Wednesday, 15 July 2009

Η ασυλία της Τουρκίας

του Κώστα Αϊβαλιώτη*
Έκπληκτοι είχαν μείνει τον περασμένο Ιανουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο οι ξένοι ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές όταν μοίρασα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, φωτοτυπίες με τις γνωστές φωτογραφίες από την αποβίβαση λαθρομεταναστών σε ελληνικές βραχονησίδες από σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.
Ως μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων παρέστην και μίλησα για αυτή την πρακτική της Τουρκίας, δίνοντας και απτές αποδείξεις με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και είχαν παρθεί με κάμερα που είχε υπέρυθρες ακτίνες. Σε αυτές Τούρκοι λιμενικοί βοηθούσαν λαθρομετανάστες να αποβιβασθούν και οι ξένοι βουλευτές κοιτούσαν και ξανακοιτούσαν κατάπληκτοι τα διακριτικά των τουρκικών σκαφών.

Στην ίδια Συνεδρίαση (στην οποία μετείχαν 650 βουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εξήγησα ότι η χώρα μας έχει δεχθεί 2 εκατ. μετανάστες χωρίς να υπάρξει η παραμικρή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ούτε επαρκείς πόροι ούτε επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων ή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ιδίως η τελευταία είναι το πιο σύντομο… ανέκδοτο της Ευρώπης αφού έχει ανακοινωθεί επισήμως 7 φορές και ακόμη είναι στα χαρτιά.


Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι δουλέμποροι παίρνουν 1.000 δολάρια από κάθε λαθρομετανάστη για να τον στείλουν π.χ. στο Αγαθονήσι. Τη Μεγάλη Τετάρτη βρέθηκα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη σε αυτό το (ξεχασμένο από το μαξιμοκεντρικό κράτος) νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Πήγαμε εκεί μαζί με τους ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ομάδας μας, της IND/DEM («ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»), και όλοι διαπιστώσαμε την έκταση του προβλήματος. Οι υπερήφανοι κάτοικοι του νησιού ζουν ξεχασμένοι από την κεντρική εξουσία, τρέφουν λαθρομετανάστες, τους χαρτζιλικώνουν(!) και νιώθουν την ανυπαρξία του κράτους. Επισκεφθήκαμε με τον κ. Καρατζαφέρη το μέρος όπου διαμένουν οι λαθρομετανάστες στο Αγαθονήσι. Ο μόνος Σομαλός που μιλούσε αγγλικά με ρώτησε με αγωνία από πού πάνε για την… Ομόνοια (!) Αυτά τους λένε εκείνοι που τους μεταφέρουν από την Τουρκία… Κατά τα λοιπά οι Έλληνες κάτοικοι του Αγαθονησίου αναρωτιούνται για ποιον λόγο έχουν χρόνια να δουν –έστω και… ζωγραφιστή!– μία τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού όταν όλοι γνωρίζουν ότι στο στενό που ορίζεται από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι οι Τούρκοι δουλέμποροι κάνουν «πάρτι»…

Εντυπωσιακό στοιχείο –το οποίο αναδεικνύει και την ανυπαρξία και την αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης– είναι και το ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων δίνει το «ιλιγγιώδες» ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως το 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε νόμιμο ή παράνομο μετανάστη που έχει δεχθεί η Ελλάδα παίρνει μόλις 75 λεπτά του ευρώ τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Μόλις τώρα άρχισε να ζητεί πρόσθετα κονδύλια η ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν, και αφού πρώτα είδε το 7,2% του ΛΑΟΣ…

Επί ενάμιση χρόνο κάποιοι από εμάς λέμε και ξαναλέμε μέσα στη Βουλή ότι θα πρέπει να συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον άμεσο σεβασμό της Συμφωνίας Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Μόλις τώρα όμως, και μετά το υψηλό ποσοστό του ΛΑΟΣ, φαίνεται να κατάλαβε η Ν.Δ. τι εννοούμε και ζητεί να τεθεί ως όρος η τήρηση της παραπάνω συμφωνίας την οποία προκλητικά αγνοεί η Τουρκία. Επί ενάμιση χρόνο μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων και είχαμε αντιμέτωπη την αλαζονική στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα βλέπουμε τις σπασμωδικές κινήσεις πανικού μιας συρρικνωμένης Ν.Δ. η οποία βλέπει π.χ. στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών να πιάνει το 15% ο ΛΑΟΣ . Είναι κατάντια για ένα κόμμα εξουσίας –έστω και τόσο γερασμένο– να έχει «διαφορά φάσεως» στην αντίληψη ακόμη και των απολύτως αυτονόητων κοινωνικών προβλημάτων. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ έπνιξαν την Ελλάδα στους λαθρομετανάστες, δημιούργησαν συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, φαλκίδευσαν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, εξευτέλισαν την έννοια του ελληνικού κράτους και τώρα «οραματίζονται» επιχειρήσεις-σκούπα και «χώρους υποδοχής» οι οποίοι είναι τέως στρατόπεδα που θα κληθεί να συντηρήσει ο αγρίως φορολογούμενος Έλληνας πολίτης.

Όταν ζούσα στις Κυκλάδες τη δεκαετία του ’70 κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα. Ακόμη και όταν ήρθα με την οικογένειά μου στην Αθήνα πριν από 30 τόσα χρόνια θυμάμαι ότι δεν υπήρχαν συναγερμοί, ενισχυμένες σιδεριές, κλειδαριές «τρίαινες» και θωρακισμένες πόρτες. Εκεί που παλιά κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα στο ισόγειο, φτάσαμε σήμερα να είμαστε κλειδαμπαρωμένοι στον 4ο όροφο και πάλι να φοβόμαστε. Μία μάνα δεν μπορεί να διασχίσει με το καροτσάκι του μωρού της μία πλατεία μέρα μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Αυτή την κατάντια τα δύο παμπάλαια κόμματα εξουσίας την αποκαλούν «ποιότητα ζωής» και «σωστή λειτουργία της δημοκρατίας»… Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα ρίχνουν όλα στον (κακοπληρωμένο και συνεχώς λοιδορούμενο) αστυνομικό των 700 ευρώ και οι εξουσιαστές εξακολουθούν να ζουν με ασφάλεια και άνεση όταν οι πολίτες βογκούν.

Δεν μας έφταναν τα (πάμπολλα) ντόπια «μπουμπούκια» της βαριάς εγκληματικότητας, έχουμε εδώ και 15 χρόνια να αντιμετωπίσουμε και τα εισαγόμενα. Όποιος θέλει στέλνει όποιους και όσους θέλει στην Ελλάδα και πλουτίζει. Τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, έχουν να παλεύουν καθημερινά με ένα αδιάφορο κράτος , βασανίζονται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα και υβρίζονται από πάνω και ως δήθεν «ρατσιστές».

Δεν θα πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσουμε πόσους μετανάστες αντέχει αυτός ο τόπος; Γιατί οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί έβαλαν ποσόστωση; Έχουν μειωμένη δημοκρατικότητα δύο από τα πιο προηγμένα κράτη της Ευρώπης; Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο κ. Τζουλιάνι, είναι άραγε… φασίστας και υλοποίησε μία σειρά μέτρων στην πόλη του, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τον βραχνά της εγκληματικότητας; Είναι άραγε «ακραίος» ο Γερμανός ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ηγέτης του κόμματος «DIELINKE» (και παρ’ ολίγον καγκελάριος της Γερμανίας) ο οποίος ζητεί δουλειά πρώτα για τους Γερμανούς εργάτες και ποσόστωση για τους μετανάστες;

Δεν θα πρέπει, επιτέλους, να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι αυτή δεν υπάρχει μόνο για να μας πιέζει π.χ. για την «Ολυμπιακή» αλλά χρειάζεται να μεταβιβάζει και επαρκείς πόρους στην Ελλάδα η οποία δέχεται μόνη της το 18% της ετήσιας λαθρομετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

*Ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης είναι βουλευτής Β’ Αθηνών, εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ
Diplomatia.gr

No comments: