό τα μπαγκάζια τους, ξεκίνησαν ανυπόμονα για εκεί. Η διάθεση κατά τη διαδρομή φαίνεται ότι είναι στα ύψη και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν. Μια πινακίδα όμως σε μια στροφή του δρόμου που δείχνει προς το Φιλοσοφικό Κέντρο σοβαρεύει τον Έρικ απότομα.

«Ξέρεις, Γουέντυ, τη Σάμος δεν την ξέρουμε μόνο σαν το νησί του Πυθαγόρα. Επίσης από αυτό το νησί κατάγεται και ο αστρονόμος Αρίσταρχος αλλά και ο φιλόσοφος Επίκουρος ενώ…»

«…Ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σάμο» τον διακόπτει η Γουέντυ που ξέρει καλά από αρχαιοελληνική μυθολογία «κοντά στις εκβολές του ποταμού Ιμβράσου γεννήθηκε η θεά Ήρα. Αυτά τα ξέρουμε από το σχολείο»

«Ενώ ο φιλόσοφος Επίκουρος ήταν γνωστός για την περίφημη φιλοσοφική σχολή τον Κήπο», συμπληρώνει ο Έρικ.

«Επιτέλους, φτάσαμε», αλλάζει κουβέντα αμέσως η Γουέντυ, που κατάλαβε ότι ο Έρικ πρέπει να πειράχθηκε για κάτι που είπε χωρίς όμως να το καταλάβει. «Να η Ψιλή Άμμος»

Πράγματι η μικρή, 200 περίπου μέτρων μήκος, παραλία στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού με την πολύ ωραία ψιλή άμμο, από την οποία φαίνεται πήρε το όνομά της, απλώνεται μπροστά τους.

«Δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα εδώ που ήρθαμε» προσπαθεί να την ησυχάσει ο Έρικ, που γνωρίζει τη μεγάλη ανησυχία της φίλης του για τις πολυσύχναστες ευρωπαϊκές παράλιες και τις μολύνσεις που αυτές κουβαλάνε. «Είναι πολύ καθαρά και επίσης πολύ ρηχά τα νερά. Η παραλία επίσης προστατεύεται πολύ καλά από τους ανέμους».

Τα λόγια του Έρικ φαίνεται κάλμαραν την ανησυχία της Γουέντυ, μια ανησυχία που δημιουργήθηκε όχι μόνο στο τηλεοπτικό της κοινό αλλά και στην ίδια τη Γουέντυ, από τη στιγμή που εκείνη ολοκλήρωσε και παρουσίασε εκείνο το εκπληκτικό ρεπορτάζ του BBG για τις 10 πιο μολυσμένες παραλίες της Ευρώπης και τα όσα πολύ δυσάρεστα και επικίνδυνα για τους ανέμελους λουόμενους τους ανακάλυψε.

Πολλά θα ήθελε ο Έρικ να προσθέσει ακόμα πάνω στις χάρες της παραλίας, αλλά ο θόρυβος ή αναμπουμπούλα που ερχόταν από τη παραλία τον ανάγκασε να σωπάσει. Πράγματι στη μια άκρη της, όχι πολύ μακριά από εκείνον, βλέπει να έχει μαζευτεί κόσμος. Λίγοι κολυμβητές, αλλά πολύ περίεργοι. Ο Έρικ αν και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει βγάζει αμέσως το δικό του συμπέρασμα: «Φιέστα, κάποια γιορτή έχουν σήμερα και μαζεύτηκαν εκεί κάτω. Γουέντυ φύγαμε και εμείς για εκεί».

Δεν είχε καλά καλά τελειώσει τη φράση του και ένα αναστατωμένο στην όψη νεαρό αγόρι κρατώντας σφιχτά στο χέρι του ένα καπελάκι Jumpers πέρασε, δίπλα από το σταματημένο τους αυτοκίνητο, τρέχοντας. Μόνο η επιτακτική φωνή της Γουέντυ το ανάγκασε να σταματήσει.

«Ε, νεαρέ, γιατί τρέχεις, τι συμβαίνει; Γιατί έχει μαζευτεί εκεί κάτω στην άκρη της παραλίας τόσο κόσμος;», και δείχνει με το χέρι της προς το συγκεντρωμένο κόσμο «κάποια γιορτή φαντάζομαι θα είναι».

«Αφήστε, Κυρία. Δεν πρόκειται για γιορτή», είπε μόλις και μετά βίας το λαχανιασμένο αγόρι, με μια γαλλική προφορά εύκολα κατανοητή. «Κάποιοι λαθρομετανάστες είναι. Πνιγμένοι λαθρομετανάστες», και κάνει να φύγει. Η φωνή του Έρικ όμως τον σταματά για δεύτερη φορά.

«Καλά και πώς ξέρεις ότι πρόκειται για λαθρομετανάστες αφού είναι νεκροί… και δεν μιλούν».

«Από χθες το πρωί, Κυρία, το είχαμε μάθει», εξηγεί αυτό παρά την ταραχή του. «Όλο τη νησί άκουγε ότι κάτι βρισκόταν σε εξέλιξη στα ανοιχτά στη θάλασσα. Οι φήμες έλεγαν για μια ακόμη επιδρομή τούρκων λαθρέμπορων».

«Και λοιπόν τι;» τον παροτρύνει ο Έρικ που ερεθισμένος από τα νέα θέλει να μάθει. «Συνέχιζε μη σταματάς».

«Και ίσως τώρα βλέπουμε αυτό που έγινε», συνεχίζει αυτός, ακόμα όμως λαχανιασμένος, «τους πνιγμένους εννοώ».

Πράγματι το επιβατηγό πλοίο που εκτελούσε το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Σάμος − Κουσάντασι Τουρκίας εντόπισε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, σε ακυβέρνητη φουσκωτή λέμβο, λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά. Ο καπετάνιος του πλοίου ενημέρωσε το Λιμεναρχείο και ενεργοποιήθηκε αμέσως το σύστημα διάσωσης και δόθηκε εντολή στα λιμενικά σκάφη. Αφού πρώτα έβαλαν σε εφαρμογή τις λεπτές διαδικασίες διάσωσης.

«Ώστε στην παραλία ξεβράστηκαν πτώματα!» μουρμουρίζει η Γουέντυ. «Έχει δίκιο ο μικρός», προσθέτει, γυρίζοντας ταραγμένη πια το κεφάλι της προς τη πλευρά του Έρικ. «Πάμε να δούμε».

«Μάλιστα το ένα δεν έχει χέρια», προσθέτει ο νεαρός και αμέσως το βάζει στα πόδια. Εξαφανίζεται από δίπλα τους.

Το δημοσιογραφικό δαιμόνιο του Έρικ, που παραμόνευε φυσικά πάντα, ξύπνησε τώρα για τα καλά. Οσμίστηκε είδηση και ξεκίνησε αμέσως προς την παράλια σύναξη. Είχε πλησιάσει αρκετά όταν διέκρινε στην παραλία το πτώμα για το οποίο μιλούσε πριν ο νεαρός. Ένα πράγματι παραμορφωμένο, κυρίως στο πρόσωπο, πτώμα. Το πλησίασε ακόμα πιο πολύ και με έκπληξη διαπιστώνει ότι είναι ακρωτηριασμένο. Χέρια δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα!
Εν τω μεταξύ η Γουέντυ, με τα πόδια ακόμα βουτηγμένα στο νερό, και έχοντας ήδη τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες, επαναφορτίζει τη μηχανή της.

«Απομακρυνθείτε αμέσως», ακούγεται ξαφνικά μια δυνατά επιτακτική φωνή. Είναι το αστυνομικό όργανο του νησιού, ένας γεροδεμένος μεσήλικας, που μόλις έφτασε από την πρωτεύουσα. «Και εσείς, κύριε», απευθύνεται αυστηρά στον Έρικ, «μη στέκεστε εκεί. Κάντε λίγο πίσω».

«Μα τι έγινε; Μήπως μπορείτε να μας πείτε;» και φροντίζει συνάμα να δηλώσει στον αστυνομικό την ιδιότητά του, «Ο Τύπος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι έχει συμβεί εδώ».
Ο αστυνομικός που ενώ πίστεψε ότι είχε εμπόδιο στην επιτόπια έρευνά του αποφάσισε τελικά να τον εμπιστευτεί και τραβώντας τον από το μανίκι του έδειξε ένα μικρό παράμερο κιόσκι. Όταν έφτασαν εκεί, του ζήτησε να καθίσει.

«Χθες εντοπίσθηκαν από πλοίο», αρχίζει αυτός, αφού απαλλάχτηκε από τον ασύρματο που κρατούσε, «να πλέουν με μικρή ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου λαθρομετανάστες. Όταν το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος έφτασε στην περιοχή, η μικρή φουσκωτή λέμβος είχε βουλιάξει, όπως γίνεται, σχεδόν πάντα, από το λαθρέμπορο, ενώ αυτοί, οι λαθρεπιβάτες εννοώ, είχαν αρχίσει να πέφτουν στη θάλασσα».

«Φοβερό. Οι λαθρέμποροι πετάνε τους άμοιρους επιβάτες στη θάλασσα!» δείχνει, σκόπιμα μάλλον, συγκλονισμένος ο Έρικ. «Και πού βρίσκονται αυτοί τώρα;»

«Αφού περισυλλέγησαν, οδηγήθηκαν για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, και εκεί μάλλον βρίσκονται τώρα».

«Ξέρετε πώς έφτασαν μέχρι εδώ;»

«Όχι και πολλά πράγματα. Το μόνο που δήλωσαν στους άνδρες της ακτοφυλακής, και αυτό έχει επαναληφθεί και με άλλους, είναι ότι κάποιοι που πλήρωσαν γερά, τους έβαλαν σε μια βάρκα κάπου στα παράλια της Τουρκίας».

«Και από πού ήρθαν; Το μάθατε;»

«Από το Ιράν. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι από το Ιράν».

«Κάτι άλλο σας απασχολεί όμως. Έτσι δεν είναι;» σχολιάζει ο Έρικ που άρχισε να τον προβληματίζει η στάση του αστυνομικού.

Οι φωνές όμως από τη παραλία τράβηξαν την προσοχή του αστυνομικού διακόπτοντας έτσι, δυστυχώς για τον Έρικ, την πληροφόρησή του, σε πολύ καλό σημείο μάλιστα.

«Θα τα ξαναπούμε σύντομα», ήταν τα τελευταία λόγια του αστυνομικού πριν αυτός, κρατώντας γερά το ασύρματο του, τραβήξει για το πλήθος.

Απο τη σειρά Σεναρίων "Ο Τρόμος"

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: