Wednesday, 8 June 2011

Ραδιοϊσoτοπική Θεραπεία με Υττριο-90

Paris J.M.
Σενάριο/Short Disaster Story/Δημοσια Υγεια
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η θεραπεία με ραδιοϊσότοπα είναι μια μορφή στοχευμένης θεραπείας. Στόχευση μπορεί να είναι, λόγω των χημικών ιδιοτήτων του ισοτόπου και μπορεί να επιτευχθεί με την επισύναψη του σε ένα άλλο μόριο ή αντίσωμα προκειμένου να χτυπήσει το ιστό-στόχο. Τα ραδιοϊσότοπα που παρέχονται μέσω έγχυσης (στην κυκλοφορία του αίματος) ή κατάποση. Παράδειγμα είναι και το Υττρίο-90 για τη θεραπεία καρκίνου του λεμφικού ιστού. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη ποιότητα και αποτελεσματικότητα των διαφόρων εμπορικών παρασκευασμάτων τα οποία μεριμνούν για την προετοιμασία «ραδιοσημασμένου» διαλύματος προς έγχυση.

Στο εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής ο ραδιοφαρμακοποιος έχει σήμερα πολύ δουλειά. Το φάρμακο δεν χρησιμοποιείται κατευθείαν αλλά χρησιμοποίει μια ευαίσθητη τεχνική κατά την οποία μια ουσία επισημαίνεται με ραδιενεργή ένωση, ραδιοσημαίνεται πριν από τη χρήση. Με αυτό ασχολείται από το πρωί. Το ραδιοσημασμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ασθενή που νοσηλεύεται στην αιματολογική κλινική με λεμφοζιδιακό μη Hodgkin λέμφωμα Β-κυττάρων. Πρόκειται για καρκίνο του λεμφικού ιστού που επηρεάζει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Β-λεμφοκύτταρα. Ο ασθενής είναι σε ύφεση, δηλαδή έχει μειωθεί ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων του, μετά αρχική χημειοθεραπεία για λέμφωμα.

Όμως υπάρχουν αυστηροί κανόνες τους ως προς τη χρησιμοποίηση τους: ειδικευμένο προσωπικό με την κατάλληλη εξουσιοδότηση για τη χρήση και το χειρισμό ραδιονουκλιδίων. Επίσης η λήψη, η φύλαξη, η χρήση, η μεταφορά και η απόρριψή του υπόκεινται σε ειδικούς κανονισμούς τα δε ραδιοφάρμακα πρέπει να παρασκευάζονται με τρόπο που να ικανοποιεί τόσο τους κανόνες ακτινοπροστασίας όσο και της φαρμακευτικής ποιότητας.

Εν τω μεταξύ στη αιματολογική κλινική το προσωπικό μεθοδεύει τα τελευταία βήματα πριν την έγχυση του ραδιοσημασμένου προϊόντος αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από προσωπικό εξουσιοδοτημένο για τη χρήση ραδιενεργών φαρμάκων. Είναι όλα έτοιμα πριν από την έναρξη της θεραπείας, να του χορηγηθεί η δεύτερη έγχυση διάλυματος ριτουξιμάβης προκειμένου να καθαρίσει τα Β-κυττάρα από την κυκλοφορία τους, αφήνοντας τα καρκινικά Β-κύτταρα στον ιστό και δίνοντας τη δυνατότητα το ραδιοσημασμένο παρασκεύασμα προκειμένου να χτυπήσει με την ακτινοβολία καρκινικά Β-κύτταρα.

Ο γιατρός είναι όμως προβληματισμένος. Αυτό το παρασκεύασμα είναι ραδιενεργό και η χρήση του συνεπάγεται κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και κληρονομικών ανωμαλιών. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια είναι μικρότεροι από τους κινδύνους της ίδιας της ασθένειας.

Αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η απόφαση να του χορηγήσει αυτό το ραδιοφαρμακο δεν ήταν εύκολη. Ο ασθενής αυτός σύριος στη καταγωγή είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Είχε δεχτεί ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης η όποια πλησίαζε το 25% του ενεργού μυελού των οστών δημιουργώντας πρόβλημα στον θεράποντα ιατρό του ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης Θεραπευτικής μεθόδου. Απαιτείται δε ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την καταστολή του μυελού των οστών του.

Η ραδιενεργός θεραπεία άρχισε και τα πράγματα μπήκαν στη τελική ευθεία όταν ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα στο δωμάτιο του έφερε τα πάνω κάτω. Από το σπίτι του τηλεφώνησαν ότι η έγκυος γυναίκα του είναι σε κρίσιμη κατάσταση επειδή ο μεγάλος, αλλά ανήλικος, γιος του είχε εξαφανιστεί από το σπίτι και πληροφορίες έλεγαν ότι είχε φύγει με άσχημη παρέα μάλλον για Αφρική. Παρά το μεγάλο πρόβλημα και τις προφυλάξεις που είχαν πάρει στο νοσοκομείο λόγω των ραδιενεργών αυτός κατόρθωσε να ξεφύγει από τον έλεγχο τους και παίρνοντας ένα ταξί να φτάσει σπίτι του!

Όμως έχοντας πάρει μεγάλη ραδιενεργό ποσότητα Υττρίου-90 (32 mCi)γυρνούσε συνεχώς μέσα το σπίτι του προκειμένου να καθησυχάζει την σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση έγκυο γυναίκα του, τα υπόλοιπα ανήσυχα ανήλικα παιδιά του και να αρχίσει να ψάχνει, τηλεφωνώντας σε φίλους, για το γιο του.

Όμως είχε ραδιενεργό Υττριο-90 πάνω του.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ..…..

1 comment:

Nuclear & Radiological Disasters said...

Επειδή είχε φύγει αμέσως μετά τη χορήγηση και ξαφνικα τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι α)εάν είχε ελεχθεί ιατρικά μετά την χορήγηση και β) έαν είχε πάρει οδηγίες ακτινοπροστασίας για το σπίτι;