Η ομογένεια των ΗΠΑ ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας - Ισραήλ


Συνέντευξη στον Γιώργο Χρηστίδη
Μεγάλο περιθώριο συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών βλέπει ο ομογενής και εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Circle for Hellas and Israel Τσαρλς Μουρατίδης.
Να αξιοποιήσει τις δραστήριες και ισχυρές κοινότητες των δύο χωρών στις ΗΠΑ, ως μοχλό περαιτέρω προαγωγής τής -κατά κοινή ομολογία πρωτοφανούς- άνθησης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, επιδιώκει η νεοσύστατη μη κερδοσκοπική οργάνωση Circle for Hellas and Israel (Κύκλος για την Ελλάδα και το Ισραήλ) με έδρα την πολιτεία του Ιλινόις.
“Η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά η μία χώρα από την άλλη”, λέει στη “ΜτΚ” ο Τσαρλς Μουρατίδης, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης. Ο κ. Μουρατίδης, άνθρωπος με μακρά εμπειρία στον χώρο της ομογένειας, καθώς διετέλεσε μεταξύ άλλων εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού βραχίονα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, εξηγεί στη “Μ” το σκεπτικό και τους στόχους της πρωτοβουλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, προωθώντας συμφωνίες σε πλήθος τομέων. Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν απτά οφέλη;
Ένα είναι το βασικό γεγονός: Η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Και υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασιών. Εκεί όπου έχουμε εμείς μεγάλη ανάγκη βέβαια είναι το εμπόριο. Να αρχίσει το Ισραήλ να αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων από την Ελλάδα - και όχι μόνο το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και οι άλλες χώρες όπου υπάρχουν εβραϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα και όμιλοι. Πολύ σημαντικό θέμα για εμένα είναι επίσης η τεχνολογία. Οι Ισραηλινοί είναι πρωτοπόροι ακόμα και σε σύγκριση με τις αμερικανικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα μία συνεργασία σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να πιέσουμε και να πούμε: Τα ελληνικά πανεπιστήμια -και έχουμε καλά πανεπιστήμια στον τομέα της τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα- να δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας με ιδρύματα του Ισραήλ για την από κοινού δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Βλέπετε και έμμεσα οφέλη για την Ελλάδα από την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ, όσον αφορά για παράδειγμα την πολιτική των ΗΠΑ;
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, παρότι οι Εβραίοι δεν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας από πληθυσμιακή άποψη, ασκούν μεγάλη επιρροή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και κυρίως στον σχεδιασμό - οικονομικό και πολιτικό. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει τόσο ανοιχτά και έχει παρέμβει υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση συνδέεται στενά και με την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Όταν είσαι σύμμαχος με κάποιον, οπωσδήποτε επηρεάζεις και τις άλλες συμμαχίες του.

Η δική σας πρωτοβουλία πώς φιλοδοξεί να προωθήσει την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία;
Εμείς είμαστε μια νέα οργάνωση. Έχοντας ως βάση τις ΗΠΑ και ξεκινώντας από τις οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας, τις οποίες γνωρίζω πολύ καλά, θα έρθουμε σε επαφή με αντίστοιχες οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας, που γνωρίζουν άριστα τα θέματα επιχειρηματικότητας, και θα διοργανώσουμε φόρουμ πάνω σε ειδικά θέματα. Θα διαπιστώσουμε τι ενδιαφέρει την κάθε πλευρά, θα δημιουργήσουμε γέφυρες με τα ελληνικά και τα ισραηλινά πανεπιστήμια και θα δούμε επίσης πώς υποστηρίζει η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, για το Hebrew University υπάρχει εδώ στις ΗΠΑ ειδική ομάδα Εβραίων, που το βοηθούν με πάρα πολλούς τρόπους, οικονομικά και με έμψυχο υλικό. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς εδώ μια ομάδα, Ελλήνων της Αμερικής, που θα βοηθάει για παράδειγμα το Αριστοτέλειο; Έχουμε εξάλλου πάνω από 3.000 έλληνες καθηγητές σε αμερικανικά πανεπιστήμια και πολλοί από αυτούς υπηρετούν σε κορυφαία ιδρύματα, όπως το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ.
Στον ακαδημαϊκό τομέα, όπου έχουν γίνει ήδη σχετικές επαφές, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να γίνει μια ανταλλαγή φοιτητών από την Ελλάδα στο Ισραήλ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε έλληνες φοιτητές να φοιτήσουν σε σχολές όπως το Weizmann Institute. Και παράλληλα να έρθουν και από εκεί φοιτητές στην Ελλάδα, που θα ενδιαφέρονται για παράδειγμα για την αρχαιολογία ή για άλλους κλάδους όπου έχουμε εμείς τις δυνατότητες και την εμπειρία. Έχω έρθει σε επαφές με ομάδες που οικονομικά υποστηρίζουν πανεπιστήμια στο Ισραήλ προς αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοια προγράμματα.


•“Με εκπλήσσει το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσει πάνω από μισός αιώνας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η συμμαχία. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνον οφέλη μπορεί να προκύψουν και για τις δύο πλευρές...” έχει πει ο κ. Μουρατίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια πόντιων προσφύγων. “Γεννήθηκα σε μια πόλη που έχει ονομαστεί ‘σταυροδρόμι των πολιτισμών’. Ο εβραϊκός πολιτισμός προσδίδει στην ιστορική ποικιλομορφία της πόλης, αλλά και συνδέεται με μια τραγική ιστορία. Θα είμαι πάντα υπερήφανος και θα με συναρπάζει η Θεσσαλονίκη, η οποία στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν θεωρούνταν από τους Εβραίους ‘Μητέρα Ισραήλ’”.


Ομόλογα της διασποράς

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει από την ομογένεια στις ΗΠΑ άμεση οικονομική υποστήριξη με τη μορφή των ομολόγων της διασποράς. Ποια θα είναι πιστεύετε η ανταπόκριση;
Έχω άμεση και προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα. Εδώ και τρία τέσσερα χρόνια ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής της περιφέρειας ΗΠΑ του ΣΑΕ (Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού), είχε επανειλημμένα κάνει γραπτώς πρόταση πάνω στο θέμα, δηλαδή στην έκδοση ομολόγων της διασποράς. Τότε δεν πήρε καμία απάντηση. Τώρα προωθείται το θέμα, και νομίζω ότι θα βρεθούν Έλληνες να αγοράσουν. Τώρα όμως θεωρείται υψηλού ρίσκου επένδυση και είναι δύσκολο να ζητήσεις μεγάλα ποσά από τον κόσμο, διότι φοβάται. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, έπρεπε όμως η κίνηση αυτή να έχει γίνει νωρίτερα - τότε θα σας έλεγα ότι θα γνώριζε πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθούν πολλά από τις λεπτομέρειες, π.χ. θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης με μικρά ποσά, 100-500 δολάρια. Πρέπει όμως να περάσει πρώτα η τρέχουσα συγκυρία της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και του φόβου.

Μακεδονία


http://www.makthes.gr/news/politics/76504/

Comments