Sunday, 19 June 2011

Το ανθρώπινο γονιδιωμα στη σύγκρουση Ισλάμ Δύσης

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάριο/Short Disaster Story/Δημόσια Υγεία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η διασπορά ανά την υφήλιο φυλετικά υποομάδων και η συγκέντρωση τους σε απομακρυσμένες τρίτες χώρες είναι κάτι πολύ γνωστό ένα φαινόμενο που αποκαλείται μετανάστευση. Πολλές από αυτές τις υποομάδες παρουσιάζουν πολύ συγκεκριμένο ιατρικό προφίλ και χρειάζονται από τις χώρες καταγωγής τους σχετικές ιατρικές πληροφορίες προκειμένου ο γιατρός στη χώρα που τους φιλοξενεί να σχηματίσει μια ΑΣΦΑΛΗ θεραπεία. Το συμβαίνει όμως εάν οι αρχές της χώρας καταγωγής τους όμως αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν με τις αρχές της χώρας στην οποία τώρα διαμένουν, να ανταλλάξουν ιατρικές πληροφορίες δηλαδή. Μια τέτοια περίπτωση εξετάζει αυτό το Σενάριο (SDS).

Ερωτικό μπέρδεμα
Ένα όμορφο και πολύ δραστήριο κορίτσι, μπερδεμένο από τις πολλαπλές ταυτόχρονες ερωτικές σχέσεις της, αποφάσισε κάποια στιγμή να αλλάξει σελίδα στη ζωή της, να παντρευτεί. Το τελευταίο διάστημα περνούσε τη ζωή της με δυο παρτενέρ, έναν ιρανό ποιητή και έναν κύπριο δημοσιογράφο, και δεν έλεγε να τους ξεχωρίσει, όταν αποφάσισε ξαφνικά να μείνει έγκυος και να παντρευτεί, όπως και πραγματικά έγινε. Αλλά η απόφαση της αυτή, να μείνει έγκυος δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας πολλαπλής ερωτικής σχέσης, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν πολύ σοφή.

Η γάμος όμως με τον δημοσιογράφο έγινε. Το πρώτο διάστημα του γάμου κύλισε ομαλά με τον ερχομό του δευτέρου παιδιού τους να προοιωνίζει ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως όλοι μαντεύουν. Η συμπεριφορά της γρήγορα άλλαξε απαιτώντας μάλιστα και αναγκάζοντας τον άντρα της να μένει έξω από την κρεβατοκάμαρά τους! Στη συνέχεια άρχισε να εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια των νύχτας, χωρίς να λέει ούτε να ξέρει κανείς που πηγαίνει, ενώ δεν απαντούσε πια στα τηλεφωνήματα κανενός.

Πολλοί άρχισαν να κουτσομπολεύουν δηκτικά με τους πιο πολλούς όμως να λένε ότι μάλλον είναι κάτι συνηθισμένο, κάτι που εμφανίζεται μετά τη γέννα. Αλλά τίποτα δεν έδειχνε να υποχωρεί, τα πράγματα χειροτέρευαν. Πήραν δραματική τροπή, έφτασαν στο απροχώρητο, όταν κάποια στιγμή το μεγαλύτερο από τα δυο παιδάκια αρρώστησε και χρειάστηκε γιατρό. Το παράξενο όμως ήταν ότι η μητέρα σαν υπνωτισμένη δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία για να το βοηθήσει, φαινόταν πλήρως αποκομμένη από το περιβάλλον.

Τότε ο απελπισμένος πατέρας αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Πήρε το άρρωστο παιδί και τράβηξε για το πλησιέστερο νοσοκομείο στα επείγοντα του οποίου ζήτησε τη βοήθεια των γιατρών του. Αυτοί έτρεξαν κοντά του και προσπάθησα να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Οι απαραίτητες πρώτες εξετάσεις έγιναν και όλα άρχισαν ευτυχώς να περνούν το δρόμο τους αλλά το ιατρικό αυτό περιστατικό είχε μέχρι την τελική ίαση δρόμο μπροστά του.

Αποκάλυψη και Παραπλάνηση

Ευτυχώς το περιστατικό με το παιδάκι άρχισε να μπαίνει σε κάποιο κανάλι. Ο γιατρός δε ζήτησε από το πατέρα παραπέρα συνεργασία προκειμένου να δρομολογήσουν τα επόμενα βήματα της θεραπείας. Δεν ήταν πράγματι όλα ξεκάθαρα και χρειάζονταν για τη τελική θεραπεία πολλές διευκρινίσεις ακόμα. Πράγματι λόγω ενός παράξενου γονιδιακού συνδυασμού η πρώτη διάγνωση έδειχνε προς ασθένεια, η οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της ίδιας ασθένειας στο παιδί. Αυτές οι συνθήκες έπρεπε ένα εξεταστούν καλύτερα και για αυτό ήταν απαραίτητο να εξεταστεί εργαστηριακά και κλινικά όχι μόνο ο ίδιος ο πατέρας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τέλος σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει ο γιατρός ενδεχομένως θεραπεία.

Αφού πήρε ένα δείγμα αίματος και από τον πατέρα προκειμένου να αναλύσει ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις του γονιδιωματος του με αυτό του άρρωστου παιδιού του, διαφοροποιήσεις πιθανά χρήσιμες για τον σχηματισμό της τελικής θεραπείας του, ζήτησε από αυτόν να φέρει και το άλλο του παιδί μαζί του επίσης για έλεγχο κάτι που αυτός πρότεινε στην γυναίκα του μόλις γύρισε σπίτι.

Αυτή όμως μόλις έμαθε τα γενετικά καθέκαστα, τις απαιτήσεις καλύτερα του γιατρού, απροσδόκητα ξέσπασε. Μόλις έμαθε δε ότι και ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού τους υποχρεώθηκε από τα γιατρό σε γονιδιακό τεστ και ότι ήταν θέμα χρόνου οι γιατρός να αντιληφτεί το κόλπο της ομολόγησε.

«Πήγαινε εσύ στο γιατρό να κάνεις ότι εξέταση θέλεις. Κάτω τα χέρια σου από το παιδί μου όμως. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα πάνω του. Δεν είναι δικό σου!.

Η ομολογία για εξωσυζυγική σχέση ήταν προφανής. Η ταυτόχρονα διπλή ερωτική επαφή τους δεν σταμάτησε ποτέ. Το άρρωστο παιδάκι που νοσηλευόταν δεν ήταν και βιολογικά δικό του Τι είχε κάνει η αφιλότιμη: ένα παιδί από τον καθένα πιστεύοντας ότι έτσι κράταγε την ισορροπία ανάμεσα στους δυο εραστές της Δεν μπορούσε μεν να παντρευτεί και τους δυο μπορούσε όμως να γεννήσει από ένα παιδί για τον καθένα.

Κυριολεκτικά τα έχασε όμως όταν την πριν λίγο καιρό εγκατέλειψε ο Ιρανός. Εκεί που πίστευε ότι είχε βολέψει όλους ξαφνικά βρέθηκε ξεκρέμαστη. Τρελάθηκε, δεν ήξερε τι να κάνει. Όταν όμως άκουσε από το σύζυγο της ότι θα έπρεπε να πάει και το δεύτερο παιδί και να δώσει και για αυτό πληροφορίες το ιατρικό του ιστορικό ξέσπασε.

ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΤΕΙ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΝΔΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΦΥΣΙΚΟ. ΕΑΝ ΟΜΒΩΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ Η ΔΩΣΕΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΉΣΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ.

Το ταξίδι στο Ιράν
Ο νεαρός δημοσιογράφος σοκαρίστηκε ΦΥΣΙΚΑ από την αποκάλυψη αλλά είχε ένα πρόβλημα μπροστά τους. Η ζωή του παιδιού, αν και όχι δικού του σύμφωνα με το ξέσπασμα της γυναίκας του, βρισκόταν σε κίνδυνο και έπρεπε να κάνει κάτι. Αυτό το κάτι είχε να κάνει με το ιρανό και πληροφορίες πάνω στο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του στη πατρίδα του το ΙΡΑΝ. Αυτό σκεπτόταν και αναρωτιόταν τι να κάνει όταν έμαθε από φίλους ότι ο Ιρανός είχε αναχωρήσει ήδη για τη πατρίδα του μην γνωρίζοντας μάλλον τις εξελίξεις με το παιδί του. Κανείς δεν είχε πια νέα για αυτόν ούτε ήξερε που μένει για να επικοινωνήσουν. Έπρεπε όμως πάση θυσία να τον βρει.

Ο φυσιογράφος βρισκόταν σε αδιέξοδο όταν μια πρόταση για συνέντευξη ενός ιρανού ιμάμη από την εφημερίδα το τον έβγαλε από το αδιέξοδο. Εδώ και καιρό ασχολείται με τις εξελίξεις στο Ιράν και πως αυτές επηρεάζουν την σχέσεις της με τη δύση, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για να το αξιοποιήσει. Έψαχνε πάντα έναν τρόπο για να έρθει σε επαφή και πάρει συνέντευξη από κάποιο ηγέτη της ιρανικής επανάστασης αλλά το αίτημα δεν εύρισκε ανταπόκριση. Ένα κοινός με τον ιρανό φίλος τους τον πληροφόρησε ότι ιρανός είχε ένα θείο, ιμάμης μάλλον ήταν, ένας από τους προεξέχοντες αριθμούς θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής. Έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, ο ποιητής και ο ιμάμης μαζί

Το ταξίδι στο Ιράν δεν ήταν εύκολο. Έφθασαν στο Karaj ένα πυρηνικό κέντρο και ταυτόχρονα κέντρο ελέγχου πυραύλων νύχτα. Με τη βοήθεια του φίλου του προγραμματίστηκε μια συνάντηση. Έτσι το επόμενο πρωί μια λιμουζίνα με τον ιρανό ποιητή έφτασε στο ξενοδοχείο και τον παρέλαβε από το ξενοδοχείο που έμενε και τον μεταφέροντας τον στον προορισμό της συνέντευξης: ένα σύγχρονο χωριό πολυτέλειας στα προάστια Karaj. Τα προνόμια, σκέφτηκε, της θρησκευτικής τάξης στο Ιράν είναι πράγματι τεράστια.

Η συνέντευξη
Ένα αγόρι με τουρμπάνι στο κεφάλι οδήγησε και τους δυο στο ιδιωτικό του Madrasa του ανήσυχου ιμάμη. Ο θρησκευτικός ηγέτης δεν είχε συναντήσει ποτέ προσωπικά κάποιον "άπιστο" και έτρεφε εχθρικά συναισθήματα εναντίον του, αλλά η παρουσία του ποιητή ανιψιού του ηρέμησε κάπως τις αντιδράσεις του.

Η συζήτηση προχωρούσε ήσυχα και ομαλά με τον δημοσιογράφο να βάζει προσεκτικά τις ερωτήσεις του και με τον ιμάμη να εκφράζει με δεξιότητα τις απαντήσεις του. Κάποια στιγμή έφτασαν και στην τομέα της υγείας.

«Στη δύση οι ηγεσίες εκεί της κάθε χώρας είναι σημαντικό εκτός από την πολιτικές και θρησκευτική ανάγκες του κόσμου να φροντίζουν και για την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη του άρρωστου πληθυσμού, και όχι μόνο».

«Αυτό το καταλαβαίνω. Θα πρέπει όμως να προσπαθείτε πολύ προκειμένου να βοηθήσετε το κόσμο σας, κάτι που για εμάς ο δοξασμένος Αλλάχ έχει φορτίσει προ πολλού»

Ειχε δικιο ο Ιμαμης. Στο Ισλάμ πιστερουν ότι η αντιμετώπιση και η θεραπεία υπάρχουν μαζί για κάθε ασθένεια. Ο Αλλάχ ια στείλει ή θα τπε βοηθήσει να βρούν οι ιδιοι την ιατρική απάντηση.

"Είσαι άπιστος», συνεχίζει ο Ιμάμης «και δεν καταλαβαίνεις το μεγάλο Αλλάχ. Όλα τα έχει καθορίσει ή σοφία του μέσα στο ιερό κοράνι. Η ισλαμική ιατρική συνδέεται με τη θεία ηθική και την πίστη στον Αλλάχ σαν ανώτερη δύναμη."

"Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω κάποια πράγματα για το κοράνι, τουλάχιστον εις βάθος. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει ο Αλλάχ έχει προκαθορίσει τα πάντα στο Κοράνι;"

"Άκουσε. Ενώ εσείς στη δύση προσπαθείτε να ανακαλύψετε τα νέα πράγματα, τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαλυφθεί ήδη ή έχουν προβλεφθεί στο ιερό Κοράνι, σχεδόν 14 αιώνες πριν! Συνεπώς δεν χρειαζόμαστε τις ανακαλύψεις σας ή τις νέες θεραπείες σας επειδή ο προφήτης Μωάμεθ είχε πει: "Ο Αλλάχ δεν στέλνει ποτέ οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς ταυτόχρονα να στείλει και τη θεραπεία του ...... "

"Δεν καταλαβαίνω και πολλά. Τι σημαίνει αυτό;"

"Αυτό σημαίνει ότι κανείς μουσουλμάνος δεν χρειάζεται αυτά τα γονίδια προκειμένου βρει τη θεραπεία του. Ο Αλλάχ έχει φροντίσει για αυτό ".

Ο δημοσιογράφος παραξενεμένος από την άποψη του ιμάμη αποφάσιζε να παρουσιάσει πιο προσεκτικά το τελευταίο επιχείρημά του.

"Εγώ δεν μπορώ να έχω αντίστοιχη θέση επί του θέματος όπως το παρουσιάσατε. Έχω μάθει όμως κάποια πράγματα για νέες θεραπείες που έχουν εμφανιστεί τελευταία, για νέα και καλύτερα φάρμακο τα οποία μάλιστα μπορούν να σας τα στείλουν γρήγορα από τη δύση στη περίπτωση που αρρωστήσετε. Απλά αρκεί να στείλετε ένα δείγμα από το αίμα σας σε αμερικανικό νοσοκομείο. Μετά από την ανάλυση αυτού του αίματος θα βρουν το φάρμακο που ταιριάζει στην αρρώστια σας και θα σας το στείλουν σε…… ".

Ο ιμάμης πήδηξε σαν ελατήριο.

"Το αίμα μου στο σατανά, την Αμερική, ποτέ! Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ! Ο Αλλάχ έχει κρύψει μέσα μου όλα τα ιερά μυστικά του! Δεν θα αφήσω σατανάδες να τα πιάσουν. Θα τα βρουν και ... θα τα καταστρέψουν. Το αίμα μας ποτέ στους άπιστους. "

Τότε ο δημοσιογράφος μετά από την σύντομη περισυλλογή αποφασίζει να ρωτήσει.
"Μα πείτε μου δεν ενδιαφέρεστε για τους ιρανούς που ζουν στην Αμερική;»

Ο ιμάμης συνοφρυώνεται «Τι εννοείς;»

«Να εάν για παράδειγμα ένας Ιρανός που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες αρρωστήσει και οι γιατροί στο εκεί νοσοκομείο προκειμένου να σχηματίσουν την ασφαλή θεραπεία ζητήσουν πρόσβαση και επεξεργασίας των οικογενειακών ιατρικών πληροφοριών του ασθενή εδώ στο Ιράν, εσείς θα το επιτρέψετε;"

"Όχι, ποτέ. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ποτέ."

"Αλλά έτσι θα βάλετε σε κίνδυνο το υπόλοιπους Ιρανούς που ζουν στην Αμερική. Για να το πω διαφορετικά, εάν κάποιοι από αυτούς αρρωστήσουν και εσείς αρνηθειτε την πρόσβαση στα οικογενειακά ιατρικά ιστορικά των αμερικανικών νοσοκομείων που θα έχουν ζητήσει τότε οι ζωές θα έχετε βάλει τις ζωές των ιρανών αυτών σε κίνδυνο!"

"Θα πρέπει να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα προκειμένου να βρουν την υγεία τους!"

"Μου λέτε δηλαδή ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θελήσουν συνεργασία προκειμένου θα βοηθήσουν του εκεί Ιρανούς εσείς θα αρνηθείτε τη συνεργασία;. Θα δείτε Ιρανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να αρρωσταίνουν επειδή εσύ εδώ στο Ιράν αρνείστε να συνεργαστείτε; Αυτό είναι που θέλετε; "

"Όπως είπα, αφήστε τους να έρθουν εδώ στο Ιράν προκειμένου να βρεθεί η θεραπεία τους. Εκείνοι που προτιμούν να μείνουν με το σατανά την Αμερική ας υποφέρουν. Ο Αλλάχ δεν τους βοηθά ".

"Εντούτοις επιμένοντας να μην εισαγάγετε τεχνικές γονιδίων για θεραπεία, βάζετε τον κίνδυνο και τους Ιρανούς στη χώρα σας. Ακόμα μια φορά και τελευταία. Θα συνεργαστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να βρεθούν τα καλά φάρμακα για τους άρρωστους συνανθρώπους σας;"

Δεν πήρε καμία απάντηση επειδή ο ιμάμης άφησε ξαφνικά το δωμάτιο γύρισε κάτι για τους απίστους και σατανάδες και εξαφανίστηκε. Εδώ σε μια απρόβλεπτη ανάπτυξη της συνέντευξης ο δημοσιογράφος συνειδητοποίησε ότι ο ιμάμης είχε επίσης τον έλεγχο ιατρικών ζητημάτων με αντιλήψεις ενάντια σε κάθε δυτική κοινωνική έκφραση.

Ο φίλος του, ιρανός ποιητής καθόταν σιωπηλά δίπλα του έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα ήταν αδύνατο να ζητήσει τη συνεργασία για το άρρωστο παιδί του. Η ιατρική οικογενειακή ιστορία στο Ιράν είναι ένα κακό αστείο, ένα θανατηφόρο αστείο.

Πώς να ζητήσει βοήθεια για κάτι τέτοιο στη χώρα του και πώς να μιλήσει στις θεραπείες γονιδίων εάν θρησκευτικοί ηγέτες με φανατισμό κατευθύνουν την πολιτική υγείας τους; Τι να σκεφτεί για μια ιατρική θεραπεία έξω από το Ιράν τη στιγμή που αυτή θεωρείται τιμωρία από τον Αλλάχ;

Συνειδητοποίησε ότι στην αναζήτηση της ιατρικών πληροφοριών της οικογενείας τους για να αρνηθούν οι γιατροί να βρουν θεραπεία για το άρρωστο παιδί δεν είχε λάβει υπόψη την αντίδραση του ιμάμη.

Ο δε δημοσιογράφος αναρωτήθηκε. Θα έπρεπε να σταματήσουμε στη δύση κάθε επαφή με το Ιράν, επειδή η ηγεσία της χώρας τους δεν συνεργάζεται στη δημόσια υγείας ή όχι;
Ο νέος δημοσιογράφος χωρίς να είναι στις προθέσεις του άγγιξε το παρά πολύ σημαντικό ζήτημα της ιατρικής συνεργασίας των πληθυσμών. Αντεληφθηκε δυστυχώς ότι ορισμένες χώρες με έντονο θρησκευτικό φανατισμό δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Για τη νέα εποχή (αποκαλούμενη γεννητική) οι νέες θεραπείες προκειμένου να βρεθεί μια ασφαλής θεραπεία. απαιτούν τη συνεργασία του ιατρικού ιστορικού ομάδων του πληθυσμού.

Στο σενάριο φαίνεται πόσο η συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα υγείας είναι απαραίτητη, προκειμένου να σωθούν στη χώρα προορισμού, κάποιοι μετανάστες. Ένα πρόβλημα όμως μπαίνει επιτακτικά. Τι θα πρέπει να κάνει ο υπουργός υγείας της χώρας φιλοξενίας στην περίπτωση που στα νοσοκομεία της χώρας του οι γιατροί της, προκειμένου να σχηματίσουν θεραπεία για κάποιο μετανάστη, απαιτήσουν ιατρικές πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής τους, αλλά η χώρα αύτη αρνηθεί να συνεργαστεί; Με την άρνηση τους όμως αύτη βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους πρώην πολίτες της χώρας τους και νυν μετανάστες αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό της φιλοξενούσας χώρας την στιγμή που αυτοί οι μετανάστες είναι διαγνωστικά και θεραπευτικά ανεξέλεγκτοι. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό θα υποχρεωθεί ο υπουργός, στην περίπτωση του σεναρίου μας των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να προφυλάξει τον γηγενή πληθυσμό (αμερικανό δηλαδή) να βάλει σε καραντίνα τους ιρανούς μετανάστες. Και αυτό από ενδιαφέρον, ανεξαίρετα για όλους!


*Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: