Wednesday, 22 June 2011

Κρυμμένα χημικά σε σπηλιές

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάριο/Short Disaster Story/Δημόσια Υγεία
Τα προβληματα δημόσιας υγείας που προκαλούνται από την εκούσια η ακούσια χρήση χημικών και βιολογικών παραγόντων είναι πολύ σοβαρά. Ειδική αντιμετώπιση πρεπει να δινεται σε αυτά

Σοβαρό περιστατικό κατά Ελλήνων Στρατιωτών
Σε ελληνική παραμεθόριο περιοχή, φημισμένη για τα πολλά και πλούσια αρχαιολογικά της ευρήματα, ειδική στρατιωτική μονάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα πεδίο βολής προκειμένου να δοκιμάσει όπλα ευθυτενούς τροχιάς και φορητού οπλισμού. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το σούρουπο, κάτοικοι της περιοχής επιβαίνοντας σε κάποια τζιπ, έφθασαν στο χώρο με φωνές, κορναρίσματα και γιουχαΐσματα ζητώντας επιτακτικά από τους στρατιώτες να τα μαζέψουν και να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως. Τους απαγόρευαν σχεδόν να μπουν στο πεδίο βολής, μπας και το μολύνουν!

Αμέσως επενέβη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και εισαγγελέας. Τα πράγματα διευθετήθηκαν μεν αλλά το πρωτοφανές αυτό περιστατικό προβλημάτισε τις στρατιωτικές αρχές, καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες για προβοκάτσια από τη στιγμή μάλιστα που κατεγράφησαν στη περιοχή κινήσεις κάποιων τζιπ με ξένες πινακίδες. Δεν μπορούσαν όμως να πουν τίποτα περισσότερο. Αλλά τα πράγματα πήραν απρόσμενη τροπή από τη στιγμή που δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε να εξετάσει το πεδίο βολής μήπως και βρει στοιχεία για ξένη ανάμιξη.

Έψαξαν πολύ καλά το πεδίο βολής και δεν πήρε πολύ ώρα να τα εντοπίσουν. Ανάμεσα στους πολλούς κάλυκες, που φυσιολογικά υπήρχαν διεσπαρμένοι στο έδαφος σημάδι προηγούμενων στρατιωτικών ασκήσεων, βρεθήκαν και κάλυκες από όπλα που δεν χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό, επίσης σημάδι ότι κάποιοι τρίτοι, ξένοι μάλλον προς το στράτευμα, ασκούνταν κρυφά στο πεδίο. Ποιοι όμως;

Ο επικεφαλής των ερευνών τότε συνεργασία με τον εισαγγελέα αποφάσισαν να το ψάξουν. Παίρνοντας μαζί τους ευμεγέθεις αυτούς κάλυκες μπήκαν στο διπλανό χωριό όπου συντονισμένα και μεθοδικά άρχισαν να επισκέπτονται τις αγροτικές κατοικίες και να δείχνουν τους κάλυκες αυτούς στους κάτοικους των σπιτιών ροτόντας τους εάν κατέχουν τέτοιο.

Παρά το προβλήματα υγείας που πολλοί αντιμετωπίζουν μπόρεσαν να συνεργαστούν μαζί τους, όλοι όμως αρνούνταν κάθε κατοχή τέτοιου όπλου, προκειμένου δε να επιβεβαιώσουν την άρνηση τους αυτή έφερναν και παρουσίαζαν τα δικά τους όπλα, αυτά που κρατούσαν στα σπίτια τους. Έτσι ο επικεφαλής πειθόταν ότι τα όπλα που έβλεπε δεν είχαν σχέση με αυτό που έψαχνε και τελείωνε εκεί το ψάξιμο, όταν ένα πρόβλημα κάθε φορά παρουσιαζόταν. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν δηλωμένα στις αρχές, δεν είχαν άδεια αναγκάζοντας τον ναι προχωρήσει αμέσως σε κατάσχεση τους. Παρατηρούσε όμως στα μάτια όλων όσων ανάκρινε ανεξαιρέτως φόβο, αλλά μην έχοντας τίποτα άλλο να κάνει αναχώρησε με την ομάδα του και τον κατασχεθέντα οπλισμό μαζί.

Ο φόβος σε όλους ήταν ολοφάνερος, συλλογίζεται, κάτι κρύβουν και φοβούνται αλλά τι ναναι άραγε αυτό; Θα πρέπει οπωσδήποτε να το βρω. Αλλά δεν του απασχολει ηυεγι ατουςς. Τόσοι άρρωστοι στο χωριό δεν μορει να είναι σύμπτωση!

Αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα κατασχεθέντα όπλα άρχισαν να τα καταγράφουν. Τότε διαπιστώθηκε ότι όλα ανεξαιρέτως γιουγκοσλαβικής προελεύσεως και μικρής ισχύος ο αριθμός όμως αυτών που είχαν κατασχεθεί ήταν τόσο μεγάλος που έβαζε το πρόβλημα σε άλλο επίπεδο, σε άλλη κατηγορία: τη σύσταση ιδιωτικού στρατού. Αυτό ενεργοποίησε πια όλους, αλλά όταν έφτασαν οι αριθμοί των ξένων Τζιπ που κυκλοφορούσαν εκείνες τις ώρες στη γύρω περιοχή, αποφάσισαν να δράσουν αμέσως.

Αρχαιολογική Έρευνα
Εν τω μεταξύ στο Νομό η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει ανθρώπινες δραστηριότητες που καλύπτουν τους νεολιθικούς χρόνους. Το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής μαζί με τους άφθονους φυσικούς πόρους, κυρίως νερά, αποτέλεσαν κράχτη για ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Εντοπίστηκε πράγματι πληθώρα προϊστορικών εγκαταστάσεων από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την Εποχή του Σιδήρου. Κοντά στο χωριό που αναφέραμε εντοπίστηκε πρώιμη εγκατάσταση της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής περιόδου, η κομβική θέση της οποίας στο δίκτυο των εμπορικών και πολιτιστικών συναλλαγών προκαλούσε αδιάκοπη κατοίκηση για περισσότερο από τρεισήμισι χιλιετίες. Θέση προνομιακή στους δρόμους επικοινωνίας της εποχής με υποψίες πολλών ακόμα υπόγειων ευρημάτων. Ο εντοπισμός στη περιοχή εκτεταμένου νεκροταφείου με κιβωτιόσχημους τάφους της χαλκολιθικής - με πολλά ευρήματα (αμφορείς, κοσμήματα και διάφορα μικροαντικείμενα) από χαλκό, σίδερο, και χρυσό παραπέμπει σε ορυχεία για τον εντοπισμό των οποίων κλήθηκε ειδικό αερόστατο προκειμένου να βοηθήσει στην αρχαιολογική έρευνα.

Τελευταία για τον εντοπισμό υπόγειων αρχαιολογικών ευρημάτων χρησιμοποιούν αερόστατα εξοπλισμένα με ειδικό όργανα και χρησιμοποιώντας τεχνολογία γεωφυσικής. Πράγματι η τεχνολογία στη γεωφυσική έχει προχωρήσει πάρα πολύ επιτρέποντας το χειρισμό και αντιμετώπιση των δύσκολων αλλά πολύ σημαντικών προβλημάτων της ανίχνευσης κοιλοτήτων (βλέπε τούνελ) στο υπέδαφος. Θέματα όμως εγκληματικών δραστηριοτήτων εμπλεκόμενα με στρατιωτικά κάνουν την ανίχνευση τους μια πιο λεπτή αλλά εθνικά αναγκαία υπόθεση.

Οι πρώτες περιοχές εφαρμογών αφορούσαν την ανάπτυξη γεωφυσικής τεχνολογίας για ανίχνευση κοιλοτήτων: Οι φυσικές κοιλότητες αποτελούν απειλές ασφάλειας στον άνθρωπο και βάζουν σημαντικά θέματα σχεδίασης κα ασφάλειας σε νέες μηχανολογικές κατασκευές. Τουνελοποιση και χρησιμοποίηση των υπαρχόντων κοιλοτήτων και ορυχείων έχουν εδώ και καιρό χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο, δραπετεύσεις, ληστείες, και αποθήκες. Αλλά η ανακάλυψη τούνελ κάτω από διεθνή σύνορα τα όποια χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο ανθρώπων και στο λαθρεμπόριο, ανέδειξε νέες προκλήσεις στη γεωφυσική ανίχνευση. Για στρατιωτικούς σκοπούς κατασκευάζονταν κοιλότητες και τούνελ, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο σε logistics και αποθήκευση, στην εισβολή στρατευμάτων πίσω από εχθρικές γραμμές και κατά μήκος των συνόρων, σε επιχειρήσεις κατασκοπείας, στην τρομοκρατία. Οι βασικές αρχές φυσικής στην ανίχνευση δεν έχουν αλλάξει ενώ καμία δραματική νέα τεχνολογία δεν έχει εμφανιστεί. Όμως η τεχνολογία στη λήψη και επεξεργασία των γεωφυσικών σημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Το αερόστατο μας είναι πολύ καλά εξοπλισμό και μπορεί να αλληλεπιδρά με σύστημα αλληλεπίδρασης με επίγειους σταθμούς και αισθητήριες μονάδες (sensors) και στη συνέχεια ανάλυσης του. Μπορεί να αναλύσει σεισμικά κύματα και να βρίσκει το πατερν υπόγειων κοιλοτήτων και σχηματισμών. Μπορεί να μετρά μεταβολές πιέσεως, βαρύτητας, μαγνητισμού, ηλεκτρικών παιδίιων και άλλων φυσικών μεγεθών. Μπορεί επίσης να καταγράφει με τη συνεργασία επίγειων ανιχνευτών μεταβολές ραδιενέργειας. Έχει τελικά τη δυνατότητα να συντονίζει από αέρα πολλές επίγειες ανεξάρτητες μεταξύ τους μονάδες και να ολοκληρώσει τα σήματα τους. Το μεγάλο του όμως όπλο είναι το Advanced Surface Scanning Radar (ASSR), το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς, για τον εντοπισμό πιο συγκεκριμένα υπόγειων εχθρικών εγκαταστάσεων και αυτόματη ενεργοποίηση πυραύλων εδάφους-εδαφους και αέρος-εδάφους, χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως στην γεωλογία και στην αρχαιολογία

Το αερόστατο αρχίζει να ψάχνει
Οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην αστυνομική ομάδα στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία κατέληξαν σύντομα σε ένα νέο ερευνητικό πλάνο για το αερόστατο. Το ανάγλυφο της περιοχής πέρασε στον υπολογιστή του αερόστατου με νέους υπόγειους στόχους αυτή τη φορά. Χρειάστηκε όμως λίγες μέρες προτού το αερόστατο εντοπίσει κάποιες πρώτες κοιλότητες σε βουνοπλαγιές, χωρίς να παρουσιάζουν αυτές δυστυχώς τίποτα ιδιαίτερο αφού ερευνήθηκαν. Το νέο όμως που σκόπιμα διαδόθηκε στο χωριό ήταν: μηχάνημα από αέρα ψάχνει για τούνελ και σπηλιές στη περιοχή. Θα ανακαλύψουν σύντομα όλες τις κρυψώνες.
Από εκείνη τη στιγμή κάθε κίνηση στο χωριό παρακολουθείτο στενά, καταγραφόταν και αναλυόταν. Η τακτική αυτή δεν άργησε να φέρει αποτελέσματα. Ο ξένος δάκτυλος στο χωριό μετά από απρόσεκτη του κίνηση εντοπίστηκε. Το νέο διαδόθηκε γρήγορα και ένας ένας οι συνένοχοι του χωριό αποκαλύφτηκαν και παραδόθηκαν στη αστυνομία. Έτσι το σχέδιο πίσω από τα γεγονότα αποκαλύφθηκε

Το σχέδιο αρχίζει τις μέρες που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την Πρώην Γιουγκοσλαβία με στόχο να προστατέψει το Κόσσοβο από τους Σέρβους. Όταν τα πράγματα έδειχναν τελική επικράτηση των δυνάμεων της Συμμαχίας και αποχώρηση των σέρβων από το Κόσσοβο τότε μπήκαν σε εφαρμογή τα σχέδια του κομμουνιστών του Τίτο. Η μετονομασία από τον Τίτο, στις 2 Αυγούστου 1944, της Βαρντασκα σε “Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας” αποτελούσε, μέρος των μεγαλοκρατικών επιδιώξεων του γιουγκοσλάβου ηγέτη, οι οποίες είχαν σκοπό τη δημιουργία κάποια στιγμή υπό την ηγεσία του φυσικά, της “Νοτιοσλαβικής Ομοσπονδίας”, στην οποία θα περιλαμβάνονταν εκτός της Γιουγκοσλαβίας η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Αλβανία.

Έτσι κάποιοι σύντροφοι στο Βελιγράδι, μια μικρή αλλά πανίσχυρη ιστορική κομουνιστική ομάδα, αφού εκτίμησε τη πορεία που είχαν πάρει, εις βάρος τους φυσικά, οι εξελίξεις κατέληξαν στο ότι ένα μέρος του γιουγκοσλαβικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κόσσοβο έπρεπε να φυγαδευτεί. Πολλά προτάθηκαν αλλά όλα είχαν κάποιο πρόβλημα στην εκτέλεση τους, όταν κάποιος πρότεινε να τα φυγαδεύσουν στην πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία τους τη Βαρντασκα, που της είχαν δώσει για επεκτατικούς λόγους το όνομα Μακεδονία. Οι σύντροφοι μας στα Σκόπια, σκέφτηκαν θα κάνουν αυτό που θα τους ζητήσουμε, θα φυλλάξουν δηλαδή τα όπλα μας, που θα φυγαδεύσουμε από το Κόσσοβο, μετά το τόσο καλό που τους έκανε ο σύντροφος Τίτο, με το όνομα τους. Τώρα είναι σειρά τους να κάνουν και αυτοί κάτι για μας.

Έτσι και έγινε. Αυτή ομάδα κάλεσε τους συνεργάτες τους στα Σκόπια, τους συντρόφους «Μακεδόνες» όπως αποκαλούσαν τους σλάβους της Βαρβντασκα και τους ζήτησαν να φυλλαξουν για χάρη τους στρατιωτικό εξοπλισμό από το Κόσσοβο. Εκείνοι όμως αντέδρασαν και αρνήθηκαν να το κάνουν επειδή φοβηθήκαν τις αρχές της χώρας τους, οι οποίες είχαν αλλάξει τελείως ρότα και δεν ήθελαν να προκαλούν με αντυδυτικες ενέργειες. Έτσι απελπισμένοι όπως ήταν πρότειναν τη μόνη λύση που τους είχε απομείνει. Να τα φυγαδεύσουν σε φίλους τους στους αιγιώτες μακεδόνες στην Ελλάδα, όπως και έγινε. Στρατιωτικός εξοπλισμός μαζί με χημικά ικανά να εξοπλίσουν ολόκληρο παραστρατιωτικό οργανισμό φυγαδευτήκαν μυστικά και εν αγνοία όλων στην Ελλάδα όπου αποθηκεύτηκαν σε ορεινές σπηλιές δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα. Ανάμεσα τους ήταν και χημικά που διέρρευσαν στο περιβάλλον προκαλώντας πολλα θύματα.

Αλλά υπολόγιζαν όμως χωρίς το ξενοδόχο. Και αυτός ήταν οι ελληνικές διωκτικές αρχές, που είχαν εξοπλιστεί και εκπαιδευτεί πολύ σοβαρά δίνοντας τους την ικανότητα και δυνατότητα να χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στη δουλειά τους, όπως αποδείχτηκε και με το αερόστατο Το πρόβλημα δημόσιας υγείας όμως που αναδέχθηκε ήταν πολύ μεγάλο. Το είδους χημικά διέρρευσαν στο περιβάλλον πόσοι αρρώστησαν και τι θεραπεία χρειάζονται

Για το Φανταστικό σενάριο απαντήσεις και πληροφορίες από Κέντρο Λοιμώξεων

*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: