Wednesday, 18 May 2011

Δολοφονικός ιός στη Μέση Ανατολή

ΣΕΝΑΡΙΟ-SHORT DISASTER STORY
Paris J.M
.

Το Μεσογειακό Πρόγραμμα Επικοινωνιών χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία και τεχνικές προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα μολυσματικών νόσων και επιδημιών κατά τις καταστροφές . Σκοπός του είναι να βάλει σε λειτουργία ένα σύστημα επικοινωνιών μέσα από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται κάθε ύποπτη μολυσματική κίνηση και να ενεργοποιούνται οι αρχές, εάν είναι αναγκαίο.
Απ τη πλευρά του το Fondazione Mediteraneo στη Νάπολη της Ιταλίας, ανέπτυξε σε συνεργασία με το τεχνολογικό ίδρυμα της Χάιφα ένα επιδημιολογικό πρότυπο επιτήρησης.
Ισραηλινοί εδικοί έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης αναπτύξει από το μέρος τους ένα ηλεκτρονικό δίκτυο που συνδέει τη μονάδα συναγερμών του Μεσογειακού Προγράμματος Επικοινωνίας με τα νοσοκομεία.
Έχουν αναπτύξει τις διαδικασίες αυτές, βασιζόμενοι στην μεγάλη εμπειρία τους σε σκηνές καταστροφής και την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το κοινό στη σκηνή καταστροφής
Εξορμήσεις μετά το συνέδριο
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας με βόμβες μέσα στο Ισραήλ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε παγκόσμιο εμπειρογνώμονα στη διαχείριση καταστροφής. Μια ερώτηση που τους γίνεται συχνά είναι πώς μπορούν οι σοβαρά τραυματισμένα θύματα, που έχουν μολυνθεί με έναν ιό, να εντοπίζονται. Τι γίνεται δε εάν αυτά τα θύματα που φέρνουν στα νοσοκομεία μετά ένα τέτοιο γεγονός δεν έχουν κανένα προσδιοριστικό ή είναι αδύνατον για αυτά να επικοινωνήσουν με το ιατρικό προσωπικό;
Οι συζητήσεις μεταξύ ενός ισραηλινού εμπειρογνώμονα και του ιταλού συναδέλφου του, που και οι δύο που συμμετέχουν σε ένα σεμινάριο για το Μεσογειακό Πρόγραμμα Επικοινωνίας, γύριζαν γύρω από τους παραπάνω προβληματισμούς.
Μια διακοπή όμως του προγράμματος πρόσφερε την ευκαιρία και στους δυο για μια επίσκεψη στα σύνορα με το Λίβανο, σε μια περιοχή με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά μια απροσδόκητη ανακάλυψη ρωμαϊκών κατασκευών, που χρονολογούνται πίσω στο 1ου αιώνα πχ, έδωσε την αφορμή για επίσκεψη.

Σχεδίαζαν έτσι να απολαύσουν αυτή τη απομονωμένη ανακάλυψη ,αλλά δυστυχώς κάποιοι είχαν άλλα σχέδια. Η Λιβανέζικη Hezah, μια υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση, είχε φυτέψει πυρομαχικά σε συριακά ορυχεία και τα κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ: δωδεκάδες αυτοσχεδιασμένων εκρηκτικών συσκευών διάφορων τύπων.
Στο χωριό Khiyam, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα πιστεύεται ότι ζουν εκτελεστές της Hezah. Στο ίδιο το χωριό δεν κρύβουν τις αυτοσχεδιασμένες βόμβες και πυρομαχικά αλλά τις μάλλον προηγμένες, τυποποιημένες και βιομηχανικά παραγμένες μαζικά βόμβες, που κατασκευάζονται συνήθως στο Ιράν, κάτι που δείχνει προετοιμασίες για μεγάλη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Μια κατασκοπευτική τους μονάδα τους ενημέρωσε για την ύπαρξη των εχθρών (ο ισραηλινός και ιταλός ερευνητής). Μερικές ώρες αργότερα οι δύο φίλοι συνελήφθηκαν.
O ηγέτη της Hussein σε μια ομιλία στη τηλεόραση χαρακτήρισε την επίθεση ενάντια στους εχθρούς του, Ισραήλ και της ΗΠΑ. Αλλά αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αντίδραση του στις συνεχιζόμενες κατηγορίες από τη διεθνή κοινότητα για δολοφονίες στο Λιβάνο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο Hussein διέταξε την αντεπίθεση.
Οι δύο μας ερευνητές ήταν τα πρώτα θύματα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ιατρικής Καταστροφών έφτασε στην Κύπρο
Στο μεταξύ στην Κύπρο το Centre européen pour la médecine de catastrophe (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ιατρικής Καταστροφών), που εκφράζει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών οργανισμών στη πολύπλοκη Μέση Ανατολή, διοργανώνει συνάντηση. Ήδη έφθασαν ιατρικές αντιπροσωπείες στην Κύπρο προκειμένου να εξετάσουν τη δυναμική του προβλήματος, όπως αύτη φαίνεται από μια ευρωπαϊκή δύναμη στην περιοχή (τη κυπριακή).

Το Κυπριακό κομμάτι διοργάνωσε μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εργαστηριακή συνάντηση ακολουθώντας ένα σενάριο ατυχήματος σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στη μέση Ανατολή που με τη βοήθεια του συστήματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αντιμετωπίστηκε και κυριως των συνεπειών του: ένα μεγάλο κύμα εξόδου πολιτών από το λίβανο
Το σεμινάριο μεταφέρθηκε στο λιμένα της Larnaca και ήταν σε εξέλιξη όταν έφτασαν οι πληροφορίες για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Το πρόγραμμα τους διεκόπη φυσικά αμέσως.
Εκεί που στο συνέδριο μιλούσαν όλοι υποθετικά για κύματα ανθρώπων από το Λίβανο ,άρχισαν να φτάνουν και να εξελίσσονται τα μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους αφίξεις καραβιών γεμάτων με επιβάτες, κυρίως ευρωπαίους κατοίκους του Λιβάνου.
Όντως χιλιάδες άτομα λογω των βομβαρδισμών άρχισαν να εκκενώνουν το Λίβανο και να φτάνουν στην Κύπρο. Ελικόπτερα, στρατιωτικά και επιβατικά, εμπορικά πλοία και κρουαζερορόπλοια, όλοι συντονιστήκαν για την έξοδο από το Λίβανο
Οι ασκήσεις που έλειπαν από το σεμινάριο είχαν αρχίσει ήδη στο λιμάνι με τα πλοία να φθάνουν από το Λίβανο συνεχώς. Σχεδόν 12 εκατοντάδες γάλλοι πολίτες ήταν οι πρώτοι που έφθασαν με ένα κρουαζιερόπλοιο.
Ο Λίβανος μετετράπη για μια ακόμη φορά σε μια περιοχή κρίσης ενώ η Κύπρος, το μικρό μεσογειακό νησί έγινε ξαφνικά ο προορισμός για τα άτομα που εκκενώνουν εσπευσμένα το Λίβανο.

O απαχθείς ιταλός «νοσηλεύτηκε» από τη Hezah
Είναι πια γνωστό ότι η Hezah είχε οργανώσει την επίθεση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λίβανος κατά την οποία περίπου μια ομάδα από 30 μαχητές της, που είχε ξεκινήσει από το χωριό, είχε απαγάγει τον ιταλό και τον Ισραηλινό ερευνητή. Το Ιsrael είναι σε κατάσταση επιφυλακής κατά μήκος των συνόρων, εκτιμώντας ότι η Hezah θα επιδιώξει κλιμάκωση.
Οι δύο αθώοι ερευνητές βρίσκονται στα χέρια της τρομοκρατικής Hezah.
Είναι γνωστό ότι η Hezah χρηματοδοτεί νοσοκομεία και τις κλινικές μέσα από ιρανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Καλή κίνηση φαίνεται από πρώτη ματιά αυτή η φιλανθρωπία είναι αλλά πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι δεν είναι παρά ένα προκάλυμμα των σατανικών σχεδίων της. Χρησιμοποιούνται για χρηματοδότη τρομοκρατικών ενεργειών, αγορά παράνομου στρατιωτικού εξοπλισμού υπό τη ταμπέλα φαρμάκων και εμβολίων. Στη συνέχεια αυτά τα φάρμακα (πύραυλοι) αποθηκεύονταν στις αποθήκες των νοσοκομείων η κάτω από τα αυτά.
Το Ισραήλ το πληροφορήθηκε και εξαπόλυσε επίθεση στη περιοχή όπου κομάντος της που επέδρασαν ανακάλυψαν όπλα και τα πυρομαχικά που οι τρομοκράτες έκρυβαν μέσα στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου.
Αλλά η έκπληξη για τους ισραηλινούς στρατιώτες ήταν μεγάλη όταν ανακάλυψαν στο τμήμα ψυχιατρικής πολλούς ομήρους Hezah. Ανάμεσα τους και ο ιταλός ερευνητής.
Μετά την απελευθέρωση τους αυτός αντιμετωπίστηκε αμέσως από τμήμα έκτακτης ανάγκης. Είχε όμως καταλάβει ότι τα νοσοκομεία του διάσημου προγράμματος κοινωνικής βοήθειας της Hezah που διαφημίζονταν συνεχώς, στη πραγματικότητα ήταν στρατόπεδα φυλακισμένων.

Προκλήσεις έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ
Οι ισραηλινές αρχές διένειμαν φωτογραφίες σε ολόκληρη τη χώρα για τα μη αναγνωρισμένα θύματα με το Υπουργείο υγείας της χώρας να έχει γενική ευθύνη για την ιατρική ετοιμότητα .
Εν τω μεταξύ ο Ιταλός νοσηλεύεται στο Τελ Αβίβ. Εκεί συνάντησε έναν διαφορετικό κόσμο που δεν είχε τη μεγάλη σχέση με αυτόν που ήξερε λίγες ημέρες πριν στο νοσοκομείο τη Hezah. Συμπτωματικά εκείνη την ημέρα το τμήμα ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα λόγω ενός περιστατικού βομβιστικής αυτοκτονίας. Το προσωπικό ήταν έτοιμο να δεχτεί τους αυστηρά τραυματισμένους ασθενείς αλλά και να τους στείλει εάν χρειαστεί στο κοντινότερο και καταλληλότερο νοσοκομείο.
Ο κίνδυνος από Hezah όμως δεν είχε υποχωρήσει αν και είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες λόγω του κινδύνου απαγωγών αλλά και μεταμφιεσμένων βομβιστών.
Παρά τα προβλήματα υγείας του, ο Ιταλός είχε το χρόνο να δει να λειτουργεί το παγκοσμίως μοναδικό στο είδος του σύστημα έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ. Με τη πάροδο του χρόνου η χώρα αυτή ανέπτυξε μια σειρά οργανισμών και ομάδων έκτακτων αναγκών που απεικονίζουν την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα σε στρατιωτικές και πολιτικές πτυχές κατά τη διαχείρισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης .
Αλλά προκειμένου να κατανοήσουμε τη διαχείριση αυτή στο Ισραήλ πρέπει να καταλάβουμε δύο βασικές έννοιες, τη συγκρουσιακή αντιλήψεως εμπροσθοφυλακή του και πως αυτή συνδέεται με το σύστημα πολιτικής προστασίας και την κυρίως υπερασπιστική του γραμμή. Το Ισραήλ έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πολέμους, συγκρούσεις, δευτερεύουσες αψιμαχίες. Είναι επίσης και ο στόχος των πολυάριθμων τρομοκρατικών εκστρατειών μεμονωμένων και μη.

Η Κύπρος ανησυχεί
Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις οι αρχές στην Κύπρο αρχίζουν να αναλύουν τη σύνθετη κατάσταση στη Μέση Ανατολή με πολλές απορίες πάνω στα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Διαπιστώθηκε για τη Μέση Ανατολή κατά τόπους έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών, όπως γιατροί και νοσοκόμες, ενώ υπάρχει προβληματική πρόσβαση σε πολλά φάρμακα. Μεγάλα τοπικά προβλήματα δημόσιας υγείας αναδέχθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες ελλείψεις στην περίθαλψη.
Όμως στο λιμάνι το συνέδριο η ομάδα εντόπισε πρόβλημα . Ήρθε αντιμέτωπη με Λιβανέζο κάτοικο ο ποιος παρουσίαζε συμπτώματα εργαστηριακά αδύνατο να προσδιοριστούν και κλινικά αδύνατο να ελεχθουν. Τον έβαλαν αμέσως καραντίνα.
Οι κυπριακές αρχές υγείας ενημερώθηκαν κι από κει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο συναγερμός ήταν άμεσος . Το χειρότερο σενάριο φαίνεται να ξεπροβάλει. Θανατηφόρος ιός από τη Μέση ανατολή έφτασε στην Ευρώπη.
Συνδρομή των ειδικών στη μετάδοση μολυσματικών νόσων φαινόταν απολύτως απαραίτητη και επιτακτική. Αλλά τι να κάνουν που όλοι οι ειδικοί ήταν μαζεμένοι εκείνες τις μέρες στο Ισραήλ, στην απέναντι της Κύπρο πλευρά, σε άλλο συνέδριο. Κάτω από τις καταστροφικές όμως συνθήκες πώς να έρχονταν σε επαφή;
Όμως το πρόβλημα ήταν μεγάλο Ευρώπη ήταν ήδη σε κίνδυνο.


Ερωτήματα
1. Πως πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει;
2. Πως θα συνεργαστούν (αν μπορούν) προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;
3. Τι κατάσταση Δημόσιας Υγείας δημιουργείται;


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

No comments: