Tuesday, 7 July 2009

Ένα παράθυρο στη σερβική ιστορία

Της Μπογιάνα Μιλοβάνοβιτς
Από το 1804 έως το 1813, υπό την ηγεσία του Καραντιόρντιε Πέτροβις, η Σερβία άρχισε σοβαρή αντίσταση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και άρχισε την αποκατάσταση της πολιτείας της. Ο Καραντιόρντιε είναι γνωστός στην ιστορία ως ηγέτης της πρώτης σερβικής εξέγερσης το 1804.
Ίδρυσε μια οχυρωμένη πόλη στην Τοπόλα και συγκέντρωσε στρατό για τον αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς. Σήμερα, δύο αιώνες μετά, κάποιος μπορεί να επισκεφτεί το φρούριο, το σπίτι και την εκκλησία του.

Περισσότεροι από 100.000 τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο, μία ξεναγός από τον τουριστικό οργανισμό της Τόπολα, η Λίντια Κίρσιτς είπε στους Southeast European Times. "Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας είναι παιδιά σε οργανωμένα σχολικά ταξίδια… Η Τόπολα είναι ένας τόπος όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά για τη σερβική ιστορία", δήλωσε. Πολλοί από τους ξένους τουρίστες είναι διπλωμάτες και πρεσβευτές που θέλουν να ενισχύσουν τη γνώση τους για τη χώρα.

Η εξέγερση του Καραντιόρντιε δεν είχε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Αυτός και άλλοι αρχηγοί των επαναστατών αναγκάστηκαν να φύγουν στην Αυστριακή Αυτοκρατορία το 1813, όταν η οθωμανική αυτοκρατορία ξεκίνησε τεράστια επίθεση.


Η εκκλησία του Αγίου Ντιόρντιε είναι καλυμμένη με 3.500 τετραγωνικά μέτρα μωσαϊκό.

Ο εγγονός του, Βασιλιάς Πετάρ Ι, άρχισε να ξαναχτίζει την πόλη με την επιστροφή της οικογένειας στην εξουσία το 1903, και σήμερα η πόλης στέκεται ως ιστορικό μουσείο αφιερωμένο στην πρώτη εξέγερση. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το κανόνι, τα σπαθιά, τα ξίφη, τα πυροβόλα και τις σημαίες του Καραντιόρντιε.

Tο Σπίτι Κληρονομιάς του Πετάρ είναι ένα μεγάλο συγκρότημα στην κορυφή του λόφου Όπλενατς. Εκτείνεται σε 142 εκτάρια και περιλαμβάνει την εκκλησία του Αγίου Ντιόρντιες, το σπίτι όπου ο Πετάρ ήλεγχε τις εργασίες για την κατασκευή του μαυσωλείου, ένα σπίτι για το βασιλικό κατασκευαστή κρασιού και το Βασιλικό Κελάρι Κρασιού.

Η εκκλησία έχει ένα εκπληκτικό μωσαϊκό, που εκτείνεται σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα με 40 εκατομμύρια πολύχρωμους γυάλινους κύβους σε 15.000 διαφορετικές σκιές.

Σχετικά ΔημοσιεύματαΠέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την επίλυση του κυπριακού

19/03/2008

Πολιτιστική Ενημέρωση

27/04/2005

Αθωώθηκε διακεκριμένη μυθιστοριογράφος, κατηγορούμενη για "προσβολή της Τουρκικότητας"

21/09/2006

Ο Ρεν της ΕΕ προειδοποιεί τη Γαλλία για αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

10/10/2006

Το Τουρκικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το Γαλλικό νομοσχέδιο για τη φερόμενη γενοκτονία

15/10/2006

Ολόκληρο το σπίτι κληρονομιάς ζούσε από την παραγωγή κρασιού από το Βασιλικό Κελάρι.

Το σπίτι του Πετάρ, χτισμένο δίπλα στο μαυσωλείο, είναι ένα μουσείο σήμερα, που εκθέτει τα προσωπικά στοιχεία της βασιλικής οικογένειας. Τα πολυτιμότερα εκθέματα είναι εικονίδια από τα μοναστήρια του Όρους Άθως και μια τιάρα που άνηκε στη βασίλισσα Μαρίγια, σύζυγο του βασιλιά Αλέξανδρου του Ι. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν τα πορτρέτα των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Το Σπίτι του Κατασκευαστή Κρασιού χτίστηκε το 1911 για τον "φύλακα" των βασιλικών αμπελώνων. Μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξορία της οικογένειας Καραντιόρντιε από τη Σερβία, το κτήριο αποτελεί το Μουσείο του Αγώνα του Λαού για την Ελευθερία. Σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και μια μόνιμη έκθεση του διάσημου ζωγράφου Nικολά Γκράχοβατς, ο οποίος πέρασε τρεις δεκαετίες της ζωής του στην Τόπολα και ήταν μεγάλος δωρητής στο Σπίτι Κληρονομιάς.

Η τελευταία στάση μας είναι το Βασιλικό Κελάρι Κρασιού. Οι βασιλικοί αμπελώνες εκτείνονταν σε περίπου 50ha. Ολόκληρο το σπίτι κληρονομιάς ζούσε από την παραγωγή κρασιού από το Βασιλικό κελάρι, που χτίστηκε από τον Αλεξάνταρ το 1931. Σήμερα είναι μουσείο που εκθέτει παλιό εξοπλισμό, πιεστήρια σταφυλιών και βαρέλια που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '30.

Αν και η Τόπολα αντιπροσωπεύει μια ταραχώδη περίοδο στη σερβική ιστορία, η πόλη παρουσιάζει σήμερα την αύρα της ειρήνης. Οι κάτοικοι είναι πολύ υπερήφανοι για την πόλη τους -- καθένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι ο ξεναγός σας στις περιοχές της Τόπολα και της ιστορικής σημασίας.

SETimes.com

No comments: