Monday, 29 June 2009

Στα όπλα η απάντηση για τη νέα τρομοκρατία

Του Γιαννη Σουλιωτη
Βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες προσπαθούν να βρουν την «καταγωγή» τους
Πληροφορίες για διασυνδέση ποινικών με σκληρούς αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων αξιολογεί η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο ερευνών για τη «νέα» τρομοκρατία. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται σχέσεις αναρχικών που κατηγορήθηκαν για ληστείες τραπεζών ή βομβιστικές επιθέσεις με σκληρούς κακοποιούς του κοινού εγκλήματος. Το προφίλ της «Σέχτας Επαναστατών» και δευτερευόντως του «Επαναστατικού Αγώνα» και η διάχυτη αίσθηση ότι τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση σε οπλισμό ενισχύουν την άποψη για διασύνδεση ποινικών και τρομοκρατών. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η θεωρία που φέρεται να υιοθετεί μερίδα ανώτατων αξιωματικών, σύμφωνα με την οποία άτομα που εμπλέκονται σε μικρότερου βεληνεκούς ενέργειες, όπως εμπρηστικές επιθέσεις και ληστείες τραπεζών και αναπτύσσουν σχέσεις με ποινικούς συνδέονται με τη λεγόμενη «νεοτρομοκρατία».

Οι ομάδες αυτές έχει διαπιστωθεί ότι έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν βαρύ οπλισμό δίχως οι Αρχές να έχουν αποσαφηνίσει την προέλευση των όπλων. Την άποψη για διασύνδεση ποινικών - τρομοκρατών υιοθετούν ορισμένοι από τους παλαιούς του «Χώρου», οι οποίοι παρατηρούν ότι «για τους νέους δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στο πολιτικό και το ποινικό». Σοβαρές επιφυλάξεις ωστόσο διατυπώνουν πηγές μέσα από την ΕΛ.ΑΣ., προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι έρευνες των Αρχών κινούνται εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση. Προβάλλουν μάλιστα το επιχείρημα ότι η μόνη περίπτωση που αποκαλύφθηκε διασύνδεση ποινικών - τρομοκρατών αφορά την υπόθεση του Μιχάλη Πρέκα, ο οποίος σε ηλικία 32 ετών έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στη «μάχη» της Καλογρέζας, την 1η Οκτωβρίου του 1987.

Για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής ο Πρέκας αρχικά δεν ήταν παρά ένας μικροπαραβάτης, σεσημασμένος για κλοπές, τον οποίο ωστόσο στην πορεία στρατολόγησαν τα απομεινάρια της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη». Σκοτώθηκε σε καταδίωξη με αστυνομικούς στην Καλογρέζα κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι Χριστόφορος Μαρίνος και Κλέαρχος Σμυρναίος.

Ο Χρήστος Τσουτσουβής, εκ των ιδρυτικών στελεχών του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» και μετέπειτα της «Αντικρατικής Πάλης» σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια ληστείας χρηματαποστολής του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στου Γκύζη. «Είναι σύνηθες τα μέλη των οργανώσεων να προχωρούν σε ενέργειες του κοινού εγκλήματος, δίχως όμως να εντάσσουν στους κόλπους τους άτομα προερχόμενα από τον χώρο του κοινού εγκλήματος», λέει για το θέμα πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των βασικών υπόπτων για τρομοκρατική δράση μερίδα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι βρίσκονται άτομα που προέρχονται από τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και έχουν κατηγορηθεί και φυλακιστεί ή καταζητούνται για ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Η «εμπλοκή»

Τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη άποψη, φέρονται να έχουν συμμετοχή σε εμπρηστικές επιθέσεις και να έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο ο βαθμός «εμπλοκής» τους με το κοινό έγκλημα. Σύμφωνα με μια άποψη, τα συγκεκριμένα άτομα εξασφάλισαν οπλισμό, ιδιαίτερα βαρύ σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιοποιώντας τα δίκτυα των λαθρεμπόρων όπλων που ελέγχονται από ποινικούς. «Την περίοδο δραστηριοποίησης της “17 Νοέμβρη” και του ΕΛΑ υπήρχαν καταγεγραμμένες κλοπές από στρατόπεδα ή Αστυνομικά Τμήματα, όπως στην περίπτωση του Α.Τ Βύρωνα ή του στρατοπέδου στο Συκούριο. Αντίστοιχα περιστατικά ωστόσο δεν αναφέρονται σήμερα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό», αναφέρει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Πριν από λίγο καιρό η «Κ» είχε φέρει στη δημοσιότητα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία ο δραπέτης Βασ. Παλαιοκώστας (πριν αποδράσει εκ νέου από τον Κορυδαλλό) είχε έρθει σε επαφή με παλαιά στελέχη του αντιεξουσιαστικού χώρου στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επιχειρησιακή υποστήριξη και πρόσβαση σε όπλα.

Η Αντιτρομοκρατική διατηρεί την προσοχή της στραμμένη προς τα δίκτυα των διακινητών όπλων και τους κύκλους των κοινών κακοποιών, καθώς είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι «στο κοινό έγκλημα τα στόματα ανοίγουν και η ροή όπλων μέσα από τους δρόμους των λαθρεμπόρων ελέγχονται εάν όχι από τις ελληνικές Αρχές, πάντως από τα κλιμάκια των βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών».

Κατεξοχήν χώρος όσμωσης αντιεξουσιαστών - ποινικών θεωρούνται οι φυλακές. Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης που συμμετείχε στην απαγωγή Μυλωνά (αναμένεται μάλιστα να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου τα επόμενα εικοσιτετράωρα) γνωρίστηκε με τον Βασ. Παλαιοκώστα εντός της φυλακής όπου κρατείτο για τον εμπρησμό τον Απρίλιο του 2004 αυτοκινήτου ιδιωτικής εταιρείας Ασφαλείας στις Σέρρες. Από τον «χώρο» προερχόταν και ο έτερος συνεργός τους, Ευάγγελος Χρυσοχοΐδης.

Η δίκη του στις Σέρρες είχε γίνει με αντιεξουσιαστές να έχουν καταλάβει την αίθουσα του δικαστηρίου: «Να αντεπιτεθούμε στο κράτος και το κεφάλαιο σε κάθε μέτωπο που ανοίγουν, να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι αγωνίζονται στην κατεύθυνση της κοινωνικής ανατροπής, να μην αφήσουμε κανένα αγωνιστή στα χέρια του κράτους», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα κείμενα συμπαράστασης υπέρ του Π. Γεωργιάδη. Σε άλλη περίπτωση πάντως τα αντανακλαστικά των αντιεξουσιαστών ενεργοποίησαν υποθέσεις με πρωταγωνιστές κοινούς ποινικούς και μάλιστα βαρυποινίτες, όπως ο Βαγγέλης Πάλλης. Ο τελευταίος είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με τον καταδικασμένο για τη ληστεία της Εθνικής στην Πανεπιστημίου Γ. Δημητράκη στην εξέγερση των φυλακών Μαλανδρίνου καταφέρνοντας, με σχετική ευκολία να γοητεύσει μερίδα αντιεξουσιαστών.

Σε κείμενο συμπαράστασης που υπέγραφαν γνωστοί αντιεξουσιαστές τον Δεκέμβριο του 2007 σημείωναν μεταξύ άλλων πως «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο αγωνιστής κρατούμενος Β. Πάλλης (...) είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλοι οι κρατούμενοι που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε απαθείς θεατές των καθημερινών εγκλημάτων του απάνθρωπου συστήματος των φυλακών».

Οι εισηγήσεις δεν υιοθετήθηκαν

Σιγήν ιχθύος σχετικά με τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και τον επανακαθορισμό των στόχων και μεθόδων της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά της «νέας» τρομοκρατίας τηρεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Κι αυτό, παρά την ανησυχητική κλιμάκωση της δράσης των ένοπλων οργανώσεων με την εν ψυχρώ δολοφονία αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής στα Ανω Πατήσια. Οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, που μιλούν για ανάγκη άμεσου επανασχεδιασμού της λειτουργίας της πλέον ευαίσθητης υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, πληθαίνουν, οι επικεφαλής του υπουργείου ωστόσο δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες. Οι εισηγήσεις του κλιμακίου της Scotland Yard, που επισκέφθηκε τη χώρα στη σκιά όσων ακολούθησαν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, αγνοήθηκαν και η επίσκεψη των Βρετανών αξιωματούχων στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο δεν έχει αξιοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολυσυζητημένη έκθεση που συνέταξε και παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το κλιμάκιο της Scotland Yard αγνοήθηκε, ενώ την ίδια ώρα, Βρετανοί αξιωματικοί εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία την απορία τους για την απροθυμία των ελληνικών Αρχών να συνεργαστούν παρά την πρόσκληση που οι ίδιοι τούς απηύθυναν! Πέραν των ήδη γνωστών προτάσεων για ενεργοποίηση καμερών και δημιουργία τράπεζας DNA (μέτρα που επανέφερε προ ημερών στη Βουλή εν είδει εξαγγελιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας), οι Βρετανοί είχαν επιμείνει στην ανάγκη εσωτερικής αναδιάρθρωσης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, την κατάργηση της σημερινής δομής της υπηρεσίας και τη δημιουργία τριών τμημάτων: Πληροφοριών, Επιχειρήσεων και Ερευνών. Πηγές της «Κ» διατυπώνουν την άποψη πως οι αλλαγές αυτές δεν προχώρησαν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταράσσονταν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Αντιτρομοκρατικής, εξέλιξη που αξιωματικοί με προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν επιθυμούσαν. Αντ’ αυτού, μέσω διαρροών στο Τύπο, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να προσφεύγει στη βοήθεια, αυτή τη φορά, όχι των Βρετανών αλλά αμερικανικών, ισραηλινών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: