Thursday, 2 July 2009

OMLTs / Στρατιωτικοί Σύμβουλοι και Μέντορες στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος τους

Γράφει: ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
Οι ΟMLTs (OPERATIONAL MENTORING AND LIAISON TEAMS) έχουν εισαχθεί από το ΝΑΤΟ τα τελευταία 3 χρόνια στο Αφγανιστάν, με στόχο την συμβολή στην αναβάθμιση του Αφγανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ), καθώς και σε πολλά στάδια της επιμέρους εκπαίδευσης των μονάδων του. Οι OMLTs ενεργούν και ως LIAISON μεταξύ του ΑΝΑ και της Νατοϊκής ISAF. Συμμετέχουν στο σχεδιασμό των σχετικών επιχειρήσεων, ενώ ενεργούν για την αναγκαία υποστήριξη των μονάδων του ΑΝΑ από διάφορα εναέρια μέσα (π.χ Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη, επιχειρήσεις εκκένωσης τραυματιών στο πεδίο μάχης από αέρος κ.α.).

Η σύνθεση των OMLTs ποικίλει από 13-20 άτομα και η παρουσία τους εκεί είναι για 6 μήνες (ή και λίγο περισσότερο). Οι OMLTs είναι αποκλειστικά του ΝΑΤΟ, αν και κράτη που συνεργάζονται με την Συμμαχία, όπως η Αυστραλία, έχει στείλει υπολογίσιμο αριθμό στελεχών της, για την εκπαίδευση του ΑΝΑ. Μάλιστα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός KEVIN RUDD είχε τονίσει το 2008 ότι «οι OMLTs αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στον ΑΝΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις στις αρχές του 2009 του επικεφαλής του Διακλαδικού Επιτελείου της Αυστραλίας πτεράρχου ANGUS HOUSTON RAAF.

Οι Αμερικανοί έχουν μία άλλη ορολογία σχετικά με αυτές τις ομάδες στρατιωτικών συμβούλων και τις εντάσσουν στις MILITARY TRANSITION TEAMS ή ETTs (EMBEDDED TRANSITION TEAMS), που είναι και μέντορες του ΑΝΑ. OMLTs και ΕΤΤs συμβουλεύουν τους Αφγανούς στρατιωτικούς σε θέματα ηγεσίας, υποστήριξης, σχεδιασμού, εκτιμήσεων, τακτικής, εκπαίδευσης, τεχνικών, άμεση αντίδραση, εκκένωσης τραυματιών, εγγύς αεροπορική υποστήριξη κ.α. OMLTs (NATO) και ΕΤΤ (ΗΠΑ) θεωρούνται ισοδύναμες, αν και οι Αμερικανοί (λόγω πολεμικών εμπειριών) είναι πιο προωθημένοι.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος για τις ΗΠΑ της Συνδυασμένης Διακλαδικής Δύναμης Κρούσης «ΦΟΙΝΙΞ», που κατευθύνει τις ΕΤΤs και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδεύσει 35.000 Αφγανούς στρατιωτικούς. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Στρατός (USA) και οι Πεζοναύτες ( USMC) για τέτοιου είδους παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης στηρίζονται στο Εγχειρίδιο Επιχειρήσεων FM-3-07-1, ενώ ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων έγινε πρόσφατα για OMLTs – ETTs μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας στο FORT MEYER, όπου οι δύο χώρες αποφάσισαν την περαιτέρω προώθηση και κοινή ενίσχυση των concepts OMLTs και PROVINCIAL RECONSTRUCTION TEAMS (PRTs).

Ο ΑΝΑ και η Αφγανική Εθνική Αστυνομία (ΑΝP) έχουν ιδιαίτερη ανάγκη εκπαίδευσης στις δύσκολες μάχες του Νοτίου και ΝΑ Αφγανιστάν (Χελμάντ – Κανταχάρ – Ουρουζγκάν – Ζαμπούλ κα), ενώ μέχρι σήμερα είναι ενεργές περισσότερες από 70 OMLTs στο Αφγανιστάν, προερχόμενες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο,την Ολλανδία, την Μεγ. Βρετανία, την Ιταλία , τον Καναδά, την Νορβηγία, την Κροατία, την Σλοβενία, την Πολωνία, την Λετονία, την Βουλγαρία και προσεχώς την Σερβία.

Από πλευράς Ελλάδος το θέμα είναι ανοικτό εδώ και δύο χρόνια. Όπως είναι γνωστό πέραν των μονάδων Μηχανικού (που θα μεταβεί από την Καμπούλ στην Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν), Υγειονομικού (με τεράστιο έργο στο παρελθόν από το 299 Κινητό Νοσοκομείο, καθώς και τώρα με νέα ομάδα γιατρών), ως και τμήματος της Πολεμικής μας Αεροπορίας για τον έλεγχο της Εναέριας Κυκλοφορίας του Διεθνούς Αερολιμένα της Καμπούλ, δεν συμμετέχουμε με μάχιμα τμήματα στην ISAF.

Ο υπογράφων (γραπτώς και προφορικώς έχει επισημάνει ότι είναι σημαντικότατη και απαραίτητη η παρουσία Ειδικών Δυνάμεων και ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν. Όμως το θέμα δεν προχωρά λόγω πολιτικών εμποδίων, ενώ πολλά στελέχη του Στρατού Ξηράς θεωρούν ως μοναδική μια τέτοια εμπειρία και LESSONS LEARNED.

Ανεξάρτητα των ανωτέρω γύρω στα 80 στελέχη του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονται για αποστολή στο Αφγανιστάν ως OMLTs στον ΑΝΑ. Μάλιστα θα περάσουν και από ειδική εκπαίδευση στα τέλη του καλοκαιριού στην 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Πολύκαστρο – Κεντρική Μακεδονία) και σταδιακά θα μεταβούν στο Αφγανιστάν.

Η ΙΙ Μ/Κ ΜΠΖ (Έδεσσα) και οι 33-34 Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ (Γιαννιτσά και Πολύκαστρο) θεωρούνται ως μείζονες σχηματισμοί – κλειδιά για την συμμετοχή της χώρας μας στις διάφορες διεθνείς αποστολές ( Κόσοβο – Αφγανιστάν κα), ενώ συνεισφέρουν πολύπλευρα και εξειδικευμένα στην στρατιωτική διπλωματία της χώρας μας.

Πάντως Έλληνες αξιωματικοί εκπαιδεύονται στην JOINT MILITARY TRAINING COMMAND (JMTC) στο GRAFENWOEHR της Γερμανίας, όπου εδρεύει και η JMCTC (JOINT MULTINATIONAL COMMAND TRAINING CENTER), αφού η Νατοϊκή ALCC (Xαιδιλβέργη) και η USA EUR έχουν την ευθύνη για την εκπαίδευση του ΑΝΑ. Σε ότι αφορά τους OMLTs αυτοί εκπαιδεύονται στο JOINT MULTINATIONAL READINESS CENTER στο HOHENFELS στην Γερμανία. Πάντως οι Αμερικανοί που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία στην εκπαίδευση των Αφγανών προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στους εκπροσώπους των συμμάχων κρατών.
Anaconda.gr

No comments: