Friday, 24 July 2009

Επεισοδιακές εκλογές στο Κιργιζιστάν

Αποσύρθηκαν υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία
Τέσσερα χρόνια μετά τις εκτεταμένες ταραχές, που πυροδοτήθηκαν από τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία και οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Ακάγεφ, ο διάδοχός του, Κουρμανπέκ Μπακίγεφ, αντιμετωπίζει ταυτόσημες κατηγορίες. Ενώ είχαν ανοίξει οι κάλπες για τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενος εκτεταμένη νοθεία και κάλεσε το λαό να κατέβει στους δρόμους.

«Καλούμε όλους τους ψηφοφόρους, τα πολιτικά κόμματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ξένους παρατηρητές να θεωρήσουν τις προεδρικές εκλογές ως μη γενόμενες λόγω των ευρύτατων παραβιάσεων της εκλογικής νομοθεσίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Αταμπάγεφ με έναν άλλο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Ζένισμπεκ Ναζαραλίγεφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αταμπάγεφ, η κυβέρνηση του Μπακίγεφ ναύλωσε πούλμαν, τα οποία περιέφεραν από εκλογικό κέντρο σε εκλογικό κέντρο τους ίδιους ψηφοφόρους. Διατυπώθηκαν επίσης καταγγελίες για εκφοβισμό ψηφοφόρων και για εκτεταμένη νοθεία στις επιστολικές ψήφους.

Από την πλευρά του, ο Μπακίγεφ εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «θα κατασταλούν, στο πλαίσιο των νόμων, οποιεσδήποτε απόπειρες πρόκλησης αναρχίας και δεν θα γίνει ανεκτή η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα». Οι φόβοι για αιματηρές ταραχές ενισχύθηκαν όταν αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν, με κλομπ και πυροβολισμούς στον αέρα, διαδήλωση περίπου 1.000 οπαδών του Αταμπάγεφ στην πόλη Μπαλίκτσι.

Παρ’ όλα αυτά, έξι έμειναν στον κατάλογο των υποψηφίων στις χθεσινές εκλογές, από τις οποίες εθεωρείτο βέβαιο ότι θα ανακηρυχθεί νικητής ο Μπακίγεφ. Ο απερχόμενος πρόεδρος διεκδικούσε δεύτερη πενταετή θητεία, είχε κατηγορηθεί από τους διεθνείς παρατηρητές των βουλευτικών εκλογών του 2005 για εκφοβισμό ψηφοφόρων και επιστράτευση του κρατικού μηχανισμού υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Παρατηρητές του ΟΟΣΑ

Τις επεισοδιακές εκλογές στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας παρακολουθεί, μέσω των απεσταλμένων παρατηρητών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΟΣΑ). «Αν υπάρξουν καταγγελίες για νοθεία ή χειραγώγηση, θα παρακολουθήσουμε την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις Αρχές», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΟΣΑ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στα τέσσερα χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Μπακίγεφ κέρδισε συμπάθειες αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο, η οικονομική κρίση στους μεγάλους γείτονές του Κιργιζιστάν, Ρωσία και Καζαχστάν, είχε οδυνηρό αντίκτυπο στην οικονομία της μικρής αυτής χώρας των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μεταναστευτικά εμβάσματα και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ουάσιγκτον και Μόσχα παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γεωστρατηγικά σημαντική αυτή χώρα με την απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική. Το Φεβρουάριο, ο Μπακίγεφ είχε δηλώσει ότι θα κλείσει την αμερικανική βάση στο Μανάς, προκαλώντας ευφορία στο Κρεμλίνο, από το οποίο εξασφάλισε σημαντικά δάνεια. Πρόσφατα, όμως, ο Μπακίγεφ δέχθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία για τη λειτουργία της βάσης –η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Αφγανιστάν– με τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας τον τριπλασιασμό του ενοικίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: