Monday, 31 May 2010

Σενάρια τρόμου στα Βαλκάνια

Σε θέσεις μάχης οι παραστρατιωτικές ομάδες Σλάβων και Αλβανών στα Σκόπια.Ποιοι και γιατί επιδιώκουν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.Με εύθραυστο βάζο, έτοιμο να πέσει και να σπάσει σε πολλά κομμάτια, παρομοιάζεται η κατάσταση στα αλβανόφωνα χωριά των Σκοπίων και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Αρατσίνοβο, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Η ένταση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι πλέον στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 20 ημέρες ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, από τη μια πλευρά, και οι αλβανικές εθνικιστικές οργανώσεις, από την άλλη, να βρίσκονται στην κυριολεξία με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου όταν και αναπτύχθηκε γύρω από αυτό μεγάλος αριθμός των σκοπιανών ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να συλληφθεί ο Μ. Ατζβάζι, ένα από τα πλέον καταζητούμενα άτομα στη γειτονική χώρα και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Εθνικός Αλβανικός Στρατός» (AKSH).Το χωριό Αρατσίνοβο βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και αναπτύχθηκε γύρω από αυτό μεγάλος αριθμός των σκοπιανών ειδικών δυνάμεων.Πρόκειται για μια οργάνωση που διαθέτει ισχυρούς πυρήνες και καλά κρυμμένα οπλοστάσια στο έδαφος των Σκοπίων, η οποία, αποτελώντας συνέχεια του «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK), έχει συγκεντρώσει στις τάξεις της πολλούς από τους βετεράνους των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία το 1999.
Με καλυμμένα τα πρόσωπα και φέροντας βαρύ οπλισμό, οι σκοπιανές ειδικές δυνάμεις, παρά την κινητοποίησή τους, δεν κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τον Ατζβάζι, αφού ξέφυγε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους πυροβολώντας και βρίσκοντας εν συνεχεία καταφύγιο στους γύρω ορεινούς όγκους. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ηγετικά μέλη του AKSH καλούν τις σκοπιανές δυνάμεις να φύγουν από την περιοχή, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «νέα επιστράτευση» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι της περιοχής. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η απειλή για εκδίκηση που εξαπέλυσε ένας εκ των επικεφαλής των Αλβανών «ανταρτών» της εξέγερσης του 2001, ο Χ. Σακιουΐρι, γνωστός και ως «διοικητής Hoxha», καλώντας τους αλβανόφωνους της περιοχής να πάρουν τα όπλα.Ορμητήριο ανταρτώνΟ ίδιος ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου αλβανι- κού κόμματος «DPA», Μ. Θάτσι, είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ότι στοχεύει στη διάλυση της ΠΓΔΜ.
Να σημειώσουμε ότι το Αρατσίνοβο αποτέλεσε το βασικότερο ορμητήριο των Αλβανών «ανταρτών» κατά τη διάρκεια της αλβανικής εξέγερσης στα Σκόπια, το 2001, και έκτοτε βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εκεί, μάλιστα, έλαβε χώρα και το περιστατικό που αν και έκλεισε ουσιαστικά τις συγκρούσεις Αλβανών και Σλάβων το 2003, κινδύνεψε «να βάλει φωτιά» στις σχέσεις των Σκοπίων με ΝΑΤΟ, Αμερικανούς και Βρετανούς το 2009. Να θυμίσουμε ότι, όπως περιγράφεται στη λεγόμενη Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια που εκδόθηκε προ δύο περίπου μηνών, το 2003 στο Αρατσίνοβο ο στρατός των σλαβόφωνων είχε περικυκλώσει 200 περίπου Αλβανούς αντάρτες, αλλά μετά από παρέμβαση του ΝΑΤΟ οι σκοπιανές δυνάμεις δεν εισέβαλαν στο χωριό, αφήνοντας περιθώριο στους 200 ένοπλους να διαφύγουν προς το Κόσοβο. Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται πως ανάμεσα στους 200 Αλβανούς υπήρχαν και οι εκπαιδευτές τους, Άγγλοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μάλιστα στη βιασύνη τους να εγκαταλείψουν την περιοχή άφησαν πίσω τους αποδεικτικά στοιχεία, όπως δορυφορικά τηλέφωνα και άλλο υπερσύγχρονο εξοπλισμό.Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ούτως ή άλλως κακές σχέσεις Αλβανών και Σλάβων έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, δεδομένων των όλο και περισσότερων επιχειρήσεων που διεξάγουν οι σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας στα αλβανόφωνα χωριά της χώρας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Καρντάκου, εντός της οποίας βρίσκονται πολλά χωριά κατοικούμενα κυρίως από Αλβανούς και πάλι κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, οι έλεγχοι της αστυνομίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι δε αστυνομικοί κυκλοφορούν πάνοπλοι, φορώντας κουκούλες και σε αρκετές περιπτώσεις και αλεξίσφαιρα γιλέκα, κάνοντας συνεχώς προσαγωγές και ανακρίσεις, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν κρησφύγετα και οπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν εντός του σκοπιανού εδάφους.

Παράθεση:
Η ένταση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα ειδικές δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ και αλβανικές εθνικιστικές οργανώσεις να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναλειτουργία όλων σχεδόν των αστυνομικών τμημάτων που λειτουργούσαν στα χωριά της περιοχής έως το 2001, όταν και καταργήθηκαν με βάση τη Συμφωνία της Αχρίδας. Τα συγκεκριμένα τμήματα, σύμφωνα με ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «DPA», χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι διεξαγωγής πολύωρων ανακρίσεων και τρομοκράτησης των αλβανόφωνων κατοίκων της περιοχής.Βαριές κατηγορίες
Παράθεση:
Ο «Εθνικός Αλβανικός Στρατός», που αποτελεί συνέχεια του «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK), διαθέτει ισχυρούς πυρήνες και καλά κρυμμένα οπλοστάσια στο έδαφος των Σκοπίων Να προσθέσουμε, επίσης, ότι μόλις πριν από έξι μήνες ο ίδιος ο πρόεδρος του «DPA», Μ. Θάτσι, είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ότι στοχεύει στη διάλυση της ΠΓΔΜ, μη εφαρμόζοντας τη Συμφωνία της Αχρίδας, χαρακτηρίζοντας την πολιτική που ακολουθεί «ακραία, εθνικιστική και ναζιστική». Οι Αλβανοί κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για προσπάθεια εκφοβισμού τους, κάνοντας αναφορά σε σλαβικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν υπό την ανοχή των επίσημων Αρχών των Σκοπίων, με απώτερο στόχο την τρομοκράτηση του αλβανικού πληθυσμού.
Η πλέον σημαντική από αυτές τις ομάδες είναι η λεγόμενη «Κομιτέτ» (Κομιτατζήδες). Μια οργάνωση με πολλές επιθέσεις στο ενεργητικό της, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη στην περιοχή Νέρεζ της πόλης των Σκοπίων, τη μόνη συνοικία της πόλης όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο. Τα μέλη της Κομιτέτ πραγματοποίησαν επιθέσεις σε σπίτια και αυτοκίνητα Αλβανών, εκδιώκοντας και ξυλοκοπώντας τους ιδιοκτήτες τους. Η συγκεκριμένη οργάνωση, μάλιστα, με τηλεφωνήματά της είχε νωρίτερα ενημερώσει τους Σλάβους κατοίκους της περιοχής να πάρουν τα αυτοκίνητά τους από τους γύρω δρόμους καθώς θα γίνονταν επεισόδια.Ο καταλυτικός ρόλος του ΚοσόβουΌπως είναι φανερό, οι σχέσεις των δύο εθνοτήτων στα Σκόπια έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, γεγονός που ίσως να εξηγεί και τη μέχρι στιγμής ευλαβική προσήλωση του Γκρούεφσκι στη διαιώνιση της αντιπαράθεσής του με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι κατʼ αυτό τον τρόπο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη της χώρας του από τα εσωτερικά προβλήματα και τις συγκρούσεις που υποβόσκουν στις αλβανόφωνες περιοχές, μεταφέροντας την αντιπαράθεση από το Βορρά στο Νότο: Από το Κόσοβο, το οποίο δεν παύει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την έναρξη μιας διαδικασίας διάλυσης της ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα, η οποία ως κράτος-μέλος και της ΕΕ όχι μόνο δεν τρέφει αλυτρωτικές διαθέσεις έναντι των Σκοπίων, αλλά συντηρεί σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία τους.
Ο ρόλος του Κοσόβου στις εσωτερικές εξελίξεις των Σκοπίων θεωρείται καταλυτικός, αφού μέσα στις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας του είναι η ένωσή του με το κομμάτι της ΠΓΔΜ όπου πλειοψηφούν οι αλβανόφωνοι, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών, με τη συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της χώρας του από τα εσωτερικά προβλήματα και τις συγκρούσεις που υποβόσκουν στις αλβανόφωνες περιοχές, μεταφέροντας την αντιπαράθεση από το Βορρά στο Νότο.Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι ο Α. Αχμέτι, συμμετέχων στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι και πολιτικός ηγέτης των Αλβανών της ΠΓΔΜ, το 1999, φέρεται να ήταν εκ των ηγετικών στελεχών της παράνομης μυστικής υπηρεσίας «SHIK», γνωστής ως Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσόβου, μαζί με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χ. Θάτσι. Ο Αχμέτι ηγούνταν του παραρτήματος της «SHIK» στην ΠΓΔΜ, ενώ, ακολούθως, διατέλεσε διοικητής των ένοπλων σχηματισμών των Αλβανών της ΠΓΔΜ, και στη συνέχεια το κόμμα του («Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη» – «DUI») συμμετείχε στην κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη οργάνωση διέθετε παραρτήματα σε αρκετές ακόμη χώρες, ενώ ήταν αυτή που προετοίμασε το έδαφος για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2001 στα Σκόπια.«Ειρηνική εκκαθάριση»Οι κακές σχέσεις Αλβανών και Σλάβων έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, δεδομένων των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας στα αλβανό- φωνα χωριά της χώρας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η «SHIK» διατηρούσε διάφορα τμήματα, όπως το «Τμήμα Προπαγάνδας», το «Τμήμα Χρηματοδοτήσεων και Χορηγιών» και το «Τμήμα Διακεκριμένων Ανθρώπων, για την Προάσπιση των Συμφερόντων του Πολέμου», τόσο στο Κόσοβο όσο και στο εξωτερικό. Επί της ουσίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι οι δύο εθνότητες έχουν αρχίσει μια διαδικασία «ειρηνικής εθνικής εκκαθάρισης», από τα εδάφη όπου πλειοψηφεί το ένα ή το άλλο στοιχείο. Οι μεν Αλβανοί περιχαρακώνονται όλο και περισσότερο στη ζώνη τους, στα δυτικά της ΠΓΔΜ. Αυτοδιαχειρίζονται όλο και πιο πολύ τα εδάφη τους και οργανώνουν τις δικές τους δομές, με στόχο τη δημιουργία μιας εθνικά ομογενούς οντότητας. Αντίστοιχα, και οι Σλάβοι απομακρύνονται προς τα ανατολικά της χώρας, πυκνώνοντας με το στοιχείο τους τις εκεί περιοχές, εξαναγκάζοντας τους Αλβανούς σε φυγή. Ήδη η εξαιρετικά περιορισμένη εκπροσώπηση του αλβανικού στοιχείου στη δημόσια διοίκηση και η προσπάθεια να καθιερωθούν χωριστές βάρδιες στα σχολεία για τους Αλβανούς και τους Σλάβους μαθητές κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Στον de facto, δηλαδή, διαμελισμό των Σκοπίων σε δύο εθνότητες, οι οποίες θα διαβιούν σε εθνοτικά «καθαρές» περιοχές. Η ειρηνική ή όχι συνέχιση της συγκεκριμένης διαδικασίας κρέμεται σε μία κλωστή, δεμένη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, στην άκρη της κάννης ενός όπλου…
Πηγή:Περιοδικό Επίκαιρα - ΤΟΥ Γιώργου Διονυσόπουλου

No comments: