Thursday, 16 June 2011

Ιατρικά εξαρτήματα για τρομοκρατική χρήση

Πάρις Ι.Μ.*
Σενάρια/Short Disaster Story/Ασφάλεια Ασθενών


Διεθνής τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις: δημιουργούν προκλήσεις για την ασφάλεια ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. Η προμήθεια σε ένα σύστημα υγείας ιατρικών μηχανημάτων, εξαρτημάτων αλλά και η διαχείριση επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων είναι μεν κρίσιμα χαρακτηριστικά του, αντιμετωπίζουν όμως μεγάλα προβλήματα ασφάλειας. Με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας αναβαθμίζονται μεν τόσο οι διαγνωστικές όσο και οι θεραπευτικές δυνατότητες του νοσοκομειακού συστήματος, αλλά το προστατεύουμε από τα θανάσιμα καλέσματα της τρομοκρατίας, τις άρρωστες υποσχέσεις ενός σαμποτάζ και τους λάγνους εναγκαλισμούς του οργανωμένου εγκλήματος. Καλά με τις καινοτόμες τεχνολογίες που παίρνουν τη θέση των παλιών, τι γίνεται όμως με την πρόληψη των εγκληματικών ενεργειών σε σχέση με αυτές.
Ο Χάρης, ακτινοφυσικός του τμήματος, κρατά στα χέρια του τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου και προσπαθεί να εντοπίσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους ανιχνευτές τού συστήματος έλεγχου. Παρά τις όσες διορθώσεις έγιναν στο καινούργιο σύστημα, ένα πρόβλημα, που μάλλον εντοπίζεται σε κάποιο το Spark Gap, παραμένει. Ο ολλανδός συνάδελφος του που στέκεται δίπλα του δεν μπορεί και αυτός να το εξηγήσει. Προσκεκλημένος του τμήματος ιατρικής φυσικής έφτασε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα με σκοπό να συνεργαστεί σε θέματα συστημάτων ανίχνευσης ακτινοβολιών της πυρηνικής ιατρικής. Μαζί του έφερε για το σκοπό αυτό ένα πρωτότυπο σύστημα/μηχανημα ανίχνευσης ακτινοβολίας βασισμένο σε spark gap, που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ο ίδιος. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεωρητικά σαν κεφαλη της gamma camera που όμως το εύρος ευαισθησίας τους δεν συμβαδίζει με τα χρησιμοποιούμενα για διάγνωση ραδιοϊσότοπα. Αλλά η απλότητα της σύλληψης αλλά και σχεδίαση του το κάνει ιδανικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μαζί με τον Ιάσονα σχεδιάζουν μια σειρά μαθημάτων για τεχνολόγους και ιατρούς με σκοπό να τους εισάγουν στις αρχές λειτουργίας της gamma camera.

Όμως σήμερα κάτι δεν πάει καλά με τον έλεγχο του νέου μηχανήματος που επιχείρησαν και οι δυο μαζί. Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά αναγκάζοντας τον Χάρη να αναζητήσει περισσότερες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες. Πάντα πίστευε ότι η καλύτερη πηγή τέτοιων πληροφοριών βρισκόταν στο διαδίκτυο. Κάθισε λοιπόν, στο γραφείο του και συνδέθηκε με το Google, μια από τις καλύτερες πύλες αναζήτησης και άρχισε να ψάχνει. Δε πήρε πολύ ώρα όταν στην οθόνη του υπολογιστή είδε το μήνυμα:

SPARK GAPS: ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΚΦΟΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ.

Ο Χάρης εντυπωσιάστηκε, δεν το είχε φανταστεί ποτέ. Μέσα στο ερευνητικό του οίστρο δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι τα μηχανήματα του, κάποια από τα εξαρτήματα καλύτερα, που χρησιμοποιεί καθημερινά στο νοσοκομείο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για αλλότριους και ίσως εγκληματικούς σκοπούς. Ο Ολλανδός όμως διέκοψε ξαφνικά τι σκέψεις του Χάρη, πιστεύοντας ότι είχε βρει τη λύση στο πρόβλημα τους: πρότεινε να αντικαταστήσουν με καινούργια SPARK GAPS αυτά που είχαν χαλάσει. Του θύμισε μάλιστα την πρόσφατη παραγγελία τους σε SPARK GAPS και ζήτησε να έρθουν σε επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο προκειμένου να δουν τι γίνεται με αυτά και να επιταχύνουν τις διαδικασίες, εάν είναι δυνατό.

Ο Χάρης πήρε στα χέρια του την παραγγελία για τα SPARK GAP και άρχιζε να σχηματίζει στο καντράν του τηλεφώνου τον αριθμό του ιατρικού αντιπροσώπου, όταν ο μεγάλος αριθμός των εξαρτημάτων που αναγραφόταν στην παραγγελία τον έκανε να απορήσει. Μια φωνή όμως από την άλλη πλευρά σταμάτησε το προβληματισμό του ρωτώντας τον τι θέλει.
«Σας παίρνω για μια παραγγελία για SPARK GAP που έχουμε δώσει», εξήγησε ο Χάρης το σκοπό του τηλεφωνήματος, «αλλά πριν μου πείτε τι γίνεται με αυτήν, σε ποιο στάδιο βρίσκεται δηλαδή, πείτε μου τι έχει γίνει και τα αρχικά πέντε εξαρτήματα που ζήτησα έγιναν ξαφνικά πενήντα. Πως άλλαξε, τι συνέβη;»

«Μα πέντε όντως παραγγέλλατε, πως έγινε και……;» Μικρή παύση ακόλουθει αλλά μια έντρομη φωνή του υπαλλήλου συμπληρώνει. «Συγγνώμη δεν μπορώ να πω περισσότερα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το δικηγόρο μου. Εγώ απλά ένας υπαλληλάκος είμαι» και κλείνει απότομα το τηλέφωνο.

Τόμπολα ο Χάρης. Όλα τα περίμενε, όχι και αυτό. Μόλις ηρέμησε αποφάσισε να εξετάσει πιο καλά την υπόθεση, να κάνει δεύτερη βουτιά στο διαδίκτυο. Άρχισε να ζητά πάλι πληροφορίες πάνω στα SPARK GAP. Δεν του πήρε πολύ ώρα όταν αυτό που διαισθανόταν επαληθεύτηκε. Η είδηση όμως τον σοκάρισε.

ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΔΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Ξαφνιάστηκε. Ενώ η αρχική πρόθεσή του ήταν να βρει επιστημονικές πληροφορίες στο διαδίκτυο πάνω στο Spark Gap, το εξάρτημα τού ανιχνευτικού συστήματος του εργαστηρίου του, στο οποίο εντοπίστηκε πρόβλημα, έπεσε σε μια παράξενη είδηση, η οποία αφορούσε μεν το εν λόγω εξάρτημα, προερχόταν ομως από τα πρακτικά μιας δίκης. Στη δίκη αυτή νοσοκομειακός προμηθευτής εισέπραξε πολυετή καταδίκη για παράνομη εξαγωγή και στοχευόμενη εγκληματική-τρομοκρατική χρήση εξαρτημάτων Spark Gap!

Ο Χάρης διάβαζε αποσβολωμένος. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τα εξαρτήματα στο ιατρικό του μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε πυρηνική βόμβα.

Άρχισε να διαβάζει με μανία τις αναφορές του δικαστικού σε κατάληξη περιστατικού όταν έπεσε πάνω σε πληροφορίες που πραγματικά τον αναστάτωσαν. Παραπέρα έρευνα των διωκτικών αρχών, έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο άτομο που προσπαθούσε να πουλήσει εξαρτήματα πυρηνικών όπλων σε κάποια χώρα της Κεντρικής Ασίας. Οι διωκτικές Αρχές άρχισαν τότε να συγκεντρώνουν πολλές πληροφορίες-ενδείξεις για το άτομο αυτό, που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ένας σημαντικός παίκτης ενός υπόγειου Δικτύου παράνομης διακίνησης εξαρτημάτων τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς μυστικά προγράμματα πυρηνικών όπλων κάποιων κυβερνήσεων

«Υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για την ενορχήστρωση της διαπραγμάτευσης μιας συγκεκριμένης αποστολής, τουλάχιστον εκατό εξαρτημάτων Spark Gap, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκτός από ιατρικά εξαρτήματα και στη κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Όμως μια υποσημείωση τον έβαλε σε σκέψεις. Δεν είχαν βρεθεί, διάβαζε στην υποσημείωση, όλα τα μέλη της συμμορίας. Πρόλαβαν και το έσκασαν. Ο βοηθός του για παράδειγμα, ψυχή της συμμορίας είχε εξαφανιστεί και πιστεύεται ότι ασκεί το «έργο» του κάπου αλλού, από άλλα μετερίζια, δεν μπορούσαν όμως φανταστούν ποια είναι αυτά.

Αυτά και πολλά άλλα διάβαζε πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης, όταν ο χαρακτηριστικός ήχος του ΦΑΞ ακούστηκε. Είχε φτάσει, χωρίς να το έχει ζητήσει όμως, μια φωτογραφία του αρχηγού εν ώρα εργασίας, στην εταιρία ιατρικών υλικών που κάποτε διατηρούσε και μέσα από αυτήν διακινούσε τα παράνομα εξαρτήματα. Μόλις τη πήρε στα χέρια του μια μοναχική ανθρώπινη φιγούρα στη πάνω αριστερή γωνία της του τράβηξε αμέσως τη προσοχή. Εξετάζοντας τη λίγο καλυτέρα αναγνώρισε με έκπληξη σε αυτήν κάποιον πολύ γνωστό του. Ήταν ……. ο ολλανδός συνάδελφος του.
Φοβερό. Ο ολλανδός φυσικος δούλευε στον προμηθευτή! Στην εταιρεία του ισραηλινού που καταδικάστηκε!

Κάποιο λάθος υπάρχει σκέφτηκε, αλλά η λεζάντα κάτω από αυτήν διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες του: Δείτε ο διακινητής παράνομου υλικού και ο βοηθός του εν ώρα εργασίας!

Και το κύριο άρθρο εξηγούσε με πολλές λεπτομέρειες πως αυτά τα εξαρτήματα Spark Gap, αρχικά χαρακτηρίζονταν από το Δίκτυο και αποκαλούνταν "Electrical Parts" ή "Ηλεκτρικά Μέρη" και πως κορόιδευε τις αρχές δίνοντας ψεύτικες εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα αποσταλούν για νοσοκομειακή και μόνο χρήση.

Διαβολικά έξυπνο, σκέφτηκε ο Χάρης, μα πώς ξεγελούσαν τις αρχές και έστελναν αυτά τα απαγορευμένα ιατρικά εξαρτήματα σε κάποιες υπό διεθνή έλεγχο και απαγορευμένες για εξαγωγή χώρες, άρχισε να απορεί αλλά το άρθρο του έλυσε τις όποιες ακόμα είχε.

Αυτό δεν γινόταν άμεσα. Τα εξαρτήματα αυτά στέλνονταν συνήθως σε μεγάλο και αξιόπιστο κέντρο της Μέσης Ανατολής όπου κάποιοι φερόμενο ως αντιπρόσωποι κάποιας εταιρείας για να τα παραλάβουν. Ευτυχώς που ειχε βρέθει τοτε ένα υπάλληλος νοσοκομείου, στο οποίο είχε φτάσει μεγάλη παραγγελία εξαρτημάτων Spark Gaps, και υποψιάστηκε ότι δεν δικαιολογούνταν να χαλάνε τόσο γρήγορα τα εξαρτήματα αυτά από την καθημερινή ιατρική χρήση. Παραξενεύτηκε και ειδοποίησε τις Αρχές. Τελικά ύστερα από σχετική έρευνα βρέθηκε ότι το άτομο αυτό μετά από αρκετά χρόνια είχε δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο μια λίστα μεσαζόντων και πελατών για πώληση υψηλού επιπέδου στρατιωτικού εξοπλισμού».

Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του Χάρη ότι κάποια εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε πυρηνικές βόμβες.
Ξαφνικά πάγωσε. Τώρα δα μόλις συνειδητοποίησε γιατί στη δική του πρόσφατη παραγγελία κάποιος είχε διορθώσει τον αριθμό των πέντε εξαρτημάτων και τον είχε κάνει πενήντα. Αυτός ο κάποιος ήταν ο ολλανδός. Όταν δε είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος απλά για να μάθει τι γινόταν με τη παραγγελία δεν είχε φανταστεί ότι είχε «αναγκάσει» τον φοβισμένο υπάλληλο να αποκαλύψει ένα ολόκληρο κύκλωμα. Και αυτός του είχε στείλει με ΦΑΞ τη φωτογραφία. Να τον βοηθήσει ήθελε. Αλλά το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο

Η μεγαλύτερη ανησυχία μας σήμερα αλλά και κυριότερος σκοπός της έρευνας που έχει γίνει διεθνώς πάνω σε θέματα ασφάλειας σχετικά με τη χρησιμοποιούμενη ιατρική τεχνολογία αφορά τη προστασία του συστήματος υγείας από τις κακόβουλες επιβουλές. Μια προστασία που θα έχει σα σκοπό τελικά να δημιουργεί ένα πλαίσιο ελεύθερης μεν αλλά και ασφαλούς συνάμα λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των πολιτών ή ασθενών με το σύστημα αυτό.

Ο Πάρις Ι.Μ. είναι Φυσικός Ιατρικής-Ακτινοφυσικός

No comments: