Monday, 6 July 2009

Ανησυχία από τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία

Εκνευρισμένοι με την Αντιτρομοκρατική εμφανίζονται οι Αμερικανοί. «Η Σέχτα είναι μια ανύπαρκτη οργάνωση.
Η εσωτερική τρομοκρατία στην Ελλάδα επιστρέφει ως «μείζον θέμα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση φροντίζει με όλα τα μέσα και τους τρόπους να διαβεβαιώνει δημόσια ότι η συνεργασία είναι απόλυτη και δεν σκιάζεται από τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα και των υπόλοιπων οργανώσεων που δρουν βασικά στην περιοχή της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έκανε γνωστή τη μεγάλη της ανησυχία για την έξαρση της τρομοκρατίας και προσφέρθηκε να βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να καταθέσουν την αγωνία τους, η οποία -όπως υποστηρίζεται- πηγάζει από τα πολλαπλά κτυπήματα που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι κατέγραψαν δεκάδες επιθέσεις από τον Ιανουάριο, μία εξέλιξη που υποδηλώνει πως τα μέλη των οργανώσεων δρουν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα.

Η αδυναμία εντοπισμού των δραστών, ειδικά της επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας τον Ιανουάριο του 2007, δημιουργεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, στους διπλωμάτες και στο υπόλοιπο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με την εταιρεία Stratfor Global Intelligence, «οι επιθέσεις το 2009 έχουν γίνει πολύ περισσότερες και πιο θανατηφόρες». Η εταιρεία καταγράφει 16 επιθέσεις μέχρι σήμερα σε σύγκριση με 10 που πραγματοποιήθηκαν το 2008 και τέσσερις το 2007.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Νότιας Ευρώπης δήλωσε στο «Εθνος», μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν αλληλέγγυες με τη σύμμαχό μας Ελλάδα, καθώς διεξάγονται ανακρίσεις που θα φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους αυτουργούς» (της δολοφονίας). Ο εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι στο άκουσμα της δολοφονίας «συγκλονίστηκαν και λυπήθηκαν».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στο θέμα της τρομοκρατίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να μην προκαλούν με τις δηλώσεις τους, καθώς έχουν αντιληφθεί πως στο παρελθόν οι ανακοινώσεις και οι ιδιωτικές ενημερώσεις τους δημιούργησαν προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις συμπάθεια για τους δράστες των επιθέσεων.

Ομως, στις συζητήσεις τους με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν κρύβουν ότι χάνουν την υπομονή τους με την αναποτελεσματικότητα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η αδυναμία εντοπισμού των δραστών, ειδικά της επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας τον Ιανουάριο του 2007, δημιουργεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, στους διπλωμάτες και στο υπόλοιπο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει τοποθετήσει την Αθήνα στην ανώτατη βαθμίδα επικινδυνότητας. Με τα σημερινά δεδομένα είναι η πλέον επικίνδυνη πρωτεύουσα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Ευρώπη.

Οι καλά γνωρίζοντες τον τρόπο σκέψης των αρμοδίων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσεύχονται να μην υπάρξει άλλη επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων εναντίον στόχων των ΗΠΑ. Πιστεύεται πως μία νέα ενέργεια θα αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκδοση ειδικής οδηγίας.

Το άρθρο της Stratfor δημοσιοποιήθηκε σε μια εποχή που η έξαρση της εσωτερικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σημειώνεται πως ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, ο Fred Burton, αντιπρόεδρος της Stratfor, διετέλεσε πράκτορας αλλά και υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας (DSS) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτήν τη στιγμή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Συνόρων της πολιτείας του Τέξας.

Ο κ. Burton, που διατηρεί σχέσεις με συναδέλφους του στην DSS, ισχυρίστηκε λίγο-πολύ πως η «Σέχτα Επαναστατών» είναι μία ανύπαρκτη οργάνωση και στην πραγματικότητα πίσω απ όλες τις επιθέσεις μετά τη σύλληψη πολλών μελών της 17 Νοέμβρη βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας (ΕΑ).

Ο πρώην υποδιευθυντής της DSS θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι οι εκτελεστές του Νεκτάριου Σάββα «δεν έκαναν καμία απόπειρα εναντίον» της Σοφίας Κυριακίδου, μάρτυρος-κλειδί στη δίκη του ΕΛΑ, που τη στιγμή της δολοφονίας του αστυνομικού βρισκόταν μόνη στο σπίτι της.

«Η πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού -υποστηρίζει η Stratfor- σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες ενέργειες δείχνει ότι ο ΕΑ γίνεται όλο και πιο θρασύς και μοιράζεται με τη 17Ν πολύ περισσότερα από την κοινή τους ιδεολογία». Προβλέπει πως «είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις ενέργειες του ΕΑ να αυξάνονται και να μιμούνται εκείνες της 17Ν, που στη μακρόχρονη περίοδο δράσης της στόχευε όχι μόνο αστυνομικούς αλλά και διπλωμάτες και επιχειρηματίες».

Η αμερικανική εταιρεία προβλέπει κλιμάκωση των επιθέσεων με τρόπο που να προκαλούν θύματα. Ισχυρίζεται ότι ο ΕΑ θα προχωρήσει σε στόχευση διπλωματών και επιχειρηματιών, καθώς τα μέλη του υιοθετούν όχι μόνο τις μεθόδους αλλά και τους στόχους της 17Ν. Η Stratfor κατηγορεί την Ελληνική Αστυνομία για το γεγονός ότι τα μέλη του ΕΑ «δείχνουν να μπορούν να διεξάγουν παρακολουθήσεις, προκειμένου να γνωρίζουν κινήσεις οχημάτων κ.λπ., να προμηθεύονται τα υλικά, να κατασκευάζουν τη βόμβα, να σχεδιάζουν την ενέργεια, να τοποθετούν τη βόμβα και να διαφεύγουν ασύλληπτα».

Πρόκειται, αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για τον λεγόμενο επιθετικό κύκλο της τρομοκρατίας και αποδεικνύεται ότι τόσο ο ΕΑ όσο και άλλες παρόμοιες ομάδες τον κατέχουν πλήρως».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΕΘΝΟΣ

No comments: