Monday, 28 December 2009

Σενάρια Καταστροφής- Σειρά "Ο Τρομος"

Τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη σοκάρισαν τον ανυποψίαστο, για τις δυνατότητες της σημερινής τρομοκρατίας, μέσο πολίτη. Πολλά ειπώθηκαν και ακόμα περισσότερα έγιναν τα χρόνια που ακολούθησαν, τα οποία άλλαξαν εκ θεμελίων τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τις διάφορες πολιτισμικές υπο-ομάδες, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα με έκπληξη τις τρομακτικές, εγκληματικές και καταστροφικές δυνατότητες που κάποιες από αυτές κρύβουν μέσα τους.
Αυτές οι δυνατότητες είναι τόσο καλά κρυμμένες, όπως δείχνει η διεθνής αστοχία στον τρόπο αντίδρασής της, που κάνει αδύνατον τον εντοπισμό των αιτιών που τις προκαλούν. Είναι τόσες αβλεψίες που έχουν γίνει, που εάν ο αγώνας στην τρομοκρατία δεν τοποθετηθεί στο σωστό αλλά κυρίως στο ρεαλιστικό του πλαίσιο, φοβάμαι ότι δε θα είναι πολύ μακριά η μέρα που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της αντίδρασης του κόσμου με ό,τι αυτό μοιραία συνεπάγεται στα ήδη καταστρωμένα, παγκόσμια σχέδια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Χρειάζεται γρήγορα διέξοδος.

Έτσι και εγώ θέλοντας να προτείνω κάποια διέξοδο στην αγωνία που εκπέμπεται από το νέο, παγκοσμιοποιημένο πια, περιβάλλον και να δώσω κάποιες ερμηνείες πάνω στις εκρηκτικές αντιθέσεις του, αποφάσισα να γράψω αυτό το μυθιστόρημα, το πρώτο της σειράς «ΤΡΟΜΟΣ», με το οποίο επιχειρώ να ανασυνθέσω, από πολιτισμική και συγκρουσιακή άποψη ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη νεοπλασία που ο κόσμος μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει: Την τρομοκρατία.

Ελπίζω ότι μέσα από τη σειρά αυτή, που ενώ αρχίζει με την ανάλυση των συνηθισμένων στόχων της σημερινής τρομοκρατίας, τα παγκοσμίως σημαντικά κέντρα αποφάσεως και ισχύος δηλαδή, κάποιοι να βρουν τις περισσότερες απαντήσεις τους μέσα από το πολύπλοκο και ταραχώδες πολυ-πολιτισμικό, πολυ-θρησκευτικό, αενάως συγκρουσιακό πολυεθνικό περιβάλλον στα Βαλκάνια. Η κοινωνία θα μάθει πολλά, πώς για παράδειγμα μικρές αντικοινωνικές ομάδες στην περιοχή αυτή εξελίχθηκαν κάποια στιγμή σε τρομοκρατικές, πώς επίσης φαινομενικά δυτικόστροφες κοινωνίες και ομάδες κρύβουν καλά τα καταχθόνια σχέδιά τους και πώς, προσποιούμενες το νομοταγή σύμμαχο μέχρι να έρθει ο καιρός τού Αγώνα τους, θα ξεσπάσουν.

Ένα από τα νοήματα της σειράς είναι ότι εάν ο κόσμος δε συνειδητοποιήσει έγκαιρα τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τα φαινομενικά ακίνδυνα κοινωνικά καπρίτσια και τις παραδοξότητες, και εάν δεν ξεσκεπάσει τα εγκληματικά σχέδιά τους, τότε δυστυχώς ο σημερινός κόσμος μας μπορεί και να γνωρίσει άσχημες μέρες.

Βαλκάνια Μέση Ανατολή Ευρώπη ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία Καύκασος, Κύπρος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία είναι μερικές από τις περιοχές του κόσμου, στις οποίες εξελίσσεται κάποιο από τα μυθιστορήματα της σειράς, ενώ Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ουαχαμπί, άθεοι, μηδενιστές κ.ά. χαρακτηρίζουν τα θρησκευτικά πιστεύω των κοινωνιών στις οποίες διαδραματίζονται τα γεγονότα. Αμερικανοί, Εγγλέζοι, Έλληνες, Άραβες, Σέρβοι, Σλάβοι, Ρώσοι, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές τους αποτελούν το καστ των πρωταγωνιστών.

Το Βαλκανικό φολκλόρ μπορεί να κρύβει πολύ επικίνδυνες εκπλήξεις για τον εν πολλοίς ανυποψίαστο και σκληρά εργαζόμενο δυτικό απλό πολίτη, εάν δεν μπορέσουν να γίνουν αυτές αντιληπτές γρήγορα.

Ο Συγγραφέας Paris J.M.

No comments: