Saturday, 2 July 2011

Οι «βαρκάρηδες» του ΒΜΡΟ ξαναχτυπούν. Η Γαλλία πάλι στο στόχαστρο.

Πάρις Ι.Μ. *
Σενάριο/Short Disaster Story/Δημόσια Υγεία


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται όταν συγκεντρώνονται από τις αρχές στοιχεία για απλούς διαδηλωτές, μια ενέργεια όμως που ειδικοί ασφάλειας σφοδρά υπερασπίζονται. Η απόφαση για συγκέντρωση τέτοιων πληροφοριών φάνηκε αναγκαία μετά από αναταραχές στην Αθήνα την συμμετοχή διεθνών ταραχοποιών στοιχείων και την φοβούμενη από τις ευρωπαϊκές αρχές διάδοση της σε ολόκληρη την Ήπειρο. Τα σχέδια κάποιων κύκλων να δημιουργούν προβλήματα (αναταραχές) στην Ευρώπη αλλά και στον πολιτισμένο κόσμο γενικότερα, συναντά φυσικά την κάθετη αντίθεση κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Οι κάθε λογής εγκληματίες έχουν λένε το δικαίωμα(;) να γιορτάζουν τα επιτεύγματα τους, αλλά και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους σταματήσουμε και να προλάβουμε τα χειρότερα, όπως περιγράφεται στο σενάριο. Κατά ποσό είμαστε όλοι μαζί όμως ενωμένοι, να συνεργαστούμε δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κοινό αυτό εχθρό είναι το ζητούμενο. Εγκληματικές ιδέες ταξιδεύουν μέσα σε κοινωνικώς άρρωστα μυαλά και χρειάζεται στενή συνεργασία προκειμένου να σταματήσουν τα «ταξίδια» αυτά. Στη περίπτωση μας με το πρόσχημα της ενεργοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης τέτοιες σχεδιάζονται τρομοκρατικές ενέργειες προκειμένου να ενημερώσουν δήθεν την δυτική κυρίως κοινή γνώμη πάνω στους σκοπούς της.

Κρουαζιερόπλοιο πολυτέλειας
Το πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο Mediterranean Cruiser, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο κατηγορίας 6 αστέρων, μόλις άφησε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για τη Λάρνακα της Κύπρου. Στο κατάστρωμα του υπάρχει ξενοδοχείο πολυτελείας, με όλες του τις καμπίνες-διαμερίσματα να διαθέτουν πλατιές βεράντες, και 24 ωρη δωρεάν υπηρεσία δωματίου. Το μίνι μπαρ κάθε ορόφου προσφέρει δωρεάν αναψυκτικά, μεταλλικό νερό και μπύρα, ενώ το μεγάλο διαθέτει επίσης και συγκρότημα με πισίνα και τρία τζακούζι. Δεν λείπει φυσικά η αίθουσα συναυλιών και καζίνο, spa κέντρο και γυμναστήριο, ενώ προσφέρονται μαθήματα μπριτζ και τυχερών παιγνιδιών μέσω internet.

Το πολυτελές επιβατηγό πλοίο μόλις άφησε έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της κρουαζιέρας από τη στιγμή που αυτό άφησε το λιμάνι της Μασσαλίας προκειμένου να προσφέρει στους επιβάτες του αξέχαστες μέρες (και νύχτες) στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσόγειου. Όλα τα πολυτελή διαμερίσματα του κρουαζιερόπλοιου είναι γεμάτα. Σε ένα όμως από αυτά, στο μεγαλύτερο μάλιστα, μια ομάδα επιβατών παραμένει συνέχεια κλεισμένοι μέσα, δεν έχει βγει καθόλου από τη στιγμή που σαλπάρισαν στη Μασσαλία ζητώντας δε από το προσωπικό να φέρνουν το γεύμα τους κάθε φορά στη καμπίνα τους. Οι μόνες εξωτερικές του δωματίου δραστηριότητες για τις οποίες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον είναι το internet καφέ και τα μαθήματα ηλεκτρικών υπολογιστών και ψηφιακής φωτογραφίας που προσφέρονται στο κρουαζιερόπλοιο.

Ήταν μια ωραία μέρα, πεντακάθαρη, η θάλασσα ήταν υπερβολικά για την εποχή αυτή ήρεμη με μια γλυκιά ζέστη να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Το κρουαζιερόπλοιο είχε αφήσει για τα καλά την Αλεξάνδρεια, όταν το ραντάρ του πλοίου έπιασε ένα μικρό στίγμα, που αμέσως αγνοήθηκε γιατί χαρακτηρίστηκε ως ένα ακόμα από τα πολλά ταχύπλοα που διαβαίνουν τις θάλασσες της περιοχής. Όμως αυτό πλησίαζε συνεχώς το κρουαζιερόπλοιο προκαλώντας ερωτήματα στο χειριστή του ραντάρ, ο όποιος αμέσως ενημέρωσε τον παραστεκάμενο υποπλοίαρχο. Αυτός πήρε τα κιάλια του και στρέφοντας τα προς τη κατεύθυνση που έδειχνε το ραντάρ αναγνώρισε όντως ένα ταχύπλοο να κατευθύνεται προς αυτούς, όταν ξαφνικά φωνές και πυροβολισμοί προερχόμενοι από τις καμπίνες σταμάτησαν τον ειρμό της σκέψεως του. Όλοι ταραχτήκαν όπως ήταν φυσικό αναγκάζοντας τον υποπλοίαρχο να χτυπήσει αμέσως συναγερμό. Δεν μπορούσαν να δώσουν καμία εξήγηση εκείνη τη στιγμή για το τι συνέβαινε, αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα αυτοί οι πυροβολισμοί και ο σαματάς ήταν απλά μια ενέργεια σκόπιμη προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του πληρώματος από το αφικνούμενο ταχύπλοο και να επιτρέψει την προσέγγιση του στο πλοίο, όπως και έγινε.

Η πειρατεία
Εν τω μεταξύ ο αρχηγός στο ταχύπλοο, που είχε ήδη ανεβεί στη πρύμνη φορώντας το πουλόβερ του σαν τουρμπάνι πάνω απ’ το κεφάλι για να προστατευτεί απ’ τον ήλιο και τα αυτόματο στα χέρια, έδινε οδηγίες απ’ το δορυφορικό τηλέφωνο. Αυτά τα τελευταία λεπτά, λίγο πριν σκαρφαλώσουν όλοι στο κρουαζιερόπλοιο, ήταν και τα πιο αγωνιώδη για την ομάδα του .

Όμως το πειρατικό σκάφος είχε ήδη κολλήσει πάνω στο πλοίο και οι πειρατές άρχιζαν βιαστικά να πηδούν πάνω του. Το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιο αμέσως κατάλαβε τις προθέσεις τους και η φρουρά ασφαλείας του αφού πήρε θέση άρχισε να πυροβολεί προς τους πειρατές προκειμένου να τους απωθήσει, και οι όποιοι πειρατές φυσικά απάντησαν στα πυρά. Η σύρραξη γενικεύτηκε με την ανταλλαγή των πυρών να ενισχύεται συνεχώς. Αλλά ο αγώνας ανάμεσα τους ήταν άνισος. Οι πειρατές πολύ καλύτερα οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι τελικά επικράτησαν. Κατόρθωσαν να καταλάβουν, να πάρουν τον έλεγχο του. Όμως ευτυχώς το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου πρόλαβε και τη τελευταία στιγμή έστειλε το μήνυμα: «Δεχόμαστε επίθεση».

Έτσι τα πράγματα για τους πειρατές πάνω στο κρουαζιερόπλοιο πήγαιναν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει. Γρηγορότερα από ότι υπολόγιζαν τα πιο σημαντικά σημεία του πλοίου κατελήφθησαν. Ο καπετάνιος του πλοίου μαζί με όλο το προσωπικό φυλακίστηκε σε αμπάρι ενώ η επικοινωνία με τα υπόλοιπα τμήματα του πλοίο αλλά και αυτά μεταξύ των είχε κοπεί. Για να δείξουν δε ότι δεν αστειεύονται απείλησαν ότι αν συναντήσουν αντιρρήσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα αρχίζουν αμέσως να εκτελούν τους ομήρους.

Operation Active Endeavour’
Όμως 100 μίλια στα νοτιοδυτικά, κάποιοι άκουγαν. Το NATO διατηρεί μια ναυτική δύναμη που παρακολουθεί προσεκτικά τη περιοχή επεμβαίνοντας όποτε ύποπτες κινήσεις καταγράφονται. Δεν είχε σκοπό μόνο να αντιμετωπίσει αυτούς που ασκούν τρομοκρατικές η παράνομες ενέργειες αλλά και να διαβεβαιώσει την ναυτική κοινότητα πάνω στην ασφαλή μετακίνηση των εμπορικών και επιβατηγών πλοίων της. Πρόκειται για την περίφημη επιχείρηση Operation Active Endeavour.

Ένα από τα πολεμικά της δύναμης ΝΑΤΟ έπιασε το μήνυμα και το διαβίβασε αμέσως στη διοίκηση του. Μόλις ο άγγλος διοικητής του πλοίου αλλά και ταυτόχρονα επικεφαλής της δύναμης κρούσης πήρε το σήμα διέταξε τη ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», που βρισκόταν πιο κοντά στο εν εξελίξει συμβάν να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Ταυτόχρονε διέταξε την ιταλική φρεγάτα «Βενετσια» να κατευθυνθεί προς το συμβάν και να συνδράμει με το ελικόπτερό της στην καταδίωξη του πειρατικού πλοιαρίου, ενώ ενημέρωσε μια ισραηλινή φρεγάτα που βρισκόταν δυτικά της Κύπρου να ελέγχει τη περιοχή για ύποπτες παρουσίες και να αναφέρει αμέσως.

Η «Ψαρά» θα χρειαζόταν μερικές ώρες όμως για να φτάσει στην περιοχή έτσι δόθηκε εντολή στο ιταλικό ελικόπτερο να πλησιάσει προσεκτικά το κρουαζιερόπλοιο και να ακινητοποιήσει το πειρατικό σκάφος που το πλεύρισε.

Η πειρατεία εκκινήθηκε όμως πρόωρα λόγω ασυνεννοησίας ή αιφνιδιασμού των τρομοκρατών, λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου από την Αίγυπτο. Οπλισμένα με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες οι πειρατές, απειλούσαν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους γάλλους επιβάτες αν δεν άλλαζαν ρότα. Το δε μοναδικό αίτημα τους, να αφήσουν τη Λάρνακα από επόμενο προορισμό τους και να τραβήξουν για τη Θεσσαλονίκη, ξάφνιασε το πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου.

Μα γιατί, συλλογιζόταν συνεχώς αυτός, μας ζήτησαν να κατευθυνθούν προς το εκτός προγράμματος λιμάνι της Θεσσαλονίκης .

Οι προβληματισμοί μεγάλωσαν από τη στιγμή που Θεσσαλονίκη δεν ήταν καθόλου στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας.

Τι να ζητούσαν άραγε; συνέχιζε να αναρωτιέται, τι σκόπευαν να κάνουν;

Εν τω μεταξύ το Ιταλικό ελικόπτερο ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυροβολισμών με το ταχύπλοο, μόλις έγινε αντιληπτό από αυτό, ρίχνοντας περισσότερες από 200 σφαίρες σε διάστημα λιγοτερα της μιας ώρας προκειμένου να τους ακινητοποιήσει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής για τις νατοϊκές δυνάμεις στη χρήση μίνιμουμ θανατηφόρου βίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις και αυτοί τηρήθηκαν κάνοντας την αντιμετώπιση του περιστατικού πιο δύσκολη υπόθεση.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ που επενέβη ευτυχώς δέχτηκε έγκαιρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη καταδίωξη. Οι διωκτικές αρχές στην Αίγυπτο παρακολουθούσαν άδω και καιρό τις ύποπτες κινήσεις του ταχύπλοου και είχαν καταγράψει όλες τις ενέργειες τους. Έτσι την τελευταία ακριβώς στιγμή και λίγο πριν τη εμπλοκή στις αψιμαχίες, το ισπανικό ελικόπτερο ενημερώθηκε πάνω στις δυνατότητες αλλά και ατέλειες του ταχύπλοου έχοντας πια τη δυνατότητα να χτυπήσει με επιτυχία το αδύνατο σημείο του, όπως και έγινε.
Το ταχύπλοο των πειρατών τελικά ακινητοποιήθηκε επιτρέποντας στο ελικόπτερο να κατεβάσει πάνω του μια ειδική ομάδα του η όποια μέσα από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που εγκατέλειψαν οι πειρατές εντόπισαν την υπόλοιπη εγκληματική και τρομοκρατική ομάδα πάνω στο κρουαζερορόπλοιο περνώντας στην επόμενη καθοριστική και τελευταία φάση της απάντησης: την ακινητοποίηση τους.

Αφού ερεύνησαν τις καμπίνες εντόπισαν το ΣΗΜΑ
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γένοβα της Ιταλίας οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αντικατασκοπίας εξαπέλυσαν συντονισμένες προσπάθειες παρακολούθησης των βίαιων διαδηλωτών. Ένα σύστημα συλλογής σχετικών πληροφοριών τέθηκε σε εφαρμογή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν κινήσεις βαλκανικής αναρχικής ομάδας που πρόδιδαν τη ύπαρξη σχεδίου δημιουργίας αναταραχής. Η εγκληματικά οργανωμένης ομάδα αποκαλύφτηκε ότι χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για προκάλυμμα των παράνομων ενεργειών της Τα τελείται ίχνη της καταγράφηκαν σε τουριστικό γραφείο στη Μασσαλία και για το σκοπό αυτό οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας άρχιζαν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τους. Πράκτορας τους επιβιβάστηκε στο Mediterranean Cruiser και άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις τους από τη στιγμή που εγκατέλειψαν το μεγάλο γαλλικό μεσογειακό λιμάνι. Κλεισμένοι σε ένα διαμέρισμα του πλοίου δεν έδιναν στόχο των μηχανορραφιών τους. Όμως πολλοί απόρησαν γιατί σε μια τόσο όμορφη και πανάκριβη κρουαζιέρα αυτοί έχοντας πληρώσει τόσα πολλά χρήματα το κάθε άτομο δεν έβγαιναν καθόλου έξω από τη καμπίνα τους. Αυτό χτύπησε καμπανάκι, προφανώς κάτι σχεδίαζαν.


Η άφιξη με το ταχύπλοο των πειρατών έδωσε απάντηση στο ερωτήματα του πράκτορα που κρυφά παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέσα στο κρουαζιερόπλοιο έτοιμος να επέμβει ανά πάσα στιγμή. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο δολιοφθοράς, για το οποίο έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας. Σαμποτάζ των πειρατικών ενεργειών. Μέσα από το ασύρματο που διέθετε κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με την νατοϊκή δύναμη που περιπολούσε στη περιοχή ενημερώνοντας της πάνω στα τεκταινόμενα πάνω στο πλοίο αλλά και να παίρνει επιλεγμένες εντολές και πληροφορίες από αυτήν, βάζοντας σε εφαρμογή ένα συνδυασμένο σχέδιο απάντησης.

Μετά από σκληρή μάχη οι πειρατές μεν παραδόθηκαν από εκείνη τη στιγμή όμως αρχίζουν τα περίεργα.

Η ομάδα ασφάλειας που έφτασε στο κρουαζιερόπλοιο κατόρθωσε να παραβιάσει με ευκολία τη πόρτα του διαμερίσματος των τρομοκρατών αλλά κανείς δεν βρέθηκε εκεί μέσα. Από τα έγγραφα όμως που βρήκαν παρατημένα και παραπεταμένα κάποιες πρώτες πληροφορίες μαζεύτηκαν. Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προκειμένου να επιτύχει τη καταστροφή του στόχου της, με ταυτόχρονη παράκαμψη του δικτύου ασφάλειας του στόχου αυτού και χωρίς να προκαλέσει επίσης επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο αυτό, μεθόδευε και χρηματοδοτούσε δικές της ομάδες κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, οι οποίες προκαλούσαν ανάμεσα στις διάφορες καταστροφές και καταστροφή του στόχου.

Έτσι με το τρόπο αυτό κατόρθωνε να προκαλεί καταστροφές στο στόχο χωρίς να μπορεί η αστυνομία, λόγω της δημιουργούμενης αναταραχής, να επέμβει. Βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το ταχύπλοο συντονίζοντας τις εγκληματικές ενέργειες τους. Κάποιος τότε θυμήθηκε την επίμονη απαίτηση των τρομοκρατών να τραβήξουν για τη Θεσσαλονίκη και άρχισαν να ψάχνουν για βορειοελλαδίτικα στοιχεία. Αυτό έδειχνε ότι κάτι ετοίμαζαν για και αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει τι θα ήταν αυτό. Συνέχιζαν όμως να ψάχνουν τη καμπίνα εξονυχιστικά. Έτσι κάποια στιγμή εντόπισαν καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι μια κάρτα που από τη εξέταση της χτύπησε συναγερμός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, και όχι μόνο. Στην οποία καμπίνα βρέθηκε κάπου μέσα στα πράγματα καταχωνιασμένη μια πολύ παλιά περίεργη ευχετήρια κάρτα.
Αυτή η κάρτα, η οποία έμελλε να ρίξει φως και τελικά να βοηθήσει στην αποκάλυψη ενός ευρωπαϊκού εγκληματικού κυκλώματος, απεικόνιζε τη βύθιση ενός πλοίου και τίποτα περισσότερο. Η κάρτα που τους εστάλη απεικόνιζε τη βύθιση του γαλλικού κρουαζιερόπλοιου Guadalquivir στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1903 από τους λεγομένους βαρκάρηδες με βοήθεια τη τρομοκρατικής ομάδας του ΒΜΡΟ.

Γιατί οι τρομοκράτες επέμεναν αλλαγή από Κύπρο σε Θεσσαλονίκη.
Εξετάζοντας τότε πιο καλά την ευχετήριο κάρτα διέκρινε στη πίσω της πλευρά μια λέξη: ΜΝΜ. Δεν ήταν τίποτα αλλά από τα αρχικά της Makedonija Na Makedoncite, το αλυτρωτικο σύνθημα της τρομοκρατικής ομάδας του ΒΜΡΟ. Μόλις τώρα συνειδητοποίησαν ξαφνιασμένοι και συνάμα έντρομοι το λόγο της επιμονής τους για τη Θεσαλλονικη. Σχεδίαζαν να επισκεφτούν τη πόλη προκειμένου να γιορτάσουν την επέτειο της ανατίναξης του γαλλικού ατμόπλοιου “Guadalquivir με μια άλλη ανατίναξη, του επίσης γαλλικού Mediterranean Cruiser

Πράγματι στις 28 Απριλίου του 1903, κάποιος από την ομάδα των βομβιστών, προσποιούμενος τον επιβάτη επιβιβάστηκε στο γαλλικό ατμόπλοιο “Guadalquivir, έκρυψε τα 12 κιλά δυναμίτη σε μια κόγχη και τα εκπυρσοκρότησε τη στιγμή που αυτό άφηνε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. To ατμόπλοιο ήταν εκτοπίσματος 2.700 τόνων και ιπποδύναμης 1.420 ίππων, καθελκύστηκε δε το 1888 και ανήκε στη γαλλική εταιρεία Messagerie Maritime. Ι ίδιος ο βομβιστής συνελήφθηκε αργότερα σε σιδηροδρομικό σταθμό των Σκοπίων. Αλλά δεν ήταν η μόνη τρομοκρατική ενεργεία τους. Το ίδιο βράδυ άλλοι βομβιστές της ομάδας χτύπησαν σιδηροδρομικό σταθμό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης προκαλώντας καταστροφές σε αυτό. Τη εναρκτήριο σήμα της επίθεσης στη Θεσσαλονίκη δόθηκε από κάποιον, ο οποίος με εκρηκτικά σκόπευε να κλείσει τα συστήματα ηλεκτρικού και παροχής νερού της πόλης. Ανατίναξαν μια τράπεζα κάτω από την οποία οι βαρκάρηδες "gemidzhii" είχαν σκάψει ένα τούνελ αλλά και πολλές άλλες επιθέσεις.

Επανεξέταση του τρομοκρατικού εκείνου περιστατικού στη Θεσσαλονίκη το 1903 απεκάλυψε και ένα άλλο δυσάρεστο γεγονός αποτέλεσμα επίσης της τρομοκρατίας του ΒΜΡΟ. Επρόκειτο για την ανατίναξη μιας τράπεζας επίσης στη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα. Έτσι το ερώτημα που αμέσως και επιτακτικά μπήκε ήταν τι άλλο εκτός από την ανατίναξη του κρουαζιερόπλοιου ετοίμαζαν οι συλληφθέντες. Ληστεία και ανατίναξη ακόμα μιας τράπεζας στη Θεσσαλονίκη; Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν αμέσως στην ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κα αυτές μέσα από το πυκνό του δίκτυο άρχισαν να ψάχνουν απελπισμένα. Η συνεργασία του τριγώνου Μασσαλία, Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη (Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα) αποδείχτηκε μέχρι εκείνη τι στιγμή πολύ αποτελεσματικό ακυρώνοντας τρομοκρατικό σχέδιο.

Η μυθιστορηματική παρουσίαση των εξελίξεων θα βοηθήσει στην συνειδητοποίηση του τρομερού κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πολιτισμένος κόσμος, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, από άτομα που είναι ταγμένα να καταστρέψουν τη δυτικές κοινωνίες, αναγκάζοντας μας έτσι να διορθώσουμε όσα πιο γρήγορα είναι δυνατό όσα στραβά υπάρχουν.

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: