Tuesday, 30 June 2009

Ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον αφορμή για νέο μπαράζ μηνυμάτων «σπαμ» και online απατών


Λίγα μόλις λεπτά μετά τον θάνατο κάθε διασημότητας, οι απατεώνες του ’Ιντερνετ, χωρίς να χάσουν χρόνο, πιάνουν αμέσως δουλειά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και αυτή την φορά με τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον. Το διαδίκτυο πάλι κατακλύστηκε από κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εξίσου κακοπροαίρετα sites, με στόχο την «μόλυνση» των κομπιούτερ των αφελών θυμάτων, την πώληση ψευτο-προϊόντων και την υποκλοπή πολύτιμων προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, όπως μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία, οι «καλλιτέχνες» της απάτης, όσο περνάνε οι μέρες μετά τον θάνατο του διάσημου μουσικού, γίνονται όλο και πιο…προχωρημένοι και επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με στέλεχος της Symantec (δημιουργού του Norton) ακόμα και οι «σπάμερς» ξαφνιάστηκαν από τον θάνατο του διάσημου καλλιτέχνη, αλλά πλέον ξεπέρασαν το σοκ και έχουν πιάσει δουλειά για τα καλά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι online επιθέσεις των απατεώνων, που σχετίζονται με τον θάνατο του Τζάκσον, θα ξεπεράσουν κάθε άλλη «καμπάνια» του παρελθόντος, όπως αυτές που εμφανίστηκαν μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης επιδημίας της νέας γρίπης ή μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο βασικός στόχος των κακόβουλων e-mail είναι, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάτι σχετικό με τον Τζάκσον, να δελεάσουν τον χρήστη να κάνει «κλικ» στο σύνδεσμο που περιέχει το μήνυμα και ο οποίος παραπέμπει σε κάποιο site που οι απατεώνες έχουν επί τούτου στήσει, ώστε να μπορέσουν έτσι να «μολύνουν» τον υπολογιστή του. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο «στημένο» μήνυμα υπόσχεται ότι παραπέμπει σε ένα βίντεο του YouTube με την αποκλειστική παρουσίαση του «τελευταίου έργου του Μάικλ Τζάκσον».

Άλλο μήνυμα υπόσχεται ότι παραπέμπει στις «τελευταίες αδημοσίευτες φωτογραφίες» του Μάικλ Τζάκσον, ενώ άλλα μηνύματα υπόσχονται πρόσβαση σε μυστικά τραγούδια του θανόντος καλλιτέχνη. Αντί γι’ αυτά, φυσικά, οι χρήστες «παραλαμβάνουν» στο κομπιούτερ τους ένα κακόβουλο πρόγραμμα που κλέβει τους διάφορους κωδικούς τους (passwords).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, τα μηνύματα «σπαμ» αποτελούν πάνω από το 90% της συνολικής παγκόσμιας κυκλοφορίας μηνυμάτων, αν και τα περισσότερα από αυτά μπλοκάρονται από τα διάφορα προγράμματα «φιλτραρίσματος» και δεν καταλήγουν ποτέ στους χρήστες.

Οι θάνατοι των διάσημων αποτελούν πραγματικό «χρυσωρυχείο» για τους απατεώνες, επειδή πολλοί άνθρωποι αναζητούν σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Η Google μάλιστα ανέφερε ότι η απότομη άνοδος στις αναζητήσεις για ειδήσεις σχετικά με τον θάνατο του Τζάκσον ήταν τόσο μεγάλη, που η εταιρία αρχικά νόμιζε ότι δεχόταν επίθεση χάκερ!

Παράλληλα συνεχώς δημιουργούνται νέα sites σχετικά με τον Τζάκσον (περίπου 7.500 μετά τον θάνατό του!) και από αυτά είναι δύσκολο να ξέρει κανείς ποια ανήκουν όντως σε πραγματικούς θαυμαστές του και ποια σε απατεώνες.

Και μια μικρή αλλά ζωτική λεπτομέρεια: Η περιέργεια τρώει τον αφέντη! Δεν πρέπει κανείς να «τσεκάρει» τους συνδέσμους που περιέχονται στα «σπαμ». Απλώς και μόνο το «κλικ» πάνω στο σύνδεσμο του site μπορεί να είναι αρκετό για να «μολυνθεί» ο υπολογιστής του χρήστη με κακόβουλο λογισμικό.

ENET

No comments: