Tuesday, 20 July 2010

Δημιουργείται Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Μετά την εκλογή της Δρος Στέλλας Καννά - Μιχαηλίδου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Κύπρος μπήκε πια στην πορεία διαμόρφωσης πολιτικής ασφάλειας των τροφίμων και προσανατολίζεται προς τη δημιουργία Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων.

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, είπε πως «η επιλογή της κ. Μιχαηλίδου στο ΔΣ της EFSA, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης αρκετών υποψηφιοτήτων, τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο, αλλά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα, στο οποίο η Δρ Μιχαηλίδου υπηρέτησε για 30 χρόνια και αφυπηρέτησε από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου».

Ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρουσία της Κύπρου στο ΔΣ της EFSA μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική με προστιθέμενη αξία σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην επίτευξη των στόχων της μετεξέλιξης του Γενικού Χημείου του Κράτους σε περιφερειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και περιβάλλοντος υγείας, καθώς επίσης και στη δημιουργία της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η Κύπρος είναι γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το σημείο εισόδου των τροφίμων στην ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης.

«Ως τέτοια χώρα και με αυτήν τη γεωγραφική μας θέση έχουμε σοβαρό ρόλο και ευθύνη για τον έλεγχο των προϊόντων που καταναλώνονται από τους πολίτες της Ε.Ε.

Η ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών τροφίμων και κατά συνέπεια στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου είναι απόλυτα επιβεβλημένη», τόνισε.

Επιστημονικό υπόβαθρο για αποφάσεις

Από την πλευρά της, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως επιθυμεί να συμβάλει στο ρόλο της EFSA στις νέες προκλήσεις, ώστε να ενισχυθεί ο αντίκτυπος εκτίμησης κινδύνου πάνω στη διαδικασία λήψης απόφασης».

«Να δίνουμε επιστημονικές γνωματεύσεις σε εκείνους που αποφασίζουν, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Να μετουσιώνουμε, δηλαδή, την επιστημονική γνωμάτευση σ' ένα εργαλείο που θα βασίζεται στην επιστήμη και θα μπορεί εκείνος ο οποίος θα πάρει την απόφαση να έχει όλη την εικόνα μπροστά του», είπε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να προωθήσει την ένταξη των αρχών της προφύλαξης ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα των νέων τεχνολογιών. Δεν τις αρνιόμαστε, όμως θα πρέπει να τις εκτιμήσουμε σωστά», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, αναφερόμενη στις προκλήσεις της EFSA, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κανονιστικού πλαισίου για τα αποκαλούμενα «νέα τρόφιμα» (novel foods).

Αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες στην ασφάλεια τροφίμων, όπως τη νανοτεχνολογία, την κλωνοποίηση και τη γενετική μηχανική, υποδεικνύοντας την ανάγκη για την ύπαρξη σωστής εκτίμησης των κινδύνων, αλλά και της θεσμοθέτησης ενός κανονιστικού πλαισίου.

Σε εξέλιξη η δημιουργία της Αρχής

Σε ερώτηση, αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της ίδρυσης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως το όλο θέμα είναι υπό εξέλιξη μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας.

Είπε πως η δημιουργία της Αρχής συνεπάγεται αύξηση προσωπικού και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση της Κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων.

Διευκρίνισε, όμως, ότι το ζήτημα δεν αναβάλλεται, προσθέτοντας ότι αναμένεται η μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο στελέχωσης της Αρχής και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί.

«Ήδη αναπτύχθηκε και θεωρώ ότι έχει αναβαθμιστεί η συνεργασία των διαφόρων φορέων και έχει σε μεγάλο βαθμό αναπτυχθεί. Εκείνο που απομένει τώρα, θα έλεγε κάποιος, είναι η ομπρέλα που θα καλύψει το συντονισμό», κατέληξε. \
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/288026

No comments: