Monday, 10 August 2009

Υπόθεση εμβόλια: Γρίφος για δυνατούς λύτες

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΣΩΛΗ
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ των πανδημικών εμβολίων, τα πρώτα εγκεκριμένα εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των υπευθύνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται στον καθένα από εμάς αφού το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης έχει πλέον μπει- άμεσα ή έμμεσα- στη ζωή όλων. Πότε θα φθάσει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη στη χώρα μας και όταν φθάσει θα είναι ασφαλές για χορήγηση; Χρειάζεται ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού; Μας προστατεύει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου; Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές απορίες που δημιουργούνται στους πολίτες, καθώς η «υπόθεση εμβόλια» μετατρέπεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Πρόκειται όμως για έναν γρίφο που ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού αφού αφορά το πιο σημαντικό αγαθό, την υγεία, ακόμη και την ίδια τη ζωή. Στο πολύπλοκο παζλ προστίθενται και άλλα ερωτήματα σχετικά
με τα αντι-ιικά φάρμακα αλλά και με τις μεθόδους διάγνωσης της νέας γρίπης. «Το Βήμα» προσπαθεί σήμερα, με τη βοήθεια αρμοδίων του κρατικού μηχανισμού που έχουν ριχθεί στη μάχη της νέας γρίπης αλλά και έγκριτων ειδικών, να εισέλθει στον μυστηριώδη «κόσμο» των εμβολίων και όχι μόνο, δίνοντας απαντήσεις τουλάχιστον σε κάποια βασικά ερωτήματα. Γεγονός βέβαια παραμένει ότι τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, ακολουθώντας την ξέφρενη πορεία της διάδοσης του ιού της νέας γρίπης, και μαζί αλλάζουν οι αποφάσεις που μας αφορούν.

1. Πότε θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο της νέας γρίπης;
Πολλή συζήτηση έχει γίνει επί μακρόν σχετικά με αυτό το ζήτημα. Την περασμένη Πέμπτη υπεύθυνοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι τα πρώτα εγκεκριμένα πανδημικά εμβόλια για χρήση σε ευρεία κλίμακα στον πληθυσμό πιθανόν είναι να κάνουν την εμφάνισή τους τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ διαβεβαίωσαν παράλληλα ότι η διαδικασία ταχείας έγκρισης των εμβολίων που ακολουθείται αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Μελέτης Εμβολίων του ΠΟΥ δρα Μαρί Πολ Κίνι, δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι ως προς την ασφάλεια των εμβολίων. Και αυτό διότι και το πανδημικό εμβόλιο, όπως όλα τα εμβόλια της γρίπης, βασίζεται σε μια παλαιά και γνωστή τεχνολογία. Η δρ Κίνι προσέθεσε ότι είναι απαραίτητη η γρήγορη διάθεση των εμβολίων σε μεγάλες ποσότητες ώστε να έχουν και τη μεγαλύτερη επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζήτησε από τα κράτη-μέλη του οργανισμού να παρακολουθούν στενά τον πληθυσμό μετά τη χορήγηση των εμβολίων ώστε να γίνει καταγραφή της ασφάλειάς τους σε μαζική κλίμακα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αγγ. Χατζάκη, οι δηλώσεις των υπευθύνων του ΠΟΥ σχετικά με την εμφάνιση των πρώτων εγκεκριμένων πανδημικών εμβολίων τον Σεπτέμβριο έχουν θεωρητική ισχύ, ωστόσο πρακτικά δεν φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Τα εμβόλια χρειάζονται από πέντε ως έξι μήνες για να διατεθούν σε πολύ μεγάλο αριθμό πληθυσμού.Με βάση αυτό το στοιχείο,εκτιμούμε ότι τα πρώτα αδειοδοτημένα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη στις αρχές Νοεμβρίου. Στις ΗΠΑ, όπου η διαδικασία παραγωγής εμβολίων είναι πιο συντηρητική και όλα τα εμβόλια καλλιεργούνται σε αβγά (πρόκειται για τη συμβατική μέθοδο παραγωγής εμβολίων, ενώ έχουν υπάρξει πλέον και νέες μέθοδοι παραγωγής σε κυτταρικές σειρές), αποφεύγονται κάποιες διαδικασίες. Ετσι τα πρώτα εμβόλια εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ περίπου έναν μήνα νωρίτερα από την Ευρώπη, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου». Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα ότι, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζάκης, η παραγωγή εμβολίων είναι μειωμένη αυτή τη στιγμή: Η απόδοση στα στελέχη που καλλιεργούνται είναι της τάξεως του 30%-50%. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούμε να έχουμε τις ποσότητες που θέλουμε τη στιγμή που τις θέλουμε, αλλά ότι θα υπάρχει μια επιβράδυνση στη ροή έλευσης των εμβολίων».

2. Πότε θα έλθει το εμβόλιο στη χώρα μας;
Οπως απαντά ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Β. Κοντοζαμάνης, η χώρα μας έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για 8 εκατ. δόσεις εμβολίων (καλύπτουν 4 εκατ. άτομα) και ήδη γίνονται επαφές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δόσεις για το σύνολο του πληθυσμού, όπως άλλωστε αποφάσισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. «Η χώρα μας έχει καταφέρει να είναι στο πρώτο κύμα των χωρών που θα παραλάβουν εμβόλια. Η παραλαβή των εμβολίων θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου» υποστηρίζει ο κ. Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εφαρμόζει ταχείες διαδικασίες προκειμένου η έγκριση των εμβολίων να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και τα εμβόλια να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. «Προς το παρόν εξετάζονται τα δεδομένα που σχετίζονται με την παραγωγή των εμβολίων και έχουν ξεκινήσει πρόσθετες κλινικές μελέτες σε ενηλίκους και παιδιά. Οπως με όλα τα φάρμακα, σπάνιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορούν να ανιχνευθούν μόνο κατά την ευρεία χρήση του εμβολίου στον πληθυσμό. Οι ρυθμιστικές Αρχές και οι παρασκευαστές των εμβολίων θα εφαρμόσουν συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να διερευνούν και να παρακολουθούν την ασφάλεια χρήσης των εμβολίων και να παρέμβουν σε περίπτωση που προκύψουν θέματα ασφαλείας».

3. Θα είναι ασφαλές το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει, δεδομένου ότι μόλις λίγες χιλιάδες άτομα θα έχουν εμβολιαστεί σε κλινικές μελέτες όταν θα αρχίσουν να δίνονται εγκρίσεις;
Στο ερώτημα αν το εμβόλιο που ο ΠΟΥ λέει ότι θα αρχίσει να κυκλοφορεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι ασφαλές, η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλο. «Εχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ προηγμένες τεχνολογικώς δικλείδες ασφαλείας για τον έλεγχο των εμβολίων» σημειώνει ο καθηγητής. Στο ερώτημα όμως αν το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές, η απάντησή του είναι αρνητική. «Και αυτό διότι αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο όταν θα γίνει η επιτήρηση μετά την κυκλοφορία των εμβολίων σε ευρεία κλίμακα» λέει ο κ. Τριχόπουλος. Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επίκουρος καθηγητής ΠαθολογίαςΛοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σ. Τσιόδρας τονίζει ότι «πράγματι η διαδικασία κλινικών μελετών έχει επιταχυνθεί για τον ιό αυτόν, ωστόσο λαμβάνεται πρόνοια ώστε να ακολουθηθεί το μίνιμουμ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης εν παραλλήλω με την κυκλοφορία του εμβολίου». Πάντως απορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου προκαλεί το γεγονός ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης προβλέπει την ύπαρξη υπεύθυνης δήλωσης την οποία θα υπογράφουν οι πολίτες λίγο προτού εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο. Ο υπογράφων θα δηλώνει ότι ενημερώθηκε για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστεί καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, καθώς και ότι γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών.

4. Τι παρενέργειες μπορεί να έχει το εμβόλιο;
Οι κύριες παρενέργειες που εμφανίζουν τα εμβόλια της γρίπης είναι συνήθως τοπικές και αφορούν το σημείο του εμβολιασμού όπου μπορεί να εμφανιστεί ερύθημα, πόνος ή οίδημα. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε κάποιον που έχει ιστορικό αλλεργίας στο αβγό, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που καλλιεργούνται σε αβγά. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα όπως το σύνδρομο GuillainΒarre (νόσος που επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, και η οποία συνδέεται με παράλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν το σύνδρομο αναρρώνουν πλήρως) και άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Guillain- Βarre έχει συσχετιστεί σε επιστημονικές μελέτες με την ίδια τη γρίπη και όχι μόνο με το εμβόλιο της γρίπης. Σε πρόσφατη πάντως ανακοίνωση του ΠΟΥ τονίζεται ότι οι παρενέργειες του εμβολίου είναι σπάνιες. Προστίθεται ότι η καθαρότητα των εμβολίων είναι πλέον πολύ πιο σίγουρη με τα νέα κριτήρια ποιότητας που ακολουθούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς τα εμβόλια δεν περιέχουν έκδοχα τέτοια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις. Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν μεγάλη πείρα μέσω της ετήσιας παρασκευής εποχικού εμβολίου σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων που αναπτύσσουν.

5. Χρειάζεται η κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού με το πανδημικό εμβόλιο;
Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της χώρας μας. Είναι όμως κάτι τέτοιο αναγκαίο επιστημονικώς ή μόνο... πολιτικώς; Οπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, «ενδεχομένως λόγω της ηπιότητας του παρόντος ιού να μην απαιτηθεί μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού αλλά μόνο ενός 30%-40%». Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πάντως ότι «με δεδομένο ότι η εξέλιξη μιας πανδημίας είναι απρόβλεπτη, είναι καλό να έχουμε προνοήσει για κάλυψη όλου του πληθυσμού αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, η ίδια η διασπορά της νόσου σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που προκαλεί δίνουν την απάντηση στο ερώτημα των μαζικών εμβολιασμών. «Ο ιός διασπείρεται ταχύτατα. Εκτιμούμε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20-30 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με εκείνον των δηλωθέντων. Συγχρόνως, με βάση τη διασπορά, η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή.Τι μαρτυρούν όλα αυτά;Πως σε ό,τι αφορά την ισορροπία ωφέλειας και κινδύνου από τη χορήγηση του εμβολίου πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί. Ο ιός φαίνεται να είναι πολύ ήπιος και οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν αποφασίζουμε για εμβολιασμούς» συμβουλεύει ο καθηγητής. Συμπληρώνει πάντως ότι η απόφαση για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού με εμβόλιο, αν αυτό χρειαστεί, έχει βάση. «Και αυτό διότι τα στοιχεία σχετικά με τη νέα γρίπη δείχνουν ότι αυτή προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα, τα οποία θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για μόλυνση με τον ιό αλλά την ίδια στιγμή από τις επιπλοκές της μόλυνσης κινδυνεύουν περισσότερο τα γηραιότερα άτομα. Ετσι στις “ευάλωτες” ομάδες μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν άτομα που καλύπτουν μεγάλη ηλικιακή γκάμα». Από την πλευρά του, ο κ. Χατζάκης αναφέρει ότι δεν είναι η απαραίτητη ολόκληρη η κάλυψη του πληθυσμού με εμβόλιο. Και αυτό, όπως λέει, για τρεις λόγους: «Κατ΄ αρχάς, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχουμε να κάνουμε με ένα νόσημα που συνδέεται με μηδαμινή θνητότητα. Κατά δεύτερον, αν η συλλογική ανοσία (ή ανοσία αγέλης, όπως αποκαλείται), η ύπαρξη δηλαδή αντισωμάτων στον πληθυσμό είτε λόγω εμβολιασμών είτε λόγω μόλυνσης με τον Η1Ν1 της νέας γρίπης, φθάσει σε επίπεδα της τάξεως του 50%-60% επί του συνόλου του πληθυσμού, ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί.Τι μας δείχνει αυτό; Αν εμβολιάσουμε μόνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως προτείνουν έγκριτοι οργανισμοί όπως τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC)- ποσοστό που αγγίζει το 40%-50% επί του συνόλου- και σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και τα άτομα που ως τότε θα έχουν νοσήσει, τότε θα επιτύχουμε συλλογική ανοσία πολύ πάνω από το απαιτούμενο 60%. Ετσι θα έχει κατατροπωθεί ο ιός χωρίς να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός».


6. Ποιες ομάδες του πληθυσμού έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς;
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης, οι προτεινόμενες ομάδες για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους Υγείας, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα, τα άτομα σε ομαδική διαβίωση, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα άτομα σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση όπως τα σχολεία καθώς και οι έγκυοι (σε ό,τι αφορά ειδικώς τις εγκύους πρέπει να τονιστεί ότι, με βάση έγκριτους οργανισμούς, αν και η θεραπεία ενάντια στη νέα γρίπη μπορεί να δοθεί ανεξαρτήτως τριμήνου, ο εμβολιασμός προτείνεται προς το παρόν από το δεύτερο τρίμηνο και μετά). Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις για τις ομάδες αυτές θα ληφθούν από την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Πανδημίας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας. Παραμένουν ακόμη ασαφή ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό μικρότερων σε ηλικία παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων ατόμων. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου να γίνει εισήγηση σχετικά με τη λίστα των ομάδων που πρέπει κατά προτεραιότητα να λάβουν το εμβόλιο. Στην εισήγηση αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει και με τον εμβολιασμό των παιδιών. Προχθές το Εθνικό Συμβούλιο εισηγήθηκε ομόφωνα να ανοίξουν κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη χώρα μας από την 1η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων μετατίθεται επίσης για αυτή την εβδομάδα στη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζάκης, τα CDC των ΗΠΑ έχουν θέσει στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν τις εγκύους, τους γονείς παιδιών κάτω των 6 μηνών καθώς και όσους περιποιούνται παιδιά σε αυτή την ηλικία, το υγειονομικό προσωπικό, όλα τα παιδιά και εφήβους από έξι μηνών ως 24 ετών καθώς και τα άτομα ηλικίας 25-64 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συστάσεις των CDC δεν περιλαμβάνονται τα άτομα 65 ετών και άνω (ομάδα που είναι από τις πρώτες στη λίστα για εμβολιασμό σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα εμβόλια ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που έχουν ανοσοκαταστολή δεν εξασφαλίζουν 100% αποτελεσματικότητα και η εφαρμογή τους δεν μειώνει την αναγκαιότητα εφαρμογής των υπόλοιπων μέτρων ατομικής υγιεινής αλλά και έγκαιρης θεραπείας σε περίπτωση διάγνωσης.

7. Πότε θα υποχωρήσει η πανδημία;
Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια. Ο κ. Τριχόπουλος πάντως εκτιμά ότι αν η νέα γρίπη συνεχίσει να διασπείρεται με τους ίδιους ρυθμούς, συλλογική ανοσία της τάξεως του 60%-70% θα έχει επιτευχθεί στον πληθυσμό ως το τέλος της σεζόν εποχικής γρίπης, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Στη χώρα μας συνήθως η σεζόν αυτή ξεκινά γύρω στον Δεκέμβριο και κρατά ως τον Μάρτιο. Μετά τον Μάρτιο του 2010 είναι πιθανό να «ξεμπερδέψουμε» από τον ύπουλο νέο ιό. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι η έξαρση, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ ηπιότερη απ΄ ό,τι φοβόμασταν.

8. Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου;
Ο κ. Τσιόδρας εξηγεί ότι οι ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε ήδη να έχουν εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκο, ασχέτως της νέας γρίπης. Παρ΄ όλα αυτά ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου είναι σημαντικό μέρος του σχεδιασμού για την πανδημία για δύο λόγους: Πρώτον, το ποσοστό κάλυψης των ευπαθών ομάδων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε παγκόσμιο επίπεδο και, δεύτερον, ιστορικά σε προηγούμενες πανδημίες, όπως σε εκείνη του 1918, αποδόθηκαν πολλοί από τους θανάτους σε πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Ωστόσο αντίστοιχη εικόνα δεν παρατηρήθηκε στην πανδημία του 1957 ούτε και τώρα με τον νέο ιό Η1Ν1. Ελάχιστα περιστατικά πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας έχουν αναφερθεί με τον νέο ιό και συνήθως τα σοβαρά περιστατικά αφορούν αμφοτερόπλευρη πρωτογενή ιογενή πνευμονία. Και βέβαια σήμερα υπάρχουν και αποτελεσματικές αντιβιοτικές θεραπείες ενάντια στον πνευμονιόκοκκο. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου καλύπτει για πέντε χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα μας, η οποία εμφανίζει αυτή τη στιγμή ελλείψεις, ο κ. Κοντοζαμάνης σημειώνει ότι το 2008 είχαν διατεθεί 50.000 δόσεις του εμβολίου στην αγορά, ωστόσο το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 έχουν ήδη διατεθεί 70.000 δόσεις. Με έκτακτες εισαγωγές ο ΕΟΦ θα καλύψει την αγορά με επιπλέον 75.000 δόσεις μέσα στον Αύγουστο, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχουν διασφαλιστεί συνολικά περίπου 300.000 δόσεις.

9. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τη νέα γρίπη; Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά αυτό το ερώτημα είναι αντικρουόμενα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να παράσχει μερική προστασία ενάντια στη νέα γρίπη. Ωστόσο άλλα μαρτυρούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στον ιό Η1Ν1. Μελέτη ειδικών του Εργαστηρίου Αναφοράς για τις Μεταδοτικές Ασθένειες της Βικτόρια στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο επιστημονικό έντυπο «Εurosurveillance», έδειξε ότι ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη δεν σώζει από τη μόλυνση με το πανδημικό στέλεχος. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μελέτη των στοιχείων ασθενών που μολύνθηκαν με το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης. Διερευνώντας το ιστορικό των εμβολιασμών τους δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να μαρτυρεί προστασία από τη νέα γρίπη χάρη στη λήψη του εποχικού εμβολίου σε καμία ηλικιακή ομάδα. Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα άτομα άνω των 60 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό ανοσίας στο πανδημικό στέλεχος, κάτι που έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες μελέτες. Ως φαίνεται, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα έχουν το «πλεονέκτημα» της έκθεσης σε πανδημικά στελέχη του παρελθόντος και για αυτόν τον λόγο είναι πιο «θωρακισμένα» ενάντια στη νέα γρίπη. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, στη χώρα μας πέρυσι είχαν καταναλωθεί 1.850.000 δόσεις, ενώ ως σήμερα έχουν εξασφαλιστεί για εφέτος 2.650.000 δόσεις οι οποίες, όπως κάθε χρόνο, θα διατίθενται στα φαρμακεία από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ. Ο προγραμματισμός είναι ως το τέλος του χρόνου να εισαχθούν 3 εκατ. δόσεις, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
TO BHMA

No comments: