Wednesday, 13 October 2010

Χιλή: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

cbsnews on livestream.com. Broadcast Live Free

Ζωντανά!
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός των 12 πρώτων μεταλλωρύχων από το ορυχείο στη Χιλή.
Η υγεία των μεταλλωρύχων που μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη νότια Χιλή είναι «αρκετά καλή», δήλωσε σήμερα ο Xιλιανός υπουργός Υγείας Τζέιμι Μάναλιχ.

Σε γενικές γραμμές πάσχουν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, όμως οι γιατροί δεν ανησυχούν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αναρρώσει ικανοποιητικά έπειτα από λίγη ξεκούραση χωρίς να χρειαστεί να τους χορηγηθούν φάρμακα», δήλωσε ο Μάναλιχ στους δημοσιογράφους.

Οι πρώτοι δύο μεταλλωρύχοι που βγήκαν στην επιφάνεια της γης, ο Φλορένσιο Άβαλος και ο Μάριο Σεπούλβεδα, έχουν ήδη εξεταστεί από δερματολόγο και οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο της πόλης Κοπιάπο, ενώ έκαναν και ακτινογραφίες.

«Ολα πάνε εξαιρετικά καλά», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Μάναλιχ επισήμανε πάντως ότι μερικοί μεταλλωρύχοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και ο Μάριο Γκόμεζ, δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες ούτε με εκείνους», πρόσθεσε ο Μάναλιχ, ενώ υπογράμμισε πως «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα απ΄ότι τα είχαμε σχεδιάσει».

Οι μεταλλωρύχοι που παραμένουν στο ορυχείο είναι κουρασμένοι, όπως δήλωσε υπουργός, κυρίως επειδή έχουν κοιμηθεί λιγότερο τις τελευταίες ημέρες, ενώ αντιμετωπίζουν πολύ καλά την επιχειρήση διάσωσης παρόλο που αρκετοί θα παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια της γης για ακόμα 24 ώρες.

Ο θαλαμίσκος Φοίνικας δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Στη μέση της νύχτας της έγινε μία συντήρηση, «αλλά δεν έχει υποστεί βλάβες» και τα συστήματα επικοινωνίας του λειτουργούν πολύ καλά, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ισχυρότεροι ή αποδυναμωμένοι; Αλλαγμένοι για πάντα

Μετά τη δοκιμασία των 68 ημερών στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, τις 17 εκ των οποίων χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, οι 33 μεταλλωρύχοι του Σαν Χοσέ θα βγουν, άλλοι πιο δυνατοί, άλλοι πιο εύθραυστοι, αλλά αλλαγμένοι για πάντα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η ψυχολογική υποστήριξη που θα τους προσφερθεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών θα είναι εκτεθειμένη σε πλήθος παρεμβολών, από τους συγγενείς, από τα μέσα ενημέρωσης, και στην εφήμερη διασημότητα.

«Η προηγούμενη ζωή τους έχει τελειώσει», λέει ο Ενρίκε Τσία, ψυχολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, σύμφωνα με τον οποίο οι μεταλλωρύχοι θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της αναπροσαρμογής κατά τη διάρκειά μιας μετα-τραυματικής περιόδου «γεμάτης κινδύνους».

«Όταν σου αλλάζουν ξαφνικά όλες τις συνθήκες ζωής, πρέπει να ξαναπροσαρμοσθείς και να ανακαλύψεις τις δεξιότητες που σε βοηθούν να το αντιμετωπίσεις».

«Ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο έχει σκεφτεί την προσωπική του κατάσταση... τι έχει κάνει στη ζωή του και τι δεν έχει κάνει, και αυτό θα πρέπει επίσης να τους συνοδεύσει», επισημαίνει από την πλευρά της η Μαργκαρίτα Λούμπατ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Οι 33 μεταλλωρύχοι διαχειρίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον εφιάλτη επί σχεδόν δύο μήνες μέχρι τη σωτηρία τους.

Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία τους, όπως κακώσεις των οφθαλμών, δερματικά προβλήματα, οδοντικοί πόνοι. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στο νοσοκομείο όπου θα νοσηλευθούν επί 48 ώρες και θα υποβληθούν σε μία σειρά προγραμματισμένων εξετάσεων.

Παράλληλα, οι 33 θα δεχθούν ψυχολογική υποστήριξη επί τουλάχιστον έξι μήνες «κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πιθανόν να υπάρξουν στιγμές θλίψης ή κατάθλιψης», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάιμε Μανάλιτς.

Διασώστες κατέβηκαν στους μεταλλωρύχους

Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία. Χρειάστηκαν 17 λεπτά για να κατέβει με το θαλαμίσκο, ενώ οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι. Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ' εαυτή του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο και εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε «η πίστη κίνησε βουνά».

«Να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν ως εργάτη, μεταλλωρύχο»

Ο Μάριο Σεπούλβεδα, ο δεύτερος χιλιανός μεταλλωρύχος που έφθασε σήμερα στην επιφάνεια της γης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του 68ήμερου εφιάλτη ήταν μαζί «με τον Θεό και τον Διάβολο».

«Ήμουν με τον Θεό και με τον Διάβολο», είπε ο Μάριο Σεπούλβεδα έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε έναν ολιγόλεπτο μονόλογο μπροστά στις κάμερες, ο οποίος μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χιλής. «Τσακώθηκα μαζί τους».

«Έπιασα το χέρι του Θεού, ήταν το καλύτερο. Ήξερα πάντα ότι ο Θεός θα μας σώσει», είπε ο 39χρονος μεταλλωρύχος, φανερά συγκινημένος, σε υπερδιέγρεση και μιλώντας χωρίς διακοπή, ζήτησε να μην αντιμετωπίσουν τους 33 «σαν να είναι καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι» «...παρακαλώ. Θέλω να με αντιμετωπίσουν ως μεταλλωρύχο».

«Θέλω να συνεχίσουν να με αντιμετωπίζουν ως τον Μάριο Αντόνιο Σεπούλβεδα, εργάτη, μεταλλωρύχο. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι διότι πιστεύω ότι έχω γεννηθεί για να πεθάνω στη δουλειά. Και είμαι υπερήφανος για την διαπαιδαγώγησή μου».

Ο μεταλλωρύχος απηύθυνε έκκληση «για μεταβολές στον κόσμο της εργασίας, που δεν μπορεί να παραμείνει στη σημερινή του κατάσταση».

Εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τους διασώστες, οι οποίοι αρχικά έκαναν έρευνες επί 17 ημέρες για να εντοπίσουν τους 33 μεταλλωρύχους ζωντανούς και στη συνέχεια έστησαν και πραγματοποίησαν αυτήν την τεράστια επιχείρηση σωτηρίας είπε: «Μας έβγαλαν. Εμείς βάλαμε τους εαυτούς μας, την τρέλα μας, την εμπειρία και την καρδιά μας του μεταλλωρύχου, αλλά οι επαγγελματίες έβαλαν όλα τα υπόλοιπα...Είναι απίστευτο, στα 700 μέτρα και μας έβγαλαν».

Ο μεταλλωρύχος τελείωσε τον μονόλογό του λέγοντας: «Η ζωή μού φέρθηκε σκληρά, αλλά έμαθα...».

Ο Μάριο Σεπούλβεδα μεταφέρθηκε μαζί με τον πρώτο διασωθέντα συνάδελφό του Φλορένσιο Αβαλος με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Κοπιάπο.

Ευφορία εξέφρασε ο πρόεδρος Πινιέρα

Δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ευφορία του ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, μετά την ανάβαση του πρώτου μεταλλωρύχου από τους 33 που παρέμεναν παγιδευμένοι 622 μέτρα κάτω από τη γη εδώ και δύο μήνες στην επιφάνεια.

«Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό», είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη Τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.

Η επιχείρηση καλύπτεται από εκατοντάδες Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους.

Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για «μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ... Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων». Ευχαρίστησε «το θεό» και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος «νοιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι».

Η κυβέρνησή του, συνέχισε, θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς.

Ο Πινιέρα έκανε λόγο για το «μαγικό αριθμό 33»: 33 εργαζόμενοι, ενώ τα ψηφία της ημερομηνίας που άρχισε η επιχείρηση [13.10.10] αθροιζόμενα δίνουν 33.

«Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες, που δεν ξέραμε αν είναι ζωντανοί, δεν ξέραμε αν είναι νεκροί... Δεσμευτήκαμε να τους αναζητήσαμε, και κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας».

Ο Πινιέρα αγκάλιασε, μετά την οικογένειά του, τον πρώτο μεταλλωρύχο που διασώθηκε, Φλορένσιο Άβαλος, υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Ο Άβαλος, πατέρας δύο παιδιών, που ανέπνευσε καθαρό αέρα για πρώτη φορά μετά από 68 ημέρες, φαινόταν πολύ καλά. «Είναι θαύμα», έλεγε ένας συγγενής του Άβαλος.

Ο Σεπούλβεδα, ο δεύτερος μεταλλωρύχος, είχε αρχίσει να φωνάζει από χαρά πριν καν φθάσει στην επιφάνεια -προκαλώντας γέλια στα μέλη της οικογένειάς του.

Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.

Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Μεταφέρονταν, με «παλόμας» («περιστέρια», κάψουλες μήκους 1,5 μέτρου και πλάτους 10 εκατοστών) τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν.

Αρχικά πιστευόταν ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ως τον Δεκέμβριο -αλλά τελικά ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν ως και ειδικοί της NASA, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, για να βοηθήσουν τους μεταλλωρύχους να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση των ΜΜΕ όταν βγουν στην επιφάνεια. Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής και μηχανικοί της εταιρίας Codelco σχεδίασαν και κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους θαλάμους, με συσκευές οξυγόνου και εξοπλισμό, ειδικά για τις συνθήκες στο ορυχείο, υπό ασφυκτική πίεση -δεν υπήρχε χρόνος να δοκιμαστούν. Αλλά ο θάλαμος Φοίνιξ δούλεψε. Ειδικοί είχαν μελετήσει το ρυθμό της ανάβασης ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι παγιδευμένοι πρόβλημα υγείας.

Θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


No comments: