Tuesday, 10 May 2011

Litvinenko και ραδιενεργά ναρκωτικά: (SDS)

Σενάριο-Short Disaster Story

Του Paris JM

Γενικά

«Ένα από τα ζητούμενα απάντησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι και η ανάπτυξη αποτελεσματικών προφυλακτικών ενεργειών για τον γενικό πληθυσμό. Δεν ισχύουν όμως οι ίδιες ενέργειες για όλους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται πάνω στις ραδιολογικές επιπτώσεις για τα άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στο σενάριο που αναπτύξαμε εξετάσουμε τις ιδιαιτερότητες και επιπτώσεις στην υγεία από ραδιολογικούς παράγοντες για άτομα με τέτοιοι ιστορικό».

Το Εργαστήριο
Πανεπιστημιακό εργαστήριο Πυρηνικής ιατρικής πρωτοποριακό στις ραδιοισοτοπικες έρευνες της καρδιάς έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, χάρη στις βελτιώσεις των απεικονιστικών συστημάτων και στη χρησιμοποίηση νέων ραδιοφαρμάκων, μοναδικές διαγνωστικές μεθόδους.
H Πυρηνική Ιατρική είναι μία σύγχρονη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία χρησιμοποιεί ουσίες επισημασμένες με ραδιοϊσότοπα προκειμένου να πάρει κάποιες πληροφορίες για το όργανα του ανθρώπινου σώματος. Σπουδαίο κομμάτι της αποτελεί η πυρηνική καρδιολογία με αντικείμενο τη μελέτη του καρδιαγγειακού συστήματος.
Αν και είναι πρωί η ομάδα του Σπινθηρογραφήματος Μυοκαρδίου έχει πιάσει δουλειά. Πρόκειται για μία απεικονιστική μη επεμβατική τεχνική με την οποία ελέγχουν την αιμάτωση του μυοκαρδίου. Ο ασθενής που εξετάζεται αυτή τη στιγμή υπόκειται σε δοκιμασία κοπώσεως, ποδηλατεί εδώ και λίγη ώρα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας μετρείται συχνά η αρτηριακή του πίεση και παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα του.
Η δοκιμασία όμως διακόπτεται από το γιατρό γιατί εμφανίστηκαν ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις. Κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με τον ασθενή και του ζήτησε να ηρεμήσει. Εκείνος κάτι ψέλλισε για χαμένα νιάτα ενώ μπερδεμένες κατάρες έβγαιναν από το στόμα του. Είναι πιο σοβαρή η περίπτωση του σκέφτηκε ο γιατρός.
Είχε πέσει διάνα, το πρόβλημα του ήταν όντως μεγάλο. Είχε χάσει πριν λίγο καιρό το μοναχογιό του από ναρκωτικά και αυτό έχει κτυπήσει άσχημα την υγεία του. Παρόλο αυτά κατόρθωσε να σχολιάσει, να ειρωνευτεί.
«Εγώ δεν θα γίνω Litvinenko»
Ο γιατρός στο άκουσμα του ονόματος αναπήδησε. Θυμήθηκε αμέσως. Πριν λίγα χρόνια ένας ρώσος πράκτορας ονόματι Litvinenko είχε δολοφονηθεί στο Λονδίνο από κάποια ραδιενεργό ουσία.

Υπόθεση Litvinenko
Τότε η Γκότλαντ Γιαρντ που ερευνούσε την υπόθεση αρχικά είχε υποστηρίξει ότι Litvinenko είχε δηλητηριαστεί με Θάλλιο. Είναι ακριβώς αυτό το άκουσμα, του Θαλλιου δηλαδή, που χρησιμοποιούν επίσης στο εργαστήριο για την εξέταση, που έκανε τον γεράκο να σχολιάσει.
Είχε αναφερθεί τότε στο Λονδίνο ότι οι πρόωροι έλεγχοι επιβεβαίωναν τη παρουσία του δηλητήριου. Ανάμεσα στα αποτελέσματα από τη δηλητηρίαση με θαλλιο ήταν η απώλεια τριχών και βλάβες στα περιφερικά νεύρα. Μια δε φωτογραφία του Litvinenko στο νοσοκομείο, που δόθηκε στα ΜΜΕ τον έδειχνε πράγματι να έχει χάσει όλα τα μαλλιά του. Απέδωσαν την αρχική επιβίωσή του στην καρδιαγγειακή ικανότητα και τη γρήγορη ιατρική περίθαλψή του.
Όμως ο πυρηνικός γιατρός μας, που είχε παρακολουθήσει στενά τότε τη περίπτωση, είχε προβληματιστεί αρκετά από τα γεγονότα της εποχής. Τα συμπτώματά του, συλλογιζόταν, είναι ελαφρώς περίεργα για δηλητηρίαση με Θάλλιο-ο προβληματισμός του τότε ήταν ο ίδιος με των ιατρών του Litvinenko. Άσε δε που τα χημικά επίπεδα Θαλλίου, που ήταν σε θέση τότε στο νοσοκομείο να ανιχνεύσει, δεν ήταν τα επίπεδα που βλέπει κανείς σε τοξικότητες, αλλά και το γεγονός ότι ο μυελός των οστών του δεν λειτουργεί και ο αριθμός των λευκοκυττάρων είχε μειωθεί στο μηδέν.
Μετά από εξέταση όντως διαπιστώθηκε καταστολή του μυελού των οστών κάτι που πρόδιδε ραδιολογική δηλητηρίαση, είχε δεχθεί δηλαδή μάλλον μεγάλη ολόσωμη δόση ακτινοβολίας. Ο έλεγχος ούρων ή περιττωμάτων του ατόμου αυτού πάνω στην ακτινοβολία άλφα απέδειξε την ύπαρξη Πολωνιου-210. Είχε μόλις αρχίσει η «λανθάνουσα φάση» και ήδη είχε αρχίσει να χάνει τα μαλλιά του, αλλά και να καταγράφεται μεγάλη ένδεια των λευκοκυττάρων του.
Τότε εννόησε το σχόλιο του ασθενή πάνω στο Litvinenko. Όμως εκείνη τη στιγμή αναστάτωση παρατηρήθηκε στο τμήμα και ο γιατρός αναγκάστηκε να αναχωρήσει βιαστικά μετά από ένα τηλεφώνημα που του έγινε.
Όταν επέστρεψε ζήτησε συγγνώμη και εξηγήθηκε. Στα επείγοντα είχαν φέρει πριν λίγη ώρα ασθενή με συμπτώματα όμοια με εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως ναυτία, διάρροια, εμετός και γενικευμένη κούραση. Όμως στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.
Ανακαλύφθηκε ότι είχε κάνει την προηγούμενη μέρα ραδιοσοτοπιακη εξέταση και γι’ αυτό το λόγο ζήτησαν τη βοήθεια του. Φοβηθήκαν ραδιοισοτοπικη δηλητηρίαση και για αυτό τον φώναξαν. Αν και κατέβηκε αμέσως στα επείγοντα δεν χρειάστηκε τελικά η βοήθεια του. Μετά από στενή εξέταση βρήκαν την αιτία. Ήταν ένα μικρό σακουλάκι που είχε καταπιεί ο νεαρός και περιείχε ναρκωτικά, με σκοπό να το μεταφέρει μακριά και είχε σπάσει μέσα του. Αυτό ήταν που είχε δημιουργήσει το πρόβλημα.

Ίχνη Ραδιενεργών παντού.
Οι βρετανικές αρχές εκείνη την εποχή είχαν εντοπίσει σε μικρά ίχνη το ραδιοισότοπο Polonium 210 σε πολλές τοποθεσίες στο Λονδίνο: σπίτια, γραφεία, ξενοδοχεία, αθλητικά γήπεδα μεταφορικά μέσα, αεροπλάνα και αλλαχου. Εντοπίστηκαν μέχρι το Αμβούργο τη Γερμανίας.
Τα στοιχεία έδειχναν μεγάλη διασπορά. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Η κατάσταση της υγείας όμως του Litvinenko επιδεινωνόταν, και μετακινήθηκε στην εντατική παρακολούθηση. Μετά από εξέταση προτάθηκε δηλητηρίαση με Πολώνιο-210, δεχθηκε δηλαδή μεγάλης δόση ακτινοβολίας, μια δόση που δεν μπορεί να προέλθει όμως από φυσικά εμφανιζόμενα πολώνιο 210, αλλά πιθανόν από μια εργαστηριακά παρασκευασθείσα ποσότητα.
Σήμερα τώρα κάτι αρχίζει να σχηματίζεται στο μυαλό του. Ο γιατρός επέστρεψε αμέσως και συνέχισε την εξέταση. Αυτή προχώρησε κανονικά και στο τέλος το μόνο που μπορούσε νε πει για τον γέροντα ασθενή ήταν ότι, επειδή οι εικόνες της κόπωσης δείχνουν έλλειμμα και της ηρεμίας δεν δείχνουν, η αιμάτωση του μυοκαρδίου είναι παθολογική άρα υπάρχει στένωση των στεφανιαίων του αγγείων.
Η εξέταση έφτασε στο τέλος της. Πριν όμως ο ασθενής αναχωρήσει από το εργαστήριο ακούστηκε να λέει.
«Εγώ φαίνεται ότι τη γλίτωσα από τις ακτινοβολίες»
«Αλλά άλλος από τα ναρκωτικά. δεν ξέρουμε τι γίνεται» πρόσθεσε ο γιατρός
Και τότε στο μυαλό και των δυο ήρθε η θύμηση: Ώρες πριν από το θάνατό του βρέθηκαν στο στομάχι του κάποια αντικείμενα.

Το Σχέδιο
Έχει περάσει καιρός από τη ημέρα της εξέτασης και ο ασθενής πάλευε με νέες απίθανες ιδέες εκδίκησης για το χαμό του γιου του. Στο μυαλό του τώρα γύριζε συχνά και άρχιζε να σχηματίζεται ένας νέος τρόπος εκδίκησης των έμπορων ναρκωτικών: ο ραδιολογικός.
Μέσα από ένα ημιεπίσημο κανάλι κατορθώθηκε να προμηθευτεί Πολώνιο 210.
Σε πρώτη φάση δημιούργησε μια Ομάδα με εκπληκτική τεχνολογική και δικτυακή υποστήριξη μέσα από την οποία επέτυχε «πράκτορες» του να εισχωρήσουν κρυφά μέσα σε δίκτυα εμπόρων ναρκωτικών.
Μπήκαν σε ομάδα μεταφοράς ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα στις προετοιμασίες iv vivo μεταφοράς τους: επεξεργασίας των ναρκωτικών και τοποθέτησης τους σε μικρούς σβόλους και στη συνέχεια μεταφοράς τους από κάποιο βαποράκι. Στο στάδιο ακριβώς της συσκευασίας τους μπόρεσε ο άνθρωπος του να αντικαταστήσει κρυφά το περιεχόμενο ενός σβόλου με λευκή ουσία αναμεμιγμένη με Πολώνιο-210.
Τα ναρκωτικά που είχαν συσκευασθεί κατάλληλα σε σβόλους παρελήφθησαν από το νεαρό μεταφορέα ο οποίος τα κατάπιε και στη συνεχεία αναχώρησε με προορισμό τη χώρα «καταναλώσεως» των ναρκωτικών.
Το εξωτερικό περίβλημα όμως ενός συγκεκριμένου σβόλου και μόνο ήταν τέτοιο που θα έσπαζε όταν θα ερχόταν σε επαφή με τα υγρά του στόμαχου.
Όπως είχε σχεδιάσει και μεθοδεύσει, σε κάποια φάση μετά την κατάποση του από τον μεταφορέα, το περίβλημα του σβόλου έσπασε και η λευκή ουσία με το Πολώνιο-210 διαλύθηκε μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το ελεύθερο στο οργανισμό πια Πολώνιο-210 μόλυνε ανάμεσα στα άλλα και τους υπόλοιπους σβόλους που περιείχαν την καθαρή ναρκωτική ουσία.
Όταν λίγο αργότερα στα τοπικά «αρχηγεία» της εγκληματικής ομάδας προκλήθηκε η απόρριψη τους από τον οργανισμό του μεταφορέα οι σβόλοι αυτοί είχαν ήδη εξωτερικά ραδιενεργά μολυνθεί. Η ανάμιξη τους στη συνέχεια επιτόπου με άλλα ναρκωτικά προκάλεσε γενικευμένη μόλυνση με Πολωνιο-210 των προς πώληση ναρκωτικών παρασκευασμάτων.
Σε δεύτερη φάση, εργαζόμενος πια ανενόχλητος στο δίκτυο αυτό με τη χρησιμοποίηση ακίνδυνων, λόγω μικρής εμβέλειας ακτινοβολίας Άλφα, «ψεκαζόμενων αναπτήρων» πολωνίου άρχισε να μολύνει με ραδιενεργά Πολώνιο 210 τόσο ολόκληρα φορτία όσο και μεμονωμένες ποσότητες ναρκωτικών.
Σαν αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών ήταν οι έμποροι αυτοί εν άγνοια τους να αρχίζουν να διαθέτουν στο εμπόριο ναρκωτικά ραδιενεργά μολυσμένα!

Τα μολυσμένα ναρκωτικά άρχισαν διασπείρονται.
Δεν πήρε καιρός ίχνη ραδιενεργού πολωνίου να ανιχνεύονται σε μικρές ποσότητες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές (πχ. σπίτια, αθλητικές εγκαταστάσεις) και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους που αντιστοιχούσαν όμως σε χρήστες η ευρίσκονταν κοντά σε μέρη επεξεργασίας και κεντρικής αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Ίχνη ευρέθησαν επίσης σε διάφορα μεταφορικά μέσα (πχ. αεροπλάνα) που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες.
Η Ομάδα πια έχοντας αποκτήσει γνώση του μολυσμένου με ραδιενεργά φορτίου και της διαδρομής του μέχρι τον τελικό χρήστη άρχισε την εφαρμογή της τρίτης φάσης. Αφού μέσα από την παρακολούθηση της διαδρομής του φορτίου εντοπίσθηκε μια από τις πόλεις στην οποία είχε φτάσει ποσότητα του αρχικού φορτίου και είχαν αρχίσει να μοιράζονται μικροποσότητες άρχισαν ανακοινώσεις (μεθοδευμένα) από τα ΜΜΕ:
«Προσοχή: Τα ναρκωτικά που καταναλώνονται από χρήστες ναρκωτικών είναι μολυσμένα με πολώνιο 210 και ότι η ζωές των χρηστών, και όχι μονο,αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο!».
Ξέσπασε πανικός στην πόλη και αυτός δε έγινε μεγαλύτερος όταν τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι κίνδυνος υπάρχει επίσης και για τις οικογένειες των χρηστών επειδή τα μολυσμένα ναρκωτικά θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο και τις ζωές των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Και τότε τα μέλη της οικογένειας συνειδητοποίησαν ότι και οι ίδιοι ήσαν εν δυνάμει θύματα ραδιενεργούς μόλυνσης από τα ναρκωτικά που έμπαιναν στα σπίτια τους και ευρέθησαν προ του διλήμματος εάν έπρεπε να καταδώσουν το χρήστη, αλλά συγγενή τους, στις αρχές ή όχι.
Τότε……………………………………………..


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο
Πως θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας
Ποιο είναι το σύστημα απάντησης (1+1)

Συμπέρασμα: Για χρόνιους χρήστες ναρκωτικών ουσιών η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας τους συνεπάγεται όρια για θανατηφόρες εκθέσεις σε πλουτώνιο σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού

No comments: