Sunday, 5 July 2009

Φίλιπ Γκόρντον: Για να υπάρξει λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός

Ουάσιγκτον: «Για να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Αν όμως υπάρξει διευθέτηση αυτό θα είναι προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας που θα έχει αφαιρέσει αυτό το εμπόδιο από τους ευρωπαϊκούς οραματισμούς της».
Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε την Τρίτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, καταθέτοντας ενώπιον της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής.

Ηταν η πρόταση κατάθεση του κ. Γκόρντον από την ημέρα της ανάληψης των νέων του καθηκόντων και, όπως ανέφεραν Ελληνες διπλωμάτες, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, κινούμενος στο πλαίσιο των θέσεων που εξέφρασε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Αγκυρα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γκόρντον ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, υπό την ηγεσία των δύο ηγετών και υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα έχει τεράστια επίπτωση στην περιοχή, ενδυναμώνοντας την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ευημερία στη νήσο, προωθώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βελτιώνοντας τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και απαλείφοντας μία πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, «είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια που θα επιζητηθεί από τα μέρη, καθώς εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς και βιώσιμης διευθέτησης, η οποία θα επανενώσει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», ο κ. Γκόρντον μίλησε για τους στενούς και βαθύς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών», στους οποίους όπως είπε, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όταν συναντήθηκαν τον Απρίλιο.

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα σε μία σειρά παγκοσμίων προκλήσεων, από την πειρατεία μέχρι την αποτροπή της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Αναγνωρίζουμε, επίσης, το ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει σε σημαντικά περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Κύπρου, καθώς και μέσω της παρούσης προεδρίας του ΟΑΣΕ. Υποστηρίζουμε την αίτηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα άρσης της βίζας και μαζί προχωρούμε τη διαδικασία».

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε την Τουρκία «καθοριστική στην επιτυχία πολλών από τις σημαντικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην εξωτερική τους πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας και ευημερίας στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στη διασφάλιση των επιλογών της παροχής ενέργειας στην Ευρώπη και στην επίλυση παγωμένων συρράξεων και περιφερειακών συγκρούσεων».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της Κυβέρνησής του «στους οραματισμούς της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς η χώρα προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα την καταστήσουν ακόμη ισχυρότερο εταίρο. Ενθαρρύνουμε, τόνισε, την ΕΕ να απευθυνθεί στην Τουρκία, επιδεικνύοντας πραγματική προοπτική για ένταξη.

Πράττοντας αυτό, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για επιπλέον εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, συνέχισε, ενθαρρύνουμε την Τουρκία να προχωρήσει στις επιπλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στα κριτήρια του μέλους, αλλαγές οι οποίες θα ενδυναμώσουν την δημοκρατία και την οικονομία της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο κ. Γκόρντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν την Τουρκία να κάνει βήματα τα οποία θα ενισχύσουν τις σχέσεις με τους γείτονές της, ξανανοίγοντας τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και αποκαθιστώντας τις σχέσεις της με την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης και της ειλικρινούς διερεύνησης κάποιων τραγικών στιγμών της ιστορίας των δύο χωρών».

Ανέφερε, επίσης, πως «πρέπει να εργαστούμε για την επίλυση των εκκρεμών διενέξεων στο Αιγαίο, να μειώσουμε τις προοπτικές για αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις στη στρατηγική αυτή περιοχή».

Για την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, είπε πως σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ΗΠΑ πιέζουν για αλλαγές στις χώρες αυτές και τόνισε την σημασία που δίδει η αμερικανική Κυβέρνηση στην πλήρη ενσωμάτωση της Βαλκανικής στην ευρωατλαντική κοινότητα.

Τέλος, στο θέμα των Σκοπίων, εξέφρασε την υποστήριξη «στην ενσωμάτωση της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η οποία παραμένει ένας ζωτικός παράγοντας των προσπαθειών των ΗΠΑ για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Οπως επιβεβαίωσαν οι σύμμαχοι στη σύνοδο Στρασβούργου-Κέλ, η ‘Μακεδονία’ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας.

Θα θέλαμε να δούμε αυτό το θέμα να επιλύεται το συντομότερο. Για αυτό το ζήτημα και με βάση τη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική, υποστηρίζουμε αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ονόματος της ‘Μακεδονίας’ μέσω της συνεχιζόμενης διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία του Πρέσβη Μάθιου Νίμιτς.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ μετέφερε προσωπικά το μήνυμα αυτό στη διάρκεια των επισκέψεών του σε Αθήνα και Σκόπια, το Μάιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

No comments: