Friday, 17 July 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ ΜΙΑ ΝΕΑ 9/11.

Γράφει: ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Από την τραγική 9/11 και τις καταστροφικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, έχουν γίνει 23 προσπάθειες τρομοκρατών για πλήγματα εντός Αμερικανικού εδάφους. Σημειώνεται ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2007 οι τρομοκρατικές προσπάθειες ήταν 19. Όσο και αν φαίνεται περίεργο – γιατί λεπτομέρειες δεν δίδονται – κάποιοι επίδοξοι τρομοκράτες είναι στις φυλακές, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς είναι ακόμα ελεύθεροι. Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα αντιμετώπισης των τρομοκρατών στις ΗΠΑ είναι δρακόντεια, και οι Αμερικανοί είναι εμπλεκόμενοι σε ένα “μακρύ πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές βελτιώσεις σε ζητήματα νομικά, προληπτικά καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών για διεθνή τρομοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται και στον τραπεζικό τομέα με πολλά κράτη για την παρεμπόδιση διακίνησης κεφαλαίων προς τρομοκράτες. Ανεξάρτητα της πρόληψης (23 ενέργειες απέτυχαν) οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είναι οι βασικοί στόχοι των Τζιχαντιστών και τρομοκρατών. Ως εκ τούτου πέρα των κυβερνήσεων, είναι απαραίτητη η συνεργασία και μεταξύ των ειδικών, των νομικών, καθώς και διαφόρων προγραμμάτων όπως το SAFETY ACT και το CUSTOMS TRADE PARTNERSHIP AGAINST TERRORISM (C-TPAT). Επίσης ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ότι είναι ο ιδιωτικός παράγοντας στο να προωθεί καινοτόμες και νέες τεχνολογίες , που θα μπορούσαν να διοχετευτούν προς όλα τα κράτη και υπηρεσίες.
Όσο και αν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, μεταξύ των 23 τρομοκρατικών προσπαθειών στις ΗΠΑ μετά την 9/11, ήταν και ενέργειες με στόχο την BROOKLYN BRIDGE και τον SEARS TOWER.
Σύμφωνα με διαβαθμισμένη ανάλυση αμέσως μετά την 9/11 οι ΗΠΑ προχώρησαν σε όλα τα επίπεδα δυναμικά σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια νέα 9/11. Η πιο ουσιώδης κίνηση ήταν η σύσταση Ενιαίων Δυνάμεων Κρούσης (JOINT TASK FORCES AGAINST TERRORISM) για όλους τους επιμέρους τομείς, καθώς και η αναβάθμιση όλων των ανταλλαγών πληροφοριών, παρακολούθησης (FOREIGN INTELLIGENCE SURVEILLANCE ACT), καθώς και εκείνων της αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης. Η έκθεση του AMERICAN SECURITY PROJECT (Φθινόπωρο 2008) κάνει λόγο για σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ. Αλλά παράλληλα επισημαίνεται ότι “δεν υπάρχει τέλεια ασφάλεια”.
Συνοπτικά οι 23 περιπτώσεις είναι:
Δεκέμβριος 2001. RICHARD REID. Επιδιώκει να καταστρέψει αεροσκάφος εν πτήσει από Παρίσι προς Μαϊάμι. Συνελήφθη. Ισόβια.
Μάιος 2002. JOSE PADILLA. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο O’HARE του Σικάγο μόλις είχε επιστρέψει από το Πακιστάν. Συνωμοτούσε με τζιχαντικές ομάδες. Θεωρείται από τους ειδικούς της “βρώμικης βόμβας”. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και 4 μήνες στη Φλόριντα.
Σεπτέμβριος 2002. LACKWANNA – 6 ή “BUFFALO CELL”. Υποστηρικτές της AL QAEDA, Υεμενικής προέλευσης. 7-10 χρόνια στη φυλακή.
Μάιος 2003. IYMAN FARIS. Είχε βάλει ως στόχο την γέφυρα BROOKLYN στη Νέα Υόρκη. Παρακολουθείτο. Είχε διασυνδέσεις με το Κασμίρ και ζούσε στο OHIO. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης.
Ιούνιος 2003. VIRGINIA JIHAD NETWORK. 11 άτομα συνελήφθησαν στην ALEXANDRIA – VIRGINIA. Επαφές με AL QAEDA και TALIBAN – LET. 15 χρόνια φυλάκιση.
DHIREN BAPOT. Αύγουστος 2004. Έχουν επαφές με Πακιστάν. Προετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη. Τον Μάιο του 2007 καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης.
Αύγουστος 2004. JAMES ELSHAFAR και SHAHAWAR MATIN SIRAR. Προετοιμάζουν επιθέσεις στη MADISON SQUARE GARDEN στη Νέα Υόρκη. Καταδικάστηκαν σε 30 και 5 χρόνια αντίστοιχα.
Αύγουστος 2004. YASSIN AREF και MOHAMMAD HUSSAIN. Έχουν αγοράσει όπλα και εκρηκτικά. Στοχεύουν Πακιστανό διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη. 15 χρόνια στη φυλακή.
Ιούνιος 2005. UMER HAYAT. Πακιστανός με εκπαίδευση σε σχολή τρομοκρατών στο Πακιστάν. 24 χρόνια στη φυλακή. Προετοίμαζε επιθέσεις στο LODI – CALIFORNIA.
Αύγουστος 2005. LEVAR HALEY, HAMMAD SAMANA, KEVIN JANES. Ετοιμάζουν μαζικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του LOS ANGELES. Καταδικάστηκαν σε 16-22 χρόνια φυλακή.
Δεκέμβριος 2005. MICHAEL REYNOLDS. Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης. Είχε βάλει ως στόχο αγωγούς αερίου και διυλιστήρια σε MONTANA – NEW JERSEY και WYOMING. Είχε επαφές με ακραία Πακιστανικά στοιχεία.
Φεβρουάριος 2006. MOHAMMAD ZAKI ANAWI. Συνελήφθησαν στο TOLEDO – OHIO. Κατασκευάζουν βόμβες για να χρησιμοποιηθούν κατά των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια.
Απρίλιος 2006. SYED HARIS AHMED και ISLAM SADEQUEE. Προετοιμάζουν από την ATLANTA επιθέσεις σε περιοχές της WASHINGTON DC (κυβερνητικά κτίρια). Δικάζονται σύντομα.
Ιούνιος 2006. NARSEAL RATISTE και άλλοι 7 συνελήφθησαν από το FBI στο Μαϊάμι και στην Ατλάντα. Προετοίμαζαν καταστροφικού επιπέδου επίθεση κατά SEARS TOWER στο Σικάγο. Οι 5 από τους 7 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.
Ιούλιος 2006. ASSEM HAMMOUD. Προετοίμαζε με “στοιχεία” της AL QAEDA στο Λίβανο, επιθέσεις σε TRAIN TUNNELS στη Νέα Υόρκη. Θα δικασθεί από Λιβανέζικο Στρατοδικείο εντός των προσεχών εβδομάδων.
Αύγουστος 2006. LIQUID EXPLOSIVES PLOT. Με υγρό εκρηκτικό θα προκαλούσαν διαδοχικές εκρήξεις σε 10 αεροσκάφη. 24 Βρετανοί συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου. Πιθανότατα η AL QAEDA ήταν το δίκτυο, που σχεδίασε την ενέργεια. 15 από τους 24 προσήχθησαν σε δίκη. 3 υπεύθυνοι με πρόκληση μαζικών δολοφονιών.
Μάρτιος 2007. KHASID SHEIKIT MOHAMMED. Ο “αρχιτέκτονας της 9/11” Επιχειρησιακό μυαλό της AL QAEDA. Είχε προετοιμάσει την επίθεση του 1993 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο (World Trade Center), καθώς και την τρομακτική ενέργεια στο BALI το 2002. Προετοίμαζε επιθέσεις στο Αεροδρόμιο HEATHROW, στο CANARY WHARF, στο BIG BEN, στο Ισραήλ, στο Σικάγο, στο PANAMA CANAL , σε Αμερικανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και στο EMPIRE STATE BUILDING. Είναι μαζί με τους RAMZI BINALSHIBIZ WALID BIN ATTASH και στο Γκουαντανάμο. Σε εξέλιξη η περίπτωσή τους με πολλά επιπρόσθετα στοιχεία.
Μάιος 2007. FORT DIX PLOT. Συνελήφθησαν 6 επίδοξοι τρομοκράτες, που σχεδίαζαν επίθεση στο FORT DIX στο NEW JERSEY. Εν αναμονή της δίκης.
Ιούνιος 2007. JFK Αεροδρόμιο. 4 άτομα σχεδιάζουν επιθέσεις σε αποθήκες και αγωγούς του Αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη. Αρχηγός του ήταν ο RUSSEEL DEFREITAS που συνελήφθη στο BROOLKYN. Είχε επαφές με τρομοκράτες σε Νότιο Αμερική και Καραϊβική. Λέγεται ότι “θα προκαλούσαν τεράστιες ζημιές ακόμα πιο καταστροφικές της 9/11”. Αναμένεται η δίκη τους.
Ιανουάριος 2008. MOHAMMED JADARAH. Υπεύθυνος για επιθέσεις κατά πρεσβειών σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ισραήλ, Φιλιππίνες. Είχε επαφές με το ηγετικό δίδυμο της AL QAEDA. Συνελήφθη από την αστυνομία του Ομάν και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Είναι σε ισόβια.
Μάρτιος 2008. HASSAN ABUJIHAD. Πρώην ναύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, παρείχε πληροφορίες και θέσεις πλοίων στις εκδόσεις AZZAM που έχουν στενές σχέσεις με την AL QAEDA. Τον Μάιο του 2008 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.
Ιούνιος 2008. CHRIS PAUL. Αμερικανός υπήκοος από το OHIO. Άμεση εμπλοκή του με όπλα Μαζικής Καταστροφής. Συνωμοτούσε για εκτελέσεις Αμερικανών στην Γερμανία. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης.
Μάιος 2009. SYNAGOGUE TERROR PLOT. Σύλληψη του JAMES CROMITES και άλλων 3 στη Νέα Υόρκη που προετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον της AIR NATIONAL GUARD BASE καθώς και Εβραϊκών Συναγωγών. Προσπαθούσαν να προμηθεύονται πυραύλους STINGER. Αναμένεται η δίκη τους.
Όπως φαίνεται από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι τρομοκράτες εξακολουθούν να στοχεύουν τις ΗΠΑ με απώτερο σκοπό ευρύτερης καταστροφής και πρόκληση χάους. Σύμφωνα με τον υπογράφοντα οι υποψήφιοι τρομοκράτες χαρακτηρίζονται από τα εξής:
Εμπειρίες και εκπαίδευση από Σχολές Τρομοκρατών στο Πακιστάν.
Διασυνδέσεις με προβληματικά καθεστώτα (πχ Σουδάν) ή UNGOVERNED TERRITORIES (AFPAK – Σομαλία κα).
Εντονότατη αντιδυτική και αντιαμερικανική στάση.
Προσπάθεια πρόσβασης σε όπλα και υλικά Μαζικής Καταστροφής.
Γνώση νέων τεχνολογιών και Διαδικτύου.
Προσπάθειες να πλήξουν Αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Έμφαση στην κατασκευή ραδιολογικής βόμβας.
Έμφαση στα LESSONS LEARNED από την χρήση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών από Ιράκ και Αφγανιστάν.
Παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Παρά την διαφοροποίηση των στόχων, τα αεροσκάφη και τα Αεροδρόμια στις Αμερικανικές μεγαλουπόλεις παραμένουν οι κυρίαρχοι στόχοι.
Από την πρόληψη 23 τρομοκρατικών ενεργειών, αποδεικνύεται ότι “έχουν γνώση οι φύλακες στις ΗΠΑ”. Δεν υπάρχουν τέλεια συστήματα και ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι θα προλάβεις τα χειρότερα. Όμως για να βελτιωθεί η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική δυναμική, απαιτούνται συνεχείς και πολυδιάστατες προσπάθειες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες. Σε αντίθεση με την δική μας, που η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (που δεν φθάνει στα επίπεδα των ΗΠΑ) είναι από τραγική έως προβληματική.
ΥΓ – 1 : Ο Υπογράφων θα ήθελε να ευχαριστήσει τους αναλυτές JENA BAKER MCNEILL και PAMELA SIEGEL για την πρωτότυπη εργασία τους και τα εντυπωσιακά στοιχεία, που αυτή εμπεριέχει.
Anaconda.gr

No comments: