Sunday, 30 August 2009

Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗNΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ.

Του Δρ Αθανάσιου Ε. Δρούγου
6 σελίδες και 30 παράγραφοι είναι η περιορισμένης κυκλοφορίας νέα Έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ. Η Έκθεση είναι στη διάθεση του υπογράφοντα, όπως και η αντίστοιχη της Συρίας. Είναι η τελευταία Έκθεση με Γεν.Διευθυντή της ΙΑΕΑ τον Αιγύπτιο Ελ-Μπάραντεϊ.Η Έκθεση είναι σε εφαρμογή των αποφάσεων 1737-1747-1803-1835 του ΣΑ/ΟΗΕ και καλύπτει όλους τους ομιχλώδεις τομείς που αφορούν τις παράνομες δραστηριότητες των Ιρανών στα ζητήματα του εμπλουτισμού του ουρανίου, στο θέμα του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο ΑΡΑΚ, στη μετατρεψιμότητα του ουρανίου, στα εκρηκτικά και τις πιθανές τάσεις οπλοποίησης, τις εξελίξεις στο Ρωσικής προέλευσης αντιδραστήρα του Μπουσέρ κα.


Το ΙΡΑΝ καλείται για πολλοστή φορά να αποσαφηνίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου. Έχει δραματικά αυξήσει τον αριθμό των φυγοκεντριστών σε 8300, παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μια σχετική βραδύτητα στον εμπλουτισμό με επίπτωση στη ποσότητα.

Όλα αυτά και ενώ το ΙΡΑΝ απειλείται με νέες σκληρότερες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα. Το ΙΡΑΝ καλείται να δώσει εξηγήσεις στη διεθνή κοινότητα για σωρεία ερωτημάτων τεχνικής φύσης στα οποία ποτέ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις ή προκλητικά κωλυσιεργεί. Το ΙΡΑΝ καλείται να εξηγήσει στον κόσμο ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν είναι στρατιωτικών προδιαγραφών, και να διευκρινήσει τον “μυστήριο ρόλο ξένου παράγοντα” στο ζήτημα των συμβατικών εκρηκτικών που έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Σχετικά με τον αντιδραστήρα LIGHT WATER του Μπουσέρ επισημαίνεται ότι τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ ή ΝΟΕΜΒΡΙΟ ενδέχεται να αρχίσει η λειτουργία του. Καταγράφεται η πρόσφατη απόφαση της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ,να επιτρέψει μετά από ένα χρόνο την επίσκεψη επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο ΙR-40 στο Αράκ, κίνηση που πρόσφατα έκανε η κυβέρνηση του ΙΡΑΝ.

Πάντως για σωρεία θεμάτων όπως η προτέρα συνεργασία του ΙΡΑΝ με το παράνομο δίκτυο πυρηνικής διασποράς του πατέρα της Πακιστανικής ατομικής βόμβας Δρα Α.Q. KHAN και τις αρχικές προμήθειες πυρηνικών υλικών δεν υπάρχει λέξη. Το ίδιο αφορά και την τροποποίηση του πυραύλου SHAHAB για να μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Και αυτή η εξαμηνιαία Έκθεση όπως και οι πλείστες προηγούμενες δεν δίδουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα.

Το ΙΡΑΝ εκτιμάται ότι βρισκόμενο υπό την “ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ” νέων κυρώσεων θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την διαδικασία, και να διαιρέσει το ΣΑ/ΟΗΕ εκμεταλλευόμενο τις θέσεις της Μόσχας και του Πεκίνου.

Την ίδια στιγμή το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο είναι έτοιμοι για την επιβολή των νέων κυρώσεων. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η ΕΕ, εκτός απροόπτων εξελίξεων, καθώς και η Ελβετία ,η οποία είναι λίαν σημαντική αφού προμηθεύει με βενζίνη το ΙΡΑΝ(και άλλα προϊόντα από την διύλιση του πετρελαίου).

Η ευρύτερη εκτίμηση είναι ότι το ΙΡΑΝ δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ιδιαίτερα στο φως των πρόσφατων πολιτικών και άλλων εξελίξεων που ακολούθησαν την εκλογική διαδικασία-παρωδία της 12ης Ιουνίου.

Την ίδια περίοδο πληθαίνουν οι φωνές για προώθηση αντιπυραυλικής προστασίας σε Τουρκία-Ισραήλ-κράτη του Κόλπου, καθώς και επί πλοίων. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα προσεγγίσουμε το σημείο της επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ. Απλούστατα εξαντλούνται κάποια τελευταία περιθώρια μέσω των διαδικασιών των κυρώσεων.
Anaconda.gr

No comments: