Tuesday, 14 June 2011

Ψεύτικα ιατρικά ιστορικά. Τα παιδιά κινδυνεύουν

Paris J.M.
Σενάριο/Short Disaster Story/Ασφάλεια Ασθενών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Mario δεν συνάντησε ποτέ τους γονείς του. Η μακρόχρονη δικτατορία της Αργεντινής χαρακτηρίστηκε από όλους ως η μαύρη περίοδος στην ιστορία της χώρας με πολλές ανοικτές κοινωνικές πληγές να σκιάζουν σοβαρά τη ζωή εκεί. Υπήρξαν πολλές οι δραματικές υποθέσεις που έτρεχαν τη περίοδο εκείνη, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, μια όμως τους ταλαιπωρεί ακόμη. Ήταν οι απαγωγές νεογνών από τις μητέρες τους και στη συνέχεια η εξαφάνιση τους, χωρίς δυστυχώς να έχουν δοθεί ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις.
Ο Mario ήταν μια τέτοια περίπτωση. Έμαθε ότι επιπλέον της απαγωγής η μητέρα του είχε δολοφονηθεί αμέσως μετά τη γέννηση του και ότι επίσης αμέσως υιοθετήθηκε. Όταν μεγάλωσε άρχισε να ψάχνει, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα. Μόλις όμως πήρε το πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες αποφάσισε να δράσει. Ελεύθερος πια από υποχρεώσεις, σχεδίασε να κάνει ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να μάθει πως άλλες χώρες χειρίζονται παρομοια θέματα, που ίσως τον βοηθούσαν στα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην ίδια του τη χώρα. Στη Ευρώπη που πρωτοστάτησε βρήκε πολλά πράγματα που ίσως τον βοηθούσαν αλλά στα Βαλκάνια οι ιδιαίτερες εκεί καταστάσεις θα τον βοηθούσαν αποτελεσματικότερα.

Έτσι έφτασε Ελλάδα. Εκεί οι αρχές έρχονται συχνά αντιμέτωπες με "ειδικευμένες" ελληνοβουλγαρικές συμμορίες, οι οποίες πωλούν κάθε χρόνο σε άτεκνα ζευγάρια εκατοντάδες βρέφη και παιδιά. Δήμαρχοι, επικεφαλείς του χωριού, ιερείς, δικηγόροι, γυναικολόγοι, ανώτεροι υπάλληλοι τελωνείων και πολλοί άλλοι περιλαμβάνονται στο κύκλωμα.

Η συμμορία έδινε τη διαταγή στην έδρα του "οργανωμένου εγκλήματος" στη Βουλγαρία, όπου η συμμορία κατεύθυνε τις διαδικασίες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από ναρκωτικά, πορνεία και παράνομη διακίνηση νηπίων. Εστίαζαν τη προσοχή τους σε φτωχά κορίτσια, μέσα σε προβληματικές οικογένειες. Με διάφορα τεχνάσματα, στημένα τυχερά παιγνίδια, τοκογλυφικά δάνεια και στο τέλος εκβιασμούς και δολοφονίες πίεζαν τα κορίτσια αφού τεκνοποιήσουν (αν δεν ήταν ήδη) να δώσουν τα νεογέννητα. Αυτά προκειμένου να γλυτώσουν εαυτούς αλλά και τις οικογένειες τους δέχονταν. Το κορίτσια αυτά έφθαναν (ήδη έγκυο) στην Ελλάδα όπου και έμειναν μέχρι να γεννήσουν. Μόλις το παιδί γεννιόταν, το εξαφάνιζαν και αφού είχαν πάρει τα απαραίτητα νομικά μέτρα το παρέδιδαν στους νέους γονείς.

Πολλά είναι αυτά που άρχισε μαθαίνει πάνω στη παράνομη διακίνηση στα βαλκάνια, όταν αντελήφθηκε τα χρήματα του τελείωναν. Μια όμως πληροφορία για εδν διρυμ από εψαχνε για βιολόγους για το γονιδιακό εργαστήριο τους τον κινητοποίησε και αφού πέρασε από συνέντευξη προσλήφθηκε.

Το εργαστήριο βιοτεχνολογίας ασχολείται με την εφαρμογή γονιδιακών τεχνικών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Έχουν δώσει το βάρος τους στην αντιμετώπιση εκείνων των ασθενειών που προκαλούνται είτε από την έλλειψη μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα είτε από τη δυσλειτουργία μιας ειδικής πρωτεΐνης Απομονώνουν την πρωτεΐνη αυτή από τα ανθρώπινα κύτταρα ή τον ιστό και την χορηγούν μετά από επεξεργασία σαν φάρμακο πια βοηθώντας είτε στην πλήρη ίαση του ασθενή ή στην μερική έστω αποκατάσταση της υγείας του. Χρησιμοποιούν βιολογικές ή μοριακές στρατηγικές για να σχεδιάσουν νέα φάρμακα ενώ χρησιμοποιούν ζωικά μοντέλα ή μοριακά συστήματα προκειμένου να μελετήσουν ανθρώπινες ασθένειες και να εξετάσουν νέα θεραπείες. Ο Mario με τη βοήθεια της τεχνολογία γονιδίων ή η γενετική εφαρμοσμένη μηχανική παίρνει γονίδιο μέσα από μια κυτταρική διαδικασία και τα παρεμβάλει σε ένα άλλο κύτταρο.

Η γονιδιακή τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί ως βιομηχανία με τεράστια πιθανά οφέλη που περιλαμβάνουν την κατανόηση και το χαρακτηρισμό των γονιδιωμάτων, διάγνωση του ασθενειών, θεραπεία γονιδίων, δικαστική σήμανση, παραγωγή ανασυνδυασμενων φαρμάκων και εμβολίων, δημιουργία συγκεκριμένων μεταλλαγών που παράγουν τα βελτιωμένα τελικά προϊόντα όπως οι πρωτεΐνες και γεωργικές εφαρμογές όπως ο έλεγχος των εντόμων και των παρασίτων.


Ο καιρός πέρασε γρήγορα κα ο Mario είχε απορροφηθεί σχεδόν πλήρως στη νέα του καθήκοντα, να απομονώνει, να αναλύει, να χειρίζεται και να ελέγχει γονίδια. Είχε σχεδόν παραμελήσει ολοκληρωτικά τη προσωπική έρευνα του, όταν ένα απίθανο περιστατικό χτύπησε τη πόρτα του εργαστηρίου συνταράσσοντας όλους και πιο πολύ τον ίδιο. Ήταν επιτέλους αυτό που έψαχνε καιρό και έβαλε το πρόβλημα του σε νέες διαστάσεις, δίνοντας του τελικά το κλειδί να αντιμετωπίσει στις όποιες απαγωγές παιδιών ακόμα και σκηνοθετημένες υιοθεσίες.

Μια συμμορία με μακριά ιστορία συναλλαγής νηπίων ήταν επίσης ειδικευμένη σε απαγωγές. Μετά από τη "σκληρή" εκπαίδευση των απαχθέντων τα έβαζαν να δουλεύουν σε πολύ προσοδοφόρα κανάλια παιδεραστίας. Έτσι ένα αγοράκι, εκπαιδευμένο να βοηθά με κάθε τρόπο το "αφεντικό του" εν ώρα εργασίας ξαφνικά αρρώστησε. Τότε η συμμορία προκειμένου να διαφυλάξει το περιουσιακό της στοιχείο, το αγοράκι δηλαδή, το μετάφερε σε μια ιδιωτική κλινική όπου ζήτησε ιατρική βοήθεια. Εκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του έδωσε πράγματι τις πρώτες βοήθειες με επιτυχία. Το πρόβλημα όμως που το είχε προκαλέσει δεν είχε φύγει και το αγοράκι χρειαζόταν να παραμείνει εκεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το ιατρικό αυτό πρόβλημα. Καλά πήγαιναν όλα όταν ένα αναπάντεχο πρόβλημα εμφανίστηκε.

Το ίδρυμα χρησιμοποιεί γονιδιακές διαγνωστικές μεθόδους που εξετάζουν τον αριθμό ή τη μορφή χρωμοσωμάτων για πιθανές αλλαγές ή για την επικύρωση της παρουσίας μιας συγκεκριμένης ακολουθίας. Ένας νέος ιατρός, ειδικός στη γενετική διάγνωση, είχε μόλις φτάσει στο ίδρυμα, και ήταν υπεύθυνος για τις νέες αυτές τις μεθόδους, με το Μάριο άξιο συνεργάτη του. Αυτός μετά από κλινική εκτίμηση για πιθανή γενετικά ασθένεια, πήρε ένα δείγμα αίματος του αγοριού προκειμένου να το εξετάσει. Χρειαζόταν όμως επίσης πληροφορίες πάνω στο οικογενειακό ιστορικό του παιδιού και γι’ αυτό ζήτησε να δει το πατέρα του. Αυτός, στη πραγματικότητα το αφεντικό του, παρουσιαζόταν ως ο βιολογικός πατέρας του αγοριού. Αφού έφτασε στο εργαστήριο όλο χαρά εξέφρασε στο γιατρό την ανησυχία του για τη κατάσταση του «γιου του» προσφέροντας τη βοήθειά του, όπου αυτή χρειαστεί, χωρίς να υποψιάζεται τι θα ακολουθουσε. Ο γιατρός τότε ζήτησε και πήρε ένα δείγμα αίματος του αφεντικού/πατέρα προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για το άρρωστο αγόρι. Το έδωσε στο Mario και αυτός το τοποθέτησε μέσα στη φυγόκεντρο για επεξεργασία. Τότε ζήτησε από τον «πατέρα» το ιατρικό ιστορικό του αγοριού, της οικογένειας του, και φυσικά το δικό του προκειμένου να ολοκληρωθεί από το γιατρό το πρώτο στάδιο της έρευνας για τη θεραπεία του παιδιού.

Το αφεντικό όμως ξαφνιάστηκε, δεν το περίμενε. Δεν επιθυμούσε να παρουσιάσει στο γιατρό τις λεπτομέρειες της ζωής του. Άρχισε τότε μπερδεμένος να του δίνει ψεύτικες πληροφορίες, κάτι που όμως ο γιατρός το αντιλήφθη. Προκειμένου να διευκρινιστεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τα λάθη αποφάσισε να επέμβει.

"Ακούστε» άρχισε προσεκτικά να του εξηγεί, «μετά από μερικά τεστ, η τελική διάγνωση για το αγοράκι σας θα είναι έτοιμη και ασφαλής. Το ιατρικό ιστορικό σας, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, θα με βοηθήσει να συνδέσω μερικά γονίδια με απειλητικές ασθένειες. Το δείγμα αίματος θα αποκαλύψει πολλά μυστικά. Εσείς φυσικά που είστε πατέρας του παιδιού δεν αποτελείτε οποιαδήποτε απειλή για τη ζωή του κατα τη σύγκριση».

Όταν το αφεντικό άκουσε τις τελευταίες λέξεις του γιατρού συγκλονίστηκε. Φοβήθηκε ότι μέσω του δείγματος αίματος που είχε πάρει ο γιατρός θα αποκαλυφτεί όχι μόνο η βιολογική ανυπαρξία μεταξύ του ιδίου και του παιδιού το παιδί αλλά και επίσης η αληθινή ταυτότητά του. Πήδησε από την καρέκλα του και εξαφανίστηκε.

Το ίδιο πρόγευμα ένας αλλοδαπός εμφανίστηκε κοντά στο νοσοκομείο παίρνοντας φωτογραφίες. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύντομα όμως μια μεγάλη έκρηξη κατέστρεψε το εργαστήριο στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία ενημερώθηκε αμέσως και μια μονάδα έκτακτης ανάγκης έφθασε επί τόπου. Ταυτόχρονα μια αστυνομική περίπολος άρχισε να τον καταδιώκει και τελικά τον συνέλαβε. Οδηγήθηκε στον προϊστάμενο του αστυνομικού τμήματος στον οποίο είχαν φτάσει πληροφορίες κακοποίησης του παιδιού ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, όπου τον περίμενε μια πολύ ειδική ανάκριση. Η μονάδα εξιχνίασης απαγωγών είχε σχηματίσει σε ένα πολύ έξυπνο και πρωτοπόρο ερωτηματολόγιο δημόσιας υγείας κατάλληλο για αυτήν την περίπτωση. Η ανάκριση αρχίζει.

«Έπαιρνες βλέπω φωτογραφίες ενός πολύ σπουδαίου εργαστηρίου. Αυτό δεν είναι και άσχημο Το εργαστήριο όμως καταστράφηκε. Σε είδαν να το ανατινάζεις»


Ο αλλοδαπός πήγε να διαμαρτυρηθεί αλλά ο αξιωματικός τον σταμάτα απότομα

«Συνεχίζω. Μη με σταματάς. Θα αγριέψω φίλε και δε σε συμφέρει. Άκου»

Ο αλλοδαπός μαζεύεται, κουρνιάζει στη καρέκλα του, ενώ ο αξιωματικός έχοντας πάρει θάρρος συνεχίζει.

«Δεν ήταν όποιο κι όποιο εργαστήριο. Έκανε κάτι έρευνες, γενετικές έρευνες τις λένε. Σπουδαίες θεραπείες για σπάνιες ασθένειες. Αλλά το εργαστήριο αυτό φίλε το ανατίναξες. Δεν υπολόγιζες όμως κάτι» Και ο αξιωματικός αφού κάνει μια μικρή διακοπή, να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες που έχει μπροστά του, συνεχίζει «Μάθαμε ότι μια θεραπεία όμως με αυτά τα γονίδια δεν είναι πάντα ασφαλής. Υπάρχουν κίνδυνοι. Γι’ αυτό και ζητούν ιατρικές πληροφορίες από ολόκληρη την οικογένεια. Και εδώ ερχόμαστε στο πρόβλημα. Μάθαμε ότι ο τελευταίος ασθενής στο εργαστήριο που εξετάστηκε, ένα αγοράκι με ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, μόνο με τα γονίδια αυτά που έλεγα μπορεί να θεραπευτεί.»

«Και εγώ που κολαω σε όλα αυτά, κε αστυφύλακα, με το αγοράκι και τα γονίδια δηλαδή;» παραπονιέται ο αλλοδαπός «και το εργαστήριο δεν το μπουμπούνισα εγώ, Γιατί με κρατάς;»

«Μη διακόπτεις, δεν τέλειωσα, βούλωσε το και άκου. Το εργαστήριο φίλε το ανατίναξες, υπάρχουν μάρτυρες. Όμως δεν υπολόγιζες κάτι. Το δείγμα αίματος του πατέρα είχε φύγει νωρίς από το εργαστήριο, σώθηκε δηλαδή από τη έκρηξη, και ήδη επεξεργάζεται, κάτι που χρειάζεται όπως μου είπαν μερικές ώρες. Ένα πράγμα όμως τόνισαν οι γιατροί. Επειδή οι πληροφορίες από το δείγμα μαζί με το ιατρικό ιστορικό του πατέρα θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας του αγοριού σε περίπτωση που δεν έχουν να κάνουν με το πραγματικό πατέρα, μπορεί να οδηγηθούν σε λαθος φάρμακο και στη συνέχεια αυτό όταν χορηγηθεί στο παιδί να το σκοτώσει. Κατάλαβες τώρα;»


Ο αλλοδαπός τα χρειάστηκε. Μόλις τώρα έμαθε για ποιο λόγο τον διέταξε το αφεντικό του να βάλει τη βόμβα στο εργαστήριο. Να σβήσει τα ίχνη του από κει. Άθελα του είχε μπλεχτεί σε σχέδια δολοφονίας και δυστυχώς τον είχαν καταλάβει. Ο αστυνομικός τότε κατάλαβε ότι τον είχε στριμώξει και αποφάσισε να δώσει το τελευταίο χτύπημα.
«Και τώρα άκου καλά. Εάν ξέρεις τίποτα για το αληθινές πατρότητα ή μητρότητα του ίδιου και το κρύβεις και εάν κάτι άσχημο ή μοιραίο συμβεί με το αγοράκι θα θεωρηθείς ένοχος για δολοφονία. Πέστα τώρα πριν είναι πολύ αργά. Να ακυρώσουμε αμέσως την επέμβαση στο νοσοκομείο; Πέστε τώρα!

Ο αλλοδαπός που γνωρίζει το ψεύτικο της πατρότητας του αγοριού φοβήθηκε ότι με τη τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα (η αστυνομία τα ήξερε όπως φαίνεται όλα) είναι σίγουρο ότι σε λίγο θα βρισκόταν κατηγορούμενος για δολοφονία. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Ο Mario είχε επιτέλους το κλειδί για να λύσει το πρόβλημα του: το γονίδιο. Οι απαγωγές στη χώρα του, και όχι μόνο, μπορεί να έχουν πια τη λύση τους, τα συστήματα όμως υγείας μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες. Η ασφάλεια των ασθενών θα εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες στο γιατρό που σχηματίζει τη θεραπεία τους.


Αμαρτίαι γονέων παιδευουσι τέκνων


No comments: