Friday, 10 July 2009

Με κλειστά χαρτιά για το Σκοπιανό η κ. Μπακογιάννη

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου
Ευχή να πραγματωθεί η αίσθηση του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς και να έχει αναπτυχθεί στα Σκόπια η διάθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, εξέφρασε χθες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Κάνοντας μια συνολική ενημέρωση επί της εξωτερικής πολιτικής η υπουργός απέφυγε -παρ’ ότι προκλήθηκε τρεις φορές από την αξιωματική αντιπολίτευση- να δώσει πληροφορίες για τις αλλαγές που προτείνει ο διεθνής απεσταλμένος του γραμματέα του ΟΗΕ σε σχέση με την πρόταση που είχε κατατεθεί τον περσινό Οκτώβριο. Μάλιστα προκλήθηκε και ένταση με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδο, όταν η υπουργός επέμεινε ότι ενημέρωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου κι ο βουλευτής διαβεβαίωσε περί του αντιθέτου. «Συζητάμε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό προς όλους, λύση κοινά αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές», επανέλαβε η υπουργός προσθέτοντας πάντως ότι «δεν νοείται να αναπτυχθεί εσωτερικό ελληνικό παιχνίδι, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση».

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή της πορεία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο 2009 κι ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκπτώσεις αφού πλήρης ένταξη σημαίνει πλήρη συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο. «Θα πρέπει η Τουρκία να μας βοηθήσει για να τη βοηθήσουμε και τα πεδία είναι ανοικτά, όπως αυτό της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών», είπε η υπουργός γνωστοποιώντας ότι θα αποδεχθεί την πρόταση του Τούρκου ομολόγου της για επίσκεψη στην Τουρκία.

Η υπουργός μίλησε για εξαιρετική επιτυχία της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, αφού «η ευρωπαϊκή ασφάλεια παραμένει ζητούμενο και στην Κέρκυρα έγινε μια νέα αρχή μετά το Ελσίνκι». Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ που οδηγούν στην κατάργηση της βίζας, που τοποθετείται στο φθινόπωρο.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Α. Λοβέρδου μίλησε για συνολική αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και στη λήψη πρωτοβουλιών στην περιοχή μας, ρόλο που πήρε αυτομάτως η Τουρκία. Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ασαφή ήταν και τα αποτελέσματα από τις επαφές που είχε η υπουργός με τον ομόλογό της, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη χρησιμότητα του ταξιδιού της υπουργού στην Αγκυρα. Επέρριψε, τέλος, ευθύνες στην υπουργό για αδράνεια στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέγα πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Απαντώντας στις επισημάνσεις αυτές, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η κινητοποίηση για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007, αλλά υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην Ε.Ε. Το ζητούμενο από την Ε.Ε., είπε, είναι αφενός η οικονομική υποστήριξη για τα κέντρα υποδοχής κι η υποχρεωτική παρουσία της FRONTEX για περιπολίες με πλοία και αεροπλάνα στα σύνορα της Ε.Ε. Τέλος, επανέλαβε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές, αλλά άσκηση δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας, εξ ου και δέχεται εντονότατες πιέσεις η Τουρκία από παντού. Αίσθηση της υπουργού ήταν ότι προετοιμάζεται η τουρκική κοινή γνώμη για κάποιες πρωτοβουλίες.

Τον Αύγουστο οι απαντήσεις
Εντός του Αυγούστου αναμένει ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, τις έγγραφες απαντήσεις Αθηνών και Σκοπίων πάνω στην τροποποιημένη πρόταση που παρουσίασε στις δύο πλευρές. Εν τω μεταξύ, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και του διαπραγματευτή της χώρας Ζόραν Γιόλεφσκι, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται ότι εφόσον προκύψει αποτέλεσμα από τη διαπραγμάτευση, θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού με δημοψήφισμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο κ. Γιόλεφσκι, δήλωσε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για ουσιαστικές διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης, περιγράφοντάς την ως μια λύση που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια, την ταυτότητα και την ακεραιότητα της χώρας.
Καθημερινη

No comments: