Monday, 6 July 2009

«Δεν πολεμάς την τρομοκρατία με ανόητες συνωμοσιολογίες»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο newstime.gr, την πρώτη που δημοσιεύεται μετά την σημερινή βομβιστική επίθεση, επισημαίνει πως «δεν πολεμάς την τρομοκρατία με ανόητες συνωμοσιολογίες». Για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας τονίζει πώς "Δεν υπάρχει καμία επιχειρησιακή σχέση μεταξύ παλαιών και νέων τρομοκρατών", ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί πως «Η σημερινή αστυνομία λειτουργεί ως μια αστυνομία της δεκαετίας του 50 την στιγμή που το σύγχρονο έγκλημα χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μορφές οργάνωσης». Μιλώντας τέλος για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας, αναφέρεται στις ενέργειές που έκανε ως Υπουργός, λέγοντας: "Όταν ήμουν υπουργός, είχα συστήσει μια υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στο Σώμα. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν 650 άτομα ενώ κατηγορήθηκαν 5 χιλιάδες!"

Ο συνομιλητής μας, μιλώντας για "συνωμοσιολογίες", αναφέρεται προφανώς στις προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή να συνδέσει την τρομοκρατία με «ξένα κέντρα» -όπως έγινε π.χ. με την επίθεση με την ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ από την «Επαναστατική Άμυνα» - την οποία το επίσημο κομματικό έντυπο της ΝΔ απέδωσε σε …Τούρκους πράκτορες!

Οκ. Χρυσοχοΐδης απορρίπτει κατηγορηματικά την άποψη ότι η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι επί των ημερών του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν ήταν ολική με αποτέλεσμα να μην συλληφθούν άτομα τα οποία σήμερα δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

«Οι οργανώσεις που έχουν εμφανισθεί αυτή την στιγμή είναι καινούργιες οργανώσεις με άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν παρά μόνο ιστορική. Δεν υπάρχει καμία επιχειρησιακή σχέση μεταξύ των παλαιών και των νέων τρομοκρατών. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι αφενός έχουμε πάλι άτομα που αυτοαναγορεύονται σε δικαστές και δολοφονούν τους πολίτες και αφ ετέρου ότι οι ενέργειες αυτές καταφέρουν θανάσιμα πλήγματα στη χώρα μας –στο κύρος της, στην οικονομία της και αλλού.»

Μια από τις ιδιαιτερότητες του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι επικεντρώνει το μήνυμα του στην «μεσαία τάξη» -όχι στον «λαό» και τις «λαϊκές μάζες», και στις «προοδευτικές δυνάμεις». Τον ρωτήσαμε γιατί δείχνει αυτή την προτίμηση στον όρο «μεσαία τάξη»: «Διότι σήμερα έχουμε αφενός μια κοινωνία που είναι κατακερματισμένη σε πολλές ομάδες όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει μια συμπαγής μάζα που φτάνει το 70% την οποία θα χαρακτήριζα ως μεσαία τάξη. Η τάξη αυτή στην ουσία αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες, ελπίδες, αναζητήσεις, προβλήματα, πολιτισμό που σηματοδοτούν την ελληνική συνιστάμενη. Πρόκειται με άλλα λόγια για τον μάχιμο πληθυσμό».

Όμως η «μεσαία τάξη» αποτελείται από δυο κυρίως ομάδες που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους: Από την μια πλευρά υπάρχει το τμήμα εκείνο που αποτελείται από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ,τους επιχειρηματίες και τους μαγαζάτορες, τους μάνατζερς κλπ -δηλαδή όλους όσους αντλούν τα εισοδήματα τους από τις εθελούσιες διαδικασίες της αγοράς. Από την άλλη πλευρά έχουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, τις κομματικές νομενκλατούρες που επανδρώνουν τους δημόσιους οργανισμούς, -δηλαδή όλους εκείνους τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται από την καταναγκαστική φορολογία. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια ενιαία μεσαία τάξη;

«Ναι και όχι. Πράγματι υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί όμως από την άλλη πλευρά καθημερινά δημιουργείται μια κατάσταση που επηρεάζει και τις δυο ομάδες:. Πρόκειται για την ανασφάλεια και την διαρκή αβεβαιότητα .Αυτό ισχύει σήμερα και στον δημόσιο τομέα όπου ο εργαζόμενος τρομάζει από την προοπτική ότι θα παίρνει στα επόμενα 10-15 χρόνια 1200 ευρώ. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τόσο ο εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα όσο και αυτός στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της παροχής υποβαθμισμένων δημοσίων αγαθών: άσχημα σχολεία ,αναξιοπρεπή συμπεριφορά από τα νοσοκομεία ,κακούς δρόμους ,κλπ»

Όμως η ανασφάλεια που αντιμετωπίζει ο πολίτης σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική. Αφορά την ζωή και την περιουσία του. Καθώς η εγκληματικότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία έτη οι Έλληνες αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ανασφαλείς.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η ανάγκη για ασφάλεια δεν είναι μια δευτερεύουσα πολυτέλεια αλλά μια βασική προϋπόθεση λειτουργίας του ατόμου και των κοινωνιών. «H ασφάλεια δεν είναι ένα ιδεολογικό θέμα αλλά αντιπροσωπεύει μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και η παροχή της είναι ένα δημόσιο αγαθό που οφείλει να παρέχει το κράτος σε όλους τους πολίτες. Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η εγκληματικότητα πλήττει κυρίως τους φτωχούς και γενικώς εκείνους που είναι κοινωνικά ευάλωτοι».

Ταυτόχρονα ο συνομιλητής σπεύδει να τονίσει ότι η ανάγκη για ασφάλεια δεν θα πρέπει να μας κάνει να καταστρατηγήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Τρέμω πολλές φορές σκεπτόμενος ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μας παρακολουθούν χωρίς να διασφαλίζουν την προσωπική μας ζωή».

Όμως στην Ελλάδα σήμερα το κράτος δεν είναι σε θέση να παράσχει το βασικό αυτό αγαθό. Οι πολίτες η καταφεύγουν στην αυτοάμυνα η απλά αναγκάζονται να υποταχθούν στους κανόνες της νύχτας: «Η σημερινή αστυνομία λειτουργεί ως μια αστυνομία της δεκαετίας του 50 την στιγμή που το σύγχρονο έγκλημα χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μορφές οργάνωσης».

Η απουσία της αστυνομίας δεν αντανακλά μόνο μια έλλειψη αποτελεσματικότητας. Αντανακλά και την διαφθορά που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος των Σωμάτων Ασφαλείας:«Πράγματι η διαφθορά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Πάντως, η διαφθορά εξαπλώνεται όταν υπάρχει το γενικότερο αίσθημα χαλάρωσης και αποδιοργάνωσης. Όταν ήμουν υπουργός είχαν συστήσει μια υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στο σώμα. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν 650 ενώ κατηγορήθηκα 5 χιλιάδες!» Αργότερα με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή του πολίτικου σκηνικού η υπηρεσία αυτή ατόνησε.

Φτάνοντας στο τέλος της συζήτησης μας, ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ΠΑΣΟΚ: «Αναμφισβήτητα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης που αφορούν πρωτίστως εμάς τους ίδιους και την δυνατότητα μας να αντιληφθούμε σε ποια εποχή ζούμε, ποιές ανάγκες υπάρχουν και πως αντιμετωπίζονται αυτές οι ανάγκες από ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα. Αν οι απαντήσεις μας είναι διαχειριστικού τύπου όπως της Νέας Δημοκρατίας προφανώς δεν είμαστε προοδευτικοί ενώ αν δεν αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τότε μας χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα από τον λαό».
NewsTime

No comments: