Saturday, 21 May 2011

Πυρηνικά απόβλητα στο Κόσσοβο

ΣΕΝΑΡΙΟ-SDS/Δημόσια Υγεία
Paris JM
Πριν αρκετά χρόνια, από το Gorloben της Γερμανίας, εκεί που η χώρα αυτή αποθηκεύει τα απόβλητα προσωρινά, ξεκίνησε αθόρυβα και μυστικά ένα μεταφορικό κονβόι αποτελούμενο από είκοσι ντεπόζιτα (castors) γεμάτα με ραδιενεργά απόβλητα από γερμανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, για νέους, φαινομενικά ασφαλείς προορισμούς, για ορυχεία σε Κόσσοβο και Metohija.
Αν και το ίδιο το κονβόι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε δεν ενδιαφέρουν εμάς, οι συνέπειες του είναι μάλλον σοβαρές και ενδιαφέρουν σίγουρα τις αρχές δημόσιας υγείας.

Κάτι δεν είχε πάει καλά τότε με την αποστολή αυτή γιατί μετά από κάποιο διάστημα κάποιοι από τους συνόδους των φορτίων άρχισαν να υποφέρουν από τις συνέπειες που παρουσιάζουν όσοι χρησιμοποιούν εκτεταμένα εξοπλισμό Ουρανίου. Σε σύνδεση δε με τα εκρηκτικά γεγονότα της εποχής κάποιοι έφτασαν να μιλούν για το Balkan War Syndrome, αλλά δεν έδωσαν συνέχεια. Πληροφορίες έλεγαν ότι το φορτίο αυτό έφτασε μέχρι το Κόσσοβο και το έκρυψαν καλά. Αυτά μόνο και τίποτα περισσότερο.

Τα χρόνια πέρασαν κάνεις δεν ασχολήθηκε πια με αυτό. Το γεγονός είχε ξεχαστεί για τα καλά όταν κάποια στιγμή ιατρική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών σε επιδημιολογική αποστολή στη περιοχή και με τα βοήθεια της τοπικής KFOR ήρθε αντιμέτωπη με μια ανεξήγητη κατάσταση.


Στα νοσοκομεία της περιοχής τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να καταγράφονται, με ολοένα ε αυξανόμενο ρυθμό, περιστατικά καρκίνου οστών και ήπατος αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία (της τόσο μεγάλης αύξησης).

Τότε είναι που κάτι απρόσμενο συνέβη.

Ο υποδιοικητής της KFOR, στον οποίο έφτασαν τελικά οι πληροφορίες, αναπήδησε. Κάτι του θύμισε.

Είχε περάσει ένα μεγάλο διάστημα στις προπαρασκευαστικές και εκπαιδευτικές επιτροπές του ΝΑΤΟ για μις νέα μονάδα CBRN και είχε ακούσει συζητήσεις για Ουράνιο και μια υπόθεση με κάτι βαρέλια με ουράνιο που είχαν φτάσει μυστικά στο Κόσσοβο. Τους είχε απασχολήσει τότε ο τρόπος που θα έπρεπε να αντιδράσει η μονάδα CBRN σε ενδεχόμενο ατύχημα. Ο ίδιος όμως το είχε θεωρήσει ένα απλό σενάριο τότε και δεν του είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία. Ένα σενάριο, πίστευε ότι ήταν τότε, και τίποτα άλλο.
Όμως σήμερα οι πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια του δεν του επέτρεπαν να τις αγνοήσει, για δεύτερη φορά. Φαίνεται ότι οι τότε συζητήσεις δεν σχετίζονταν με ένα απλά σενάριο αλλά κάτι σοβαρότερο. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει το θέμα επίμονα και αποφάσισε να ζητήσει υποστήριξη και πληροφορίες από την πρώην ομάδα του Στο λιμπερετς της Τσεχίας.

Η απάντηση από την πρώην ομάδα του CBRN δεν άργησε να φτάσει. Ήξεραν βλέπετε, λογω της σοβαρής γνώσης αλλά και εκπαίδευσης σε τέτοια περιστατικά, τι να κάνουν και έστειλαν αμέσως οδηγίες.

«Ψάξτε για τυχόν αποθήκες ουρανίου στη περιοχή», έλεγαν οι εντολές, «εφόσον το Κόσσοβο δεν διαθέτει πυρηνικό εργοστάσιο ή εταιρεία επεξεργασίας ουρανίου και τα περιστατικά που αναφέρθησαν είναι όλα εστιασμένα σε συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως και έγινε. Άρχισαν να ψάχνουν
Δεν τους πήρε πολύ να φτάσουν στην αιτία του προβλήματος και να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ να αναλάβουν το πρόβλημα.

Τι είχε συμβεί;

Τα βαρέλια με ουράνιο που είχαν φτάσει από τη Γερμανία είχαν αποθηκευτεί σε κάποιο εγκαταλελειμμένο ορυχείο της περιοχής.

Τα φορτία σφραγίστηκαν καλά. Και οι «συνοδοί» εξαφανίστηκαν.

Κάποια στιγμή όμως μια ομάδα λωποδυτών (κλέπτες μετάλλων) εντόπισε τα βαρέλια και άρχισε να τα σκαλίζει ελπίζοντας να βρει μέταλλα μέσα σε αυτά για να τα κλέψει και στη συνέχεια τα πουλήσει. Αντί για αυτό κατέφερε να παραβιάσει το σύστημα ασφάλειας στους (αρκετά απλό για αυτούς) και να τα ανοίξει. Το περιεχόμενος τους διεσπάρη και μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα που περνούσε κάτω από το ορυχείο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί το ουρανικό κα να μολύνει ολόκληρη τη γειτονική περιοχή. Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται το ένα μετά το άλλο. Η περιβαλλοντολογική καταστροφή ήταν τεραστία

Εντοπίστε τα ζητήματα δημόσιας υγείας που ανακύπτουν

No comments: