Wednesday, 11 May 2011

Ναρκωτικά ο λευκός θάνατος!

Κληρονόμου Ντίνα
Μία από τις φοβερές μάστιγες που εμφανίστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι αυτή που στην εποχή μας λέγεται ναρκωτικά. Πρόκειται πραγματικά για μια θανατηφόρα συνήθεια που εξαπλώνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου. Είναι γεγονός πως όλοι ανησυχούν πολύ για την εξάπλωση της χρήσεως ναρκωτικών. Δικαιολογημένα αφού αυτή η εξάπλωση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι απλώς σε δυσάρεστα υγιεινά αποτελέσματα, σε ασθένειες και σε θάνατο αλλά και σε κάτι πολύ χειρότερο, τον εκφυλισμό του ανθρώπου.

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Αυτό είναι το τέλος στο οποίο οδηγούν τα ναρκωτικά. Ο πνευματικός θάνατος του ανθρώπου. Η διαστροφή και η καταστροφή του πνευματικού του κόσμου. Τα τόσα πνευματικά χαρίσματα με τα αποία είναι προικισμένος ο άνθρωπος, με την χρήση ναρκωτικών φθείρονται και στο τέλος εξαφανίζονται. Και μεταβάλλεται πλέον σε ύπαρξη πεσμένη πιό κάτω από το επίπεδο του κτήνους, αφού ξεπέφτει απο την φυσική του κατάσταση και εκφυλίζεται ενώ τα κτήνη δεν παθαίνουν ποτέ κάτι τέτοιο.

Έχει λοιπόν ξεχωριστή βαρύτητα το θέμα των ναρκωτικών και πολύ περισσότερο για τους νέους ανθρώπους, που είναι η ελπίδα του μέλλοντος, η συνέχεια της φυλής μας. Γιατί είναι εκείνοι που πιο έυκολα ξεγελιούνται και παρασύρονται.

Όμως είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δεικνύουν σημαντική αύξηση των κατασχεθέντων ναρκωτικών ουσιών και αυτό σημαίνει ότι πολύ μεγαλύτερες ποσότητες διέρχονται από την χώρα μας προς άλλες χώρες της Δύσης ή εισέρχονται στην χώρα μας και διοχετεύονται για χρήση. Φυσική συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η ανεξέλεχτη αύξηση των τοξικομανών.

Τελικό συμπέρασμα λοιπόν από τα παραπάνω αναφερόμενα είναι πως εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή την υπόθεση είναι οι νέοι άνθρωποι. Ασχημάτιστοι ακόμη, χωρίς την πείρα της ζωής κυριαρχούμενοι από τα αισθήματα της ηλικίας τους πέφτουν, εύκολα θύματα των επιτηδείων εμπόρων και οδηγούνται έτσι στην καταστροφή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πολύ έντονα την παρουσία των ναρκωτικών ακόμα και μέσα στα σχολεία όπου οι αδύστακτοι έμποροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκήσουν την προσοχή μικρών παιδιών με διάφορα είδη γλυκών τα αποία περιέχουν αυτές τις παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες με μοναδικό σκοπό να αυξήσουν το ποσοστό αγοραστών αυτών των ουσιών ώστε το κέρδος τους να είναι αισθητά αυξημένο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν μας δείχνουν ότι δεν συγχωρείται καμία αδιαφορία για τα ναρκωτικά στην χώρα μας και ότι πράγματι κινδυνεύουμε αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα. Γι’αυτό λοιπόν θα ήταν ισχυρός ένας αγώνας εκ μέρους όλων, είναι σπουδαίο ζήτημα εναντίον των ναρκωτικών. Είναι ανάγκη όμως όλοι να κατανοήσουμε την σοβαρότητα αυτού του ζητήματος και να συμβάλουμε ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που παγματικά μας έχουν ανάγκη. Πρόκειται για την σωτηρία των νέων και του ίδιου μας του Έθνους. Οι κίνδυνοι συνεπώς με την χρήση ναρκωτικών είναι πολύπλευροι, διότι εκτός των ιατρικών, ψυχολογικών, οικονομικών και κοινωνικών, έχουν και εθνικές επιπτώσεις.

Ποιες είναι οι ναρκωτικές ουσίες;
Μετά από την κατατόπιση, όσον αφορά την κατάσταση που υπάρχει ως προς τα ναρκωτικά σήμερα, τόσο στον κόσμο, όσο και στην χώρα μας, πρέπει να γνωρίσουμε ποιά είναι τα ναρκωτικά.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Γενικώς είναι δυνατόν να τα κατατάξουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε εκείνα που προέρχονται από φυτικές ουσίες, είτε απ’τη φυσική τους μορφή, είτε σε επεξεργασμένη μορφή. Και εκείνα τα οποία παράγονται χημικά, συνθετικά, κυρίως απο τις φαρμακευτικές βιομηχανίες ή απο παράνομα χημικά εργαστήρια.

Αρχίζουμε από την πρώτη κατηγορία των ναρκωτικών, που παράγονταιαπό φυτικές ουσίες.

Το χασίσι, προέρχεται από το φυτό ινδική κάναβις (cannabis sativa). Είναι φυτό που περιέχει ρητίνη σε όλα τα μέρη του, ιδιαίτερα στα άνθη και τα φύλλα του. Η ρητίνη είναι εκείνη η οποία περιέχει το αλκαλοειδές κανναβίνη και δημιουργεί κατά το πλήστον τα ναρκωτικά αποτελέσματα στο οργανισμό του ανθρώπου.

Η λεγόμενη μαριχουάνα είναι και αυτή χασίς. Όμως δεν έχει υποστεί μεγάλη κατεργασία όπως το χασίσι. Επειδή λοιπόν η κατεργασία της μαριχουάνα είναι ελλιπής δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό δραστικών συστατικών. Τα συστατικά της αυτά ανέρχονται στο 2% ενώ του χασίς στο 10%. Οι καλύτερες ποιότητες χασίς παράγονται στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες χώρες όπως είναι γνωστό είναι κέντρα διεθνούς λαθρεμπορίου χασίς.

Η ηρωϊνη παράγεται από χημική επεξεργασία της μορφίνης. Είναι μία εξαιρετικά ισχυρή ναρκωτική ουσία και η δηλητηριώδης ικανότητά της είναι 7-10 φορές μεγαλύτερη από την μορφίνη. Θεωρείται δε ως το πλέον επικίνδυνο από όλα τα άλλα ναρκωτικά.

Το ecstasy ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων ναρκωτικών ουσιών, παράγεται σε εργαστήρια απο χημικούς, που εργάζονται για το οργανομένο έγκλημα. Το ecstasy δημιουργείται παραποιώντας την μοριακή δομή ορισμένων φαρμάκων και προϊόντων βιομηχανικής ή οικιακής χρήσης. Δυστυχώς το ecstasy είναι μια ουσία που προκαλεί ερεθισμό και ευφορία. Διώχνει την κούραση, την αίσθηση της πείνας και του ύπνου και κάνει το άτομο να αισθάνεται δραστήριο. Προκαλεί αλλοιώσεις στην αντίληψη και ο εξαρτημένος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον κίνδυνο. Επίσης δυσκολεύεται να εκφραστεί λογικά. Τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται όταν το ecstasy συνδιαστεί και με κάποιο άλλο ναρκωτικό ή με αλκοόλ. Δημιουργεί άμεση εξάρτηση και η χρόνια χρήση του γίνεται αιτία για ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η κοκαϊνη παράγεται από τα φύλλα του θάμνου ερυθρόξυλον της κόκας ο οποίος ευδοκιμεί στις θερμές χώρες της λατινικής Αμερικής κατόπιν επεξεργασίας. Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα ναρκωτικά που δημιουργεί ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Στο λαθρεμπόριο κυκλοφορεί ως λευκή σκόνη, σε υγρή μορφή ή σε μορφή χαπιού.

Οι αμφεταμίνες είναι μία από τις πιό επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Είναι ουσίες οι οποίες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και γι’αυτό δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης, βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και την διάθεση για εργασία, ακόμα και αύξηση των μυϊκών δυνάμεων.

Τα βαρβιτουρικά αντιθέτως πρός τις αμφεταμίνες επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Γι’αυτό χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού συστήματος προς κάθε επιθυμιτό βαθμό από την ελαφρά αταραξία εως την βαθειά αναισθησία.

Το Yaba έχει ήδη κάνει την εμφάνησή του στην ελλάδα όπως και κάθε άλλο χάπι πoυ προέρχεται από το εξωτερικό και υπόσχεται έντονες βραδιές με ατελείωτο χωρό. Άλλωστε οι ασιατικές κοινότητες είναι πολυπληθείς στην χώρα μας και η επικοινωνία τους με την Μπούρμα και την Ταϊλάνδη, απ’όπoυ το ναρκωτικό φτάνει στη Γηραιά Ήπειρο και την Αμερική, είναι εύκολη. Ήδη τα παράνομα εργαστήρια που παράγουν τόνους ecstasy στην Βρετανία προσπαθούν να «διαβάσουν» την συνταγή για να διοχετεύσουν μεγάλες ποσότητες στην όλο και πιό απαιτητική αγορά της νύχτας, καθώς οι εισαγόμενες δεν επαρκούν!

Όμως για την παραγωγή απαιτούνται ελάχιστα πράγματα κι έτσι τα μυστικά εργαστήρια πολλαπλασιάζονται κάθε τόσο ένω με την συνεχή μετακόμισή τους είναι αδύνατον να τις εντοπίσουν.

Οι ειδικοί στα εργαστήρια των κρατικών υπηρεσιών όλης Ευρώπης και των Η.Π.Α. που προσπαθούν να αποκρυ- πτογραφήσουν την συνταγή του νέου ναρκωτικού, διαπιστώνουν πως δεν είναι σταθερή! Τα συστατικά του Yaba και ο τρόπος κατασκευής διαδόδονται απο στόμα σε στόμα ή μέσω του internet. Κ έτσι πάντα κάτι αλλάζει όπως στο "σπασμένο τηλέφωνο”! Κατά το 80% το νέο ναρκωτικό είναι καθαρά μεταμφεταμίνη. Στο υπόλοιπο 20% έχουν ανιχνευθεί παράγωγα ηρωίνης, καφεϊνης και συστατικά που μπορεί ευκολα κάποιος να βρεί στο σπίτι του και να τα ανακατέψει όπως μεταξύ άλλων υλικών καθαρισμού. Εύκολα ανατιλαμβάνεται οποιοσδήποτε ότι τα συστατικά αυτά είναι απο μόνα τους επικύνδινα για την υγεία. Πόσο μάλλον όταν συνδιαστούν σένα μικρό χαπάκι που μπορεί να καταπιεί με λίγο νερό νομίζοντας ότι παίρνει ecstasy.

Το Yαba είναι κατ’εξοχήν παραισθησιογόνο και διακινείτε σε μικροσκοπικά πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις όπως του ecstasy στην επιφάνειά τους. Η αύξηση των καρδιακών παλμών και η εφίδρωση, που είναι τα πρώτα συμπτώματα, έρχονται γρήγορα και κάνουν το χρήστη να πιστεύει ότι το χάπι που πήρε ήταν ecstasy... όμως, έπειτα από λίγο αρχίζει μια σειρά δυσάρεστων παρενεργειών. Ο χρήστης αρχίζει να έχει έντονες και ανησυχητικές παραισθήσεις. Πιό συνηθισμένες είναι αυτές που αποκαλούνται "ιπτάμενα” ή “μανιασμένα ζουζούνια”. Νιώθει δηλαδή ότι στο δέρμα του έχουν τρυπώσει έντομα, τα οποία ελλίσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπαθώντας να βρουν διέξοδο. Παράλληλα ο χρήστης γίνεται εξαιρετικά ευέξαπτος αφυδατώνεται συνεχώς πέφτει σε μελαγχολία και παθαίνει κατάθλιψη. Η αϋπνία που μπορεί να κρατήσει μέρες τον κάνει να νιώθει την παράνοια να χτυπάει "την πόρτα του μυαλού του” και έχει έντονες τάσεις αυτοκτονίας! Η συχνή χρήση του Yαba προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες και το συκώτι, μόνιμες παραισθήσεις και σχιζοφρένεια. Κρούσματα θανάτου δεν έχουν αναφερθεί, αλλά οι ειδικοί λένε ότι σύντομα θα υπάρξουν!

Τα τραγικά αποτελέσματα!

Το μεγάλο δόλωμα για να μπεί κανείς στον κόσμο των ναρκωτικών είναι οι υποτειθέμενοι «παράδεισοι», μέσα στους οποίους υποτείθεται θα ζήσει με την χρήση τους.

Το πρώτο από τα φοβερά αποτελέσματα της χρήσεως των ναρκωτικών ουσιών είναι η δημιουργούμενη εξάρτηση. Η παγίδευση δηλαδή του ατόμου απο το ναρκωτικό, ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η διακοπή της χρήσεως του. Εξάρτηση έχουμε αφ’ενός μεν ψυχική και αφ’ετέρου δε σωματική.

Η ψυχική εξάρτηση είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία το ναρκωτικό λόγω των αισθημάτων ικονοποίησης που δημιουργεί, δημιουργεί ταυτόχρονα και ψυχική ώθηση προς επανάληψη της χρήσεως. Η σωματική ή φυσική εξάρτηση είναι κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνεται έντονη διαταραχή του σωματικού οργανισμού, οταν η χορήγηση ναρκωτικών διακόπτεται ή δεν παρέχεται σε επαρκείς δόσεις. Κατά την χρήση των ναρκωτικών ο οργανισμός αποκτά την ανάγκη να τροφοδοτείται απο τις τοξικές ουσίες που περιέχουν. Η ζωή και η ενέργεια των κυττάρων του εξαρτάται πλέον από το δηλητήριο των ναρκωτικών. Όταν λοιπόν στερηθεί τις τοξικές αυτές ουσίες, ή δεν του δοθούν στην ποσότητα που απαιτεί , τότε επαναστατεί με πλήθος εκδηλώσεων. Η επανάσταση αυτή λέγεται σύνδρομο αποστερήσεως. Αυτό εκδηλώνεται με παθολογική μυδρίαση, δηλαδή τη διαστολή της κόρης του ματιού, ταχυκαρδία, ρίγος, άφθονο ιδρώτα, άγχος, παραισθήσεις, εμετούς, διάρροια, πόνους στην ράχη και την κοιλιά. Αντιλαμβανόμαστε βάβαια εξ’όλων αυτών ότι η διακοπή λήψεως των ναρκωτικών γίνεται κατ’εξοχήν δύσκολη εώς αδύνατη.

Γι’αυτό και οι ναρκομανείς που συλλαμβάνονται ή επιθυμούν να διακόψουν την χρήση έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης, και ποτέ δεν πρέπει να στερούνται απότομα τα ναρκωτικά διότι ο θάνατος είναι πιθανός με αυτή τη στέρηση.

Ανοχή είναι η κατάσταση του οργανισμού εκείνου που χρησιμοποιεί ναρκωτικά κατά την οποία ο οργανισμός εξοικιώνεται σιγά, σιγά με το ναρκωτικό που λαμβάνει και δεν δημιουργούνται πλέον τα αρχικά αποτελέσματα που επιθυμεί ο ναρκομανής. Επειδή όμως τα αναζητά οπωσδήποτε λόγω της ψυχικής και σωματικής του εξαρτήσεως, αναγκάζεται να να αυξάνει συνεχώς και περισσότερο την δόση του ναρκωτικού, ώστε να πετύχει τα επιθυμιτά αποτελέσματα.

Υπάρχει ακόμη και η αντιστρόφως ανοχή κατά την οποία η δραση του ναρκωτικού εκδηλώνεται αμέσως με την λήψη ελάχιστης ποσότητας τοξικών ουσιών. Ας προσθέσουμε και τον όρο εθισμός που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τα παραπάνω αποτελέσματα από την συνεχή χρήση των ναρκωτικών.

Ο πρώτος καιρός , οι πρωτες 6-8 ώρες μετά την χρήση τιυ ναρκωτικού και οι πρώτοι λίγοι μήνες φαίνονται να δικαιώνουν εκείνον που προχώρησε στην περιοχή του υποτειθέμενου παραδείσου. Διότι επί την επήρεια του ναρκωτικού τα νέα θύματα αισθάνονται τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές τους δυνάμεις να λειτουργούν άριστα και είναι ενθουσιασμένοι γι’αυτό. Μετά όμως από το σύντομο αρχικό χρονικό διάστημα και τους τεχνητούς παραδείσους ακολουθεί μία αλλαγή στον άνθρωπο ο οποίος λόγω της καταχρήσεως γίνεται απαθής, αδιάφορος, παθαίνοντας ακόμη και ολλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του. Δεν παρακολουθεί τις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής, τις δυσκολίες που περνά για να επιβιώσει. Δεν περιποιείται τον εαυτό του, παραμελεί την καθαριότητά του, μένει αξύριστος, γυρίζει με σχισμένα και λεκιασμένα ρούχα στους δρόμους σαν χαμένος δίχως κανένα σκοπό.

Όπως είδαμε η επίδραση των ναρκωτικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ολέθρια και τα αποτελέσματα φοβερά και απολύτως καταστρεπτικά. Από την πρώτη στιγμή της λήψεως ναρκωτικών ο οργανισμός φθείρεται. Τα διλητήρια των ναρκωτικών επιδρούν ανεπανόρθωτα τις περισσότερες φορές και οδηγούν με κάθε βεβαιότητα στην πλήρη κατάρρευση του οργανισμού και τον τραγικό θάνατο εάν δεν προλάβει κανείς να το σταματήσει.

Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι άνθρωποι που κατελήφθησαν από το πάθος των ναρκωτικών και αντιλαμβάνονται το σφάλμα τους, δεν βρίσκουν άλλη λύση από την αυτοκτονία. Κ έτσι ο θάνατος από τα ναρκωτικά πολλαπλασιάζεται. Τα όσα αναφέρθηκαν εώς εδώ για τις επιδράσεις των ναρκωτικών στον οργανισμό και την υγεία των τοξικομανών είναι καθαρά γενικής φύσεως.

Οι πηγές από τις οποίες συγκεντρώθηκαν οι πληροφορίες είναι κυρίως έντυπα και αποσπάσματα εφημεριδών τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά διαστήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ακόμη μία συνέντευξη από πρώην χρήστη ναρκωτικών που πάρθηκε από εμένα προσωπικά ήταν επίσης αρκετά οφέλιμη ώστε να συνταχθεί το ερώτημα των τραγικών αποτελεσμάτων των ναρκωτικών.
http://lyk-skalas.att.sch.gr/Drugs.htm

No comments: