Tuesday, 14 July 2009

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ?

Γράφει: ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Παρά τα χαμόγελα στη Μόσχα ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την προώθηση της διαδόχου της START-1 Συνθήκης που αφορά τις περαιτέρω μειώσεις σε στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα “σύννεφα”, τα εμπόδια και τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας. Την ίδια στιγμή Αμερικανικές και Νατοϊκές εκτιμήσεις μετά το συμβούλιο ΝΑΤΟ -Ρωσίας στην Κέρκυρα κυμαίνονται στο “ουδέτερες μέχρι αρκετά απαισιόδοξες”. Εσωτερικό έγγραφο διπλωματών των ΗΠΑ “δεν βλέπει άνοιξη στις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, παρά τα σχετικά ανοίγματα στο Αφγανιστάν.

Αναμφίβολα κάθε συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας έχει το ενδιαφέρον της, όμως θα ήθελα να θέσω κάποια ζητήματα που δεν βλέπω να βρίσκουν την λύση τους όπως:

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Γεωργία και η Ουκρανία. Η Μόσχα πέραν της στρατικοποίησης των υπό κατάληψη Γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας δεν φαίνεται να συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη. Ειδικά με την Ουκρανία τί θα συμβεί μετά την Προεδρική εκλογή του 2010? Τί θα γίνει με το Ρωσικό Ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη μετά το 2014? Στο ΝΑΤΟ θα ενταχθούν προσεχώς και άλλα κράτη, ποιά η κατάληξη των ¨2¨?

Ο Μεντβέντεβ έχει αντιγράψει Γκορμπατσόφ στα περί “συστήματος ασφαλείας από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ”. Επιδιώκει να καταστήσει τον Οργανισμό Συλλογικής Ασφαλείας (Ρωσία και κάποιες άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) ως “ισοδύναμο” του ΝΑΤΟ. Οι Δυτικοί το απορρίπτουν. Έχουμε αρκετούς οργανισμούς. Δεν χρειάζονται άλλοι.
Δεν πρόκειται η Μόσχα να συνηγορήσει σε παραλυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν – Β. Κορέας – Μιανμάρ κ.α. Άρα ρεαλιστικά ας μην αναμένουμε κάτι το εντυπωσιακό από την κυβερνώσα ομάδα στην Ρωσία, η οποία εφαρμόζει αρκετές κατασταλτικές μεθόδους κατά των αντιπάλων της και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Δυτικού τύπου Δημοκρατία.

Στα ενεργειακά η Μόσχα δεν επιθυμεί “να ανοίξουν οι εναλλακτικές στρόφιγγες με πετρέλαιο και φυσικό αέριο”. Παντοιοτρόπως επιδιώκει το Καζακστάν, αλλά και προφανώς το Ιράν να μην “ανοιχθούν” προς τρίτες χώρες. Μπορεί τα χαμόγελα να είχαν την τιμητική τους, όμως επαφές των δύο πλευρών στη Μόσχα, αλλά και οι δύο ηγέτες δύσκολα θα απαγκιστρωθούν από γνωστές θέσεις.

Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Μόσχα δεν δείχνει έτοιμη “να κάνει μεγάλα βήματα”. Αυτό φαίνεται στην περίπτωση Χοντορόφσκι (το πρώην αφεντικό της YUKOS) που είναι στην φυλακή , καθώς και στις περιπτώσεις των γνωστών δημοσιογράφων Πολιτόφσκαγια και Κλεμνίκωφ που δολοφονήθηκαν (όπως και ο άτυχος Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο) από ανθρώπους των SILOVΙKI, δηλαδή καθεστωτικούς. Ιδιαίτερα για τον Πούτιν τα ανθρώπινα δικαιώματα “δεν του είναι ιδιαίτερα ευχάριστα”. Είναι μακρύς ο δρόμος για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία. Ευτυχώς που είναι “δεμένη” με την ελεύθερη οικονομία (ως εκ τούτου επλήγη από την τρέχουσα κρίση) γιατί διαφορετικά κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις.

Το μείζον θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να την προωθήσουν (παρά τις μειώσεις στα κονδύλια). Το Ρωσικό δόγμα προσδίδει έμφαση στα πυρηνικό-πυραυλικά , ενώ οι ιδιόρρυθμοι ηγέτες της Β. Κορέας και του Ιράν δεν δείχνουν να απεγκλωβίζονται από τα ΟΜΚ. Το αν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα μειώσουν στο μηδέν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια αυτό δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη και η Πιονγκ–Γιανγκ θα τους ακολουθήσουν. Ας παραμείνουμε ρεαλιστές. Είναι φρούδες ελπίδες ο αποπυρηνικοποιημένος πλανήτης. Είναι καλές ιδέες για κάποια THINK TANKS και κάποιους φαντασιόπληκτους αλλά δεν είναι υλοποιήσιμες τέτοιες ιδέες. Είναι καλές οι ιδέες του OBAMA αλλά εκεί θα μείνουν.

Στο θέμα των διαδόχων – Συνθήκης για DE-ALERT και μείωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων. Αυτά είναι θετικά σημεία αλλά πρέπει να τα δούμε από πλευράς αποτροπής, από πλευράς προσωπικού, από πλευράς στρατηγικής βομβαρδιστικών και υποβρυχίων, μελέτης της περίπτωσης εκτόξευσης πυραύλου λόγω ατυχήματος, καθώς και αν το DE-ALERT θα αφορά και άλλα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα (Γαλλία – Κίνα – Μ. Βρετανία) κα. Ο διάολος είναι πάντοτε στις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν τέλος και άλλα ανοικτά θέματα μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, όπως είναι οι διεκδικήσεις στον Αρκτικό Κύκλο, θέματα της Κεντρικής Ασίας, καθώς και η περίπτωση του “ξεπαγώματος” της Συνθήκης CONVENTIONAL FORCES IN EUROPE (CFE-1990) η οποία είναι “στο ψυγείο” με απόφαση Πούτιν από το 2007.

Η Μόσχα έχει να επιδείξει ένα ενδιαφέρον για συνεργασία σε θέματα πυρηνικής τρομοκρατίας, αντιμετώπισης του Ισλαμικού εξτρεμισμού και ειδικότερα στο θέμα του Αφγανιστάν πρόσφατα έδωσε το “πράσινο φως” για την χρήση του εναέριου χώρου της σε αεροσκάφη των ΗΠΑ για υποστήριξη των δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν, όμως το έκανε γιατί προτιμά οι Τζιχαντιστές και οι TALIBAN να είναι στο AFRAK και όχι να μεταφερθούν στη Τσετσενία και στο Βόρειο Καύκασο (όπου υπάρχουν πολλοί θύλακες εξτρεμισμού). Κατόπιν των ανωτέρω υπάρχει μακρύς δρόμος για την καθολική βελτίωση των σχέσεων της Δύσης με την Μόσχα. Χαμόγελα στην πορεία θα έχουμε, αλλά για την σταθερότητα και την σε βάθος οικοδόμηση ισχυρών δεσμών δεν είμαι βέβαιος ότι στην πορεία (και σύντομα) θα εμφανισθούν τέτοιοι.
Anaconda.gr

No comments: