Saturday, 25 June 2011

«ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ:

Με την αναχώρηση του στολίσκου στη Γάζα από την Ελλάδα παραθέτουμε ειδικό ενημερωτικό δελτίο το οποίο διέρρευσαν πηγές της Ισραηλινής Κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ και αποκαλύπτει ποια πραγματικά είναι η Ελληνική Οργάνωση «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ». Η υποστήριξη για την Χαμάς, η παλιά συμμαχία με ακραίες Τουρκικές οργανώσεις και η ακροαριστερή ατζέντα.

Εισαγωγή
Το κίνημα «Free Gaza» και το ελληνικό παράρτημα του «Ένα Καράβι για την Γάζα» έχουν προσπαθήσει να παρουσιαστούν ως μια ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει να προσφέρει βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, παραβιάζοντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην περιοχή από το Κράτος του Ισραήλ, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του από τις επιθέσεις της Χαμάς, της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης που κυβερνά την Λωρίδα. Μάλιστα, η «Free Gaza» προετοιμάζει έναν νέο διεθνή στολίσκο που θα αποπλεύσει για την Λωρίδα της Γάζας στo τέλος Ιουνίου με την συμμετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Ενόψει της νέας αποστολής, το «Ένα Καράβι για την Γάζα» διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, προβολές ταινιών, συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και συναυλίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας. Σε αυτές τις εκδηλώσεις οι Έλληνες διοργανωτές του στολίσκου έχουν προσπαθήσει να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην περιοχή.

Όμως μία προσεκτικότερη ανάλυση του ελληνικού παραρτήματος «Ένα Καράβι για την Γάζα» αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ανθρωπιστική οργάνωση. Αντίθετα, είναι ένα κίνημα ακροαριστερών Ελλήνων ακτιβιστών και συμπαθούντων προς τον αναρχικό χώρο, οι οποίοι υποστηρίζουν Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες - όπως είναι η Χαμάς, έχουν συμμαχήσει στο παρελθόν με ακραίες τουρκικές οργανώσεις και δεν έχουν διστάσει να νομιμοποιήσουν αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν.

Επιπλέον, οι Έλληνες ακτιβιστές δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, κάτι που υποδεικνύει ότι η αποστολή τους μπορεί να κατευθύνεται και εναντίον των νέων στρατηγικών δεσμών Αθήνας – Ιερουσαλήμ – Λευκωσίας.

Η υπονόμευση των Ελληνο – Ισραηλινών σχέσεων:
· Οι Έλληνες διοργανωτές του στολίσκου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Η ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος της Free Gaza έχει καταδικάσει τις επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (ET-3) στην Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2011, ο Βαγγέλης Πισσίας, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza» «Ένα Καράβι για την Γάζα», εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην βελτίωση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων κάνοντας έκκληση για επιστροφή στις «παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο». Δήλωσε ότι η νέα αποστολή του στολίσκου αποτελεί «μέρος αυτής της προσπάθειας».

Ο Πισσίας προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει με αρνητικό τρόπο τις Ελληνο – Ισραηλινές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας τα πιθανά οφέλη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας, ως ένα όνειρο θερινής νυκτός που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

· Το Ελληνικό παράρτημα της «Free Gaza» συμμετέχει σε έναν διεθνή στολίσκο το οποίο έχει ως στόχο να προβεί σε μία προβοκάτσια εναντίον του Ισραήλ σε μια περίοδο γενικότερου αναβρασμού στη Μέση Ανατολή, την στιγμή που η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους. Τόσο Ισραηλινοί όσο και Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ένας από τους στόχους της βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας είναι η προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ουσιαστικά, οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου προσπαθούν να επιβάλλουν την δική τους πολιτική στην εκλεγμένη Κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει πάρει μια στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

‘Ένα Καράβι για την Γάζα:” Η Υποστήριξη για την Χαμάς:

· Η ελληνική συμβολή στην οργάνωση Free Gaza είναι σημαντικότατη. Οι Έλληνες ακτιβιστές έχουν διαδραματίσει κύριο ρόλο στην διοργάνωση αρκετών αποστολών και μάλιστα είναι οι πρώτοι που πραγματοποίησαν το πρώτο ταξίδι της οργάνωσης τον Αύγουστο του 2008, με δύο ελληνικά ψαροκάικα, τα οποία προσέγγισαν το λιμάνι της Γάζας, αφού τους το επέτρεψαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακτιβιστών πάνω σε δύο ελληνικά πλοία συμμετείχε και στον τελευταίο στολίσκο της οργάνωσης, ο οποίος ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), τον Μάιο του 2010.

· Η Ελλάδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα αποστολή καθώς υπάρχει πιθανότητα τα πλοία των συμμετεχόντων χωρών να συγκεντρωθούν στην χώρα πριν αποπλεύσουν για την Γάζα. Μάλιστα, διεθνείς ακτιβιστές της οργάνωσης πραγματοποιούν αυτές της μέρες συνάντηση στην Αθήνα ενόψει της αποστολής του νέου στολίσκου.

· Η διακήρυξη αρχών στην ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza» διαφέρει από εκείνη της διεθνούς ιστοσελίδας της οργάνωσης. Η διεθνής ιστοσελίδα αναφέρει ότι στόχος της οργάνωσης είναι να επικεντρώσει την προσοχή στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας με «κοινωνική βοήθεια» και «μη βίαια μέσα». Όμως η ιστοσελίδα «¨Ένα Καράβι για την Γάζα» αναφέρει ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση με «όλα τα μέσα» υπονοώντας ότι οι Έλληνες ακτιβιστές υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες όπως είναι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και οι ρίψεις ρουκετών εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών από παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Χαμάς.

· Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους για την Χαμάς με ποικίλους τρόπους. Κατά την διάρκεια της πρώτης αποστολής στη Γάζα τον Αύγουστο του 2008, Έλληνες και διεθνείς ακτιβιστές συναντήθηκαν με και τιμήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ο Ισμαήλ Χανίγια, ο Πρωθυπουργός της Χαμάς, και ο Υπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης, Μαχμούντ Αλ Ζάχαρ. Επιπλέον, συναντήθηκαν με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

· Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν και ευθύνονται για εκατοντάδες τρομοκρατικές ενέργειες και την ρίψη χιλιάδων ρουκετών εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

· Η Ελληνίδα βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, που διατηρεί στενές σχέσεις με το κίνημα «Free Gaza» δημοσίευσε άρθρο στο διαδίκτυο το 2010 στο οποίο ομολογεί ότι είχε συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και με τον Υπουργό Εξωτερικών της οργάνωσης, Μαχμούντ Αλ Ζάχαρ, ως μέρος μιας αντιπροσωπείας Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών που επισκέφθηκε την Λωρίδα της Γάζας.

Στο ίδιο άρθρο, η βουλευτής συγκρίνει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών με την δράση της Ελληνικής Αντίστασης εναντίον των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζάχαρ, το στέλεχος της Χαμάς με τον οποίο συναντήθηκε η εν λόγω βουλευτής, έχει δηλώσει ότι ονειρεύεται την ημέρα που θα κρεμάσει έναν χάρτη στον τοίχο του όπου δεν θα υπάρχει το Ισραήλ και έχει χαρακτηρίσει τις παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών αμάχων ως την «πιο πολύτιμη θυσία».

· Τον Μάρτιο του 2009, υποστηρικτές και Έλληνες ακτιβιστές της «Free Gaza», μεταξύ των οποίων και Έλληνες βουλευτές, ταξίδεψαν στη Δαμασκό και συναντήθηκαν με τον Χάλεντ Μεσάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που διατηρεί την βάση του στη Συρία. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και Έλληνας βουλευτής, Τάσος Κουράκης (Σύριζα) που συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι του κινήματος «Free Gaza» τον Αύγουστο του 2008.

· Οι Έλληνες ακτιβιστές έχουν γενικά προσπαθήσει να προωθήσουν τα υποτιθέμενα «δημοκρατικά διαπιστευτήρια» της Χαμάς τονίζοντας ότι η οργάνωση εξελέγη. Έχουν απλώς αγνοήσει την τρομοκρατική δράση της, τις διασυνδέσεις της με το Ιράν, την επιβολή της Σαρία (Ισλαμικού Νόμου) στην Λωρίδα και τον βασανισμό και την εκτέλεση των πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης. Μάλιστα, σε δηλώσεις προς τα ελληνικά ΜΜΕ στην τελευταία αποστολή του στολίσκου τον Μάιο του 2010, ο Τάκης Πολίτης, γνωστός Έλληνας ακτιβιστής της «Free Gaza», δήλωσε ότι ήλπιζε ότι θα τον υποδεχθεί στη Γάζα με τιμές «η εκλεγμένη Κυβέρνηση της Χαμάς, που τους αποκαλούν τρομοκράτες».

· Οι Έλληνες ακτιβιστές στο «Ένα Καράβι για την Γάζα» έχουν γενικά προσπαθήσει να απορρίψουν ή τουλάχιστον να υποβαθμίσουν την πραγματική ανησυχία που τρέφει το Ισραήλ για την ασφάλειά του που απορρέει από την παράνομη διακίνηση όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας, μέσω θαλάσσης, ο οποίος είναι και ο κύριος λόγος για το ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2011, οι IDF κατέλαβαν το πλοίο “Victoria” στη Μεσόγειο το οποίο προσπαθούσε να μεταφέρει παράνομα 50 χιλιάδες τόνους όπλων ιρανικής προέλευσης σε εξτρεμιστές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των όπλων υπήρχαν χιλιάδες βλήματα, ρουκέτες για την βύθιση πλοίων και χιλιάδες σφαίρες για τουφέκια Καλάσνικοφ. Παρά ταύτα, η ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza» περιγράφει την κατάληψη του “Victoria” και τα κατασχεμένα όπλα που παρουσίασαν οι IDF ως «ισραηλινή προπαγάνδα».

Συμπάθειες προς τον αναρχικό και τρομοκρατικό χώρο:

· Εκτός από την υποστήριξή τους για την Χαμάς, οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου έχουν επιδείξει συμπάθεια τόσο για αναρχικά κινήματα όσο και για άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή στην εγχώρια και παγκόσμια τρομοκρατία.

· Η ελληνική ιστοσελίδα της «Free Gaza» κάνει έκκληση για την απελευθέρωση του Γκάλεμπ Τάλεμπ, Παλαιστινίου που ανήκει στην οργάνωση Φατάχ Αλ Ισλάμ, η οποία έχει την έδρα της στον Λίβανο. Ο Ταλέμπ συνελήφθη και κρατείται από τις ελληνικές Αρχές από τον Φεβρουάριο του 2011 επειδή πιστεύεται ότι διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera», τον Φεβρουάριο του 2011, ο Ταλέμπ ήταν επικεφαλής ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα που σχεδίαζε μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό έδαφος.

· Οι Έλληνες ακτιβιστές τρέφουν συμπάθεια για αναρχικά κινήματα και για άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία. Το 2003 και 2004, γνωστά μέλη του κινήματος «Free Gaza» συμμετείχαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) και της 17 Νοέμβρη, οι οποίες είναι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

· Συγκεκριμένα, το 2004, ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza», Βαγγέλης Πισσίας, συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη του Χρήστου Τσιγαρίδα, άτομο που ομολόγησε ότι ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ). Ο ΕΛΑ, ήταν μια εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έχει πλέον διαλυθεί, και η οποία κατηγορήθηκε για 250 επιθέσεις στην Ελλάδα εναντίον αμερικανικών, Δυτικών και ελληνικών στόχων κατά την περίοδο 1975 – 1995. Όλα τα μέλη της οργάνωσης αθωώθηκαν το 2009 λόγω έλλειψης στοιχείων ή επειδή τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διεθνή ιστοσελίδα της «Free Gaza»,ο ίδιος ο Χρήστος Τσιγαρίδας αναφέρεται στον κατάλογο των επιβατών του ελληνικού πλοίου «Σφενδόνη», που συμμετείχαν στον τελευταίο στολίσκο τον Μάιο του 2010

· Ο Πέτρος Γιώτης, γνωστή προσωπικότητα του ελληνικού αναρχικού χώρου, συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι του κινήματος Free Gaza τον Αύγουστο του 2008 και κατέγραψε τις συναντήσεις των Ελλήνων ακτιβιστών με την ηγεσία της Χαμάς. Πριν απ’ αυτό, το 2003, ο Γιώτης συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη του Δημήτρη Κουφοντίνα, μέλος της 17 Νοέμβρη που έχει καταδικαστεί και προφυλακιστεί. Η 17 Νοέμβρη είναι μια περιβόητη ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που ευθύνεται για 23 πολιτικές δολοφονίες και 103 επιθέσεις εναντίον ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και άλλων στόχων. Η οργάνωση διαλύθηκε όταν τα μέλη της συνελήφθηκαν. Ο Γιώτης διακήρυξε ότι αποφάσισε να παραστεί στην δίκη Κουφοντίνα ως μάρτυρας υπεράσπισης για «ιδεολογικούς λόγους».

· Τους τελευταίους μήνες ο Π. Γιώτης έγινε γνωστός ως εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης», μιας ομάδας Ελλήνων αριστεριστών που προώθησαν την μεταφορά περίπου 300 παράνομων μεταναστών στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου αρχικά κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και έπειτα άρχισαν απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκαν σε άλλο κτήριο. Το όλο θέμα προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση.

· Κάποια άλλα άτομα από την Ελλάδα που συνδέονται με το «Ένα Καράβι για την Γάζα» και τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι ο Νάιμ Ελγκαντούρ, Πρόεδρος της «Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας» και η σύζυγός του, Άννα Στάμου, μία Ελληνίδα που έχει ασπαστεί το Ισλάμ. Ο ίδιος ο Ελγκαντούρ συμμετείχε στον τελευταίο στολίσκο για την Γάζα τον Μάιο του 2010, ενώ λέγεται ότι η σύζυγός του έπαιξε κύριο ρόλο στην διοργάνωση των δραστηριοτήτων του ελληνικού παραρτήματος «Ένα Καράβι για την Γάζα».

Η «Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας» εκπροσωπεί τους Μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα. Ο Ελγκαντούρ, ο οποίος κατάγεται από την Αίγυπτο, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα ενώ πριν μερικούς μήνες διοργάνωσε δημόσια προσευχή περίπου 5.000 Μουσουλμάνων στην Αθήνα.«Δημοκρατικές ευαισθησίες» της υποκρισίας: Παρέχοντας νομιμοποίηση στο Ιράν:

· Το ελληνικό παράρτημα της “Free Gaza” ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τις κοινωνικές εξεγέρσεις και τα δημοκρατικά κινήματα στη Μέση Ανατολή. Όμως η οργάνωση έχει επιδείξει τις υποτιθέμενες «δημοκρατικές ευαισθησίες» της με επιλεκτικό τρόπο.

Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου έχουν διοργανώσει συζητήσεις για τις λαϊκές εξεγέρσεις σε χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, αλλά έχουν παραλείψει να αναφερθούν στην δεινή καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον διωγμό των διαδηλωτών στην Συρία και το Ιράν.

Ενώ το «Ένα Καράβι για την Γάζα» δεν χάνει ευκαιρία να καταδικάσει το Ισραήλ, στην ιστοσελίδα του απουσιάζουν εντελώς οι αναφορές στη Συρία και το Ιράν. Για παράδειγμα, οι πρόσφατοι βασανισμοί και δολοφονίες παιδιών ηλικίας 11 και 13 ετών από το καθεστώς της Συρίας δεν φαίνεται να συγκινούν τους Έλληνες ακτιβιστές.

· Η ιστοσελίδα «Ένα Καράβι για την Γάζα» δεν είχε επίσης καμία αναφορά στον διωγμό και την καταπίεση των διαδηλωτών και των πολεμιστών της αντιπολίτευσης από το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη αλλά έσπευσε να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά του λιβυκού καθεστώτος, μόλις ξεκινήσαν.

· Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου και οι υποστηρικτές τους έχουν δώσει νομιμοποίηση σε αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010, Έλληνες ακτιβιστές και υποστηρικτές του παραρτήματος «Ένα Καράβι για την Γάζα» συμμετείχαν σε φιλο-παλαιστινιακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ιρανική Κυβέρνηση στην Τεχεράνη ή/και από την Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών, και ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza», Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση της ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για την «παλαιστινιακή αντίσταση» τον Ιανουάριο του 2010.

· Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως το Ολοκαύτωμα ενώ έχει απειλήσει να «σβήσει το Ισραήλ από τον παγκόσμιο χάρτη». Επιπλέον, το ιρανικό καθεστώς παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις που επιδιώκουν την καταστροφή του Ισραήλ, όπως είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, στη Γάζα και στον Λίβανο αντίστοιχα.


Η παλιά συμμαχία με ακραίες τουρκικές οργανώσεις


· Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου στο παρελθόν συμμάχησαν ανοικτά με την «ΙΗΗ», μια ακραία ισλαμική τουρκική «φιλανθρωπική» οργάνωση, η οποία ήταν ο κύριος χρηματοδότης και διοργανωτής του στολίσκου το 2010. Τον Μάιο του 2010, ακτιβιστές της ΙΗΗ που συμμετείχαν στον στολίσκο για την Γάζα πάνω στο τουρκικό πλοίο «Μάβι Μάρμαρα», ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σταμάτησε το πλοίο στη Μεσόγειο, καθώς πήγαινε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινοί καταδρομείς που επιβιβάστηκαν στο πλοίο ήρθαν αντιμέτωποι με βίαιη αντίσταση από ένοπλους ακτιβιστές οι οποίοι προπηλάκισαν, μαχαίρωσαν και πυροβόλησαν αρκετούς στρατιώτες. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να απαντήσουν με πραγματικά πυρά. Η σύγκρουση που ακολούθησε οδήγησε στον θάνατο 9 ακτιβιστών και στον σοβαρό τραυματισμό πέντε κομμάντος του Ισραηλινού Ναυτικού.

· Η ΙΗΗ αποφάσισε πρόσφατα να μην συμμετάσχει στο νέο στολίσκο για την Γάζα. ¨Όμως η παλιά συμμαχία των Ελλήνων ακτιβιστών με την οργάνωση και η πρόσφατη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της ΙΗΗ στην Τουρκία για τον νέο στολίσκο αποκάλυψε τόσο την ακραία ιδεολογία όσο και τους πραγματικούς στόχους των Ελλήνων ακτιβιστών. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ακύρωση της επίσημης συμμετοχής της, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη της ΙΗΗ θα συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο πάνω σε πλοία που θα αποπλεύσουν από την Ελλάδα.

· Σύμφωνα με έκθεση του Δανικού Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών το 2006, η ΙΗΗ είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και παγκόσμια ισλαμικά δίκτυα στην δεκαετία του ’90. Το 2003, μιλώντας ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος Δικαστής Ζαν Λουί Μπριγκιέρ, δήλωσε ότι η ΙΗΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποτυχημένη προσπάθεια του ισλαμιστή τρομοκράτη Αχμέντ Ρεσάμ να ανατινάξει το αεροδρόμιο στο Λος Άντζελες. Επιπλέον, είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της ΙΗΗ με την Χαμάς και την ηγεσία της.

· Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάιου 2011, με άλλες μουσουλμανικές οργανώσεις στην Τουρκία, η ΙΗΗ καταδίκασε την πρόσφατη δολοφονία του Οσάμα Μπίν Λάντεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζοντάς την ως «αμερικανική τρομοκρατία», κάτι το οποίο αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της ακραίας αντι-Δυτικής και ριζοσπαστικής ισλαμικής κοσμοθεωρίας της οργάνωσης.

· Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάιου 2001, με άλλες μουσουλμανικές οργανώσεις στην Τουρκία, η ΙΗΗ καταδίκασε την πρόσφατη δολοφονία του Οσάμα Μπίν Λάντεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζοντάς την ως «αμερικανική τρομοκρατία», κάτι το οποίο αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της ακραίας αντι-Δυτικής και ριζοσπαστικής ισλαμικής κοσμοθεωρίας της οργάνωσης.

· Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση στις 11 Μάιου 2011, ο επικεφαλής της ΙΗΗ, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει ότι η οργάνωσή του δεν θα διστάσει να θυσιάσει περισσότερους «Σαχίντ», δηλαδή Μουσουλμάνους «μάρτυρες» για να επιτύχει τους στόχους του στολίσκου στη νέα αποστολή του στα τέλη Ιουνίου.

· Πρόσφατη έκθεση του αναλυτή Στήβεν Μέρλι υποδείκνυε ισχυρές ενδείξεις όσον αφορά σε ανάμειξη της Τουρκικής Κυβέρνησης στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν γύρω από τον στολίσκο τον περασμένο Μάιο. Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας συμμετείχαν πρόσφατα σε εκδηλώσεις της Τουρκικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την υποστήριξη του στολίσκου. Ο Νετσμετίν Ερντογάν, ο γιος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε πρόσφατα σε εκδήλωση προς τιμήν των Τούρκων «Σαχίντ» του στολίσκου το 2010.

· Το γεγονός ότι ακραία τουρκική Μουσουλμανική οργάνωση η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις διατηρεί και σχέσεις με την Τουρκική Κυβέρνηση είχε ηγετικό ρόλο στον στολίσκο τον Μάιο του 2010, μπορεί να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε τότε να απαγορεύσει τότε τον ελλιμενισμό των πλοίων του στολίσκου σε κυπριακά λιμάνια, στην πορεία τους προς την Γάζα.

· Η Έλενα Θεοχάρους, βουλευτής της Κύπρου, που ανήκει στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και η οποία υποστηρίζει ένθερμα τον παλαιστινιακό αγώνα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον τελευταίο στολίσκο τον Μάιο του 2010, καθώς όπως υποστήριξε η ίδια, υπήρχαν πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) πάνω στα τουρκικά πλοία.

· Αν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, είχε δήλωσε αρχικά ότι η χώρα του θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία του νέου στολίσκου, αργότερα ανακάλεσε την δήλωση. Στις 6 Ιουνίου ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι ίσως η ΙΗΗ θα έπρεπε να ξανασκεφτεί την αποστολή της. Διάφοροι αναλυτές εικάζουν ότι η Τουρκία άρχισε να αποστασιοποιείται από τον νέο στολίσκο εξαιτίας του αναβρασμού που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην γειτονική Συρία και επειδή υπήρξαν πιέσεις από τις ΗΠΑ. Αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη στιγμή η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε να υπάρξει ένταση με το Ισραήλ.

· Παρά τις αποδείξεις ότι η ΙΗΗ μπορεί να υποστήριζε διεθνείς τρομοκρατικές δραστηριότητες και διατηρούσε δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση, οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου είχαν προχωρήσει σε συμμαχία με την οργάνωση. Οι Έλληνες διοργανωτές του στολίσκου είχαν δώσει συνεντεύξεις τύπου περιγράφοντας αναλυτικά την συνεργασία τους με την ΙΗΗ και είχαν πράξει τα μέγιστα για να υποβαθμίσουν τους ισχυρισμούς για τους δεσμούς της ΙΗΗ με ακραίες οργανώσεις σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα υποτιθέμενα «ανθρωπιστικά διαπιστευτήριά» της.

· Μάλιστα, στις 30 Μάιου του 2011, ο επικεφαλής του παραρτήματος «Ένα Καράβι για την Γάζα», Βαγγέλης Πισσίας, συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου και σε εκδηλώσεις στην πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης με στόχο να προωθήσει το νέο στολίσκο και να τιμήσει τους Τούρκους Ισλαμιστές «Σαχίντ» (Μάρτυρες) που έχασαν την ζωή τους στις συγκρούσεις με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πέρυσι. Στις ίδιες εκδηλώσεις συμμετείχε και επίσημη αντιπροσωπεία του Ιράν με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Σαγιέντ Γκαεμαγκάμι. Η ιρανική αντιπροσωπεία κρατούσε πανό που απεικόνιζαν τον Χάσαν Νασράλα, τον ηγέτη της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Όπως και η Χαμάς, η Χεζμπολάχ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και παίρνει εντολές από την Τεχεράνη.

· Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας «Bild» υπάρχουν ενδείξεις και για διασυνδέσεις της Ιρανικής Κυβέρνησης με την ΙΗΗ. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι τρεις Ιρανοί κατάσκοποι στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό επειδή έβγαζαν πλαστά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα για τους διοργανωτές τους στολίσκου από την ΙΗΗ.

Γενικές Πληροφορίες για το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και τον στολίσκο:

· Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από την Λωρίδα της Γάζας διαλύοντας όλους τους οικισμούς και απομακρύνοντας δια της βίας όλους τους Ισραηλινούς εποίκους, έχει βρεθεί σε μια εμπόλεμη κατάσταση με το καθεστώς της Χαμάς που κυβερνά την Λωρίδα. Από τότε που αποχώρησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαπολυθεί 12.000 χιλιάδες ρουκέτες από την Γάζα εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στα σύνορα του Ισραήλ.

· Στο τέλος του 2008, το Ισραήλ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας που διήρκησε έναν μήνα με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

· Η Χαμάς, είναι μια ακραία Ισλαμική οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε. Έχει ως δεδηλωμένο στόχο την εξόντωση του Κράτους του Ισραήλ. Παίρνει εντολές από την Τεχεράνη ενώ απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ καθώς και όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 Ισραηλινών πολιτών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την ρίψη χιλιάδων ρουκετών εναντίον αμάχων στο Ισραήλ.

· Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Γάζα εναντίον Ισραηλινών πολιτών συνεχίζονται. Πάνω από 700 ρουκέτες εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την αρχή του 2009. Στις 7 Απριλίου 2011, ρουκέτα της Χαμάς έπληξε ένα σχολικό λεωφορείο στο Ισραήλ σκοτώνοντας έναν δεκαεξάχρονο μαθητή. Η Χαμάς συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ.

· Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση με την Χαμάς, το 2007, το Ισραήλ επέβαλε ένα ναυτικό αποκλεισμό στην Λωρίδα της Γάζας με στόχο να εμποδίσει την παράνομη μετακίνηση όπλων προς το καθεστώς εκεί. Οι συντεταγμένες του αποκλεισμού έχουν ανακοινωθεί και προσδιοριστεί και είναι απόλυτα σύννομος με το Διεθνές Δίκαιο.

· Σύμφωνα με την Σύμβαση του Σαν Ρέμο του 1994 για την Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για τις Ένοπλες Συγκρούσεις στη Θάλασσα, η διατήρηση του αποκλεισμού μπορεί να επιβληθεί με την αναχαίτιση πλοίων που προσπαθούν να τον παραβιάσουν καθώς εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη, κάτι που περιλαμβάνει και την κατάληψή τους σε διεθνή ύδατα. Επομένως, οι ισχυρισμοί των ακτιβιστών της «Free Gaza» ότι το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τον αποκλεισμό ή ότι το παραβίασε όταν εμπόδισε τον τελευταίο στολίσκο να εισέρθει στη Γάζα τον Μάιο του 2010, δεν έχουν καμία πραγματική βάση.

· Η απειλή της παράνομης διακίνησης όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης δεν είναι θεωρητική. Τον Μάρτιο του 2011, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σταμάτησε το πλοίο «Victoria» στη Μεσόγειο πάνω στο οποίο βρέθηκαν 50 τόνοι όπλων ιρανικής προέλευσης που προορίζονταν για την Χαμάς, μεταξύ των οποίων χιλιάδες όλμοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραηλινό Ναυτικό εντόπισε πλοίο που μετέφερε κρυφά παράνομα όπλα. Το Νοέμβριο του 2009, το Ισραηλινό Ναυτικό προχώρησε στην κατάληψη του πλοίου «Francop» πάνω στο οποίο βρέθηκαν 500 τόνοι ιρανικών όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ το 2003 η IDF σταμάτησε το πλοίο “Karine A” που μετέφερε 50 τόνους ρουκετών, όλμων και πυρομαχικών σε Παλαιστινίους εξτρεμιστές στην Λωρίδα της Γάζας.

· Η Γάζα δεν αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο λιμάνι και η μεγάλη πλειονότητα των αγαθών που περνά μέσα στην Λωρίδα μεταφέρεται μέσω των επίσημα αναγνωρισμένων χερσαίων περασμάτων. Με την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα λιμάνια στα οποία μπορεί να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να γίνει πρώτα έλεγχος και στη συνέχεια να διακομιστεί στην Γάζα μέσω των χερσαίων περασμάτων. Κατά την διάρκεια της αποστολής του προηγούμενου στολίσκου τον Μάιο του 2010, το Ισραήλ έκανε έκκληση στους ακτιβιστές να μεταφέρουν την βοήθειά τους στο ισραηλινό λιμάνι Αστόντ στη Γάζα για να ελεγχθεί και έπειτα να στείλουν εκπροσώπους τους να παρακολουθήσουν την παράδοση των αγαθών τους στην Λωρίδα της Γάζας μέσω των επίσημων χερσαίων περασμάτων. Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν.

· Μετά τον προηγούμενο στολίσκο, το Ισραήλ παρέδωσε την βοήθεια που μετέφεραν τα πλοία μετά την κατάληψή τους. Όμως ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας έπρεπε να πεταχτεί διότι τα φάρμακα που βρίσκονταν στα πλοία είχαν λήξει και τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα ήταν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και χρήση επειδή δεν είχαν συσκευαστεί σωστά.

· Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνά μέσα στην Λωρίδα της Γάζα από τα επίσημα χερσαία Ισραηλινά περάσματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη βοήθεια που έχει μεταφερθεί στην Λωρίδα από την οργάνωση «Free Gaza». Τα τελευταία τρία χρόνια και στις εννέα προηγούμενες αποστολές της από το 2008, η «Free Gaza» μετέφερε μόλις 10.010 τόνους βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η βοήθεια είναι μηδαμινή ακόμα και όταν συγκρίνεται με την ποσότητα της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα κάθε μήνα μέσω των επίσημων ισραηλινών περασμάτων. Σύμφωνα με την COGAT (Συντονιστική Αρχή της Ισραηλινής Κυβέρνησης στις (Παλαιστινιακές) Περιοχές), τον Μάρτιο του 2011, μεταφέρθηκαν στη Γάζα 121,970 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας όπως τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός καθώς και δομικά υλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η COGAT συντονίζει τις δραστηριότητές της με όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την Παλαιστινιακή Αρχή.

· Οι ισχυρισμοί της οργάνωσης Free Gaza ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Σε δηλώσεις της προς τα Ισραηλινά ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2011, η Μαθίλντ Ρέντματν, αναπληρωτής Διευθύντρια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Εάν πάτε στα σουπερμάρκετ υπάρχουν προϊόντα. Υπάρχουν εστιατόρια και μια ωραία παραλία». ¨Όμως έκανε έκκληση στην Ισραηλινή Κυβέρνηση να επιτρέψει την μεταφορά περισσότερων οικοδομικών υλικών στη Γάζα για έργα υποδομής. Η Ρέντμαντν καταδίκασε επίσης και τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

· Πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των δομικών υλικών που μεταφέρονται στη Γάζα διότι πολλά απ’ αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Χαμάς για την κατασκευή ρουκετών και ενισχυμένων οχυρών. Παρά ταύτα, έχουν εγκριθεί 121 έργα υποδομής σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις. 51,238 τόνοι δομικών υλικών έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την περαιτέρω βούληση του Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από συνάντηση τού με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή, Τόνυ Μπλέρ .

· Η Αίγυπτος αποφάσισε πρόσφατα να ανοίξει τα σύνορα της με την Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, τερματίζοντας ουσιαστικά τον αποκλεισμό της Λωρίδας.

· Σε επιστολή του προς τα κράτη της Μεσογείου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι οι στολίσκοι δημιουργούν ένταση και έκανε έκκληση στις οργανώσεις που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα να το πράξουν μέσω των επίσημων επίγειων περασμάτων. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι στολίσκοι είναι προκλητικοί και ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς στα επίσημα περάσματα με την Γάζα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμα και η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ αποφάσισε πρόσφατα να ακυρώσει την συμμετοχή της έπειτα από παραινέσεις της Τουρκική Κυβέρνησης επικαλούμενη την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Παρά ταύτα, οι διεθνείς ακτιβιστές της Free Gaza δήλωσαν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους.

Συμπεράσματα

Η «Free Gaza» και το ελληνικό παράρτημα της δεν είναι ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά στόχος της είναι η παροχή πολιτικής νομιμοποίησης και υποστήριξης στο εξτρεμιστικό καθεστώς της Χαμάς που κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας.Το ελληνικό παράρτημα της «Free Gaza» (Ένα Καράβι για την Γάζα) αποτελείται από ακροαριστερούς ακτιβιστές που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την Χαμάς, έχουν νομιμοποιήσει αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν, έχουν εκφράσει συμπάθεια για ύποπτα μέλη ελληνικών και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και στο παρελθόν έχουν συμμαχήσει με μια ακραία τουρκική οργάνωση. Συμμετέχουν σε έναν διεθνή στολίσκο με απώτερο σκοπό να προχωρήσουν σε μια προβοκάτσια εναντίον του Κράτους του Ισραήλ για να πλήξουν τις νέες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
ZAN KOEN

No comments: